Állattartás

Ma az merült fel bennem, hogy - bármilyen - állat tartásához miért nincs ilyen (szigorú) vizsga amit le kellene tenni ahhoz, hogy bárki egyáltalán tarthasson állatot. Nyilván a hüllők, rovarok, csigák tartásánál alacsonyabb lehet a küszöb - bár valahol sztem nincs különbség egy szomorú varánusz vagy kismacska között - szóval ha másra nem is lenne jó, de ahhoz igen, hogy küzdeni kelljen ezért a jogért, nem pedig csak simán besétálni és elhozni Cirmit az állatkereskedésből. Vagy Nemot, hogy utána kiöntsük 2 hét év múlva a wc-be, mert unjuk cserélni a vizét.

Szóval bürokrácia kellene ide, randa kitöltendő űrlapokkal, bemutatva a helyet, környezetet ahol tartani szeretnénk, tesztlapokkal amiből kitűnik, hogy tisztában vagyunk, hogy az állattartás nem csak youtube-ra, facebookra, instára etc. feltöthető mókábol és kacagásból áll, hanem almozás, etetés, ápolás, oltás, gyógyszerezés, foglalkozás, játék és így tovább... (Ha nagyon szigorú lennék  akkor beugró gyanánt lehet be kellene mutatni egy két évig gondozott és életben maradt növényt. :P)

Lehetnének bizonyos könnyítések, egyszerűsítések kóbor állatok befogadása terén, iletve bizonyos szolgálati feladatokat ellátó állattartás esetén... de szigorítások, kizárások is amennyiben valamelyik rubrikában beírt paraméter megkongatja a vészcsengőt (dán dog panelban pl.) Pontrendszer is lehetne - járdára szaratók előnyben - aki sokat összeszed bukja a jogot.

Aki nagyon akar tartani azt ez úgysem állítja meg - és megfelel - , aki meg segghülye vagy csak divatozna az legalább tisztában lenne valamennyire mit vállal vagy simán elhullana a teszteken.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 05. 12., sze – 19:25

Jogos kérdés, menhelyeknél és örökbefogadásnál igyekszenek kiszúrni mindenkit aki nem "megfelelő" erre. Az egy pozitívum lehetne akár.

Ami menhelyeket én ismerek ott pl. oltási költség teljes, vagy fél után lehet örökbefogadni + egy örökbefogadási szerződést is iratnak + chip + minden.
Visszakövetés mondjuk nincs, de akár lehetne is.

Így is beesik egy két olyan történet amikor visszakerül a menhelyre az örökbefogadott állat. De ez nem jellemző.

Nehéz ezt az egészet szabályozni.

egyreszt, milyen alapon kotelezel te vizsgara, hogy allatom lehessen, azaz kenyszeritessz ram valamit? az mar mas kerdes, hogy mit lehet csinalni az allattal es mit nem, mert az mar erkolcsi kerdes, ergo utolag buntetheto, de elore milyen alapon?

 

masreszt, Nemo mennyiben kulonbozik a horogra szurt gilisztatol?

Olyan alapon mint a védettségi / oltási / egyéb igazolványoddal.. Ha egy menhelyen az örökbefogadás feltételeit olyan módon rögzítik, hogy már pedig te köteles vagy XY személyit stb.t leadni, akkor te köteles vagy leadni ezt.

Ha ez neked nem tetszik akkor mész máshova.. Ez ennyire bonyolult, vagy felháborító????

Mert ha igen akkor a kezedbe nem adnék állatot ...

egyreszt, milyen alapon kotelezel te vizsgara, hogy allatom lehessen, azaz kenyszeritessz ram valamit?

Vannak ezek a társadalmi szinten kötelező érvényű, állam által kikényszerített magatartási irányelvek, úgynevezett jogszabályok. :P

Milyen alapon kötelezel engem vizsgára, hogy autót vezethessek?

