Intel-verő processzorokat ígér az ARM

Nyolcmagos csipek is szerepelnek a cég új üzleti tervében. Nemcsak az Atomot, de az erősebb processzorokat is utol akarják érni.

A cég szerint a csip 2 gigahertzes modellje 1,9 wattos fogyasztás mellett (1 gigahertzen a processzor körülbelül 500-600 milliwattot fogyaszt) teljesítményben lepipálja az Intel hasonló órajelű, egymagos Atom N270 processzorát. „Az ARM-et általában az alacsony árral és alacsony fogyasztással kapcsolják össze, nem a teljesítménnyel, most változtatunk ezen. Olyan teljesítményszintet kínálunk, amely rengeteg alkalmazásnak elég” – magyarázta a PC World-nek Nandan Nayampally, a vállalat processzormarketingért felelős vezetője, aki szerint az új kétmagos csip felhasználható lesz netbookokban és otthoni multimédiás készülékekben is.

De ez még csak a kezdet. A vállalat négy-, sőt nyolcmagos csipekben is gondolkodik, melyekkel lentről felfelé haladva az x86-os processzorok egyre nagyobb teljesítményű modelljeinek remél konkurenciát teremteni.

Ám még ha a nagyralátó tervek meg is valósulnak, az architektúra terjedését hátráltatja, hogy a Microsoft Windows nem érhető el hozzá. Az ARM egyelőre a Linuxra és a Google operációs rendszereire, az Androidra és idővel a Chrome OS-re támaszkodhat.
Az eredeti cikk itt.