IMF: "Magyarország a 3. legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban"

Fórumok

Előjött az IMF egy olyan számmal, hogy Varga Mihályék álla le fog esni

Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán ismertetett októberi, felülvizsgált jelentése szerint.

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP)

7,6 százalékkal nő a tavalyi ötszázalékos csökkenés után. 

Az adat megegyezik az IMF október 12-én publikált világgazdasági kilátásaiban szereplő becsléssel, amikor 3,3 százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzést áprilisi várakozásához viszonyítva.

Az IMF adatai alapján Magyarországot idén csak Írország (+13 százalék) és Észtország (+8,5 százalék) előzheti meg.

[...]

Hozzászólások

Ezt tegnap vártam tőled, ma már nem izgat.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szerkesztve: 2021. 10. 21., cs – 07:58

Visszaolvasást javasolnék innen:

Akkor ezt idéztem:

Magyarország esetében az előrejelzés az uniós átlagnál nagyobb GDP-növekedést vetít előre: 2021-re 4,0%-os, 2022-re pedig 5,0%-os GDP-növekedést prognosztizál.

Ebből a 4%-ból lehet 7 feletti.

trey @ gépház

Márki-Zay szerint

meg kell akadályozni, hogy a mostani kormány teljesen csődbe vigye az országot.

Lehet-e összefüggés (sértettségből fakadó duzzogás pl.), hogy az EU (gy.k.: Németország, Hollandia, Franciaország) fel akarja gyorsítani a politikai viták (pl. genderkérdés stb.) miatt az olyan pénzek visszatartását, amiknek egyébként nincs azokhoz köze?

Gondolok arra, hogy Magyarország a járványhelyzetből való gazdasági kilábalás élén, a naaaagy európai országok előtt van, erre még pénz is jöhetne ide? Hogy magyarázná ezt meg Rutte úr a saját ellenzékének?

:D

Már készítik elő a pert, ha nem indul eljárás Magyarország ellen

trey @ gépház

"pl. genderkérdés "

Kérlek, ne terjessz hazugságot! Ezerszer megmondták már, hogy nem a genderkérdés miatt van ez. Pl mai hír:

 

Von der Leyen: Nem a "gyermekvédelmi" törvény, hanem a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány

https://444.hu/2021/10/21/von-der-leyen-nem-a-gyermekvedelmi-torveny-ha…

ehhez képest kötelezettségszegési eljárást "az LMBTQ-közösséget érintő lehetséges jogsértések miatt" indítottak, és "Leyen szerint az EU minden eszközt be fog vetni, ha nem módosítják a pedofiltörvényt", jourova pedig erre mondja, hogy "Az új magyar törvény ellentétes az EU alapértékeivel", nem másra

Von der Leyen állított valamit ("nem amiatt"), de hát ez nem bizonyíték, hanem Von der Leyen súlytalan szavai. Bizonyítás elmaradt. Részéről.

A jogszabály megsemmisítése iránt Magyarország és Lengyelország pert indított az Európai Bíróságon, ahol jövő év elején várható ítélet. Jelzései szerint az Európai Bizottság ezt nem akarja megvárni.

Ki az aki nem akarja megvárni a bírósági ítéletet, hanem annak elébe akar menni?

PS: ehhez lesz valami hozzáfűzni valód?

trey @ gépház

Látom a 3. helyről még mindig nem szeretnél beszélni. Értem, hogy azután, amennyi balfaszságot itt elkövettél gazdasági kérdésekben (is) az elmúlt hónapokban, kellemetlen a téma. De azért próbáld meg. Harapj szivacsra, és írd le úgy: tévedtél.

trey @ gépház

nesze, itt a véleményem a 3. helyről. de szerintem ez neked túl komplex lesz.

 

 

https://hup.hu/comment/2688946#comment-2688946

 

 

hosszú cikk, sok diagrammal és 20 évről van szó de kapcsolódik. Csak a végét másolom ide:

 

Tanulság

Minden mesének, így a mi két évtizedes történetünknek is van tanulsága. A magyar gazdaság és társadalom bár izgalmas és lehetőségekkel teli két évtizedet tud maga mögött az európai integráció jegyében, de sajnos ezt a pályát nem jól használta ki, mondhatnánk kevés gól és még kevesebb megnyert meccs származott belőle eddig.

