NAS a Raspberry 4 CM-ból? Igen!

Sziasztok!

 

Ez egy egészen érdekes projektnek ígérkezik.. :)

https://github.com/mebs/CM4-NAS

 

Ha beindul a gyártás, egészen olcsón ki lehet hozni majd egy otthoni NAS-t. :)

Hozzászólások

ha valaki raallna ilyen speci boardok tervezesere/gyartasara akkor lehet tudna ezzel is jol keresni. pl nekem is lenne igenyem olyanra ahol csak eth+pcie+usb+hdmi van kivezetve, vagy ahol csak ez-az kell. de sajna nekem nincs skillem ilyet tervezni (idom meg megkevesbe)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem hiszem, hogy a vegen ki is akarnad fizetni.

De jatszunk el a gondolattal: olyan 20-30eFt-ba kerulne, plusz a CM4 module is majdnem 30e (ha lehetne kapni 8GB memoriaval), 4GiB memoriaval is 24eFt. Doboz, tap egy kis sallang, a vegen kijon hogy 70-80eFt.

Meg igy is erdekelne?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az én matekom is erre jött ki. Viszont ha lenne lenne egy a Synology OS-hez hasonló tudású szoftver rá, akkor azért nem lenne annyira rossz a kép.. Még így sem annyira rossz énszerintem. (Maximum nem átütő..)

Egyébként én is arra számítok amit lentebb írtak.

Szerintem ha Kínában elkezdik gyártani, akkor (mivel lényegében alig van rajta valamilyen drága alkatrész) valszeg 5-10eFt lesz egy ilyen modul... De lássuk! Érdemes kivárni jelen esetben! :)

En 2.5" porgos laptopdiszkbol nem epitenek nast semmi esetre sem. Ami kulso meghajtokent uzemelt nalam az mindig beadta a kulcsot. Olyan 8 darab, szerintem most epp van egy mukodo peldany.

 

En azt varom mar, hogy SSD-bol lehetne ertelmes aron NAS-t epiteni. Akar ugy, hogy nincs akkora elettartama az SSD-nek (total byte written mondjuk a tizede lenne az atlagosnak).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Attól még hogy SSD, lehet az SATA-s is! :)

Egy Raspberry-nek, vagy akár egy PC-nek, amúgy sem kell otthonra nagyobb hálókártyával rendelkeznie mint 1Gb/s.

Ezen elven végigmenve, összerakható egy mozgó alkatrészektől mentes NAS, aminek nincs hangja.

Ha 3-5 userrel (vagyis egy családdal) tudja hozni azt ami kifér az 1 Gigabiten, annak én már örülök.

Ennek a rendszernek az előnye, hogy nem kell a kamrában vagy a padláson tárolni az eszközt. Lehet a nappaliban is.

Nekem nincs ilyen igényem, de ha valaki filmet akar nézni róla, az RPi-n és a PC in nagy eséllyel lesz HDMI, szóval mehet az is. :)