Szerkesztve: 2021. 05. 12., sze – 23:09

Ne feledd, a városlakókon kívül élnek szép számmal hazánkban, akik még a szüleiktől lesték el a disznóvágás fortélyait és azóta is vérükben van.
Beb*szna, ha holnaptól a városlakók hülyesége miatt megtiltanád nekik az állattartást.

Akinek meg tényleg a vérében van, az, gondolom, el tud intézni egy kis papírmunkát is. Mellesleg nem ugyanazok az elvárások, mint 100 éve. A villanyszerelőket szarrá szokás kritizálni errefelé, amikor 25 évvel ezelőtti szabványok szerint szerelnek.

Na ja, és mi van azokkal, akik büszkén mesélik, amikor egyszer városban járnak, hogy hogyan kergették mattrészegen a disznót, és hogyan sikított, amikor utolérték? Meg akik nem ivartalanítják a macskát, hanem évente vízbe fojtják a szaporulatot?

Kurvára nem azt mondom, hogy jó aktakukac, csak azt, hogy ha olyan jó sofőr, akkor valószínűleg valahogy a KRESZ-vizsgán is át tud csúszni. Vagy direkt az autós hasonlat, mert ott kevesen érvelnek amellett, hogy jogsi nélkül is lehet valaki baromi jó sofőr? Biztos azért, mert állattartás esetén igazából sokan szarnak rá, hogy az a szerencsétlen röfi min megy keresztül, amikor úgy sikerül a vágás, mint A tanúban, de az utcára ki akarnak menni, az a saját bőrükre megy.

Én amúgy egyetértek veled. :)

Vagy direkt az autós hasonlat, mert ott kevesen érvelnek amellett, hogy jogsi nélkül is lehet valaki baromi jó sofőr?

Nem, pont azért, mert (aránylag) sokan érvelnek amellett, hogy jogsi nélkül is lehet valaki baromi jó sofőr. Ami éppenséggel igaz is lehet, de a jogsinál jobb módszert még nem találtak ki arra, hogy a vezetésre képes/képtelen csoportokat megkülönböztessék egymástól.

Előbb tenném kötelezővé falun az állattartási vizsgát, mint városban. Akármerre mész, láncra kötött kutyák, elásott kölyökkutya/-macska, moslékon tartott "házikedvencek", órákig gyötört disznó a vágáson, stb. Hát lófaszt, már ne haragudj. Májusban be volt gyulladva a macskánk foga, 122 ezer forintot sikerült rákölteni, hogy rendbehozzák. Kíváncsi vagyok, hogy a "vérünkben van" állattartók milyen ellesett fortéllyal álltak volna neki a problémához. Nagyon tévednék, ha arra tippelnék, hogy a többség elásná a kert végében, vagy hagyná az állatot megrohadni ott ahol van?

Btw senki nem megtiltásról beszélt, autót vezetni sem tilos.

Ja... Lekötözik a pesti vidékre, hozza a macskáját, ami kurva jól érzi magát a természetben, miután évek múltán végre kiszabadult a panelből. Kinyír pár kisebb madarat, vadgalamb fiókáját, de persze azt a többi macska is. Csak a vidéki macskák nem luxusmacskák, azok megfogják az egeret, mondhatni hasznosak. Hacsak nem bakmacskáról van szó, eltelik egy kis idő és vemhes lesz a macska, aztán megellik, általában valami védett helyen. A pesti nem tudja, hogy mit kezdjen vele. Aztán itt jön, hogy van-e annyi az emberben, hogy ezután kimiskároltatja-e, vagy hagyja az egészet a picsába, mintha nem is az ő macskái lennének. Az szinte biztos, hogy a sok puhapöcs ha valami kellemetlen döntéssel találkozik, ami vidéken természetes, azt nem csinálja meg: ilyen az, amit száz meg ezer éve csinálnak, azaz azt a kismacskát, amit nem tud és akar megtartani a gazdája, azt humánus módszerrel, gyorsan és fájdalommentesen, nagyon fiatal korában, mikor még nem nyílt ki a csípája, határozott mozdulattal fejbe kólintják. Na ennek a helyességét a hópihe ál-állatvédők soha az életben nem fogják megérteni. Én az összes városi macskát csippeltetném és kimiskároltatnám kötelezően, kivéve a tenyésztőkét. A többi állatot hagyják békén a francba, kutya is lehessen láncon, körülményektől függően.