A state capture-re, járadékvadászatra, először nemzetközi eladósodásra, majd ingyenes uniós pénzekre és a laza monetáris és fiskális politika által biztosított olcsó finanszírozásra alapozott gazdaságpolitika nagyon gyenge, 2,5-2,8 százalékos növekedést produkált a vizsgált időszakban és a legkevésbé tudtuk kihasználni az uniós csatlakozásból fakadó előnyöket, noha pozíciónk ennél lényegesen többre predesztinált volna.

Az egészségügy és az oktatás alulfinanszírozottsága, modernizációjának hiánya és általában véve negligálása a gazdaságpolitikai prioritások szintjén egy beteges, kiábrándult, a nemzetközi versenyben képzettségével lemaradó, a változó világra egyre kevésbé felkészült és nyitott társadalmat eredményez(ett).

A makroökonómiai lemaradás tetten érhető mikroszinten is, ahol nem találunk nulláról induló (tehát nem az egykori állami vagyonon, vagy annak maradványain, részein alapuló), a globális versenyben helytálló, magát a valós tőkepiacról finanszírozni képes (tehát nem az elvtársi vagy urambátyám magyar viszonyok között épülő) és nemzetközi összehasonlításban is kimagasló értékű (milliárd dollárban mérhető) vállalatot, miközben egyre több ilyen cég jelenik meg a régió és a világ tőzsdéin Közép-Kelet Európából.

Ezen folyamatok megfordítása nélkül minden gazdaság- és társadalompolitikai kezdeményezés esetleges vagy csak vélt rövidtávú sikerei ellenére hosszútávon kudarcra van ítélve.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211020/magyarorszag-tobb-sebbol-ver…

 

 

a pályakezdő pedagógusok bére az országos átlaghoz képest chart azért nagyon kemény... Ők nevelik a jövő felnőtteit, akik az országot fogják építeni...

 

De a világ 500 legjobb egyetemét tartalmazó listán rajta lévő egyetemeink száma is beszédes... Nincs ezen mit magyarázni... Óriási gáz...

<trey> az EU fel akarja gyorsítani a politikai viták (pl. genderkérdés stb.) miatt az olyan pénzek visszatartását, amiknek egyébként nincs azokhoz köze

<libe> a vita Magyarországgal és Lengyelországgal nem jogi, hanem politikai természetű

<leyen> az EU minden eszközt be fog vetni, ha nem módosítják a pedofiltörvényt

<eb> kötelezettségszegési eljárást indít a pedofiltörvény, és _nem_ más miatt

bocs, nem értem. A kérdés tehát (amit vitattam) az, hogy igazolódik, hogy a "genderkérdés" miatt van a pénzmegvonás most? (ha jól értettem, ezt írta trey)

 

persze az is hasznos lehet, ha előtte definiálod pontosan, hogy mi az a "genderkérdés".

https://www.euronews.com/2021/10/21/eu-parliament-to-sue-commission-to-…

The European Parliament is preparing a lawsuit against the European Commission for failing to implement a mechanism that withholds EU funds from member states that violate the rule of law.

 

a lengyelek "ügye":

Poland's constitutional court made a ruling challenging the supremacy of EU laws.

 

a magyarok "ügye":

In a separate resolution on 8 July this year, Parliament condemned a Hungarian law that bans LGBTIQ content from being featured in school educational materials or TV shows for children.

It called on the Commission to trigger the mechanism to suspend or cut EU budget payments to Hungary.

