Így neveld a porszívódat!

Nemrég vásároltunk egy Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO robotporszívót, mivel porszívózni nálunk mindenki lusta, ráadásul egy macska is van, aki után kétnaponta ajánlatos kicsit takarítani.

Az alábbi cikk pedig eme termék kisebb bemutatásáról és a gyári app kiváltásának lehetőségeiről szól, kihagyva azt a sok zsákutcát amibe belefutottam. Ha más is ilyen elvetemültségre adná a fejét, annak talán segítség lehet!

Elvárás szinten nem volt különösebben nagy igény, csak olyan alapdolgok mint:

 • Ne legyen buta, azaz ne faltól falig menjen, hanem legyen valami fogalma a hollétéről és hogy hol takarított már.
 • Tudja saját magát tölteni, azaz térjen vissza a dokkolóra, töltés után tudja folytatni a munkát.
 • Igaz a megvásárolt típus felmosni is tud, de ezt a funkciót nem használjuk, de lehet még jól jön párszor.
 • És ami a legfontosabb (számomra) ne csak a saját programjával legyen használható.

Miután a csomag megérkezett, és a gépet a dokkolóra tettem (ami az egyik fal mellet kapott helyet), gyorsan feltettem a MI Home alkalmazást a telefonomra. Ebben lehet ugyanis a Xiaomi mindenféle okos kütyüjét menedzselni. Ez később nem fog kelleni (legalább is nekem, mert kiváltom mással), de a megismerkedést és a konfigurálást alaposan megkönnyíti. 

00

 

Ismerkedés, beüzemelés

Első körben hozzá kell adni a porszívót a MI Home alkalmazáshoz. Ehhez annyit kell tenni, hogy a gépet csatlakoztatni kell az otthoni WiFi hálózathoz. 
Az app először bluetoothon keresztül találja meg az eszközt és ezen keresztül adja át neki azokat az adatokat (SSID, jelszó) amikkel aztán a WiFi-hez tud kapcsolódni.
A gép kezdetben AP módban megy, így más eszközzel, akár Linux alól is belehetne konfigurálni, de ezzel én nem foglalkoztam.

Miután megkapta a porszívó az adatokat, rögtön fel is csatlakozott a WiFi hálózatra és az appban is megjelent mint új eszköz.

02

 

A főbb dolgok amiket a programban meglehet tenni:

 • Takarítási előzmények megjelenítése (mikor, hol, mennyi időt volt)
 • Automatikusan induló takarítások beállítása
 • Ne zavarj mód (mikor ne porszívózzon)
 • Milyen nyelven, mekkora hangerővel szóljon hozzánk
 • Szerkeszthetjük a térképet (zónák, falak, tiltott terek kijelölése)
 • Kézi távirányítás négy nyíl gomb (fel, le, jobbra, balra) segítségével
 • Látjuk az akku töltöttséget, a bejárt terület nagyságát és hogy ezt mennyi idő alatt tette meg
 • És persze a térképen is látjuk a porszívó helyzetét, megtett útját
 • Megnézhetjük a hálózat infókat, de frissíthetjük a firmwaret is innét

 

04    01

 

Noh de tegyünk egy teszt kört!
Mivel még sosem járt nálunk a jószág, nem lehet területet meghatározni neki, fel kell hogy fedezze a terepet. Egy laza Start gomb megnyomással felderítő útra indult.

Pontosan nem ismertem ki milyen szisztéma szerint fedez fel, de látszólag olyan 5 m2-es területeket jár be és rajzolja a térképre a látottakat. Ha végez egy rész felderítésével, akkor megy tovább egészen addig még úgy nem látja, hogy már nincs több egérút ahol tovább mehetne és visszatér a dokkolóra.
Dokkolás után pedig megkapjuk a lakás térképét úgy, ahogy Ő látja. Szerintem elég jó és részletes. Felfedezhetőek rajta az asztalok, szék lábak, ajtók, kisebb-nagyobb akadályok... Sőt, néhány helyiséget eleve külön színnel lát el, mivel felismeri, hogy az külön helyiség.

Nálunk mondjuk nem sok ajtó van és nem egyértelmű (egy gép számára) mi hol kezdődik, vagy ér véget, így az automatikusan be nem határolt zónákat már én adtam hozzá a térképhez. Itt egyébként hozzáadhatunk virtuális falakat, illetve tiltott területeket is, ahova semmiképp ne menjen a gép.

