NTFS Adatmentés / helyreállítás

Ismerősöm keresett meg a minap azzal, hogy valami történt a _nagyon_ fontos (akkor miért nincs backup b@zmeg) adatait tartalmazó külső HDD-jével.

A történet elmondása szerint így nézett ki: a diszket csatlakoztatta notebookjára, mert szüksége volt pár képre amit ott tárolt. Lemásolta a képeket, rendben lecsatlakoztatta a diszket majd gondolta, hogy megnéz egy (a külső lemezen lévő) filmet. Rádugta az okostévéjére, mire elmondása szerint a TV felajánlotta, hogy használat előtt formázni kellene a lemezt (wtf?). Mivel a formázásról rémlett neki, hogy az semmi jót nem jelent az adatokra nézve, ezért nyomott egy cancelt és lehúzta a diszket a TV-ről.

A lemezt rádugva a gépemre driver telepítés után nem történt semmi, nem jelent meg a diszk betűjele.

Diskpart-al ezt látom (Disk 1 a szóban forgó HDD):

DISKPART> list disk

  Disk ###  Status         Size     Free     Dyn  Gpt
  --------  -------------  -------  -------  ---  ---
  Disk 0    Online          232 GB      0 B        *
  Disk 1    Online          931 GB   931 GB        *

DISKPART> select disk 1

Disk 1 is now the selected disk.

DISKPART> list partition

  Partition ###  Type              Size     Offset
  -------------  ----------------  -------  -------
  Partition 1    Reserved           128 MB    17 KB

DISKPART>

Alapesetben mondanám neki, hogy akkor ennek ennyi volt, legközelebb majd készítesz mentést, DE:

próbaképpen letöltöttem a GetDataBack Pro próbaverzióját és ezzel megnyitva lemezt szépen látszódik az összes adat (képek, doksik, minden) szóval mégiscsak megvannak az adatok. 

Van ötletetek, hogy mi történt és hogyan lehetne helyreállítani az adatokat (a GetDataBack Pro megvásárlásán kívül)?

Köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 05., cs – 18:14

A "Partition 1" meretebol fakadoan ugy gondolom, hogy valamikor tenylegesen leformazta a disket, ez a "Partition 1", pedig nem lesz mas, mint az EFI System particio. Magatol ilyen nem lesz, tehat valaki tenyleg leformazta. Nem tudja egysetleg az ismerosod, hogy milyen particios tabla volt korabban a lemezen? Csinalj egy imaget rola, arra tolj egy testdisket, hatha az talal valamit. Ha vissza tudja allitani a korabbi particios tablat, akkor ments le mindent, majd ha meggyozodtetek az adatok megfelelosegerol, leformazva a disket, masold vissza.

A GetDataBack egyebkent jo szoftver, nyugodtan megvasarolhato.

Pont ma volt egy nagyon hasonló esetem: kolléganő állítólag rádugta a külső vinyót a tévére, és utána a laptopján már nem látott semmit a vinyón. A partícíós táblában (MBR) két partíció látszott, az első szinte a teljes vinyót elfoglalta, a 63-as szektoron kezdődött, a második néhány GB-nyi volt a vinyó végén (ha jól emlékszem). Az volt a csel, hogy a filerendszer (NTFS) a 64-es szektoron kezdődőtt... :-) átírtam a partíciós táblát, hogy csak egy darab NTFS partíció legyen a 64-es szektortól, és ezzel meg is volt oldva a probléma.