Elgondolkodtam

Mostan jönnek majd tesztelni a tanárokat (engem is) az iskolába. Szuper. Iskola és kollégium vagyunk. Sem a gyerekeket, sem a ped. asszisztenseket, sem a gyerekfelügyelőket nem tesztelik. Amellett, hogy igazságtalannak tartom, (mert nincs diplomája ő nem is ember?) hülyeségnek is, hiszen sokkal több időt töltenek a gyerekekkel a ped. munkát segítők, mint maguk a tanárok. A Béres is küldött cseppet a tanároknak minden iskolába. Persze a ped. munkát segítők nem kaptak ebből sem. Az enyémet nekiadtam az egyik pedasszisztensnek...

Látszatintézkedések sok pénzért. Ez jellemzi a védekezést...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 23., h – 14:43

Arról nem is beszélve hogy a tesztelést pragmatikusan és következetesen ismételni kell rendszeresen. Mert amúgy ad egy pillanatnyi képet, másnap bárki megfertőződhet. Vagy este a Teszkóban.

Szóval ez is egy olyan lépés amire rá lehet fogni hogy csináltunk valamit.

Másrészt ezek az olcsó gyorstesztek fake positive és fake negative -ot is képesek adni, szóval egy lehuggyantott kiflivel vetekszik az értéke.

A vicc az, hogy volt hogy megtették. Példál Orbán apját is feljelentették, mert széttörte egy újságíró fényképezőjét (mert "fogyott a türelme"). Na mi lett az eredménye..

https://felcsut.ezalenyeg.hu/helyi-lopasok/sikkasztas-miatt-nyomoznak-a…
https://felcsut.ezalenyeg.hu/helyi-problemak/ujra-ujsagirokat-fenyegete…
https://444.hu/2020/11/24/draga-ne-probalkozzon-mert-fogy-a-turelmem-or…
https://index.hu/bulvar/hirek/107420/
 

Megszüntette a nyomozást Orbán Győző, a volt miniszterelnök édesapja ellen a Bicskei Rendőrkapitányság. Orbánt a Magyar Hírlap fotósa jelentette fel, mert május 17-én a közterületen felvételeket akart készíteni Orbán Győző bányájáról, de a bányatulajdonos elvette és földhöz vágta a fényképezőgépét. A rendőrségi vizsgálat szerint azonban a rendelkezésre álló adatok alapján "bűncselekmény nem volt megállapítható".

Béres csepp: bakker jobb lett volna pálinkát-, vagy 72-es Tátrateát kapnak :) alkohol 1. esetben nagyságrendileg stimmel, másodikban x1.5.

Nálunk a cégnél mára kértek ("cégzsebes") gyorstesztet, 4 tökegészségesnek tűnő dolgozó ki is hullott kb 30 emberből (utánanézek holnap a számoknak, 1-2-3 osztályt teszteltek). Reggel az egyik érintettel még bandáztam, majd' szétbaszta az erő. Kemény egy vírus ez basszameg, nekem másfél nap hőemelkedés és 3 napi szag/ízvesztés volt a vége szept végén, a lányom *egy* nap alatt kihordta.. bazz egy nap alatt. Hálaégnek! Az amerikai elnök 74 évesen papírról tudta meg a rettegnivalót, máskülönben ment volna golfozni.. pár napnyi gyógyszer után vígan integetett mindenkinek és hazament. Kollégám 70 éves felesége köszöni jól van fertőzés után, pár kolléga meg már bizonyítottan átesett rajta.

Okés okés, apám sajnos elment, ahogyan korábban írtam..  de akármely fizikai keménységét annyi probléma ellensúlyozta, hogy lehet így volt a legjobb.

Rettegjen hát' mindenki, kérném a vírusrettegőket fáradjanak a mikrofonhoz: (várom a kommenteket, köszi - időnként majd visszanézek).