 

lovalgolahtsz rajta, hogy nem genderkérdés, hanem 2slgbtoqaapz+ vagy ovi-dragqueen

 

(emitt is, ugyanez)

 

hogy ideológiai alapú-e a zsarolás:

Bár a jogállamisági eljárás január óta hatályos, alkalmazásával Brüsszel [EB] inkább kivár. [..] Közben a(z) [baloldali többségű] Európai Parlament okkal érzi úgy, hogy kihagyják az egyeztetésekből, miközben tavaly a testület támogatásával születhetett meg a renitens jobboldali kormányok ellen alkalmazható mechanizmus. Ezért aztán már idén júniusban perrel fenyegette a bizottságot az EP. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Dancing_Pallbearers

 

de én el nem olvasom és nem próbálom meg értelmezni, olyan ez, mintha megnyitok egy site-ot, sokszor elég elolvasni a lead-eket :-)

 

de ez jó :)

https://www.youtube.com/watch?v=9GTq9Zsif2A

Szerkesztve: 2021. 10. 21., cs – 16:34

Talán azért, mert a COVID fasiszták nem barmolták szét a gazdaságot idióta lezárásokkal, meg boszorkányüldözéssel, ahogy a többi országban is történt?

Még le lehet nullázni az egészet, csak a MOK-ra kellene hallgatni...

Részben igaz, de gondolj bele:

- Mennyit nyom a GDP-n ha csak oltott dolgozhat? Mi van ha felmond és a férje eltartja, esetleg nyugdíjba megy, vagy munkanélküli lesz?

- Mennyit esik a GDP, ha nincs fürdő, étterem, mozi, színház, koncert,...?

- Ha kétnaponta kötelező COVID tesztelni, mint Olaszországban az oltatlanoknak? (havi 60.000 kiesés per munkavállaló, pont ennyi megy Kínának fogyasztás helyett)

 

A környező országok boszorkányüldözéssel kinyírták a saját gazdaságukat és ilyen mezőnyben szereplünk jól jelenleg.

 

Orbán viselkedését nem különösebben értem. Mi kezdtük elsőnek a boszorkányüldözést Európában és jelenleg a legszabadabb országok között vagyunk. Közelednek a választások?

Vagy azt gondolták, hogy a kötelező oltásokhoz hasonlóan az emberek mennek és 99%-ban felveszik, tehát nem lesz komoly ellenállás? Miután szembesültek a valósággal visszavettek?

A vírus szabadon engedése sem csak egyéni tragédiákat, hanem társadalmi és gazdasági károkat is okoz.

A végén előfordulhat, hogy ugyanott leszel gazdaságilag, mint a korlátozásokkal, csak éppen elvesztettél pár tízezer embert.

Svédországban nem ez történt. Kevesebb halottal megúszták a vírus elengedését, mint mi.

Ami emellett vicces, hogy magasabb az átoltottság náluk, mint nálunk.

 

Mindezt üldözés nélkül, mindenki azt tesz, amit akar elv alapján érték el.

Svédországban nem ez történt. Kevesebb halottal megúszták a vírus elengedését, mint mi.

Gondolom az első hullámra célzol, ami után a svéd egészségügyi miniszter nyilvánosan bocsánatot kért a hibás járványkezelés miatt, év közben megbukott a svéd kormány, az év végén pedig a svéd király jelentette be, hogy elbukták a védekezést.

Pontosan ez a problémám. Számok nincsenek, csak riogatás és népmesék vannak.

Annál sikeresebb egy ország járványkezelésben, minél több boszorkányt égetnek el.

Utoljára a középkorban volt ilyen, hogy azért terjed a járvány, mert a zsidók (most oltatlanok) megmérgezik a levegőt.

 

Az egyetlen színfolt Anglia, ahol tényleg látsz adatokat és tanulmányokat. Ott valóban racionális döntések születnek, nem az inkvizítorok hiedelmei alapján működik a rendszer.

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uplo…

 

Március 31. - Anglia: az őszi hullám kisebb lesz, zömében 2x oltottak fognak megfertőződni, ápolásra szorulni és meghalni, mert nem sikerül az immunizáció (10. oldal).

Május 23. - Merkely: sem nyáron sem ősszel nem lesz 4. hullám

 

Anglia is nagyot tévedett (vesd össze az ábrákat a valósággal), de messze nem akkorát, mint Merkely. Publikusan hozzáférhető adatok ezek, akár az inkvizítorok is olvashatták volna, akkor nem kellett volna hülyét csinálni magukból.

