Mikor és miért jött létre ez a portál?

[2000/08/12] - Szombat

A projekt indítása. Ekkor határozta el trey, hogy létrehoz egy olyan szervert, amely gyűjtőhelye lehet (az elsősorban) magyar nyelvű, UNIX-szal, Linuxszal és egyéb hasonló operációs rendszerekkel kapcsolatos leírásoknak, dokumentációknak. A internetet böngészve rá kellett jöjjön, hogy hiány van olyan oldalakból, amelyek összegyűjtenék az ilyen dokumentációkat (megjegyzés: azóta már számos ilyen oldal indult, szűnt meg, vagy éppen maradt karbantartás nélkül a mai napig is), és segítséget adnának a Linuxszal, UNIX rendszerekkel éppen ismerkedő felhasználóknak.

Rövid történet:

(valamikor 2000. közepén készült ez a leírás)

"Ezt a szervert azért hoztam létre, hogy a Linuxot, azon belül is a Debian GNU/Linux operációs rendszert népszerűsítsem.
Ez a weboldal szolgál arra is, hogy az IRCNET-en és az OPN (OpenProjects, azóta már megváltozott a neve. Az új neve FreeNode) hálózaton levő #debian.hu szupport csatornák információs háttérbázisa legyen. Maga az oldal nélkülöz minden manapság használatos webdizájnt (megjegyzés: ez már nem igaz, ez a kijelentés az eredeti oldalra vonatkozott, amely csak statikus HTML oldalakból állt, de ez később megváltozott), inkább a tájékoztatásra, információszolgáltatásra helyezi a hangsúlyt.

A #debian.hu csatornát elsősorban a kezdő, Linuxszal éppen ismerkedőknek hoztam létre. Bizalommal fordulhat bárki a csatorna tagjaihoz, ha tudunk, szívesen segítünk. A csatorna azért van, hogy a meglevő ismereteket bővítse, a Debian operációs rendszert (Linux, Hurd, FreeBSD, beágyazott rendszerek) ismertebbé tegye. A csatornára látogató emberekről feltételezzük, hogy láttak már Linuxot, de szívesen segítünk a teljesen kezdőknek is. (... azért nem árt, ha az illető találkozott már számítógéppel).

Ezen kívül megtalálható a szerveren, egy adag segítség a Debian telepítéséhez, konfigurálásához. Találsz rajta leírásokat, HOWTOkat, és megpróbálok összegyűjteni minden olyan dolgot, ami szerintem kellhet, vagy fontos lehet egy Debian operációs rendszer működtetéséhez.
Terveim szerint lesz a szerveren néhány mirror is. Ezenkívül egy kis programozási segitség C hez és Tcl/Tk-hoz. Meg ami még eszembe jut ;-).

A szerveren meg fogod még találni a www.freesolaris.com-ot is. Ennek az az oka, hogy elkezdtem használni a Solaris 8 (Intel verzió) rendszert, és nem nagyon találtam segítséget hozzá az Interneten.
Szeretnék összegyűjteni minden olyan programot, leírást és egyéb dolgot ami segítségére lehet azoknak, akik úgy gondolják, hogy ezzel a témával foglalkoznak. Ezért örömmel fogadok minden magyar nyelvű anyagot, ami a Solaris 8 x86 verzióval foglalkozik, esetleg előre csomagolt alkalmazásokat is.
Várom olyan emberek jelentkezését, akik esetleg segítenének ebben. Ezért ha úgy érzed, hogy van kedved segíteni, írj kérlek egy mailt.

(megjegyzés: ez az utolsó szekció már nem érvényes, mivel a Sun Microsystems úgy döntött, hogy nem támogatja a Solarist x86 platformon a továbbiakban (megjegyzés: közben az utolsó mondat már ismét nem igaz, mert a Sun újra meggondolta magát, és ismét támogatja az x86 rendszereket). Ezért felhagytam a www.freesolaris.com oldal üzemeltetésével)."