lofasz

Mielőtt még valaki indokolatlan "kakofemizmus" -ra gyanakodna, ez a blogbejegyzés arról szól, hogy fáradtan (vagy sem) mi az a változó név ami az embernek elsőnek eszébe jut amikor vmi éppen kódol vagy hasonló kedvteléssel tölti az idejét és kell egy többé kevésbé kilógó és feltűnő név.  Beszéltem már erről másokkal is, érdekesek a szokások van aki a 'cigany'-t használja ( mielőtt még menne a sírás ez a valaki is az) de van aki az xxxx-re esküszik, a nagyja kb az 'myojjektukm/valtozo' whatever környékén mozog. Az enyém a fenti és ez kb. így működik használatban:

function lofasz() {
    var result;
    var d = $.Deferred();
    // Perform async action
    setTimeout(function(){
        // This callback executes when function is done.
        obj = { lofasz: 'nem lofasz'};
        d.resolve( obj );
    }, 5000);

    // Return unchangeable version of deferred.
    return d.promise();
}; 

lofasz().done(function(e){
  console.log( e ); 
}); 

Hozzászólások

valamiN()

fasztudjaN()

 

Persze később kap normális nevet, de amikor semmi nem jut eszembe, akkor ezek segítenek. Néha még sorszámot is kapnak (N). :) Ehhez persze nagyon fáradtnak kell lennem.

Szerkesztve: 2020. 10. 07., sze – 18:41

Nálam (gyakorisági sorrendben): a, x, abc, idk.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Egy idoben a mittudomain volt, mostanaban lofasz, de szerintem visszaterek a mittudomainre.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

asdf vagy ha foglalt akkor rácsapok két kézzel a billentyűzetre. Ha később mégis kell valami értelmes név vagy úgy alakul, hogy többször is kell használni akkor átnevezem. Az időjárás (félre olvastam a whatever -t) viszont tettszik, lehet kipróbálom. Azt meg is tudom jegyezni, míg meg nem változik.

Ha masnak is meg kell mutatni, akkor 'bela, geza, gizi'. Egyebkent 1-2 betus nevek, amikbol aztan konnyen lesznek a12k3 szeru kiegeszitesek, ha fejlesztes kozben ossze akarok hasonlitani reszeredmenyeket. A vegleges valtozatban szinte sosem hagyok ilyet, inkabb hasznalok 20+ karakteres neveket.

Sose használok ilyen elnevezéseket, de lehet csak én nem értem mire is jó.

Van amikor kell valami, ami csinál valamit. Amikor megcsinálja a valami azt a valamit, akkor rájössz, hogy ez több valami. Szétszeded. Elnevezed, mert ekkor már adja magát a név, mert már csak egy valamit csinál az a valami.

 

Azt hiszem mindent elmondtam. :)

Van még egy érdekes probléma, de ez inkább assembly-re jellemző. Van egy olyan kódrész, amely két vagy több helyen azonos, de csak optimalizálás, hely spórolás céljából lesz szubrutin. Logikailag értelmes, önálló egységként nem lehet rá tekinteni, se füle, se farka, nem egy függvény. Aztán adj neki nevet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért írnék egy "valamibe" ha már így fogalmazát :) olyan "valamiket" amik annyira nem tartoznak egybe, hogy azt a valamit értelmesen eltudjam nevezni? Eleve próbálok minél kisebb egységekre törekedni (persze épeszű kereteken belül), már csak a könnyebb átláthatóság és újrahasználhatóság érdekében is.

Törekszem arra, hogy egyből a végleges nevet találjam ki, ellenkező esetben biztosan úgy marad örökre. Assembly-ben a szubrutinok nevei kifejezők, de belső belépési pontokkal nem foglalkozom, nagyjából a1, a2, a3... szintűek. Ezen nem kell gondolkodni, és teljesen jó véglegesnek. Ideiglenes neveknek jellemzően gyümölcsök neveit használom, de az nem marad úgy örökre, inkább csak debug célokra van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

$tmp.