Pár napja megnéztem, hol basztuk el az elmúlt 30 évet. A legnagyobb elbaszás Bokros idején volt. Utána nem volt a GDP növekedésben jelentős különbség a kormányok között. Számolásnál a megválasztott évet nem néztem csak a következőt vagyis eltoltam +1 évvel a ciklusokat a tehetetlenség miatt. Az hamar kiderült számomra, hogy a két oldal között nem a GDP növekedése volt a releváns különbség, hanem a lakosság támogatása, segítése.  Míg a FIDESZ  mindig azon volt, hogy gazdagítsa polgárait, addig az MSZP-Bárátainál ez nem volt szempont. A két társaság között ez a legnagyobb különbség. 

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/hazteletszinv/2019/index.html…

"Utána nem volt a GDP növekedésben jelentős különbség a kormányok között."

Évekkel korábban elemezték, hogy az egyes országok vezetőinek milyen hatása lehetett az adott ország GDP-re:

Kutatás szerint Gyurcsány -1,6% hatással volt a hazai GDP-re. Ezzel a 18. legrosszabb vezető a TOP 25 között.

"A tanulmány egyik gyengesége, hogy adatbázistól függően elég más eredményeket kaptak, ugyanakkor ettől függetlenül még érdekes, hogy mi jött ki. A tanulmányban található hat táblázat közül most hármat mutatunk meg, ezeken a legjobb és legrosszabb 25 vezető látható a Világbank adatai alapján. A Penn World Table adatai alapján legrosszabb 25-nek számító lista pedig azért érdekes, mert ezen Gyurcsány Ferenc olyan nevek között szerepel, mint az ugandai Idi Amin, a kínai Mao Ce-tung, az iráni Khomeini ajatollah vagy a kambodzsai Pol Pot."

Mao társaságában tűnt fel Gyurcsány

Az már más kérdés, hogy mennyire megbízható a fenti elemzés.

Azt gondolom ez hasonló, mint a Forma1. Amikor kanyar jön, akkor mindenki lassít, amikor meg egyenes, akkor mindenki gyorsít.

Attól függően, hogy épp hol tartanak a versenyzők a pályán más-más érték jön ki a sebességük változására. Önmagában nézve ez nem sokat mond arról, hogy adott versenyző mennyire jó. Csak azt lehet látni, hogy az első 1km-en x a másodikban meg y volt a sebesség változása. A legrosszabb és a legjobb versenyző saját magához képest hasonló mértékű változások lehetnek, de az első vagy az utolsó hely nem saját magához képest, hanem a többi versenyző teljesítményéhez képest lehet meghatározni.

Amikor arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy forma1 pilóta jó vagy rossz, akkor azt kellene megnézni, hogy a többiekhez képest milyen teljesítményt nyújt.

A magyar GDP változást nem önmagához, hanem más hasonló helyzetben lévő országok GDP értékéhez kellene viszonyítani. Erre talán a közép-európai volt szocialista országok, amelyekkel közösen csatlakoztunk az EU-hoz többé-kevésbé jó viszonyítási pont.

A 2008-as világ válság miatt, akár az is kiderülhetne, hogy a 0,955 csökkenés valójában a legjobb érték, az 1,182 meg a legrosszabb, ha a többiek jóval nagyobb csökkenést a másodiknál meg kisebb növekedést értek el. Önmagában nézve, meg a 0,955 a legrosszabb és az 1,182 meg a legjobb.

Egy gyors google keresés ezt adta ki a szlovák és magyar GDP-re 2003->2006-es évekre (2003-as év alapján a növekedés):

Szlovák: 46,82 -> 70,71 = +23,98 (+51,03%)
Magyar: 85,30 -> 116,60 = +31,30 (+36,69%)

illetve 2007->2010-es évekre (2007-es év alapján a növekedés):

Szlovák: 86,45 -> 90,31 = +3,96 (+4,47%)
Magyar: 140 -> 131,90 = -8,10 (-5,79%)

Érdekes eredmények úgy, hogy a 1,182 a legjobb a 0,955 meg a legrosszabb.