A helyiségek aztán el is nevezhetőek, illetve ha kiküldjük takarítani, akkor csak be kell jelölni melyik helyiségbe menjen dolgozni. De ha konkrét részt szeretnénk takarítani, akkor egy zónát, vagy pontot is kijelölhetünk neki a térképen. Illetve ha automatizáljuk, akkor megszabható, hogy pl. délután 16-kor porszívózza fel a dolgozót, vagy reggel 8-kor a konyhát.

 

03

 

A takarítási algoritmusa szerintem egész jó. Először körbejárja a megadott területet, majd azt oda-vissza módszerrel, csíkokban bejárja a területet, lefedve ezzel azt. Ha takarítás közben lemerülne visszatér a dokkolóra és feltöltés után ott folytatja ahol abbahagyta. 

Próbáltam kicsit szívatni azzal, hogy a lakás random pontjára teszem, majd utasítom, hogy dokkoljon. Persze ez nem okozott neki gondot, simán, céltudatosan visszatalált. Egyedül csak akkor jött zavarba, amikor szándékosan bezártam a szobába, de hát nyilván az ajtót nem fogja berúgni, hogy kiszabaduljon :D Ekkor jelez Ő is és az app is, hogy elakadt és segítsek neki. :)

Szóval a porszívó remekül működik, a MI Home app is elég jóra sikerült, tud mindent ami kell. Noh de nem muszáj ettől az apptól függeni, irányíthatjuk a készüléket más módon is. Végső soron én is ezt szeretném.

 

Kezelés Linux alól

Itt csak egy teszt erejéig akartam foglalkozni a dologgal, így egy parancssoros megoldást próbáltam ki.
Ehhez a python-miio csomagot kell feltennünk, amelynek komponensei arra hivatottak, hogy a Xiaomi eszközeit kezelhetjük vele, többek között a porszívókat is.

Tegyük hát fel:

$ sudo apt-get install python-miio

Sikeres telepítés után, meg is kereshetjük a hálózaton lógó porszívókat:

$ mirobo discover
INFO:miio.discovery:Discovering devices with mDNS, press any key to quit...
INFO:miio.discovery:Found a supported 'ViomiVacuum' at 192.168.1.22 - token: ffffffffffffffffffffffffffffffff

Ott is van! IP címmel és egy tokennel. Illetve utóbbival nem egészen, mert azt nem adja át nekünk az eszköz. Ez viszont nagyon is kell ahhoz, hogy a MI Home-on kívül mással is átvehessük felette a hatalmat.

A token megszerzésére több lehetőség is van. Én egy egyszerű módszer választottam, amihez a MI Home alkalmazás egy korábbi verziója (v5.4.49) kell, ami még log fájlba beleírja ezt a tokent, amikor hozzáadjuk a porszívót. Újabb verziókból már kivették ezt, így azok nem jók erre a célra. Szerencsére a régi verziót még meglehet találni neten és akár egy másik telefonra/tabletre fel lehet telepíteni, ahogy én is tettem. 

A régi appot elindítva és kitörölve a már felvett készüléket, újra meg kell keresnünk és beállítani a porszívónak a hálózatot. Ehhez resetelni kell a porszívó hálózati beállításait a tetején lévő két gomb együttes lenyomásával. Miután ezzel megvagyunk, ismét csatlakozik a WiFi-re. Aggódni nem kell, minden korábbi beállítás, beértve a térképet is, megmaradnak.

A különbség most annyi, hogy a telefonon létrejött egy log fájl, ami a Smarthome/logs könyvtár alatt található meg. Egy fájlkezelővel a Smarthome-ra rákeresve, hamar megtalálható, hogy hol is van ez a készüléken.

Az itt található fájlban rengeteg bejegyzés lesz, de minket csak egy JSON tömb érdekel ebből, amiben egy token kulcsot kell keresni.

Valahogy így néz ki:

{"did":"117383849","token":"90557f13732y2494h278314a74d547b5","longitude":"x","latitude":"y", ...

Egyébként a token megszerzésre több lehetőség is van, erről bővebben itt lehet olvasni.

Jó tudni: Ha reseteljük a gép hálózat beállítását, azzal új tokent is generál!

