VGA

nVidia GTX275/webGL 2.0 támogatás/win10 - nem megy.

Fórumok

A probléma a következő: adott egy webGL 2.0-át igénylő szoftver (Saleae logic Analyzer), ami ugyanazon a vason win10 alatt nyüszög, hogy nem támogatott a hardver a webGL 2.0 szempontjából (a firefoxban simán működik a webGL 2.0 testpage). Ugyanezen szoftver linuxos verziója rendben elindul, ott nincs probléma. Ha win10 alatt eltávolítom a hivatalos nVidia drivert és a Microsoft default driverrel próbálom, akkor szintén rendben elindul a szoftver (igaz így ugye nincs openGL, de ehhez nem is kell), viszont sajnos a következő indításnál visszapakolja magát az nVidia szarja.

A kérdés: van-e mód a webGl 2.0 működés kikényszerítésére valamilyen módon? A driver vezérlőpultjában nincs erre vonatkozó beállítás (már az OpenGL-re sincs - linux alatt még ez megvan).

Köszönöm a tippeket!

Intel HD Graphics 510 Xorg

Fórumok

Wayland alatt megint előjöttek a vágólap gondok(gedit <--> vscode) és nem tudtam megszokni, hogy nem működik a "focus follows mouse".
Visszaálltam xorg-ra, de itt még mindig csíkoz a driver(ezért váltottam waylandra).
Van benne egy vonal átlósan és a felső harmadában az átlóból kiindulva egy vízszintesen is. Böngészés közben az átlós zavaró, filmnézésnél inkább a vízszintes.
előzmények, infók: 
https://hup.hu/node/171127
Jelenleg a 'xserver-xorg-video-intel-native-modesetting' driver van fent, de próbáltam a 'xserver-xorg-video-intel-arbiter' és a 'xserver-xorg-video-intel drivert' is.(KDE-neon 5.21)

Van erre megoldás?
Ha végképp nem megy akkor vagy vennem kell egy olcsó de, passzív hűtésű videókártyát vagy egy újabb processort az Asrock H11M-HDS lap-ba, ha be tudja fogadni. Bár tulajdonképpen ramot akartam bővíteni, mert a 16G mostanában kezd kevés lenni, de csak 2slot van és mind a 2 foglalt. 

update:
kipróbáltam az itt:
https://www.dedoimedo.com/computers/linux-intel-graphics-video-tearing… 
leírtakat is. Nem veszek észre változást, olyan mintha nem is használná a létrehozott /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fájlt.

X11/Xorg villamkerdesek - mi tortenik ha kihuzom az utolso display-t?

Fórumok

Nem tudom kiprobalni, mert Linuxos eszkozbol csak laptop van itthon, de egy homebuild tervezesemhez fontos tudni a kovetkezoket:

Mi tortenik az X11/Xorg szerverrel, ha lehuzom az utolso monitort? Nulla monitor lesz, vagy "megtart" egy virtualisat? Netan van ennek allitasara egy konnyen vagy egy nehezen kezelheto config/parancs?

Teamvieweren ra tudok csatlakozni olyan X-et futtato OS-re, amirol mar lehuztam a monitort? Vagy csak ssh -X/ssh -Y mukodik nulla rakotott display-jel? Vagy azok sem?

Ha nem menne a teamviewer nulla rakotott display-jel, mennyire nehez "virtualis display-t" csinalni, amit lat nulla fizikai eszkozzel?

Ha visszadugom a monitort: konnyen eszhez ter a rendszer, vagy meg ott is szamitsak furcsasagokra?

Intel vga Xeon E3-1200 v2/v3 Fedora 33

Fórumok

Sziasztok !

A legutolsó Fedora 33 update óta katasztrófális a monitorkép.

Nem tudom mert nem követtem soha a intel / mesa  driver frissítéseket hiszen soha nem volt gondom vele.

Annyira aggasztó a visszintes csíkozás, hogy downgrade-en gondolkodom.

Tudtok abban segíteni -ha egyáltalán lehetséges- mely csomagokat kellene  visszaállítani, hogy az előző, vagy bármelyik  korábbi drivert használja a vga vezérlő ?

Köszi

Fedora 33

up-to-date

KDE 5.20.5

Mesa DRI Intel HD Graphics 2500

[MEGOLDVA] Dual 4k?

Fórumok

Üdv!

