Megy a gőzös megy a gőzös az Ukrán határra...

Fórumok

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1380444795978518528

https://twitter.com/Illya_Ayzin/status/1380232292065501195

Közben Ukrajna német nagykövete atomfegyverek beszerzéséről beszél. Ez utóbbi nem több kommunikációnál, de jelzi a helyzet súlyosságát. 

Sosem bírtam a békejeles, szakadt farmeres hippiket, de most lehet beállok a békeaktivisták közé. Egyik oldalon sem mérik fel egy európai háború kockázatát és lehetséges következményeit. 

Hozzászólások

A NATO oldalán kb 100x annyi pénz van. Nem is értem.

Minél is van 100x annyi? Az amcsik éppen most hozzák létre a világtörténelem legnagyobb katonai-gazdasági szövetségét a kínaiak és az oroszok között. Volt a világtörténelemben egy Athén nevezetű (szuper)demokratikus állam, aminek meglehetősen dícstelen vége lett:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Peloponn%C3%A9szoszi_h%C3%A1bor%C3%BA

Athén és az USA története között túl sok a hasonlóság.

Ha USA es Oroszorszag mindenaron egymassal szeretne (hideg)haboruzni, tegye Alaszka es Kanada iranyaba, ne Europan keresztul.

Ket vilaghaboru eleg volt Europa foldjeinek.

Az a helyzet, hogy Ukrajna a lándzsa hegye az Orosz medve szívébe, főleg ha még Nato tag lenne még inkább. Ukrajnán keresztül szabad az út Moszkváig, Alaszka felől ez sokkal de sokkal hosszabb és bonyolultabb lenne, végtelenbe nyúló utánpótlásvonalakkal, ellenséges területen. Kétszer nagyon megszívták már, hogy ezt a részt nem védték megfelelően. Ezért mérges a maci és ezért nem lesz főszínhelye ennek a konfliktusnak Alaszka.

Volt egy Zbigniew Brzezinski think tank Amerikában, két fia is ott van az amerikai politikában. Ian fia pont a védelmi minisztérium európai és NATO-ért felelős részlegén. Carter elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként ő alkotta meg az USA Afganisztáni stratégiáját, amit a republikánusok valósítottak meg, bár eredetileg Brzezinski demokrata tanácsadó volt. Obamaval tért vissza és most is hallgattak rá Trump alatt is. Brzezinski egyik rá jellemző egy mondatos stratégiája az: Oroszország Ukrajnával nagyhatalom, Ukrajna nélkül nem nagyhatalom. 

Másik Brzezinski mondás, hogy földrajzi és geopolitikai értelemben nincs olyan kontinens, hogy Európa. Eurázsia van. Amerikának pedig kicsit a korábbi Brit politikához hasonlóan egyensúlypolitikát kell folytatnia, megakadályozva bármilyen ambiciózus hatalmat abban, hogy hegemóniára tegyen szert ezen az Amerikánál nagyobb kontinensen. Amerika korábban amikor jók voltak az oroszországi kapcsolatok, akkor sem nézte jó szemmel EU országai, különösen Németország és Oroszország közeledését. Volt német elnök Gerhard Schröder Gazprom alelnöki kinevezése például nagyon nem tettszett az amerikaiaknak. 

Valahol az ő elképzelései alapján alakultak így az ukrajnai események az elmúlt években. Ahogy írod igen, nagyon közel van minden értelemben Moszkvához Ukrajna. 

Nato tagság Ukrajnánál szvsz nem esélyes, mert azt több tagország megvétózza. Az már reális nukleáris konfliktushoz vezetne, ami pedig Oroszország közelében elég veszélyes. De távolban Amerika sincs biztonságban. Jelenleg Oroszország előnyben van nukleáris fegyverek terén. A modernizált orosz icbm-ek ellen semmilyen hatékony védelmi megoldás nincs, ráadásul ezek egy részét át is állították Antarktisz felett átívelő hosszabb pályákra. Amerika déli határainál ugyanis semmilyen védelmi rendszer nincs telepítve. A már dogmatikusan nukleáris triad-ban gondolkodó Nato országok már a szovjet időkben is tévesen alábecsülték az orosz ötös nukleáris stratégiát. Ott megerősített silókból indítható, tengeralattjárós, stratégiai bombázós hármas mellett voltak mobil indítású (Topol) és vasúti icbm rakéták is. Ez most kiegészült az orosz Posseion supertorpedoval, ami 100, egyes becslések szerint akár 200 megatonnás, cár bombához hasonló elvű fission-fusion-fission robbanófejekkel rendelkezik és a nagy tengerparti városokkal rendelkező nyugati országokra lett tervezve. Végsebessége 200 km/h vízalatti szuperkavitációt kihasználva. Maga a torpedó is nukleáris meghajtású. Hatótávolsága 10000 km. Lopakodó technológiája miatt nem érzékelhető jelenleg csak amikor már késő. 