 

Most, hogy a token is megvan, kérhetünk is egy státusz infót a gépről, az alábbi formában:

$ miiocli viomivacuum --ip 192.168.1.22 --token 6e317a4e4d494b554a7049434a665071 status
State: ViomiVacuumState.Docked
Mode: ViomiMode.Vacuum
Error: Unknown error 2105
Battery: 100
Fan speed: ViomiVacuumSpeed.Silent
Box type: ViomiBinType.Vacuum
Mop type: 0
Clean time: 0:00:13
Clean area: 11.49
Water grade: ViomiWaterGrade.Medium
Remember map: True
Has map: True
Has new map: False
Mop mode: ViomiMode.Vacuum

Ha megnézzük a viomivacuum lehetséges parancsait, látjuk, hogy szinte mindent megtehetünk a porszívóval, amit egyébként a MI Home appal is, csak hát parancssorosan.

$ miiocli viomivacuum --help

11

Itt én kipróbáltam a távirányítást, takarítás indítását/leállítását. Minden szuperül működött!

Linuxra, Windowsra és persze mobilra is léteznek GUI-val ellátott programok, amikkel az IP cím és a token birtokában szabadon virgonckodhatunk a porszívóval. Igaz én ilyeneket nem próbáltam ki, ellenben mást igen!

 

Integrálás Home Assistant alá

Van nekem Raspberry Pi-n futó Home Assistanom, ami pár dolgot vezérel már a lakásban. Egyértelmű volt, hogy ide Chromie-t (ezt a nevet kapta a porszívó) is be kell "drótozni"!

A Home Assistantnak ugyan van hivatalos modulja a Xiaomi porszívókhoz, de ez a jószág azzal pont nem működik.
Szerencsére valaki azért megoldotta a támogatást ehhez a típushoz is, ami elérhető GitHub-on.

Ezt a négy fájlt csak be kell másolni a HA konfigurációs könyvtárán belül (pl.: /home/homeassistant/.homeassistant) a custom_components/miio2 könyvtárba.

Használatához a configuration.yaml fájlba kell felvenni a porszívót néhány adat megadásával:

vacuum:
  - platform: miio2
    host: {ip cim}
    token: {token}
    name: {név}

A jelzet helyeken meg kell adni a már jól ismert adatokat. A név persze tetszőleges lehet.

Ha mindent jól csináltunk, a Home Assistantot újraindítva létrejön egy új entitás vacuum.{név} megnevezéssel.

Ezután már létrehozhatunk neki entitást, vagy gomb kártyát, amire az alapműveletek automatikusan felkerülnek és tulajdonkép használhatjuk is a gépet HA alól is.

05    06

 

Egyetlen hiányosság lehet, mégpedig hogy a takarításhoz nem jelölhetünk ki egy konkrét helyet, csak az egész lakást tudjuk bejáratni vele. Jó lenne ha valamilyen módon megadhatóak lennének neki a helyiségek is!

Szerencsére van lehetőség egy bizonyos koordinátára, vagy meghatározott zónára kiküldeni a gépet takarítani, a vacuum.xiaomi_clean_point és a vacuum.xiaomi_clean_zone szolgáltatások használatával, amik részei a miio2 modulnak.

A problémát a koordináták jelenthetik, mert hát honnét tudjuk, hogy pl. a konyha hol helyezkedik el a koordináta rendszerben?

Nem gond, ez is egész könnyen abszolválható probléma! A porszívó dokkolója a 0:0 koordinátán helyezkedik el. Ehhez képest kell plusz/mínusz irányba megadni a célpontot. 1 egység 1 méternek felel meg, de megadhatjuk törtként is: 0.5 (fél méter).

Lássunk egy tesztet:

entity_id: vacuum.chromie
point: [0, 1]

 

07

A szolgáltatás futtatására a porszívó egy métert megy előre a dokkolótól. 
Mindeközben a MI Home alkalmazás térképén látható lesz a megadott pont, tehát van vizuális visszajelzésünk is, nem kell vaktában lövöldözni a számokkal és figyelni hol köt ki a porszívó.

Zónát kijelölni is hasonló módon tudunk, csak itt a négyzet oldalainak koordinátáit (X1,Y1,X2,Y2) kell megadnunk:

entity_id: vacuum.chromie
Előszoba: zone: [[ 5,  3, 8,  6]]

És persze ezt is látjuk a MI Home térképén, így lehet addig finomítani a terület meghatározását, még jónak nem véljük.