Ja és bizonyos típusú emberek ne tarthassanak kutyát, de az már rasszizmus lenne, hogy kik nem. Pszichológiai teszt lehet, hogy kiszűrne egyes elemeket. A mopsz meg eleve állatkínzás eredménye.

Előbb tenném kötelezővé falun az állattartási vizsgát, mint városban.

Nehezen hiszem el, hogy a falun láncra kötött kutyának kevesebb mozgástere lenne mint a városi panelben tartott (és max naponta 1x fél órára aszfalton "megsétáltatott" értsd utca közepére szaratott) kutyáknak... teljesen más dolog egy házi kedvenc és más történet a haszonállat tartás. az a macsek amit egerek és tsai miatt tartanak elsősorban valószínűleg tényleg más koszton él és más körülményei vannak mint egy szobacicusnak. "órákig gyötört disznó a vágáson" - normális helyen orrfogóval besétálástól az utolsó rándulásig  max fél óra telik el. Ha ismered az "eu konform" eljárásrendet akkor úgyis tudod, hogy szegény malacot kábítani kell, cserébe ennek eredményeképp elég sűrűn a hús véres marad...

Az a gazda, aki hónapokon át minden nap a malacaival kel, velük fekszik (etetés), meggyászolja az állatot ha eljön az ideje.. és nem "kínozza". Csak van pl technikai oka annak, hogy a nem egyszerűen agyonlőtték a malackát, hanem rendesen kivéreztették. Minden környéken volt egy-egy böllér, vagy valaki akit meg lehetett kérni, hogy szakszerűen végezzen az állattal. Olyan is volt aki a sajátjait nem szúrta le, de másoknak meg ő segített :). Aki bénázott és ezzel kínozta az állatot azt le is nézték...

Azzal egyet értek, hogy értelmetlen kegyetlenkedésnek nincs helye szerencsétlen állatokkal..

akik még a szüleiktől lesték el a disznóvágás fortélyait és azóta is vérükben van

No, azokat manapság szarrá bírságolják, megölik, lecsukják és kihallgatják. ;) Ugyanis a szüleinktől ellesett fotélyokat az EU már régen kiszabályozta, betiltotta és megmásította.

Pl. a fölös cicákat régen vízbefojtották - most ugyanezért lecsuknak.

Az hagyjan, de gyereket is csinalhat minden nelkul, sot esz meg hatrany is a legtobbszor...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2021. 05. 13., cs – 00:44

Bécsben van ilyesmi, olvastam régebben: a leendő kutyatartókat képzik, vizsgáztatják.  Nálunk van olyan pl. állatjóléti felelős képzés. De ez nagyobb gazdálkodó egységeknél kötelező. 
Tágabban: A keresztény kultúrkör nem ad megfelelő eligazítást az állatokkal való kapcsolatunkhoz. Igazából ha az emberek normálisak (értsd: nem átlagos, hanem ideális) lennének, akkor nem lenne szükség semmiféle eligazításra, helyesen cselekednének.  Ez a normalitás, idealizmus a Szellem (metafizikai abszolútum) jelenlétéből származhat. A jelenkor, és a jelenkori ember azért nem ilyen, mert a Szellem egyre inkább kivonódik a létesült világból. Ennek okait most nem részletezem. Ilyen formán magukra hagyva a létesülteket: minket, az állatokat, a világot. És ez rendkívüli dramatikus, kaotikus, tébolyba csapó, önmegsemmisítő folyamatokat, eseményeket idéz elő. Ez természetesen kihatással van az emberek és az állatok kapcsolatára is. A topiknyitó -és gondolom többünk- által érzékelt problémák (nevezzük most morális deficitnek) hátterében is ez áll. És az logikus elvárás, h az állam (annak ellenére helyes a reagálás, hogy nincs a tudatunkban, h az Állam, mint olyan legvégső lényege szerint a valláshoz hasonlóan a Szellem manifesztációja absztrakt formában) állítsa helyre a moralitást felhasználva az uralmi és kényszerítő potenciálját.  Ez nem csak az állattartással, hanem általánosabban a közállapotokkal kapcsolatban is logikusan vetődik fel. Azonban - bár az elvárás logikus - az sajnálatosan kérdéses, hogy jelen körülmények között (a Szellem általi magárahagyottságban)  az állam meg tud-e felelni az elvárásnak? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nekünk volt egyszer éticsigánk. Terráriumban élt amíg meg nem halt. Nagyon hasznos bérházban, teljesen halk üzemmód, keveset eszik.