Amatőr kérdés következik

Van egy Ryzen 5 2400G processzor a beleépített Radeon RX Vega 11 videokártyával. Az alaplapon (Biostar X370GT7 5.x) van VGA, DVI, HDMI és DisplayPort kimenet. Az alaplap leírása ezt állítja:

-Support HDMI 4K@60Hz(HDMI 2.0) resolution

-1 x DisplayPort Connector, resolution up to 4096 x 2160 @60Hz
-1 x HDMI Connector, resolution up to 4096 x 2160 @60Hz

Pillanatnyilag két 4k ready TV van rákötve a HDMI ill a DisplayPort-ra, utóbbira DP->HDMI kábellel. Mihelyt rádugom a második TV-t, annak nem választhatok 3840x2160 felbontást, csak 1920x1080-ast. Így zavaró a szememnek, hogy az egyik TV-hez képest a másikon öles nagy betűket látok.Azt gyanítom, hogy a videokártya nem tud meghajtani nagyobb felbontást, bár ezidáig nem sikerült kiderítenem, mennyi a maximum felbontás, amit várni lehet tőle. TV-k leellenőrizve egyenként, mindkettő tudja a 3840x2160 felbontást, ha egyedül van csatlakoztatva a géphez.

A gépet munkára használom, nem játszom, TV-t sem nézek.

A kérdéseim:

-van valami esély, hogy dedikált videokártya nélkül működjön a két TV 4k felbontáson? Gondolok itt valamilyen más kombinációra adapterek, UEFI opció, aminek utánanézhetnék, Radeon szoftver-beállítás, HUB-ok, stb. Nem igazodom ki eléggé. Pl. a meglévő HDMI (male) -> HDMI (male), DisplayPort (male) -> HDMI (male) kábelek "verzióját" így képességét hogyan tudom ellenőrizni?

-ha az kérdésre a válasz nemleges, mi az a minimum videokártya, amivel biztosan menni fog, és mire kell figyelni a megvételnél? Milyen portok preferáltabbak (pl. két HDMI, stb.)?
 

Más észrevételek is érdekelnek.

Köszönöm!

-------------------------------------------

Megoldás:

A helyes irányt azbest fórumtárs infója és linkjei adták, a passzív DisplayPort -> HDMI átalakítót aktívra kellett cserélni.

https://kabelvilag.hu/Delock-DisplayPort-apa-1-2-HDMI-anya-adapter-4K

https://www.alza.hu/axagon-rvd-hi2-displayport-hdmi-2-0-d5507805.htm

 

Köszönet!

4 portos AMD vagy Nvidia?

Fórumok

Évek óta (legalább 15) nem raktam össze PC-t, megvettem készen és használtam. Most egy kicsit elgurult a gyógyszerem és összeraktam/ok egyet. Jelenleg van egy Nvidia 750 benne átmenetileg és kellene valami a helyére. Nem játszom, nincs szükség egetverő FPS-re. Ami fontos lenne 4db monitor csatlakoztatásának lehetősége ha lehet DP-n (Nvidia kártyákkal mindig szopás volt eddig a FHD felbontások felett nálam, sem a QHD sem az UHD nem ment soha automatikusan, sőt néha az UHD sehogyan sem!)

Zökkenőmentes képet szeretnék, milyen kártyával érhetném el „fájdalommentesen”?

ASUS HD7950 3GB 384bit videokártya - nem indul el

Fórumok

Sziasztok,

szeretném a segítségeteket kérni "ASUS HD7950 3GB 384bit" videokártyával kapcsolatban.

Vettem egy ilyen videókártyát használtan, de nem tudom eldönteni róla, hogy jó-e vagy sem.

Beletettem a gépbe elméletileg tökéletesen. Rácsatlakoztattam a PCI-e csatlakozókat is.

Mikor áramot adok neki, akkor a két kis led világít is a kártyán. Viszont a kártyán a ventilátorok nem indulnak el és a kártya se ad képet a kimeneteken.

A BIOS-ban PCI-re állítottam a videókártyát, így elméletileg a PCI kártyát kellene indítania gépnek. A tápegység 450Wattos (Crossair). Alaplap - Gigabyte B85M-D3H - Bios - F15. Kérdésem mi lehet a hiba, esetleg kevés a tápneki?

Köszi!

Kalmi

SAPPHIRE Radeon RX Vega 56 Pulse 8GB HBM2 leáll, ha bekapcsolom az olajradiátort

Fórumok

Sziasztok!

Valaki tapasztalt már olyan furcsa hibát, hogy megy rendesen a PC, és ha egy másik 220v konnektoron keresztül bekapcsolok egy nagyobb fogyasztót (olajradiátor, porszívó), akkor fekete képernyővel leáll a PC, és csak a hard reset segít ?

Kék halál nincs, naplóba nincs semmi..