Kb. fél óra alatt körbe is lövöldöztem a helyiségeinket, így meglett mindennek a pontos helyzete:

 • Előszoba: zone: [[ 0.0,  2.9, 1.3,  5.6]]
 • Konyha: zone: [[ 1.3,  2.9, 2.8,  4.7]]
 • Fürdőszoba: zone: [[ 4.5,  2.7, 6.0,  4.6]]
 • Folyosó: zone: [[-0.2,  2.9, 5.9,  1.3]]
 • Étkező: zone: [[-0.2,  1.3, 5.9, -1.7]]
 • Dolgozó: zone: [[-0.3, -1.7, 3.0, -6.9]]
 • Hálószoba: zone: [[ 3.0, -2.1, 5.6, -6.9]]

 

Remek! De kellene valami interfész is, ahol megadható, hogy melyik helységet, vagy helyiségeket takarítsa ki.
Ehhez sima igaz/hamis kapcsolókat alkalmaztam, amiket a configuration.yaml-ban definiáltam, minden helyiségre vonatkozóan:

input_boolean:
  clean_entrance:
    name: "Bejárat"
    initial: off
  clean_kitchen:
    name: "Konyha"
    initial: off
  clean_bathroom:
    name: "Fürdőszoba"
    initial: off
  clean_corridor:
    name: "Folyosó"
    initial: off
  clean_diner:
    name: "Étkező"
    initial: off
  clean_work:
    name: "Dolgozó"
    initial: off
  clean_bedroom:
    name: "Hálószoba"
    initial: off

 

Kell egy python script is, ami megkapja a kapcsolók állapotát, és azoknak megfelelően átadja a koordináta tömböt a porszívónak.
Python script futtatásának támogatásához a configuration.yaml fájlban csak egy plusz sor kell:

python_script:

 

Illetve szintén ebbe a fájlba kell egy kis kód, ami lekérdezi a kapcsolók állapotát és majd átadja azokat a lentebbi python scriptnek, ha meghívjuk a python_script.xiaomi szolgáltatást, pl. egy gomb segítségével:

script:
    clean_xiaomi:
      alias: "xiaomi clean action"
      sequence:
        - service: python_script.xiaomi
          data_template:
           input_boolean.entrance: '{{ states.input_boolean.clean_entrance.state }}'
           input_boolean.kitchen: '{{ states.input_boolean.clean_kitchen.state }}'
           input_boolean.bathroom: '{{ states.input_boolean.clean_bathroom.state }}'
           input_boolean.corridor: '{{ states.input_boolean.clean_corridor.state }}'
           input_boolean.diner: '{{ states.input_boolean.clean_diner.state }}'
           input_boolean.work: '{{ states.input_boolean.clean_work.state }}'
           input_boolean.bedroom: '{{ states.input_boolean.clean_bedroom.state }}'

 

A python script a xiaomi.py fájlnevet kapta, ami a homeassistant konfigurációs könyvtárán belül a python_scripts könyvtárban helyezkedik el.
Tartalma pedig a következő:

args = {"entity_id": "vacuum.chromie", "repeats": "1","zone":[]}

zone_entrance = data.get("input_boolean.entrance")
zone_kitchen  = data.get("input_boolean.kitchen")
zone_bathroom = data.get("input_boolean.bathroom")
zone_corridor = data.get("input_boolean.corridor")
zone_diner    = data.get("input_boolean.diner")
zone_work     = data.get("input_boolean.work")
zone_bedroom  = data.get("input_boolean.bedroom")

if zone_entrance == 'on':
  args["zone"].extend([[0.0,  2.9, 1.3,  5.6]])
if zone_kitchen == 'on':
  args["zone"].extend([[1.3,  2.9, 2.8,  4.7]])
if zone_bathroom == 'on':
  args["zone"].extend([[4.5,  2.7, 6.0,  4.6]])
if zone_corridor == 'on':
  args["zone"].extend([[-0.2,  2.9, 5.9,  1.3]])
if zone_diner == 'on':
  args["zone"].extend([[-0.2,  1.3, 5.9, -1.7]])
if zone_work == 'on':
  args["zone"].extend([[-0.3, -1.7, 3.0, -6.9]])
if zone_bedroom == 'on':
  args["zone"].extend([[3.0, -2.1, 5.6, -6.9]])
  
hass.services.call('vacuum', 'xiaomi_clean_zone', args)

Ez tulajdonképp annyit csinál, hogy bekapcsolt kapcsolóknak megfelelő zóna koordináta tömböket egybefűzi, majd meghívja vele a xiaomi_clean_zone szolgáltatást, a porszívó pedig ennek megfelelően útjára indul.