Aztán lett egy szarvasbogár. Az bolond volt. Minden este repülés gyakorlatot tartott a terráriumban. Szintén keveset fogyasztott, viszont elvesztettük a halk üzemmódot.

Ezek után lett teknősbéka kettő. Valami kínai hosszúszárnyú csíkos... Szintén teljesen halk, amíg rájuk nem jön a bolondóra. Olyankor elkezdik átrendezni az akváriumban a kövezetet.Szintén halk, keveset fogyaszt, viszont télen a víz fütéséröl gondoskodni kell. (Ez a típus nem olyan mint az ékszerteknős.)

Pár éve pedíg kibővült a család egy tengerimalaccal. Ezt a típust csak erős idegzetűeknek ajánlom. Teljesen random időkben visít a kajáért, szaladgál és hosszas UI hangokat ad. Viszont ez a típus, szereti ha simogatják, ami nekünk családtagoknak is jól esik. Vesztettük a teljesen halk üzemmódot, az alacsony fogyasztást. Plusz hetente annyit szarik mint egy kisebb gyerek.

Javasolni fogom páromnak térjünk vissza az éti csigára, az nekem teljesen kielégítő volt, és tavasszal nyáron ingyen terem.

Biciklizni is lehet vizsga nélkül, gyereket vállalni is, ez egy ilyen társadalom.

Még mindig nem dumál bele elég dologba az állam. Túl kevés papír kell az élethez. Hivatalnok sincsen elég, volna mit ledokumentálni még. Kellene még pár nem produktív dolgozó, aki azokat szívatja, akiknek az adójából él. Mi lesz vélünk papírok nélkül? \sarcasm

Masfel ev leforgasa alatt atmentel erosen konzervativbol turboliberalisba. :)

De ez nem ennyire fekete-feher. Gyerekeknel is 10 embernek 10 fele velemenye van arrol, hogy mikortol kene allami gondozasba helyezni oket "felelotlen szulo" cimszo alatt. A vilagon az egyik legnehezebb dolog talalni ket embert, aki ebben egyetert - kiveve persze a szelsoseges "soha"-zokat. Persze a lo tuloldalat is konnyu megtalalni: azokat, akik szerint mehetne minden gyerek allami gondozasba, akit nem az o vallasuk szerint nevelnek. De az igazsag valahol azokhoz lesz kozelebb, akik amugy egymassal se ertenek egyet.

Rosszul emlékszel, kulturálisan konzervatív vagyok, de az emberek szabályozásának kérdésében mindig is liberális voltam. Hogy miért? Mert pont arra használják a szabályzásokat, hogy a "konzervatívokat" illegalitásba taszítsák. Ezért vagyok azon az állásponton, hogy mindenki úgy lehessen hülye, ahogy csak akar, ne lehessen semmit az emberekre rákényszeríteni. Konkrétan az "állami gondozásba vétel" az amit legjobban ellenzek. Ha a szülő veszélyezteti a gyerekét, hát csak tegye, az ő gyereke nem az enyém. Semmi köze hozzá a társadalomnak. A többit meg megoldja Darwin. Ennyi. Hosszú távon valószínűleg jobban is járunk, ha a totál hibbantak gyerekei nem nőnek fel és szaporodnak. Ha meg mégis felnőnek és szaporodnak, akkor lehet, hogy nem is annyira hibbantak, nem?

