[MEGOLDVA] Az örök város rejtélye

Legalábbis nekem.

Hátha itt tudja valaki, mi az az építmény az első képen a horizonton. A másodikon kinagyítva.

Amikor ott jártunk az idegenvezető nem tudta, mi turisták meg csak találgattunk.

https://archive.org/details/r1_20210214/r1.jpg

 

lcsaszar & Hevi: Köszi!

Az életben nem találtam volna ki! Katonai radarra(de az Rómán belül mégis durva lenne) meg koncert kivetítő keretére gondoltam. Google Earth-ön is végigjártam az írányt és ilyen hengeres tárgyat láttam is 3-4-et, de elvetettem. Okosabb lettem. Amúgy nagyszerű és (viszonylag) egyszerű találmány volt.

https://www.alamy.com/stock-photo-the-old-gasholder-gasometro-and-the-basilica-of-saint-paul-in-rome-75575295.html

 

U.i.: Többek között ez vitt félre:

https://youtu.be/Ux9ZhotNtrg

https://edition.cnn.com/travel/article/duga-radar-chernobyl-ukraine/index.html

https://www.chernobyl.one/duga-1-radar-station/

Hozzászólások

A gáz nem fog kiszökni az acélszerkezet hézagain. A 3. kerületben is látni ilyeneket a Nánási út környékén. Amikor feltöltik gázzal, akkor kiemelkedik a föld alól valami henger vagy felfordított fazék alakú vas csoda, az alatt van a gáz. 

Pesten is volt ilyen gaztarozo a Parkany utcaban (ezen a reszen: 47.52842, 19.05935). Ha regi kepeket keresgelsz, talan megtalalod. A 80-as evekben biztos ott volt, talan a 90-es evek kozepen bonthattak le.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A gázgyár mellett dolgozom a graphisoftban. Tökre nem értem hogy mi ennek a területnek most a célja / állapota. A műholdas képen egy rakás lebontott épület van, az eleje felé meg egy felújitott toronyórás valami, de az egész amúgy le van zárva. Félresiklott EU-s projekt? :)

A tornyokat műemlékvédelmi okokból felújították, a többit lebontották. A terület azért van lezárva, mert a földben lévő szennyezést csak teljes talajcserével tudják semlegesíteni, ami csillagászati összeg. Ezért nem tudnak (fognak) rá építeni semmit, mert "nem éri meg".

 

https://index.hu/belfold/2018/10/19/gazgyar_talajszennyezes_mereg/

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Amugy a "nem eri meg" az egy erdekes kerdes, mert az a szennyezes a talajban nem statikus, mozog, terjed, ami nem volna gaz, ha nem par szaz meterre lenne egy raklap lakost kiszolgalo vizmu kitermelo resztol. Az lesz az igazan jo, amikor eleri. Rengeteg tanulmany van rola, hogy mikor varhato az esemeny. Azt mikent szamolnad ki, hogy 3-4-5 keruletnyi ember relative biztonsagos ivoviz ellatasa mennyire eri meg ? Tegyuk fel, hogy a vizmuveknek nincs, vagy csak extra koltseggel van lehetosege megoldani a kiesett lelohelyeket/kutakat. Aprosag.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Gazometer, alias teleszkópos gáztároló.