Egy ideig volt ellenőrző script-em arra, hogy ha bent maradt volna a programban valahol, de mostanában már annyi pár lépéses apró funkcióm van, ahol ez van (kb. regexp vizsgálatoknál 1 művelet van a function-ben, az életben nem lesz bővítve), hogy minek. Egyedül dolgozom, tudom tudom rossz, mert sose fogok ráismerni, hát, az van, hogy 10 év alatt sose fordult elő, úgyhogy megvárom, addig is csak $tmp. A másik verzió a $str és $int, ha esetleg az adott function-nél tök egyértelműen ilyen típust fogadok csak, nem valami összetettet.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Az elnevezesekkel mostanaban ritkan van bajom, altalaban el tudom nevezni a fuggvenyeket/valtozokat. Ha valami hosszabb tavu dolgot valosit meg, akkor ertelmes modon, annak megfeleloen, ha meg egy ciklusvaltozo, ami vegiglepked valamin, akkor i,j,k,x, stb.

A topic masik vonulatara viszont van peldam. Amikor a celfotos gepet kezelo ismerosom mindig elfelejtette atallitani, hogy - a talan atletikaban megszokott - szazadmasodperc helyett ezredbe mentse az eredmenyt, akkor irtam bele a feltolto script kodjaba a megfelelo ellenorzest:

if(!preg_match('/\.[0-9]{3}$/',$ido))
{
  echo "\n\nAllitsd be az ezredeket bazmeg!\n\n";
  $ido.="0";
}

A masik a windowsos php telepites sikeresseget ellenorzo "faszom.php" volt, ami ha sikeresen ki tud printelni valamit, akkor mukodik a futtato kornyezet. (valamiert nem ment eloszor)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Mi a baj vele? Egy szoveges file-bol olvasom ki - szovegkent. Oda teszi a celfotos progi. Utana ezt az eredmenyt kuldom fel webre. Ha nincs beallitva a formatum, akkor a file-ban levo szovegben egy szamjeggyel kevesebb lesz, ezt megint szovegesen a legegyszerubb detektalni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

asd, wasd, laja, bela, mivan, mivante; csak kisebb scriptekben, snippetekben irok ilyet, meg esetleg ha valakinek mutatok valamit.

meloban igyekszem legalabb kulturtalt nevet adni neki, pl egy pandas DataFrame-nek df, df1, result_df ilyesmi

Ilyeneket használok, ha nagyon muszáj:

___VALAMI

___VALAMI___1

___VALAMI___2

___VALAMI_1___

___VALAMI_1

___VALAMI34

A lényeg hogy legalább az elején legyen néhány aláhúzás, és csupa nagybetűvel legyen írva, így később könnyű megtalálnom, mert feltűnő.

Használom még néha a SZAR nevet is, de csak akkor, ha előre tudom hogy az egy nagyon ideiglenes függvény, ami tuti hogy rossz mert például csak tesztelésre kell most, hogy valami helyet kitöltsön, vagy végez ugyan hasznos munkát de nincs még beleépítve az input validálása, vagy akármi más hiányossága is van még netán.

isVallalhato - ideiglenes int/bool

pina - ideiglenes minden masra

Ha elfogy a pina, hasznalok lofaszt is, vegen mindet kiirtom hogy ne legyek paraszt.. :)

Elemek? helium, carbon, hydrogen, oxygen, fcarbon, fsilver etc.

Vagy: proton, neutron42

Kíváncsi lennéék Árpi véleményére :) (Tudod te azt...)

Csaba

Arisztid azt mondja Taszilónak:

 - Fogadjunk, hogy az úri társaságban ki merem mondani, hogy lófasz!

 - Téged akkor örökre kitiltanak a jobb körökből! Ne csináld!

 - De igen, ki fogom mondani Anasztázia grófnő előtt is, hogy lófasz!

Pompás fogadás, hosszú asztalokon fehér terítő, rogyásig megrakva minden földi jóval. Az egész úri társaság ünnepel. Arisztid jó hangosan megkérdezi a grófnőt:

 - Anasztázia grófnő, kulglófasz ott azon az ezüsttálcán?

 - Igen, kuglóf.

Azt mondja erre Arisztid Taszilónak: Na látod, kimondtam, megnyertem a fogadást! Mire Tasziló:

 - Ez semmi, ezt simán én is meg tudom csinálni! -  és fennhangon mondja Anasztázia grófnőnek: - Anasztázia grófnő, mi a lófasz az ott az ezüsttálcán, kuglóf?

a lófaszt is használom, meg a n-betűs szót is