Végül nem kell mást tenni, mint az imént létrehozott gombokat egy Takarítás indítása gombbal és a porszívó entitás társaságában kitenni az interfészre. Ehhez én egy függőleges kártya készlet elemet használtam, ami tulajdonkép összefogja ezt a három kártyát, amik így desktopon és mobilon is mindig egymás alá kerülnek majd.

10

Az így elkészült interfész elem ezután pedig így néz ki:

08

A scriptben a zóna összefűzést és a gombok sorrendjét is úgy alakítottam, ahogy optimális végigmennie a lakáson. Ha több, vagy minden helyiséget bejelölnék, akkor így nem fog oda-vissza cikázni a lakásban a célterületek között. Egyébként helyiség takarítási sorrendet még a MI Home-ban sem lehet megadni! :) Bár ott lehet megoldja az algoritmus, ezt még nem figyeltem meg...

A tesztet követően remekül működött minden. Igaz live térképet nem látni itt, de a MI Home-ban igen. De ez nem is fontos, csak addig érdekes úgy is, még tart az újdonság varázsa :)

Létezik egyébként live térképrajzolós megoldás is Home Assistanthoz, de ez csak akkor működik, ha rootolva van a porszívó. Viszont még van garancia, addig ezt nem teszem meg. Sőt, szerintem utána sem, teljesen jó ez így!

 

Konklúzió

A porszívóval elégedettek vagyunk! Egy hete takarít, szinte napi rendszerességgel. Nagyon jól összeszedi a port, macskaszőrt, akár a szőnyegről, akár a falmenti részeken. Egyedül csak a kis sarokban nem tud takarítani (már csak formájánál fogva sem), illetve nyilván ott ahova nem fér be, így ezek a területek kézi porszívózást igényelnek. De ez már semmi ahhoz képest amennyi időt megment nekünk.

Home Assistanba integrálva pedig nem kell a gyári app sem, kezelhető a többi okoskütyüvel egyetemben egyetlen helyről.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 20., cs – 07:34

Kérdések:

1. Hogyan boldogul el bolyhosabb (shaggy) szőnyegeken?

2. Mennyire csavarodnak fel a hosszú hajszálak a kefekorongra?

3. Képes kb. 20 mm magas küszöbök leküzdésére?

1. Teljesen jól. Több ilyenünk is van és simán végigjárja és jól ki is porszívózza.

2. Felcsavarodik pár, de nem vészes mértékben. Van egy kefés henger is, arra jobban, de egyszerű kivenni, 1 perc alatt letisztítható. 

3. Ha a küszöb sarkai nem szögeltessek, hanem lekerekített, akkor képes felmenni. Tehát kell hogy legyen egy kis lejtő.

Subscribe.

Akarom mondani en is gondolkodtam mar ilyesmi porszivon de nem talaltam eddig olyat, ami app nelkul is megy, szoval koszi!

Az enyém egy teljesen buta, appnélküli típus.

Egy ideig átlósan mászkál, aztán falkövetésre kapcsol, aztán cikázik újra. Mármint megy egyenesen, de ha akadályba ütközik, akkor elfordul, és arra folytatja egyenesen.

Ha kimerült, elmegy töltikézni, és ott elalszik.

Szőnyegen nem próbáltam, kövön használom.

Normális ember már nem kommentel sehol.

"rootolva van a porszívó"

:)

Koszi, en is kineztem ezt karacsonyra :)

asszony szerint ez volt 2019 legjobb vetele otthon...

A jelzett helyeken 

nincs aláírásom

Ez a bejegyzés megérne egy sört nekem

Még nem olvastam végig a cikket, de nálunk is dolgoznak ezek a porszívók. Elsőre a sima felmosó nélküli (robot vacuum) volt nálunk kb két hónapot, imádtuk, de anyósom kinézte magának és mivel pont szülinapja volt odaadtuk neki, mi pedig megvettük a mop pro-t. 

Néhány észrevétel:

- a sima csak síkban közlekedik, a pro emelgeti a seggét ha úgy érzi hogy elakad. Ennek előnye hogy bolyhosabb szőnyegeken nem akad el, hátránya hogy amíg a sima kényelmesen elment az összes asztal és szekrény alatt, addig a pro bemászik az asztal alá és mivel ott már "beleakad" a látóterébe az asztal alja, ezért megpróbál "kimászni" és emiatt hajlamos bepánikolni és megakadni. Igaz utána appból újra tudod küldeni és kimászik, de ez akkor kellemetlen ha este elmegy a család fürdeni, aludni készülni és közbe elindítjuk, majd reggel azt látjuk hogy 10 perc után megakadt és nem takarított ki az elég kellemetlen.

