[MEGOLDVA] Hogyan lehet Latex-ben a számrendszert bekarikázni?

Fórumok

Üdv!

Számrendszerek közti átváltáshoz állítok össze dolit. Hogyan lehet azt megcsinálni, hogy a szám után jobb alsó indexbe bekarikázza a számot? Van rá ötletetek?
Eddig azt csináltam, hogy jobb alsó indexbe beírtam a számrendszert, de most bekattantam (hiszen (La)TeX-ben minden megoldható), s be szeretném karikázni a számot.

Köszi a segítséget előre is!

Hozzászólások

Első körben a pifont csomagot nézd meg, a \ding{172}...\ding\{181} adja a bekarikázott 1...10 számokat. hogy ezeket matematikai módban hogyan kotrod elő, az más kérdés, mint ahogy a 10-nél nagyobb értékek bekarikázása is. A favágó módszer összerakni több elemből (kör+szám(ok)), de lehet, hogy ezt más már megcsinálta...

...
\usepackage{pstricks}
...
\begin{document}
$10_{\pscirclebox{\scriptstyle 2}}$
\end{document}

Ha kisebbet akarsz, akkor \scriptstyle helyett \srciptscriptstyle kell.

Ebben tényleg van trükk. Ha ezt használod, akkor a dvi fájlban nem látszik a kör. A pdflatex nem tudja értelmezni. Megoldás:
latex circled.tex
dvipdf circled.dvi
(esetleg dvips circled.dvi)
A pdf (és a ps) fájlban már látszik a kör.

Ha hasonló perverzióid lesznek még, akkor töltsd le a "The Comprehensive LaTeX Symbol List" fájlt (
(www.ctan.org/tex-archive/info/symbols/comprehensive/symbols-a4.pdf)

Köszönöm a válaszokat, kipróbálom!
Esetleg Asymptote-tal valakinek van megoldása?

Egyébként nem értem, hogy miért perverzió. Szerintem jogos a dolog. Hiszen elősorban matematikai szedésre lett kihegyezve a TeX. Ezekután alapból elvárható, hogy egy ilyet meg lehessen csinálni.

Laci

Perverzió, mert: a bekarikázással nincs baj a 0-9 tartományban, viszont a 10-... tartományban már nagyobb lesz a kör, mivel nagyobb területet foglal el maga a szám is. Próbáld ki 2-es és 16-os számrendszerrel is.
Helyette javaslom:
$10_{\underline{16}}$
$10_{\underline{2}}$

Vagy \underline helyett \overline is lehet.

Esetleg (ilyet láttam nyomtatásban, mondjuk úgy, hogy nem igazán szép) a 9-nél nagyobb alapszám esetén a karika mérete marad, és a számok mérete, illetve a köztük lévő távolság csökken (ki kell tö... akarom mondani próbálni, hogy milyen méret/kerning esetén fér bele pl. a 16 a karikába). Ha 19-nél nagyobb alapszám is van, akkor én sem javaslom a bekarikázást, az 1 és valami-t tűrhetően összébb lehet nyomorgatni, a 2x 3x és hasonlókat kevésbé (jó, kivéve az x1-eket...)