Vonyó féle angol-magyar szótár

Fórumok

Felraktam a szerveremre a Vonyó féle angol-magyar szótárt, a qed-et.

A webalkalmazás felépítése elég érdekes, érdemes pár sorban leírni: Az eredeti qed szótár egy text adatbázis, amit egy parancssoros Perl programmal lehet lekérdezni. Ez elé írtam egy CCC frontendet, ami Jáva terminállal jelenik meg a felhasználó gépén. Az adatbázis, a Perl lekérdező és a CCC program az internetes szerveren van. A felhasználóhoz csak a Jáva terminál (alkalmazásfüggetlen megjelenítő) töltődik le a Java Webstart technológiával (JRE kell hozzá).

Parancssorból is indítható:


   javaws http://ok.comfirm.hu/jnlp/qed.jnlp

A qed szótár GPL-es, az én vackaimat itt lehet nézegetni.

Elfelejtettem szólni: Vigyázzatok, mert logolja a keresett szavakat, amiből elkészíthető a HUP olvasók pszichológiai profilja:)

Hozzászólások

Aztat en ertem, hogy ez technologiailag kihivas, de ugye kulonosebb ertelmet te se tulajdonitasz neki? (A megvalositas jopofa, en meg irtam volna javaban egy masik vm-et es arra egy scriptnyelvet, abban egy uj UI libbel, hogy meg egyszerubb legyen :)

érdekes a logban:
"kettőspontot vagy zárójelet nem szereti :)"
:)

Aha, látom. Az alul levő Perl lekérdező száll el "Unmatched ) in regex;" üzenettel. Ezt nem tudom kijavítani, de el tudom nyomni a hibát. Mindjárt. Ok, most elkapja a sigpipe-ot, és újraindítja a Perlt.

Szerk.

A Perl lekérdező nem az én programom, nem akarok benne nyúlkálni, nem is kell, értelmes kérdésre jól válaszol. Azért a rend kedvéért mégis kezelni kell azt az esetet, amikor elszáll. Az első kísérlet, a SIGPIPE elkapása, nem old meg mindent, mert olyan eset is van, amikor a Perl elszáll, de mégsem keletkezik SIGPIPE. Ezért inkább a SIGPIPE-ot teljesen elnyomom, és egyszerűen újraindítom a Perlt, ha nem válaszol.

Hamár. Az előzőekből látszik, hogy a Perl lekérdező normál esetben folyamatosan fut, azaz kis session-ök vannak. Pl. begépelem: look (Enter), utána begépelem out (Enter). Az "out" után a szótár emlékszik az előző "look"-ra, ezért keres az olyan kifejezések között, amik mind a kettőt tartalmazzák, és kiírja: vigyázz. Az ilyesmit nem annyira egyszerű CGI-vel megoldani.

--
CCC3

A profil: A HUP-osok egy részénél probléma, hogyan kell használni egy _angol_-_magyar_ szótárt. A search-höz be kell írni egy angol szót, a found-nál megjelenik a magyar megfelelő. Pl. Serach: dog -> Found: kutya. Fordítva nem működik, mert a kutya nem angol szó. Bocs.

Ez egy _szótár_ (nem pedig fordító program), tehát csak _szavak_, kifejezések jelentését adja. A kifejezésre példa. Search: look -> Found: néz. Search: up -> Found: kikeres vmit a szótárban.

Az előbbiből látszik, hogy a lekérdezés session-ökben történik, a program emlékszik az előző kérdésekre, és kikeresi az azokból összekombinálható kifejezéseket. A Clear gomb újrakezdi a sessiont.

--
CCC3

valaki írt a régi Vonyó féle adatbázishoz saját keresőt és ahhoz egy Java szörnyet a megjelenítéshez.

Bocs, de ebben több tévedés van.

1) Nem írtam keresőt a Vonyó szótárhoz, hanem Németh László által 2000-ben írt, parancssoros Perl keresőt használom (QED).

2) Jáva szörnyet sem írtam _hozzá_, hanem egy alkalmazásfüggetlen megjelenítőt írtam Jávában. Ugyanezzel működik pl. egy home banking program.

Amit tényleg _hozzá_ írtam (játékból), az egy kis CCC program, ami parentként működteti a qed-et, az eredményt pedig megjeleníti a felhasználónál a Jáva terminálban.

--
CCC3

Ok, nem is a szörnnyel volt bajom, hanem a kiemelt szavakkal. Elég sok réteg van, nem árt pontosítani.

> _saját_ keresőt és _ahhoz_ egy Java szörnyet

Egyébként azért nem írtam saját keresőt, mert észleltem, hogy a qed elég intelligens: végződés nélkül is keres, a korábbi kérdésektől függően kifejezéseket is keres (azaz belső állapota van). Ezeket nem annyira egyszerű reprodukálni. Úgy jó, ahogy van.
--
CCC3

Ha már Vonyó Attila munkája...

Mivel nem szeretek potyára töltögetni, előbb puhatolózom: ha kiderülne, hogy a szótárból kiszedtem az igék elől a "to"-t, a több jelentéssel bíró szavak jelentéseit egybevontam, a rendhagyó igéket viszont alakjuk számának megfelelően multiplikáltam, végül az egészből készítettem egy StarDict fájlt (ja, még egyet a meglévők mellé), amely a tesztek szerint ritkábban hazudja, hogy nincs találat, érdekelne valakit?

Persze a magyar-angol iránnyal is elkövettem az összevonásokat, hogy kisebb legyen a db.

Örülök, használd egészséggel. :)

Amúgy amint ez elkészült, megfogant bennem a gondolat, hogy a Vonyó-féle gyűjtésből nem, de máshonnan feloldott szavakat jelentésükkel együtt ki kéne gyűjteni, csapatmunkában összefésülni, aztán elküldeni V. Attilának, ezt akárhányszor megismételni. Ennyit minimum megérdemelne a munkájáért, sokunkat kisegítette vele.

Már csak a csapat hiányozna hozzá...

Löktem egy kicsit a formázáson.

Az azért érdekes, hogy ez egy webes CGI program, de lokális standalone módban is ugyanúgy fut. A jterminálos programoknak web/intranet/lokális mindegy.

--
CCC3