Több országot hasonlítottam össze. Egyedül a lengyelek voltak képtelenek negatív GDP változást produkálni. A csehek hasonlóan mozogtak, mint mi csak picit jobban mindig.

A legnagyobb hátrányokat MSZP-SZDSZ és a későbbi MSZP alatt értük el. 

 

Engem a  GDP nem más országokhoz viszonyítva érdekelt (az is, de nem most), hanem a GDP és a lakossági pénzügyi helyzetének kapcsolata volt számomra izgalmas. Ebből látható, hogy ugyanakkora GDP növekedés mellett nem kicsit más az életszínvonal. Persze ebben ugye van egy kumulált hatás is (1,17*1,18). Egy kormány a világnövekedését nem tudja befolyásolni, max azt, hogy a vállalatok hol adózzanak. Ebben Orbán és a fidesz mindenkire rávert. Ennek köszönhetően megjelentek újabb állami transzferek.

Egy kormány a világnövekedését nem tudja befolyásolni, max azt, hogy a vállalatok hol adózzanak. Ebben Orbán és a fidesz mindenkire rávert

 

Nem fogok utána számolni, de első ránézésre nem hogy a kedvező külgazdasági környezetet nem tudták lefölözni TAO-ban, azon sem lepődnék meg, ha az elmúlt 11 év inflációjàt sem követnék a befizetések:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qse006f.html

Nem véletlenül álltak bele a globális minimum TAO-ba, különösebb noszogatás nélkül.

Szerkesztve: 2021. 10. 28., cs – 20:46

"Előjött az IMF egy olyan számmal, hogy Varga Mihályék álla le fog esni"

v.ö.:

 

Orbán szerencséje igazán 2010 után vált nyilvánvalóvá. A 2008-as válságot elkerülte, kormányzása a modernkori történelem leghosszabb ideig tartó világgazdasági konjunktúrájának idejére esett, amikor soha nem tapasztalt pénzbőség volt. Mivel minden ország növekedett, a racionális érvek szerint Orbán tevékenységét a többi hasonló helyzetben lévő országgal összevetve lehetne értékelni. Ha így teszünk, nem is mutat olyan szépen a kép. Ez volt ugyanis az EU keleti országainak történelmi lehetősége, hogy gyorsabb felzárkózási ütemre kapcsoljanak. Voltak, akik éltek vele, míg mások sodródtak a fellendülés árjával, ami természetesen belülről sikernek tűnt. Matolcsy György meglehetősen sokat írt erről az elmúlt időben, Észtországot és Romániát hozva fel példaként, ahol ez idő alatt a magyar növekedést jócskán lehagyták.

A fájóbb példa a román siker. 2010 után az Eurostat adatai alapján a román gazdaság bővülése euróban mérve (+35%) jelentősen felülmúlta a magyart (+24%). Vásárlóerő-paritáson már beértek bennünket. Matolcsy legutóbbi cikkében kiemelte, hogy a románok kétszer gyorsabban növekedtek nálunk. A román példa három dologra világít rá. Egyrészt Orbán politikai tehetségére. Ott ugyanis ebből egyetlen kormány sem tudott profitálni. Kormányváltások sora jellemezte a magyarnál jóval sikeresebb időszakukat. Másrészt ezt annak bizonyítékának tekinthetjük, hogy az erős kormány nem feltétele a növekedésnek. Harmadszor pedig a román sikert az amerikaiakkal való szoros kapcsolatuknak tulajdonítják, ami végül is arra világít rá, hogy nem feltétlenül a konfrontáció a siker útja. Ennek ellenére Orbán mégis elérte, hogy az itteni, kisebb növekedést ne a világ általános tendenciájának, hanem kizárólag neki és szuverenitásunknak tulajdonítsuk. Vagyis ő az, aki elhozta a magyar feltámadást.

