Nincs jó bőrben a Shadow PC

Hozzászólások

jaj

jaj

Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Öö..esetleg bem francia nyelvű link is lehetne itt.. :)

Mivel sajnos már valószínűleg úgyis mindegy, szerintem ez a probléma Shadow-al:

https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/eth?HashingPower=200&Ha…

https://2cryptocalc.com/gpu/24h/1080/1/

Ha például Ethereum bányászatra használja valaki, ugyan nincs overclock és csak egy GeForce kártya van gépenként, de se hardver költség se áramfogyasztás. Közben bőven több pénzt termel ki mint a havi előfizetési díj minimális kockázattal. A szabályzat ugyan tiltja, de megakadályozni nem tudják ha valaki ésszel csinálja. A usertartalmakat ugyanis nem látják privacy okokból. Közben az infrastruktúra minden költsége a Shadow baja. Az egészet tetézi a félvezetőhiány és különösen a GPU árak elszállása. Ez pedig a Shadow-ot is érinti rendesen. Ha lesz új befektető el fog gondolkozni azon miért ne használja maga a kripto-bányászatra az infrastruktúrát? 

A Google Stadia annyiból van jobb helyzetben, hogy ott csak a játékokhoz van hozzáférés. Itt tényleg nem lehet cryptobányászkodni. Valamint a Google mérete miatt erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezik új hardver beszerzésénél, amire egyébként is hosszútávú szerződései vannak hatalmas volumenekkel. De a félvezetőhiány még őket is érinti. Le is lőtték mindkét exkluzív game studio-jukat. Vélhetően nem fog egyhamar megoldódni a félvezetőhiány, és ha javul is a helyzet nem fognak emberbaráti okokból az olcsó árakért versenyezni a most vérszemet kapott hardvergyártók. Most árazódik újra az egész piac. Azért költeni exkluzív játékokra, hogy utána még több költség jelentkezzen a Stadia hardveres bővítésénél valóban nem túl racionális dolog. 
A langyos fogadtatású Stadiát a Cyberpunk 2077 pörgette fel. A konzolosok nem nagyon tehettek mást mint vagy hagyták a francba az egészet vagy ha nem akartak drága Gamer PC-t, akkor Stadia. Idő előtt be is fejeződött az ajándék chromecast+controller akció ami túlzott érdeklődésre utaló jel. Egyrészt persze jó ha használnak egy platformot, de ebben a hardverszűk időben ha tömegesen jönnek új userek akiknek a kiszolgálásához max hardvert kell biztosítani a erőforrásigényes Cyberpunk 2077 miatt az már nem olyan jó üzlet. A cloudgaming akkor éri meg ha a játékosok egy jelentős része kis hw igényű játékokkal is játszik, ahol egy gép párhuzamosan több játékost is ki tud szolgálni. Ehhez kell a vGPU amit az Nvidia röhejes feltételekkel ad aranyáron. Stadia-ban Radeon van. Shadow-nak erre esélye sem volt, fix PC konfigurációkat adott, az utóbbi időben már csak az alap csomagot. Google erről nem sokat kommunikált, de egészen biztos, hogy Superbomberman, Reigns vagy Doom64 nem kap meg egy teljes gépet játékosonként. Nincs is rá szükség. A vGPU-val jól ki lehet használni egy gép erőforrásait kisebb igényű játékokra.
Arra azért kíváncsi vagyok meddig marad Stadian az egyszer megveszed majd havidíj nélkül játszol modell. Persze úgy nincs 4k, de GeForce Now-on még havidíj mellett sincs 4k. Bőven megéri így is a Stadia. 

Látszólag a konzolgyártók vannak most nyerő helyzetben de a félvezetőhiány őket is utoléri és épp most jöttek ki új konzolgenerációval. Árakat pedig eddig nem illett emelni konzoloknál. A rendelkezésre álló hardvergyártás legoptimálisabb kihasználására nyilvánvalóan a cloud gaming a legalkalmasabb. Ezt a konzolgyártók is érzik. Nem véletlenül nyomják mostanában a Playstation Now és xCloud szolgáltatásokat. 

Szóval valahol pont a cloud gaming/desktop sikere okozta a Shadow vesztét. A félvezetőhiány, elszállt hardver árak cloud irányba nyomják a usereket, de az árak elszállása a cloud szolgáltatókat is érinti. A kis halak pedig ezt nem bírják pénzzel, pláne akkor ha mellette szó szerint pénzt is lehet termelni ezeken az egyre drágább gamer hardvereken. 

Kár értük, de azért titkon bízzunk benne hátha valami csoda folytán hosszútávú befektetésnek tekinti és nem lövi le a szolgáltatást az új befektető.