15 éves az oscomp.hu és harminc éves a két kedvenc gépem

Ma tizenöt éves az oscomp.hu. Ugyan feltámadni nem támadt fel az ötödik születésnapja óta, de azért meghalni sem sikerült neki: még mindig frissül néha. És ahogy akkor, most is ma tartom a szülinapját annak a két gépnek, amik a legjobban hozzámnőttek az elmúlt harminc évben...ugyanis harminc évesek.

(Nem látszanak a képek? Klikk ide.)

A brazil NES klón SuperCom 72-nek nem tudom még megközelítőleg sem a pontos napját, csak az évet. Egyébként ez a konzol váltotta nálunk az - azóta hazatért - Atari VCS klón VCC-t valamikor 1991 őszén.

A képen tulajdonképpen látszik a teljes játékkínálatunk, amink volt hozzá. Van 500 beépített játék az alapgépben (ami valójában csak körülbelül 12 db volt, össze-vissza hackelve), van egy 82 in 1 kazettánk, a World Cup amivel szinte sosem játszottunk és amit anno elcseréltünk a Quantumra. (Ez nem az eredeti kazettánk, csak beszereztük újból.) A gép és a gamepad "moddolva" van: a táp és a reset ki van hozva két RCA csatlakozón és a gamepad-en van két kapcsoló, amivel lehet resetelni és elvenni a tápot, így nem kell folyton felpattanni a székből, ha játékot akarunk váltani. Az Amiga500+-nak legalább a hetét tudom, hogy mikor gyártották, ami a 42. Ami egyébként idén pont ezen a héten van, de 1991-ben október 14-20-ig volt a 42. hét, szóval csak majdnem ugyanakkor, mint a site-é. A jelenlegi konfig: 3.1 és 1.3 KickStart-ok, piggybacked 2 MB Chip RAM, ACA-500, benne egy 50 MHz-en futkorászó Blizzard 1230 IV, 68882-vel és 64 MB RAM-mal, valamint egy 512 és egy 256 MB-os CF kártya.

Eredetileg egy Harms Computertechnik Professional 030 Plus 500 volt benne, 14 MHz-en futó 680EC30-assal (megvan még, csak nem tudom hol), aztán teljes értékű 68030-assal, 4 MB ZIP RAM-mal és egy (talán) 20 MHz-en futó 68882-vel...

... és egy Roctec RocHard 500, benne 4 MB SIMM RAM és egy 40 MB-os ismeretlen gyártójú HDD. A RAM később 8 MB-ra lett bővítve, a HDD pedig egy 240 MB-os Western Digitalra (illetve egy darabig mind a kettő benne volt ROCHARD0 és DIGITAL0 néven), ez szolgált benne ki vagy 20 évet, de egyébként még mindig megvan, csak azóta ez is cserélődött egy nagyobbra...nem tudom mire és mekkorára (talán 2 GB Maxtor vagy Samsung; update: volt olyan is, de már egy 4 GB-os KingFast SSD van benne) és most nem szerelem szét, vagy rakom össze a géppel. :P

A turbókártya 2011 végén cserélve lett egy Daniel Instruments Stormbringer H530 kártyára, 8 MB ZIP RAM-mal és 50 MHz-en futkorászó 68030-assal és 68882-essel.

Eredetileg a gépben nem tudom milyen KickStart volt (gondolom 2.04-es), aztán belekerült egy kétchipes 2.05-ös és egy 1.3-as, egy Cornelius KickStart switcherrel (megvan még, de nem tudom hol, így most nem tudom lefotózni, de a Stormbringerre cseréléskor csináltam róla képet, az ott van a fentebbi linken), aztán vettem bele 3.1-es KickStart-ot, ami azonban egychipes, így a Cornelius is cserélve lett az AmigaKites switcherre, ami azonban hosszú resetre váltott, ami azt eredményezte, hogy egy durvább GURU is átkapcsolt a KickStartok között, nekem meg nagy csomókban hullott a fogam, így végül "építettem" egy sajátot. (Vigyázat: csak erős idegzetűeknek!) Aztán sajnos mind a Stormbringer, mind a Harms abbahagyta a működést, utóbbi úgy, hogy a szekrényben feküdt; ekkor lett beszerezve az ACA500 és ráplugva egy 1200-asba való Blizzard. Azóta az van. (Egyelőre nem tudni, hogy a két kártya kinyiffant-e, vagy csak a gép és a kártyák közt borult meg valami; be kéne rakni egy másik A500-ba őket, de nincs másik. Az újrakondizás sem segített.) Nos, asszem ennyi.

Jöhet a következő 15 és 30 év.

Hozzászólások

Itt jártam.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

bag and tag

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Érdekesnek tartottam a leirást pedig az itt felsorolt cuccok 99%-át nem ismerem fejből. Boldogot az oscomp -nak.

Szerkesztve: 2021. 10. 24., v – 09:35

Amiga 500(+) forever. Lassan talán én is összerakom az enyém.

Rendeltem hozzá egy TerribleFire 536-ot. No meg egy trapdoor RAM bővítőt, de azon még dolgozni kell. Az alaplapon csak a memória chipek lettek bővítve, 512-ről 1 MB-ra, így a trapdoor +1 MB nem látszik.

Szereztem egy Kumana külső floppy meghajtót.

Még jön hozzá egy Gotek, egy ROM átkapcsoló 1.3 és 3.2 ROM-al (jelenleg nem tud bootolni CF-ről), 3.2 OS.

Ja és egy RGB-SCART kábelt is össze kellene hekkelnem, megjött hozzá a 23 tüskés csatlakozó is.

Ennyiért már kocsit is lehet venni. Régóta szerettem volna a Commodore gyűjteményembe egy Amigát.

Egyrészt nem "fejlesztik", mert csak annyit csináltak, hogy fogtak egy csomó szabadon (pl. Amineten) elérhető 3rd party patchet, library-t, egyebet és belehackelték a 3.1-be. Másrészt az Amiga az olyan, hogy szinte nincs két egyforma hardveres és szoftveres konfig, tehát az ilyen 3rd party patchek/hackek nem mindenkinél működnek megfelelően, összeakadhatnak bármivel, akár valamelyik hardware-rel, amire a patch/lib/tool készítője nem számított (homemade, rare iron, etc.), akár a helyileg telepített mókolásokkal.
A 3.1 az a defacto-alap, az mindenkinél/minden Amiga típuson is megy, aztán a saját gépeden már ki tudod tapasztalni, hogy nálad mik működnek jól és mik nem.
Szóval csak óvatosan. Ha nálad megy a 3.2, akkor neked szerencséd van. Sok ember van, akinél megy. De azért csak óvatosan.

Update: Ami pedig a jogokat illeti, az nagyon zavaros. Az AmigaOS jogai valóban a Hyperionnál vannak, de az Amiga, Amiga KickStart és Amiga Workbench jogok a Cloantonál. És ugye annakidején volt valódi KickStart 3.2: a soha meg nem jelent Walker rendszere volt az és az is a Cloantonál van.

Update 2: Vicces egyébként, hogy ugyan van 3.2, de a 3.1.4 most a latest, amit a Hyperion ajánl. Az sem tiszta, hogy milyen módon frissítgettek, cserélgettek a 3.1.4-ben bármit; esetleg megvan nekik a 3.1 forrása? Érdemes elolvasni az Amiga Mania szerkesztőségének a véleményét a 3.1.4 kapcsán. A 3.2 esetében viszont szó nincs forrásról, az külső patchgyűjtemény.

Az évforduló miatt főoldal.

trey @ gépház