 

https://www.valaszonline.hu/2021/10/28/fidesz-valasztas-marki-zay-2022-…

 

elég jó cikk, sajnos nagyon szépen leírja az Orbán rendszer lényegét:

 

A nyugati vagy szingapúri út helyett Orbán Viktor a peronit választotta. Ennek legkecsegtetőbb aspektusa számára, hogy a nagyhatalmak ellen lázadó politikust a populista kultúrájú országokban történelmi léptékű hősi mítosz övezi. Nem lényeges, hogy sikeres vagy összeomló országot hagy hátra, a vezető mindenképpen hőssé válik. Peron a mai napig ilyen, annak ellenére, hogy óriási szerepe volt abban, hogy Argentína utat tévesztett. Hasonló a helyzet a harmincas évek végén kormányzó mexikói Lázaro Cárdenas esetében, de Chávez is hős, habár országa mára romokban hever.

[...]

Sokan gondolják, hogy Orbán ideológiája eredeti és unortodox, esetleg putyini. A valóságban azonban jól ismert latin-amerikai sablonok jelenre és az unióra aktualizált változta csupán

[...]

Orbán ezzel szemben tisztán valósítja meg a latin-amerikai modellt, az elnyomott ország lázadását, aminek örve alatt létrehozza saját feudális jellegű impériumát. Ennek főbb elemei: karizmatikus, bátornak látszó vezető, aki harcol a világrend ellen. Hit, hogy az állam (vagyis a vezető) minden önszerveződésnél jobban tud irányítani. A külvilág háttérhatalmainak hibáztatása. A gazdaság meghatározó részeinek hazai kézbe vétele, valójában egy szűk, privilegizált réteghez történő átjátszása. Az állami földek hazai termelőkhöz juttatásának lózungja, amely feudális jellegű agrármodellt hoz létre, néhány nagy, kormányhű latifundiummal és nem hatékony termeléssel. Az igazság jog fölé helyezése. (Peron a filozófiáját igazságizmusnak hívta.) A magántulajdon korlátozhatóságának megteremtése. Államosítás, versenykorlátozás a hazai cégek érdekében (valójában a lojális oligarchiarendszer érdekében). A többségi demokráciaértelmezés abszolutizálása. Az érdemalapú társadalom koncepciójának elvetése: nem a szaktudás, innováció, verseny, kockázatvállalás a siker alapja, hanem a vezetőhöz való lojalitás. A nemzet kisajátítása: a szavazók jó részének kizárása a nemzetfogalomból. Közben a nemzetegyesítésről való szónoklatok mögött valójában újra csak a kevesek Magyarországának koncepciója jelenik meg.

 

 

és itt le van írva az is, hogy hosszú távon az Orbáni út biztosítja az ország lemaradását (de nem kell aggódni, az is benne van a cikkben, hogy a populistáknak ez nem probléma, ők akkor is rá fognak szavazni :-) ):

Olyan országokban, ahol populista vezetők váltják egymást, felívelő és összeomló időszakok végeredményeként az országok valójában egyhelyben maradnak. Mint a sötét bábok királynője az Alice csodaországban: csak azért futunk, hogy egyhelyben maradjunk. A szavazók talán tényleg elhiszik, hogy valami újat talált fel Orbán, de kudarcos recepteket elevenített fel egy nagyon szerencsés történelmi helyzetben, amitől kormányzása sikeresnek tűnik.

>> Olyan országokban, ahol populista vezetők váltják egymást, felívelő és összeomló időszakok végeredményeként az országok valójában egy helyben maradnak.

ez így van. nálunk az egyik ilyen populista vezető a jó feri. azt is tudjuk melyik időszakok tartoznak a szakértő kormányai alá.

Feri nem volt populista. Feri hülye volt, de ez a cikkben is benne van:

Ezt követő ellenfelei nem mérhetők hozzá, még ha Medgyessy 2002-ben, Gyurcsány pedig 2006-ban meg is verte. Valójában legnagyobb történelmi szerencsemalaca Gyurcsány lett. Legfőképpen, mert 2006-ban nem volt képes felelős politikusként viselkedni és lemondani. A Fidesz simán nyert volna egy választáson és akkor a 2008-as válság Orbán Viktor nevéhez kötődne.