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Így is vagyon. Minél több ismerős esik át ezen, annál nyilvánvalóbb lesz, hogy a tévében meg a fészen csak a súlyos esetek kerülnek bemutatásra, a valóságban sokan észre se veszik, hogy már átment rajtuk. És ezéret zúzzák be éppen a fél világ gazdaságát. (Minden egyes újságírót, aki a tavasszal klikkvadász stílusban tudósított a halálos távolkeleti járványról, szemlyesen szeretnék seggberúgni.)

Csaba

Láttam, írtam is rá választ, de meggondoltam és nem küldtem be. Sajnos az van, hogy aki él az mind meghal, és néha nem tudjuk miért, nem kell ehhez korona. Amúgy meg ha van hatvanmillió diagnosztizált fertőzötted és másfélmillió halottad a statisztikában, akkor már mindenre is lesz példa meg az ellenkezőjére is.

(Amúgy én magam miatt nem panaszkodom /szájam lapos/, a saját cégemnek extra bevételt hoz minden nap, amivel nyúlik ez a hiszti, csak sajnálok egy csomó embert, akik alaposan megszívják emiatt, mert ők sokkal többen vannak, mint akik ezzel jól járnak. Nem jó olyan világban élni, ahol a szomszéd sír mert munkanélküli, a barátok depressziósak, a tanárok meg rettegnek, hogy belehalnak ebbe az izébe. Ezen nem segít a jól pörgő biznisz sem.)

Csaba

Nézd, a kórházban így is, mennyi? Hétezer ember van? Lélegezetőgépen 700?

Mi történne, ha minden korlátozást visszavonnánk, és legyen aminek lennie kell?

Konkrétan összeomlana az e.ü., és nemhogy rektális prosztatavizsgálat maradna el, hanem ha baleset ér, nem lesz, aki meggyógyítson, és ott vérzel el.

Már ha ez a másik opció. Nem tudom, milyen van még.

Már ha ez a másik opció. Nem tudom, milyen van még.

Szerintem azért a kettő között van azért átmenet. Nekem viszonylag tetszik, amit itt a finnek csinálnak, kb a wait and see, maszk csak ajánlott, de nem kötelező (én nem hordom), homeoffice rábízva a cégekre, az egész sokkal lazább, mint délebbre. Mégis sokkal kevesebb a fertőzött is, meg a halott is. És mielőtt még, szerintem a finnek se okosak, senki sem tudja igazán, mitől van egyes helyeken sok eset és halott, más helyeken meg kevesebb mint normál években. Nem korrelál se a gazdasági helyzettel, se az egészségügy színvonalával, de még a maszk hordással se. 

Csaba

> Nem korrelál se a gazdasági helyzettel, se az egészségügy színvonalával, de még a maszk hordással se. 

Nem lepődnék meg, ha leginkább a félelmen múlna.

Esetleg fordított korreláció is elképzelhető még a maszkkal is: Ugyanis csak elméletek vannak a fertőzés terjedésének módjáról. De a fertőződés és megbetegedés összefüggéséről már nincs nagyon elmélet sem, hogy min múlik ki lesz tünetmentes, 1 nap lázas, és ki hal bele.

Kettős-vak kísérletet nem csináltak a maszkkal eddig (AFAIK). Márpedig az az aranystandard egészségügyi kérdésekben. És nem véletlenül az: annyira sok a tényező, hogy hasraütésre nem lehet megmondani, hogy minek milyen hatása van.

Nekem ahogy telnek a hónapok és olvasom, hallom az információkat a napsütés és a D vitamin a gyanúm. Thaiokkal dolgozunk együtt, és náluk konkrétan hawaii diszkóhangulat van. Gondolom, mert ezerrel süti őket a nap egész évben.