Nato oldalról a maximum reális cél, hogy Ukrajna megmarad ütközőországnak és permanensen leköt jelentős orosz haderőt. 

Visszajönnek, méghozzá többen:
https://mandiner.hu/cikk/20210417_nagyobb_csapattal_terveznek_ujabb_ost…

Mikó a „zsoldoscsapatról” azt mondta, hogy összesen 500 fő volt jelen, akik különböző biztonsági cégektől jöttek, a megbízásukat pedig az „ISD Dunaferr legitim vezetése” adta. Hozzátette, hogy az akció célja az volt, hogy átvegyék az ingatlan területét, mivel az a Seelhold tulajdonában van.

„Hogy fogunk-e ismét próbálkozni? Igen, hiszen szeretnénk érvényesíteni a megbízó Steelhold jogos érdekét, márpedig az üzem területe az övé” – tette egyértelművé Mikó. Kiemelte, hogy a következő alkalommal nagyobb csapattal 600-800 fővel fognak érkezni. Arra a kérdésre, hogy erre mikor fog sor kerülni azt felelte: „Remélhetőleg minél előbb”.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Én is itt olvastam csak a linkelt cikkeket az ügyről. Ezek szerint ez is egy tyúkszaros offshore ügy. A Steelhold Ltd. ciprusi cégen belül lehet többségi tulajdonos az orosz VEB és kisebbségi az ukrán Tatjana Taruta. Egyébként Ciprus EU tagország. Végső esetben kézbesítési megbízott útján a ciprusi 99,64% tulajdonosnak kellene nyilatkoznia és új cégvezetést kijelölnie. Az ukrán, ciprusi cégben kisebbségi Tatjana Taruta erre maga nem jogosult még 800 zsoldossal sem. Ha jól értem az ukrán Tatjana Taruta és az orosz VEB nem egy entitás. 

Ukrajna egy hasonlo puskaporos hordo mint yugo volt.

Annyi a diffi, hogy a kornyeken, nem torpek es hangyocak laknak, hanem egy duhos maci, meg egy masik nem is olyan kicsi sarkany annak szomszedjaban.

Irta mar valaki, egy eurazsiai unio kotelnel is rosszabb lenne mind a kinai de fokeppen az usa szamara. Bekenyszerulnenek egy harmadik vilagi szintre mint a 2 vh elott. Ononmagaban az eu is egy gazdasagi orias, ha a szovetseg legkevesebb formajaban is letrejon akkor katona nagyhatalom is, akinek onnantol csak a hata mogott van hely.

Az meg, hogy nekik egesz europa a szocializmussal egyenlo azt tudjuk.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Magyarul: https://telex.hu/kulfold/2021/04/17/18-orosz-diplomatat-utasitott-ki-cs…

Tehát, az oroszok egy EU-s, NATO-tag országban egy terrorista támadást hajtottak végre pár éve.... Magyarországtól egy nagyobb lépésnyire.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tekerjük csak közelebb azt a jelképes órát a nukleáris holokauszthoz, ezzel a "remek" retorikával. 

A cikk szerint 2014-es esetről van szó. 7 év kellett hozzá amíg eljutottak a csehek a kiutasításig. Pont most az orosz-ukrán feszültség csúcsra-járásával egy időben. Micsoda véletlen egybeesés! :)

Nem a retorika teker, hanem az, hogy orosz ügynökök felrobbantottak egy cseh lőszerraktárat.

Miért van az, hogy ha kiderül valami durva dolog (nem csak ezen a téren, hanem úgy általában), mindig jön valaki, aki inkább azon sír, hogy kiderült...

"7 év kellett hozzá amíg eljutottak a csehek a kiutasításig."

Nem, mivel nem két nap ilyen infókat összeszedni.

"Pont most az orosz-ukrán feszültség csúcsra-járásával egy időben"

De ha rögtön reagáltak volna (2014, akkor robbant ki a kelet-ukrajnai háború), ezt akkor is modnhatnád, szóval teljesen mindegy :) "Pont most" :D

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Németországból is ki kellene utasítani pár USA diplomatát Drezda terror-bombázása miatt. Végső soron a szó eredeti görög értelmében ez igazi holokauszt volt (áldozatok élő elégetése) amit az Amerikaiak ott elkövettek. Nem két nap az ilyen infókat sem összeszedni! Pláne találni manapság valakit aki tud ógörögül. :D

Egyik oldalon sem mérik fel egy európai háború kockázatát és lehetséges következményeit.

Ha így lenne, jelenleg komolyabb háború lenne. Vagy nem?

Kb. az oroszok döntése, mikor foglalják el Kelet-Ukrajnából azt a részt, amire még vágynak. Az ország nagy részét meg kellene szállniuk ahhoz, hogy harmadik felek fegyveres háborút viseljenek Ukrajna oldalán.

:)