- a felmosó részleg még erősen béta fícsőr, pl sima mop módban el sem indul, viszont mop and vacuum-ban igen. Illetve ha arra játszotok hogy totál kiváltja a felmosást, akkor sajnos rossz hírekkel kell szolgáljak, maximum arra jó hogy ha eddig hetente mostatok fel akkor ezután ráér 3-4 hetente csinálni egy nagy felmosást, de ki nem fogja váltani 100%-ban.

- Mi eleinte úgy használtuk hogy kedd-péntek indult automatikusan reggel 10-kor, és mire hazaértünk melóból addigra szépen kitakarított, illetve havi 1 alkalommal felpakoltunk minden széket és földön lévő egyéb marhaságot hogy teljesen körbe tudjon menni, teljesen jól működött (ez még a sima verzió volt).

Illetve egy nagyon nagy fail, fekete szőnyegen használhatatlan, mert azt hiszi hogy lezuhan a magasból (így érzékeli a mélységet), emiatt ha már van egy fekete folt a szőnyegen (pl gyerekszoba szőnyegen maci orra és szeme) akkor azt szakszerűen megkerüli. Ezt körbe lehet trükközni egy kis szigszalaggal de az nagyon mekkmester és mire megcsinálod kb már ki is porszívóztad a fekete mintás helyeket, ráadásul menet közben szépen le is dolgozza magáról a rámókolt szalagot. 

Ezen felül mindenképpen musthave cuccnak érzem a vízzel mosható filtert bele (2 darab 6k hivatalos xiaomi boltban), a gyári nem mosható. Amíg nem volt meg a mosós addig sűrített levegővel kifújkálva lehet menteni a helyzetet, de sokkal kényelmesebb a mosodás verzió.

Szóval szép és jó, de tudni kell a határait. Én ha utólag választhatnék akkor a simát venném, nálunk jobban bevállt és kevésbé akadt el, pont a menekülős fícsőre ami miatt a legtöbbször beakad asztal/szekrény alá, illetve árban anno 80-ért vettük a simát és 110-ért a pro-t, szerintem nem éri meg a felárat, de ha pl csak sima kövön használod akkor valószínűleg jobb vétel a pro.

Igen, a magasabb szőnyegen nekünk is megemeli magát. Szerencsére nálunk nincs olyan hely hogy valahova beszurdalna, csak a két véglet: vagy befér, vagy nem :)

Hmm, ezt a fekete terület dolgot majd megfigyelem. Szerencsére ilyen nincs nálunk, max sötétbarna.

Egyébként laminált padló van a lakás nagy részében, konyha, fürdő pedig kőlap. Szóval ideális lenne a felmosáshoz, de ezt még csak ki sem próbáltuk. Nagyobb gondot okoz a por, macska/tengerimalac szőr. Ezek miatt már megérte! :)

Nálunk elakadni még nem akadt el, de azt megfigyeltem, hogy nem nagyon támaszkodik a saját ismereteire. Pl. hiába van térképe, és tudja hol van, akkor is csak-csak megnézi hogy a falak ott vannak-e még :) Igaz nem tud megkülönböztetni egy doboz és egy falat, és előbbi ugye lehet ideiglenesen is ott ahol. Talán ha virtuális falként körbejelölném a szobákat, akkor nem akarna nekimenni? Noh majd megnézem...

Hasznos! Köszönjük.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Örülök, hogy már vannak ilyen gépek de remélem van még egy pár évtizedem mire hasznát veszem. 

Nekünk Roborock S6 van immáron 1 éve és teljesen elégedettek vagyunk vele. Felmosni nem szoktunk vele de tudja. Applikációval is és egy egyszerű gombnyomásra a gépen is tud indulni. Jó vétel volt.

Google "roomba dog poop"

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szuper leírás!

Nekem Gen1-es változat van. Abban hogyan lehet zónákat/ helységeket elnevezni? Valamint hol, hogyan lehet automatizálni, előre meghatározni, hogy az adott helyet mikor járja körbe?
Van erre lehetőség?

 

A Home Assistant-al még csak most próbálkozok, és még nem sok mindent értek. Ezt a Gen1-est is hozzá lehet adni, és vezérelni, mint e leírásban lévőt?