Ez az állatvédősdi is teljesen szervetlenül jelent meg. Nem volt rá társadalmi igény, de egyszer csak mindenhonnan ez folyik. És a nem gondolkodó ember persze hogy támogatni fogja a szigorításokat, mert az érzelmeire hatva ezt nagyon könnyű lesz elérni. Aztán a szigorítások hogy-hogynem oda fognak vezetni, hogy lehetetlen lesz házilag haszonállatot tartani, hogy egészséges húshoz jussunk. Miközben Biden havi egy hamburgerre akarja korlátozni az amerikaiakat. Elég nyilvánvaló az összefüggés. Aztán ne legyen igazam.

"Miközben Biden havi egy hamburgerre akarja korlátozni az amerikaiakat."

Erre kerhetek forrast?

A tobbiben most nagyjabol igazat adok. Annyit tennek hozza, hogy ha valaki arra neveli az oteves gyereket, hogy sorozatosan lopjon a boltbol, hat en nem banom, ha az allami gondozasba kerul. De nehez meghuzni a hatart.

> Erre kerhetek forrast?

Keress rá a neten, és az állítás debunkolását megtalálod 30 féle forrásból. Ez nem elég bizonyíték? :-)

A környezetvédelmi terveiből következett valahogy áttételesen. Nincs kedvem újra kikeresni, meg lehet hogy nem is igaz. A lényeg az, hogy a média által sulykolt közbeszédben benne van, hogy a tehenek szétfingják az ózonlyukat, és kevesebb húst kellene enni. A környezetvédelmi ágenda része ez régóta, és a vírus után a téma felerősödése várható. (mármint nem jóslom a vírus téma végét, hanem szerintem csak ez lesz a "new normal", hogy folyamatosan korlátozásból korlátozásba esünk, de már nem lesz a sajtó középpontjában, hanem új ágendák lesznek bevezetve - ez szigorúan légbőlkapott magánvéleményem)

https://eu.statesman.com/story/news/politics/politifact/2021/04/27/fact…

Itt azert eleg jol levezetik, hogy mi tortent. Azert itt kisebb az eselye, mint egy "nem zorog a haraszt, ha nem fuj a szel" esetben. Biden ilyet nem mondott, a Fox meg a Daily Mail "szamolta ki" a klimatervebol onhatalmulag. De az is teny, hogy Biden nem rohant maga elhatarolodni, csak a csicskasajtoja, ami eleg nagy. :) De onmagaban nem bizonyitek arra, hogy ez lesz.

Szerkesztve: 2021. 05. 18., k – 10:12

Mivel nekem növénytermesztési és állattenyésztési szakirányú végzettségem van, akkor gondolom nekem alapból járna az engedély, ugye? Gyereket se lehessen vállalni ilyen engedély nélkül!

Az is sokat segitene, ha az emberek nem lennenek judgementalok, amikor valakinek eszebe jut egy allatnak uj gazdat keresni. Ezek a judgemental faszkalapok a "milyen szivtelen vagy, hiszen csaladtag" hozzaallasukkal megagyaznak annak, hogy mar a menhelyig se jut el szegeny allat, hanem sunyiban kirakjak, pedig az illeto a legjobb szandekkal szerette volna elintezni, hogy jo uj gazdaja legyen az allatnak.

Olvasva a címet: állattartás, először az állatartásra gondoltam. Sertéstelepek, szarvasmarhák, pulykafarmok, halastavak jelentek meg előttem.

Aztán látom itt mindenkinek a kutyuska-cicuska ugrik be. De nem ám a házőrző kutya és az egerésző macska, amit falun haszonállatként tartanak, hanem a városi gyerekpótlék. Az ilyen állatot tartók többsége (tisztelet a kivételnek) magasról tesz a többi emberre, mivel ő maga embergyűlölő, és a kisállatában éli ki a társas kapcsolat- és szeretetigényét. Próbálj egy kutyagazdit figyelmeztetni, hogy ne hagyja a járda a járda közepén az állat végtermékét, vagy kösse meg a kutyáját, mert nem szereted, ha rád ugrál, körbeszagol. Megnézheted, mit kapsz válaszul. Ez városi jelenség, lenyomata a társadalom állapotának, elidegenedettségének, frusztrációjának. (Autósok dettó, de itt nem ők a téma).

Nem kicsit általánosítás ez itt. Ha már kutyások + városi kutyások.. Magam is az vagyok, szüleim is azok. Nem, nem gyerekpótlék. Biztos van ilyen is.

Aki felületesen nézi ezt az egészet (mint pl te itt) annak ez jön le ha meglát a "városba egy kutyást" és el is könyveli annak amiket te itt leírtál.

Holott ez abszolúte nem igaz a nagytöbbségre. A kutyások egész szép kis társaságokat / baráti közösségeket hoznak létre álá náture, mert pl napi rutin sétáltatásnál összejönnek 10-en, 20-an, 30-an akár.

Összetartó közösség lesz ebből egy városi dzsungelben.

Tény, vannak olyan "városi" kutyatartók amiket te is leírtál, nem veszi fel a kutyasz.rt.. ott hagyja, póráz nélkül sétáltatja, stb, stb. De ez nem igazán jellemző. Legalábbis az én környékemen nagyon nem. Itt a kutyás szól rá a másik kutyásra ha adott esetben nem szedi fel a végterméket.

És megint nagyon félrement szerintem az is amit leírtál, hogy ebben éli ki szeretetét, stb, biztos antiszoc az összes "ilyen lény" aki kutyát tart... lóf.szt :) ha már állatoknál tartunk.

Ez egy rossz sztereotip cucc.

Sajnos ismerek olyan embert aki nagyjából hasonlóan vélekedik, egyik szomszédunk .. Nagyon nagyra van magával, hogy kutya panelba NEM való! Neki van kutyája!!! Kinn a tanyán!! ... jah... hetente 3x ránéz, de jó élete lehet annak a kutyának ott KINN A TANYÁN! mer az oda való! ... brrr

Ott nehezen fogok :) Kicsit messze van a sétáltatáshoz az a ~80km+ :)

De ez megint az a kérdés, hogy milyen környék, milyen emberek laknak arra, milyen a szociális környezet, stb. mondhatnék én is példát, hogy a Kórház utcán nem nagyon sétáltatnék, de még kocsival se nagyon mennék keresztül azon a részen, mert mire átérnék A-ból B-be addigra menet közbe tünne el a kocsiról a 4 felni + lehet a a kocsi többi része is ... :D

Szerkesztve: 2021. 05. 13., cs – 09:40

Uhhh, jó helyen járok..

Hadd kérdezzem már meg a Felelős Nagyvárosi Kutyások Baráti Közösségét, hogy jogom van-e nekem az egész napra lakásban hagyott kutya vonyítását / minden lépcsőházi neszre két perc ugatását hallgatnom

vagy

hallgathatom cserébe az Iron Maiden-től a Tailgunner-t / Rhyme of the Ancient Mariner-t közepes nyélgázon percre pontosan ugyanannyi ideig.?

+1 Csendben le lehet-e vinni a kutyulit sétálni, vagy az öt emelet végigcsaholása / végigvonyítása a kijáratig (a többi kis, éppen nem sétálni vitt kedvenc itt-ott hozzáugatásával persze) az napi öt-hat alkalommal még belefér.?

+2 Muszáj-e vinni a vélhetően idegbeteg / antiszociális kutyust a Lidl-be vásárolni, ott az ajtóban kikötni és leszarni, hogy az egész környék olyan 30 percig azt hallgatja reggel hattól, csak mert az akciós de alul lévő csirkefarhátak biztos nagyobbak, jobb ha átválogatja a felelős állattartó.

Előre is köszönöm a válaszokat.

(Előre megyek, volt kutyám, neveltem. Ahogy engem is neveltek.)

Nos, itt hiányzik a felelős állattartás című történet. Akinek végigcsaholja az eb 5 emeletet lefele, ott valami nem stimmel. Akkor sem stimmel ha a többi eb csaholja végig mikor pl leviszem a kutyát.

Saját tapasztalatokat tudok megosztani, nálunk otthon a kutya ha sétálni viszem / egyéb, egy szót nem szól, se lefele, se felfele. Lent séta közbe egy nyikkanása nincs neki. Nagyon ritka amikor "megszólal".

Ha lakásba egyedül van hagyva, nem vonyít. nem sír, lekuporog a helyére és vár. Ezzel mondjuk nem azt mondom, hogy soha nem ugat. Persze hogy ugat, ha pl hazaér a szomszédasszony és úgy megy be a lakásába, hogy az ajtó becsapódik utána, de olyan hanggal, hogy lehet két emelettel egy másik szomszéd ajtaja meg kinyílik erre.

Elviselhető. Panelba vagyok már nagyon nagyon régóta, soha nem volt gondom ilyen fajta zajokkal (pl kutyaugatás, nyüszítés..) , cserébe volt gondom más zajokkal, az állandóan _lakásfelújítunk éjjel nappal fúrúnk, kalapálunk_ típusú szomszéddal. A "zenéljünk de jó hangosan azon az ~50nm -en... lehetőleg úgy hogy a mélynyomó neki van támasztva a radiátornak .." az a halálom pl.

Szóval elég sok minden múlik azon, ki és hogyan tart pl kutyát panelban. Neveltetés kérdése ez is, ahogy írtad. Ha tudatosan készül valaki arra, hogy kutyát fog panelban tartani és utána néz a dolgoknak, akkor az ő kutyájával nem lesz semmi probléma panelban sem, ha csak úgy "jajdecukiiii kell nekem", na ott már lehetnek olyan gondok amiket fentebb is írtál.

No offense, nem kötözködésnek szántam ezt az írást, csak egy saját tapasztalatot közöltem, hogy lehet ezt másképp is és jól is csinálni.

btw, ez inkább PANEL* sajátosság, ahol sajna együtt kell élni minden zajjal is.. bár akadnak mókás szituk is, mikor tüsszentessz a budin és fentről leordít a szomszéd hogy egészségedre.. na az egy egész mókás szituáció :)

Sajnos sok a barbár - nincsenek törvények - nincs aki betartassa

(kedvenceim legújabban a délutáni dugóban a Róbert Károly krt. városligeti lehajtójánál két kocsival is a kanyarban / járdán álló "rendőrök", akik a későn / időben nem besoroló jobbra kanyarodókat büntetik. Nem mellesleg alig látszik már a felfestésnél az a rész ahol a szaggatott vonal átmegy záróvonalba - így még szebb a történet.)

Aki akár csak fizetés kiegészítés vagy esetleg konkrétan a megélhetése miatt foglalkozott eddig is állattartással az hidd el többet tud az állatokról mint bármelyik zseniális potenciális jogalkotó.

Cserébe  hidd el kellően macerás lett az egész tevékenység már most is: vonatkozik rá egy csomó előírás.

A tartás még csak egy dolog, de hogy pl egy konkrétat mondjak: ha pl egy sertést le akarsz vágni majd feldolgozni hidd el lesz kellően sok burokratikus kötelezettséged még sok is :D.

Aki nagyon akar tartani azt ez úgysem állítja meg

Ha kicsit is képben lennél a viszonyokkal akkor látnád milyen siralmas a helyzet: még rosszabb mint a mezőgazdaság terén... ..nem aki akar(na) sokan a viszonyok miatt (már) nem foglalkoznak vele. És konkrétan kihal a generáció ami még értett hozzá...