A finnek lehet hogy okosabban viszik be a d vitamint, talán az étkezés kapcsán, talán tájékozottabbak az emberek, lövésem sincs. Lehet hogy van valami tengeri kaja (halolaj?) amiben sok van, és az segít nekik :)

Ugyanígy állunk hozzá "mi" is: aki nyáron kihordta az észre sem vette talán. Én magam félmeztelenül lőttem idén, amikor csak lőhettem. Még szeptember végén is, és közben napi 5-10e D vitamint nyomtam magamba mellékesen. Nyilván nem tudok szakérteni, csak sejtéseim vannak. Mondjuk ez a brutális mennyiségű napfény meg más problémát okozhat, de már akkor is untam, hogy minden problémát okoz.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A 10 emberes minta kissé csalóka, a munkahelyemen vannak néhány százan. Stat szerint közöttük lennie kell érintettnek.
A 80%-os kijelentésnek örülök, nem tudtam, hogy ki lett mondva.
Gyk bármely média rettegésre hajt.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

7 napig a konyháig nem tudtam kimenni, de vigasztal, hogy a Civis vér bírja. Szar volt abban élni, hogy bármely pillanatban ez rosszabb is lehet. Látni a gyerekeimet miközben bevillan, hogy ha én vagyok az a pár százalék, akkor lehet többet nem látom.

Nem kell vigasztaljon. Szarul voltál okés, nem is kívánom én senkinek. De Zoli.. felkelt a nap másnap reggel is, voltál már beteg máskor is, itt vagy - sőt, nézd a jó oldalát: fél évig már nem kell számítanod hasonlókra. Statisztikai alapon pedig nem te vagy a pár százalék. A "lehet többet nem látom" az a rettegés, aminek itt nincsen értelme, és általában nincsen aktualitása. Ebolánál mondjuk lenne. Vagy a lépfenénél. Vagy 600 éve a skorbutnál is volt. Életerős és más (súlyos) betegségekkel nem küzdő emberként amúgy hányan haltak meg eddig ebben a szarban? Csak azért kérdezem, mert nem tudom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha ma Magyarországon meghal valaki, mert véletlenül kézfertőtlenítőt iszik víz helyett, és mellesleg halála után kiderül hogy covid pozitív (bár nem volt tünete és maga sem tudott róla), akkor is bekerül a halálozási statisztikába. Innentől kezdve érezzük, hogy mit érnek ezek a számok. Ott 191 ország és régió így-úgy-amúgy kiszámolt és összeadott számai vannak.

Mitől függ, hogy retteghetünk? A halálozási rátától? Ha már mindenki szinte csak arról beszél, mintha nem lenne baj a szövődmény vagy a szívizom gyulladás covid után vagy az, hogy lélegeztetőgépről miután leszednek hónapokig tart a felépülés.

Szóval 2% halálozási ráta még belefér 20% már sok? Vagy csak 50%-nál izguljunk? Az pont olyan mint a fej vagy írás.

Aztán ott van a kompetencia kérdése. Kinek van joga eldönteni, hogy mi a túlzott óvatosság és mi nem? Neked mi alapján, ha a tudósok és vezetők mást mondanak?

Nincsen bajom az óvatossággal, sokkal inkább azzal, ahogy az üres liftbe nem mernek beszállni az emberek mert "biztos volt bent valaki egy perce". Vagy a saját autójában egyedül ülő véglény, aki maszkban vezet miközben a szemüvegét is úgy belehelte, hogy alig lát ki rajta. Félnek, talán mert azt hallják hányan haltak meg. Egyebet nemigen hallanak meg. Egy kicsit rá lehetne gyúrni más számokra is, eközben még simán lehetne pl. az öregekre vigyázni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy barátom volt középiskolai osztálytársa huszon-harminc x* évesen pár nap után alatt elhunyt a kórházban.

Kórelőzmény, ismert alapbetegségek száma 0.

 

Ebben a vírusban az a baj, hogy a betegesek és idősek mellett lehetetlen elkülöníteni azokat, akik a rossz immunrendszerük miatt életveszélyben vannak (akár úgy, hogy nem tudnak semmilyen immunproblémáról).