Viktor a populista. a CIKKBEN le van írva, ha még nem mondtam volna :)

 

1998-ban nehezen volt elképzelhető, hogy egy polgári, oroszellenes, nyugat- és piacbarát, az egyéni felelősség gondolatára nyitott választói tömegből a harmadik világban jellemző populista kultúrájú, globalizáció- és piacellenes, orosz- és Kína-barát, államközpontú tábor jön létre. Természetesen nem minden Fidesz-szavazó ilyen, annyi azonban megállapítható, hogy a törzsbázis igen – és ezek a szavazók váltak a miniszterelnök illiberális politikájának tartópillérévé.

Hadd kérdezzem meg, hogy te tartópillér vagy? :-)

Természetesen a Cikkben benne van ez is.

 

 

Orbán ki nem mondott döntése sokkal inkább a latin-amerikai modell lett. Erről 2012-ben írtam egy cikket, de nem gondoltam volna, hogy az akkor várt intézkedések ilyen hatékonyan valósulnak meg.

Akkori cikkemben felvázoltam, hogy Orbán nyitottá vált a szemléletre, amely a ’30-as évek óta gúzsba köt sok latin-amerikai országot, amely újra és újra visszarántja a populizmus vesztes útjára őket. Az egész a békemenetes „Nem leszünk gyarmat!”-szlogennel indult 2012-ben, és azóta is a téves szuverenitásfétis bűvöletében húzza egyre mélyebb csapdába Magyarországot. A Fidesz nyugatellenes jelszavai mögött a harmincas években indult, de ideológiává a 60-as években vált „függőségi elmélet” húzódik meg. Ennek lényege, hogy a gazdag országok azért tartják függőségben a többi országot, mert az ő gazdagságuk azok szegénységétől függ. Ennek az ördögi körnek a megtöréséhez csak a függőség lerázása, a szuverenitás megteremtése vezet. Azért kell nemet mondani minden európai befolyásra, amely mondjuk számon kéri rajtunk az EU értékeit, mert e gondolat szerint ezeken keresztül tartanak bennünket függőségi, gyarmati sorban. Ebben a világban a kompromisszum és együttműködés nem érték, hanem (haza)árulás. A sikert konfrontáción, harcon keresztül kell elérni, mondják olyan ideológusok, mint Orbán Balázs.

A nyugati vagy szingapúri út helyett Orbán Viktor a peronit választotta. Ennek legkecsegtetőbb aspektusa számára, hogy a nagyhatalmak ellen lázadó politikust a populista kultúrájú országokban történelmi léptékű hősi mítosz övezi. Nem lényeges, hogy sikeres vagy összeomló országot hagy hátra, a vezető mindenképpen hőssé válik. Peron a mai napig ilyen, annak ellenére, hogy óriási szerepe volt abban, hogy Argentína utat tévesztett. Hasonló a helyzet a harmincas évek végén kormányzó mexikói Lázaro Cárdenas esetében, de Chávez is hős, habár országa mára romokban hever.

Nem lényeges, hogy sikeres vagy összeomló országot hagy hátra,

Annyire messze vannak a lövészárkok egymástól hogy szerintem vitáznunk sem érdemes.
Magyarország egyáltalán nem egy összeomló, mély válságban lévő ország képét festi és lehet vitatkozni aktuálpolitikai dolgok mentén,
de az az elmúlt 10 év gazdaságilag és pénzügyileg konszolidációt jelentett az ország számára. 

Az én értelmezésemben a populista politikus az, aki nem ideológiák mentén politiziál, hanem az adott helyzet vagy döntés társadalmi támogatottsága a vezérfonal.
Ezért a populizmus önmagában nem egy negativ jelző.
Valahogy Dél Amerikát szokták idecitálni mindig, gondolom valami elrettentésként.

"de az az elmúlt 10 év gazdaságilag és pénzügyileg konszolidációt jelentett az ország számára. "

hehe, pont ez a lényeg, hogy nem a vasedényhez kell viszonyítani, csak hát ugye az információkhoz való hozzáférés korlátozott, a hatalom biztosítja, hogy számodra csak a pozitív vagy pozitívnak beállított hírek jussanak el. És ennek sokan még örülnek is (pl locsemege szerint teljesen indokolt, hogy a hatalom a mi pénzünkből hazug propagandát tol nekünk) 

Gondolom, azt nem kell mondanom, hogy nem véletlenül fizet évente százmilliárdokat az adónkból a kormány a hazug propagandára. Elég egyszerűen belátható, hogy ha általánosan jól mennének a dolgok, akkor nem lenne szükség propagandára. Ilyen egyszerű.

 

A Cikkben, természetesen más szemszögből is megközelítik a dolgokat, mert a valaszonline nem a hatalom hazug szócsöve:

 

Voltak, akik éltek vele, míg mások sodródtak a fellendülés árjával, ami természetesen belülről sikernek tűnt. Matolcsy György meglehetősen sokat írt erről az elmúlt időben, Észtországot és Romániát hozva fel példaként, ahol ez idő alatt a magyar növekedést jócskán lehagyták.

A fájóbb példa a román siker. 2010 után az Eurostat adatai alapján a román gazdaság bővülése euróban mérve (+35%) jelentősen felülmúlta a magyart (+24%). Vásárlóerő-paritáson már beértek bennünket. Matolcsy legutóbbi cikkében kiemelte, hogy a románok kétszer gyorsabban növekedtek nálunk.

Indeed, there's a historic battle going on now across the west in Europe, America, and elsewhere. It is globalism against populism. And you may loathe populism, but I'll tell you a funny thing: it's becoming very popular! - Nigel Farage

Ez a problemaja vele.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szóval Kovács Tibor megírta az igazságot. Nincs mese el kell fogadnunk.

Bírom ezt a populistázást. Ez olyan mint amikor -nagyon régen- az egyik barátnőm állandóan le önzőzött. Pedig csak untam , hogy mindig az Ö akarata győz. Vagyis nem engedtem az Ő önzőségének, hanem kompromisszumokat akartam. Ha egy populista a hatalomért szembe kerül egy másik populistával, azonnal lepopulistázza. Hogy merészeli  "ez a populista, hogy Ő is -nyilván más hívószavakkal- populista legyen".

"Szóval Kovács Tibor megírta az igazságot. Nincs mese el kell fogadnunk."

Nem. Itt jönne az a rész, hogy el kellene kezdened gondolkozni és megvizsgálni, hogy helyes-e, amit írt.

 

Szerintem elég jól leírja a történéseket, én nem igazán látom a hibát a gondolatmenetében.

1. Nem értek egy abban, hogy a jelenlegi kormány peroni utat folytatna.

2. Azon viszont el lehetne gondolkodni, hogy a peroni út , és egyéb "populisták " győzelmét mindig megelőzi, magát (minden igazság tudója) istennek érző, rettenetes progresszív elittharcos elquró.

Bírom ezt amikor a kimagyarázhatatlant úgy fogadja be a közönség, hogy végülis mi a baj azzal? A másik is populista! És ennyi, egy szó megemésztése és probléma megoldva. 

Itt azonban nem az a lényeges, hogy megemésztjük vagy elutasítjuk azt a negatív fennhangú szót, hogy populista. Túlzottan hozzá vagyunk szokva az egy bites üzenetekhez. 

Azt kellene megnézni mi is ez, melyek a jellemzői, milyen történelmi tapasztalatok vannak, mennyire illenek a minták az országunkra, miben tér el? Mik lehetnek a következmények, mik azok amik túlzások csak? Ha ezek megvannak lehet gondolkozni beszélgetni arról, miben kellene változtatni, egyáltalán kell-e, miért? 

Ne téveszd össze a poltikát a politika kommunikációjával. A kommunikációban egybites üzenetek használunk - pl a "a legkiseb is számít, Tesco / Az autókért élünk - Opel / Met hülye azért nem vagyok - Media Markt".

OTt, ahol a tömegek (populus) döntenek a poltikusokról, az üzenetek szükségképpen populisták lesznek.