Szóval az a baj hogy 100ból lesz pár, akit elvisz, és nekik is joga van az élethez.

És mivel sokszor ők maguk sem tudják hogy rossz az immunrendszerük, nem tudnak önállóan védekezni.

*frissítve a személyiségi jogok védelme érdekében

Csak az a különbség hogy az influenzára van védőoltás, tehát aki szeretne védekezni, tud.

A korona esetében is erre so-so lehetősége van (persze nem a védőoltásra hanem az egyéni döntésekre gondolok), bár ez élethelyzettől is függ. Például aki egészségügyis, az most gályázik, aztán vagy meghal, vagy nem. Mert ez az utasítás, kötelesség.

A "vagy meghal, vagy nem" kissé olyan hangzású, mint az üvegtigris hullócsillaga. Ami 50%, hogy eltalál: merthát' vagy eltalál, vagy nem. Ennyire azért nincs egyensúlyban a mérleg. Szerencsére.

Jaja, kötelesség, amit talán egyikünk sem tart problémának: akik erre a pályára tévedtek, talán nem csak arra számítottak, hogy a happyendes lefolyású apró kétnapos kórságok fognak szembejönni. De mi lenne akkor, ha egy komoly halálozási rátájú járvány idején kellene talpon maradniuk? Vagy ott vannak mondjuk a tűzoltók: nekik minden napban benne van, hogy téged kihoznak az égő házból, miközben ők maguk már nem fognak több levest kérni. Ez van, én annyit tudok tenni, hogy kalapot emelek - de az élethelyzetüket amúgy ők maguk programozták saját maguknak.

Egészségügy, védekezés: itt Debrecenben a Kenézyben (hallomásból tudom csak) minden dolgozónak 9e D vitamin van naponta, és a használata nem választás kérdése.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 08:36

Pár adalék még a pedagógusok teszteléséről.

Van olyan iskola, ahová értesítés nélkül mentek és a tesztelendő tanárok jó része nem is volt bent.

Sógornőm óvodájában megkérdezték, hogy hányan szeretnének tesztelni, de a vezető felhívta a figyelmet, hogy nem veszi jó néven, ha jelentkeznek rá. Ennek ellenére jelentkeztek hárman. A tesztközpontban pedig mondták, hogy három ember miatt fognak kimenni tesztelni.

Vezetőtől függ. Valahol már olyan kevesen dolgoznak, hogy be kellene zárni az intézményt, ha találnak pozitívat (és nem engedik dolgozni). Ez pedig a nyallinger vezetőnek "blamázs", amiért a helyi pártkatonáknál fekete pontot kap. Ez az oka az öncenzúrázásnak is, hogy semmit nem szabad felfele jelenteni, minden mindig a legnagyobb rendben: https://knowyourmeme.com/memes/this-is-fine

Például a hőmérők, amit az intézmények kaptak és a homlokon használják semmire nem jók. Ezt mindenki tudja, nyílt titok. Én is láttam saját szememmel: több hagyományos hőmérővel ellenőrzött 40 fokos láznál sem ment 37 fölé a kiírás azon a műszeren. Mégis az intézmények bejáratánál serényen használják.. (Ha látnád miket olvasnak le róla mikor bejössz a hidegből és az ajtóban mérnek, akkor jót nevetnél).

Rémlik, mintha olvastam volna olyan cikket, mely szerint találtak hamisítvány hőmérőt, amelyben nincs is infravörös szenzor, csak kiír egy véletlen számot egy hihető, még nem lázas tartományban, például 36.3 °C és 37.2 °C között. Ilyet sikerült beszerezni? Amúgy láttam olyan kínai elemes és napelemes számológépet, amelybe be volt ragasztva valami napelemnek látszó tárgy, vélhetően selejtes napelem, ellenben onnan sehova sem vezetett vezeték. Amúgy minek is, alig van fogyasztása egy ilyen gépnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE