mosogatógép mint a kapitalizmus csúcsa

Nos, új ház, új konyha, konyhába mosogatógép, mert "az kell".

Nyilván vannak az eszköznek elönyei is, ugyanúgy kb. mint a napelemnek, viszont 1 év együttélés után az alábbi tényekkel szembesül az ember, ami megkérdöjelezi az egész létjogosultságát:

- víztakarékos állítólag a kézi mosogatással összehasonlítva, viszont a használati utasítás egyértelmüen jelzi, ha nagyobb ételdarabok vannak a tányérokon, azokat öblítsük le a mosogatógépbe rakás elött, ez pedig plusz vízfelhasználás

- fertötlenít, ez tény, 65 fok fölé melegíti a vizet, stb... ehhez villamos energiát használ, nyilván ez plusz költség a vizfelhasználáson felül, viszont évszázadok óta él és virul az emberiség fertötlenítés nélkül is, hagyományos mosogatással, szóval ez amolyan marketing bullshit bingo kategória

- mosóprogramok: a legrövidebb is 1 órás, az ECO lehet 4 órás is. Mi a francnak? Kézi mosogatással kb. 15 perc alatt sokkal több eszköz elmosható, mint ami egy ilyen gépbe egyszerre rakható

- költséges. Kell só, tabletta, öblítö, ez mind ezres tétel, illetve takarítási program futtatásához speciális tisztítószer, átlag 2 havonta. Olyan ez, mint a környezetbarát energia. Veszel sok millióért napelemet, stb. a villanyszámlán spórolsz pár ezret, kiszámolod, hogy a megtérülés min. 10 év, de lehet 20 is, miközben az inverter min. 1x tönkremegy, kapásból plusz költség, nomeg a panelek is cserélhetök. A vége az, hogy többet költesz az egészre, mintha nem lenne.

 

No. Használom néha, amíg müködik, akkor jó, amikor vendégsereg van, és utána az embernek nincs energiája mosogatni. Bár ilyenkor a gép feltöltése is idöigényes. Ha majd egyszer elromlik, és költeni kellene rá, akkor kidobom, és polcokat rakok a helyére.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 13., cs – 07:52

Albérletben laktunk egy darabig, ott volt mosogató gép, a nagyobb ételdarabokat le kell mosni, és utána rakható bele a gépbe ahogy írtad is, az asszony már akkor is mondta, hogy kb  több meló ez, meg a bepakolása mintha elmosogatnánk a hagyományos módon. (Mint az állatok)

Amikor házat vettünk baromi kevés hely lett a konyhában(főzőfülke inkább) a mosogatógép fel sem merült mint szükséges eszköz, amúgy a mosogatás közben podcast hallgatással jobban megy az idő.

Napelem kapcsán is nagyjából egyet értünk, nincs akkora fogyasztásunk amivel megtérülne belátható időn belül a dolog, pedig nagyon rá próbálnak beszélni, egy ismerős azt mondja, hogy a fűtést is ezzel váltotta ki, vett klímákat és árammal fűt/hűt napelemből, persze ő napelem rendszerek kiépítésével foglalkozik.

Hogy több meló a nagyobb darabok letakarítása és a bepakolás, mint maga a kézzel mosogatás? Az hogy sutty megy a szemetesbe a tányér tartalma az mindkettőben benne van, a pakolás azért nem kártyavár építés, nem kell órákig játszani vele.

Azt megértem, ha te szeretsz mosogatás közben podcast-ot hallgatni, vagy nem fér el, de ez nem jelenti azt, hogy nem is jó az eszköz, felesleges mindenkinek.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

"évszázadok óta él és virul az emberiség fertötlenítés nélkül" - Alacsonyabb is volt az átlagéletkor :) Lehet nem is hagyták napokig piszkosan az edényeket, sokszor 1 tányérja volt 1 embernek, amit folyamatosan használt. Az ezüst természetes fertőtlenítő hatású, jobb helyen abból készültek az evőeszközök, kupák.

Szerintem nem csak a tányérokról kéne beszélni, hanem összetettebb alakú tárgyakról, amiknek a kézi mosása elég körülményes (víz és idő oldalról is), ha tényleg minden részét ki akarod mosni. A másik, hogy a közvetlenül étkezés után rész nem mindig a legjobb megoldás, van, hogy nincs idő rá.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Jó, csak tányérokat írtam. De akkor az összetett alakú tárgyaknál mennyi a valószínűség?

a közvetlenül étkezés után rész nem mindig a legjobb megoldás, van, hogy nincs idő rá

Csak a "nincs idő" miatt nem a legjobb megoldás, vagy van valami más is, amire nem gondolok?

Mennyi a valószínűsége: nem tudom, nem értek hozzá, de szerintem te sem, ezért nem értem ezeket a vitákat. Van egy rakás olyan tárgy, amit te lehet nem használsz, mert mondjuk nem sportolsz kulaccsal a kezedben, én azt nem mosogatnám, vakarásznám kefével. De mondok egyszerűbbet: rühellem vakarászni a recés élű késem kis fél milliméteres fogai közül a kajamaradékot, illetve a fanyelű eszközöket se annyira szeretem kefézni, hogy ne legyen undorító. Neked volt egy felvetésed, bizonyítsd.

Az idő tényező meg van akinek önmagában elég. Én rühellek nekikezdeni mosogatni tányéronként, ha ott hagyom a mosogatóban akkor pl. most nyáron egy óra múlva büdös van a konyhában, sokkal egyszerűbb  bevágni egy gépbe, majd elindítom amikor megtelt. De megértem, ha valaki szeret mosogatni, én ilyen rohadt lusta vagyok, hogy nem szeretek kutat ásni, vadászni, egyik nagyapám biztos ezek miatt is nyekenyókának tartott volna, csak hát elvitte szerencsétlent a tüdőrák. Tudod, ami az ő gyerekkorában még nem volt olyan túlzottan ismert, sőt, nyafi volt csak a dohányfüstöt prüszkölni :).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Egyszerűen csak arra akartam kilyukadni, hogy a mosogatógép szuper fertőtlenítése mennyire kevés esetben jelent előnyt - azaz annak a kockázata (valószínűsége), hogy kézzel mosogatott bármiről valami káros jusson a szervezetedbe, igen elenyésző. Mintha azt mondanád, hogy azért sétáljunk bukósisakban, mert a fejünkre eshet egy tégla vagy egy ág :) /persze nekem sincs fogalmam, hogy kb. mennyi lehet a valószínűsége, mielőtt rákérdeznél/

Persze a kényelem, undor a mosogatástól, stb. természetesen érthető, megérthető - de ezek inkább szubjektív tényezők.

Gyerekkorban alakul ki az immunrendszer. Azok a gyerekek, akik domestos ködben nőnek fel, kiszolgáltatottá válnak. Ld. pl. allergia, stb... a 70-es 80-as években utcán "bandáztunk" egész nap. Csalánok csipkedtek, meg méhek, darazsak, és a parlagfű volt a legártalmatlanabb a sok dzsindzsa között, amiben rohangáltunk. Földet kóstoltunk, meg minden szart.

Érdekes módon, most kaszálom a gazt, és még nem is könnyezek, sőt szeretem a lenyírt növények illatát. Meg a nem lenyírtakét is.

Ha leesett bármi, simán felettem a földről is, nem csináltam belőle ügyet.

Beetetik az embereket a sok baktériummal, hogy húha, csak hogy vegyenek meg minden szart, amivel többet ártanak hosszú távon, mint használnak. Egyébként meg baromi nagy környezetszennyezés is.

Na mindegy. Nem félek attól, hogy a kézzel elmosott étkészlet fog egy nap megölni.

"... vegyenek meg minden szart, amivel többet ártanak hosszú távon, mint használnak."

Viszont a halandóság csökken, hogy lehet ez?

Egyébként az allergiáról szóló elméletedbe hogy passzol a 3 évesen már allergiás gyerek, normális környezetben, a 80-as években született, élt falun is, nem féltették a szülők semmitől, aztán egyszer csak a macskaszőrtől kipattogott.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Úgy fér bele az elméletbe, hogy azt a szerencsétlen gyereket tuti valami szar kajával etették, valami természetellenes kotyvalékkal! Például nem anyatejjel hanem bébitápszerrel, ami tele van mindenféle mesterséges vackokkal. Meg eleve, tehéntejet adtak neki biztos ami tele van olyan fehérjékkel amik még felnőttekben is gyakran áteresztőbél-szindrómát okoznak, de a gyerekekben aztán pláne gyakran hiszen azok még fejletlenek... és akkor még nem beszéltünk az esetleges laktóz-intoleranciáról...

De megemlíthetnék egy rakás zöldséget is a bennük levő mindenféle vegyi anyagokkal (lectinekkel például, bár van még azokon felül is számtalan) ami képes allergiákat okozni. És nemcsak gyerekekben, mindössze a felnőtteknél ez hosszabb időbe telik... Valószínűleg nekem is van valami ilyesmim mert amióta carnivore diétán vagyok azaz SEMMI olyat nem eszem ami növényi eredetű, azóta lényegesen jobb az állapotom!

Ja meg ugye a mindenféle pancsolt élelmiszerekben, a junk food-okban tuti van sokszáz állagjavító, csomósodásgátló, krémesítő, ízfokozó, mesterséges élelmiszerszínezék, meg a tökömtudjamégmi, ezek közül akármelyik is könnyen kiálthat allergiát abban a szerencsétlen kiskölyökben!

És folytathatom: megetetik a kicsit a fincsi gyümölcsökkel, amikben még ott van némi permetezőszer-maradvány... Itatják őt a narancslével, ami tele van tartósítószerrel... Vagy netán az anyuka hallott róla hogy a tehéntej nem jó a kicsinek, nosza ad helyette neki mandulatejet, na abban is van tartósítószer de ha nincs az se számít mert az a tej eleve teljesen alkalmatlan csecsemőtáplálásra, annyira se jó mint a tehéntej...

És te erre azt mondod, a kölyök NORMÁLIS KÖRNYEZETBEN nő fel?! Ne viccelj! Ez minden csak nem normális.

A jó hírem az hogy ezek az allergiák meg más effélék igazából KÖNNYEN és GYORSAN gyógyíthatóak, mindössze nem gyógyszer kell ellenük hanem életmódváltás, azaz felhagyni a mérgező szarok zabálásával. Említettem már hogy elkaptam a Covidot, de túléltem. Végtelen szerencsémre ugyanis a járvány kitörése előtt már életmódot váltottam... Így is rossz volt mert vagy két hétig köhögtem, de más bajom tulajdonképpen nem volt, lázam is csak 2 napig s az se volt nagyon erős. Korábban egy közönséges influenza hetekre ágyba döntött... Most vígan voltam vele. Ellenben a lakhelyemtől nem messze él egy rakás „los mexicanos”, na azok szinte kivétel nélkül úgy kidöglöttek hogy akkor se tudtak volna dolgozni ha nem zártak volna be az építkezések tavasszal ahol melóztak... Pedig mennyivel izmosabbnak meg macsóbbaknak néztek ki mint én vagyok... Na ja, csak ők továbbra is pizzát zabáltak szószokkal meg ki tudja mi minden egészségtelen vackot még...

Szóval az allergia, az kérlek ettől van a helytelen táplálkozástól. És minél több modern vackot eszünk az ételeinkkel, annál helytelenebb az a táplálkozás, és semmi esetre se nevezhető ekkor az életmódunk „normálisnak”.

Teljesen igazad van, pluszegyeztelek is. Nekem van talán öt vagy hat üvegtálam meg porcelántálam, néhány bicskám meg késem, 4 villám meg két kanalam, aztán ez elég is. Nem kell hozzá mosogatógép... Amikor eszem, egyszerűen kinyitom a vízcsapot, alá tartom azt ami épp koszos, és a folyó víz alatt megtörlöm egy szivaccsal, aztán kész, ennyi. Még mosogatószert is csak nagyon ritka esetekben használok, nem mintha drága volna, de minek?! Évezredeken át nem ismerte a mosogatószert az emberiség, mégse halt ki... Használok mosogatószert, igen, de tényleg csak akkor ha a cucc eszméletlenül zsíros. Nagyon ritkán van tehát rá szükségem. Ha ugyanis csak kicsit zsíros, egyszerűen forró víz és kész, az is leviszi úgy nagyjából. Ami netán marad, mert olyan pici hogy nem veszem észre, az a „sebaj!” kategória nálam.

Most lehet azzal jönni hogy de akkor az igazából piszkos meg jönnek rá a bacilusok stb, és ez igaz is bizonyos értelemben. Szerintem azonban nagyobb baj lenne ha állandóan mosogatószert használnék, mert tuti abból is maradna a tányéron, és az se jó ha azt megeszem, ha belém kerül...

Ez hogy rettegjünk a mikrobáktól ennyire agyba-főbe, ez egy KONDICIONÁLÁS, amit az ügyes reklámszakemberek szuggeráltak belénk, mert ÜZLET az egész. Aki jobban fél, több kemikáliát vásáról, tehát növeli a profitjukat.

Nem azt mondom, a fertőtlenítőszerek károsak. Esetenként nagyonis jók, és életet menthetnek. Egy kórházban például szerintem is alapkövetelmény a használatuk. De ne tegyünk már úgy, mintha amúgy egészséges emberek mindennapi otthonául szolgáló lakásának is úgy kéne ragyogni, mint egy mikrobiológiai laboratórium zugainak ahol a Fekete Halál vírusát őrizgetik vagy valami annál is rosszabbat...

Az még hogy klóros vízzel lemossák a csirkét, hagyján, attól nem félek olyan nagyon. Az ivóvizet is klórozzák, a konyhasó meg nátrium-klorid ugye, aztán mégsincs tőle bajunk. Különben is tetszik vagy se ebbe bele kell törődnöm mert másmilyen csirkét úgyse kapok...

Hanem én inkább olyasmire gondolok amikor a mindenféle kolbászokat, hurkákat, akármiket teletömik kismillió olyan vegyülettel amiről életemben nem hallottam még, kizárólag azért hogy soká elálljon. Vagy hogy szebb legyen a SZÍNE... Vagy hogy az állaga zsírosnak tűnjön, esetleg az íze is, miközben persze IGAZI ZSÍR nincs benne vagy alig, mert bedumálták az embereknek azt a hülyeséget hogy a zsírok (főleg a telített zsírsavak) ártalmasak, pedig frászt!

Olvastam azt is, a kekszek azon fajtájánál ahol két ostyalap közt ott az a szép fehér édes krém, mi lett amikor kitaálták ezt a hülyeséget hogy a zsír ártalmas... addig annak a krémnek az alapanyaga faggyú volt. Tiszta marhafaggyú. Na ezt ki kellett váltani valamivel hogy eladhassák továbbra is a zsírtól rettegni kezdő embereknek. Került bele így a faggyú helyett egy rakás hidrogénezett növényi olaj, ami ugye TRANSZ-ZSÍR, de mert ez nem annyira szilárd, még egypár más kemikália is... holott igazából a transzüzsírok az ártalmasak! Legalábbis ártalmasabbak mint a „közönséges” zsírok...

Mostanában erre kezdenek rájönni az emberek is, sokan figyelik a címkét van-e transz-zsír az ételben. Ki kellett találni megint valamit. A kémikusaik hetekig kutyulgattak mindenfélét nagyjából véletlenszerűen hogy kiderüljön, melyik az az összetétel ami kellően fehér, ízletes és szilárd is, de nincs benne semmi zsír... Végül találtak egy keveréket, nagyjából húsz összetevőből, ez váltotta ki a korábbi egyetlen faggyút... Hát köszönöm szépen!

De ugyanez igaz a növényekre is. Mindent viaszolnak kívülről, meg gombaölő szerekkel kezelnek a fólia alatt is hogy sokáig elálljon és szépen csillogjon...

Szóval jaj de boldog lennék ha csak a csirketetem klórozása miatt kellene aggódnom...

Az ivóvizet is klórozzák, a konyhasó meg nátrium-klorid ugye, aztán mégsincs tőle bajunk.

Azért, remélem, te is tudod, hogy ezeknek a klórvegyületeknek a kémiája teljesen más. A konyhasó, NaCl, egy erős sav (sósav, HCl) és egy erős lúg (NaOH) sója. Az eredmény egy ionos kristály, vízben oldódik. A konyhasó kötése erős (nem nagyon esik szét, nem nagyon reagál mással). Tartósításra az ozmózis miatt alkalmas: vízelvonó tulajdonsága miatt kiszárítja a dolgokat.

A klóros fertőtlenítőkben (pl. hipó, NaOCl, klórdioxid, ClO2) a klór és az oxigén közötti kötés gyenge, könnyen elbomlik, a bomlástermék naszcensz (nem molekulás, hanem atomos) oxigén és konyhasó. A naszcensz oxigén nagyon reakcióképes (mert nem kell a reakciókhoz aktivációs energiaként betenni az O2 molekula kötési energiáját), erős oxidálószer, ezen alapul a hipó fertőtlenítő hatása. Ha a szervezetedbe kerül, az oxidáló hatása miatt rákkeltő, egyébként meg elég mérgező is. De a csirkeklórozással egyáltalán nem az a baj, mert mire a csirke (vagy az ivóvíz) hozzád került, ez már lebomlott, a naszcensz oxigén vagy oxidált valamit (bacit, csirkét), vagy molekulákká ált össze. A baj az, hogy arra alkalmas, hogy koszos körülmények között tartott és levágott csirke is elálljon. (Ezzel együtt a kekszben lévő zsír, és pláne a cukor, hamarabb fog megölni.)

Na látod ez az, az utolsó mondatod ami miatt én a klórozás ellenére is a csirkét preferálom mondjuk a kekszek meg a cukor helyett...

De a csirkénél is jobban a disznóhúst meg más „vörös” húsokat, meg a marhafaggyút, stb...

Nem vitatom, azokban is lehet egy rakás olyan vegyszer meg hormon ami nem egészséges. Egyszerűen az a véleményem, hogy úgy „összességében”, mindent figyelembe véve, mégis így járok jobban, még akkor is ha a helyzet így is messze van az ideálistól.

Az ideális ugyanis az lenne ha kimennék az íjammal vagy akár puskámmal a környékbeli erdőbe, lelőném a mammutot vagy az ősbivalyt vagy akármit, ami garantáltan „grass-feed” ugye, szétdarabolnám, betenném a fagyasztóba aztán azon nyammognék pár hétig vagy hónapig amíg tart.

Ez lenne az ideális, igen. Na most ez nyilván megoldhatatlan. Mégis, ami a legközelebb áll ehhez az az hogy csak húst (és állati zsírt) eszem, és igyekszem megenni az állat minden részét, azaz a belsőségeket is, és a hús egy részét ráadásul nyersen eszem. A májat mindenképpen, mert annak vitamintartalmát vétek tönkretenni főzéssel.

Nem a vörös húsok fogyasztása függ véletlenül össze a köszvénnyel? (A nyers állati kajától én mondjuk undorodom, talán az osztriga kivétel, azon nem annyira látszik az állat volta, meg eléggé távol áll tőlünk ahhoz, hogy ne ugyanazok legyenek a kórokozói.)

Nem, nem a vörös húsok okozzák a köszvényt.

Mivel régen a köszvény a jómódúak betegsége volt, ezért kialakult az a hiedelem, hogy a sok hústól van. Azonban a szokásos orvosi javaslat, hogy a köszvényes minimalizálja a húsfogyasztását, sok eredményre nem vezet, a húgysav szint gyakorlatilag nem csökken (Clifford és mtsi., 1976). Hiába próbálták több nagy vizsgálatban igazolni, hogy a húsfogyasztás és a tenger gyümölcsei okozzák a köszvényt, a vizsgálatok kudarccal zárultak (Choi és mtsi., 2004). Tekintve, hogy a paleolit kor emberére és a természeti emberre is a nagy húsfogyasztás a jellemző, kizárt, hogy a köszvény, mint a túlélést komolyan veszélyeztető betegség, fennmaradhatott volna az idők során, ha nem járt volna komoly előnnyel.
Ha abból indulunk ki, hogy a köszvény a nyugati étrend sajátja, s a köszvény gyakorisága különösen a huszadik században kezdett szárnyalni, s gyakorisága manapság is folyamatosan nő, akkor a nyomok a nyugati étrend központi problémájához, a nagy mennyiségű finomított szénhidrátokhoz vezetnek.

Ez bevezető volt csak fentebb. Amennyiben részletesebben is érdekel téged a téma, látogass el e linkekre, érdemes:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koszveny-modern-felfogasa.p…

https://tenyek-tevhitek.hu/a_hugysav_uj_felfogasban.htm

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_koszveny_mitosza_avagy_a_baratsagos_hu…

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koszveny.php

Ja, hát attól ugyan mit is vársz?! Tudhatnád hogy az mindig a mainstream tévhiteket szajkózza...

De tőlem aztán egyél továbbra is sok cukrot és kerüld a vörös húsokat, nem én leszek tőle beteg, a te életed, azt csinálsz amit akarsz...

Mondjuk előtte még azért (ha tudsz angolul legalább annyira hogy megértsd az írott angol szöveget...) keress rá a gugliban arra hogy „The Carnivore Code”. Egy Paul Saladino M.D. nevű pasas írta. Én megvettem és elolvastam... Igencsak gondolatébresztő...

Látszik, hogy bele sem olvastál. "Az esetek 95 százalékában a vesefunkció zavara okozza a húgysavtúltermelést. Egyik kiváltó oka lehet a cukorbetegség" Krónikus betegségnél írja, hogy "A purinban gazdag étkezési anyagok fogyasztását kell kerülni"

Nem értem miért kell tévedhetetlenként viselkedni, mint egy szektásnak. Az általad hivatkozott tanulmányt sehol nem találom, kérlek azt linkeld, a könyvre ránézek.

Szerk: Amúgy a gyümölcs (fruktóz) fogyasztás nem része a paleolit étkezésnek?

Nekem meg úgy tűnik te nem olvastad el a linkelt cikkeket. Ha a cukorbetegség szerinted elismerten is oka lehet a veseelégtelenségnek, akkor mi a baj azzal amit az általam linkelt cikkek mondanak, hogy NEM a purin tartalmú ételek okozzák a köszvényt hanem a túl sok cukor fogyasztása?! A folyamat ugyanis így néz ki röviden:

Zabálja az ember a cukrot  -> Kialakul a cukorbetegség -> Sérül a vesefunkció -> Felhalmozódik a húgysav -> Kialakul a köszvény

Ezen állapot javítására ha jól értettelek a purin tartalmú ételek fogyasztásának elkerülését ajánlja a mainstream. Én ezzel szemben úgy látom (Szendi úrral egyetértésben) hogy messze jobb ha a cukorbetegség kialakulását próbáljuk elkerülni, illetve akár meg is gyógyítani a már kialakult cukorbetegséget! Minthogy pedig a cukorbetegségnek semmi köze a purintartalmú élelmiszerekhez, ugyanis inkább a szénhidrátok, főleg cukor fogyasztásához van köze (már a neve is ezt sugallja...) ezért egyszerűen nem kell szénhidrátokat fogyasztani, pláne nem finomított cukrot! Hiszen ez NYILVÁNVALÓ!

Kérdésedre válaszolva: Nem, a gyümölcsök fogyasztása tulajdonképpen nem paleo! Vagy mondjuk inkább úgy, nincs kategorikusan tiltva, de nem is javasolt, inkább a „szürke” vagy „átmeneti” zónába esnek. Ennek számos oka van, elsősorban az hogy a vitamintartalma a mai gyümölcsöknek gyakran századannyi sincs mint akár ötven évvel ezelőtt volt, a nemesítések során ugyanis nem arra mentek rá a tenyésztők hiszen az nem látszik, hanem az édes íz fokozására, az eltarthatóságra, stb. Eleve, a mai gyümölcsök java része nem is létezett a paleolit korban, nézd csak meg milyen egy vadalma és egy mai... a mai almából simán meg tudsz enni egy egész kilót együltő helyedben, de kétlem hogy kedved volna ezt megtenni/megenni a vadalmával...

A gyümölcsök manapság tele vannak permetezőszermaradványokkal is, műtrágyával, stb.

Végezetül, rengeteg a fruktóz bennük, ami nagyon csalárd molekula mert nem triggereli bennünk azt a hormont ami a jóllakottság érzését okozza, így könnyedén túl sokat zabálhatunk belőle, ami elhízáshoz vezet ugyebár.

Tehát nem, a paleósok nincsenek oda a gyümölcsökért, bár sokkal kevésbé tartjuk károsnak őket mint sok más egyebet. Az nem baj ha egy paleós néhanapján elropogtat egy almát, (bár bizonyos betegségek esetén ez se javallott...) de nem helyeseljük ha a gyümölcs rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztatik.

Különben meg én már nem is vagyok paleós, mint említettem én a carnivore diétára tértem át azaz egyáltalán semmiféle növényi alapú táplálékot se fogyasztok. Bár azt így is elismerem (minden carnivore elismeri!) hogy a növényi alapú élelmiszerek közül épp a gyümölcsök a legkevésbé ártalmasak. Mindazonáltal korántsem veszélytelenek...

"Nekem meg úgy tűnik te nem olvastad el a linkelt cikkeket." - Írtam is, hogy a könyvre ránézek, azóta felfogtam, hogy a Carnivore Diet az nem a klasszikus paleo.

"Nem, a gyümölcsök fogyasztása tulajdonképpen nem paleo! Vagy mondjuk inkább úgy, nincs kategorikusan tiltva, de nem is javasolt, inkább a „szürke” vagy „átmeneti” zónába esnek." "Az nem baj ha egy paleós néhanapján elropogtat egy almát" VS

"Tény, hogy a fruktóz veszélyes édesítőszer nagy mennyiségben, erről én is többször írtam, a webszájtomon több figyelemfelhívó cikkfordítás is olvasható. Azonban fruktózból napi 40-50 gramm fogyasztása veszélytelen, azaz a napi elfogyasztható gyümölcsadag almából majdnem egy kiló, sárgabarackból 5 kg, banánból 1 kg, őszibarackból 3 kg, szőlőből fél kilogramm, stb. Mondhatni, nehéz lenne annyi gyümölcsöt megennünk, hogy veszélyes fruktózmennyiséget vigyünk be szervezetünkbe. Más kérdés, hogy a gyümölcsökben sok egyéb cukorféleség is van, és összességében tényleg hízáshoz vezethet a túl sok gyümölcs fogyasztása. A paleo éppen arról szól, hogy kerüljük a fekete-fehér gondolkodást." https://www.tenyek-tevhitek.hu/a-paleo-mozgalom-harom-eve.htm

Most nem értem min rugózol. Nem érzem úgy, hogy a Szendi úrtól általad beidézett rész ellentétben állna azzal, amit én írtam fentebb. Én is elismertem hogy (paleo szempontból... a carnivore más...) nem baj ha néha eszik az illető némi gyümölcsöt. Azt is elismertem, a gyümölcsök még aránylag a legártalmatlanabb növényi tápláléknak tekinthetők (ez carnivore-nézőpontból is igaz). Azt meg Szendi ár is elismeri az idézetben, hogy a gyümölcsők IS vezethetnek elhízáshoz!

Kifejtenéd, miért érzed úgy hogy valamiféle értelemben megcáfoltál volna engem? Mert én nem érzem úgy.

Különben se értem, ez az egész hogy jön a köszvényhez. Nem hiszek benne, hogy a paleo táplálkozás mellett bárki köszvényessé válhatna. A SAD diéta (Standard American Diet, azaz a „nyugati” táplálkozás) vezet köszvényhez.

Először azt írod a cukortól leszek beteg, utána azt, hogy egy alma néhanapján nem árt, Szendi meg azt, hogy gyakorlatilag annyit ehetsz ami beléd fér, nem lesz bajod. Most akkor melyik? Mert a "Mondhatni, nehéz lenne annyi gyümölcsöt megennünk, hogy veszélyes fruktózmennyiséget vigyünk be szervezetünkbe." teljesen más mint amit te írtál, még ha nem is érzed úgy.

Jó, akkor tisztázzuk a tisztázandókat.

1. Én majdnem mindenben egyetértek Szendi úrral — de tényleg csak MAJDNEM mindenben. Ő paleós. Én már „carnivore” vagyok. A nagy különbség kettőnk közt hogy ő messze megengedőbb a növényi élelmiszereket illetően mint én (vagy mint a carnivore diéta általában). Ettől függetlenül én nagyon tisztelem őt. Viszont ez azt jelenti, lehetek más véleményen is mint ő.

2. Azt hogy

"Mondhatni, nehéz lenne annyi gyümölcsöt megennünk, hogy veszélyes fruktózmennyiséget vigyünk be szervezetünkbe."

ő írta és nem én. Én magam is úgy vélem, nehéz lenne ennyi fruktózt bevinni - EGYETLEN ÉTKEZÉSSEL. Ha azonban rendszeresen eszel gyümölcsöt, már egészen más a helyzet...

Tehát: ha nagy néha megeszel egy almát, az lényegében valóban nem árt. NAGYNÉHA. Nem tudom mit lehet ezen nem megérteni... A nagynéha, az az én fogalmaim szerint talán úgy hetente egy vagy két alma.

3. IGEN, a cukortól leszel beteg! Tégabb értelemben a szénhidráttól, amibe beletartozik a tészta, a kenyér, a liszt is... (sok minden más modern élelmiszert is idesoroljhatnék még). A „beteg leszel” fogalmába az is beletartozik hogy a köszvényt is ez okozza. Megjegyzem, a purinmennyiség ami a köszvénynél is kiváltó ok egyesek szerint, úgy oszlik meg hogy körülbelül KÉTHARMADA abból ered ami a te saját tested öreg illetve elhalt szöveteinek lebomlásakor keletkezik, ezt semmiféle módon nem tudod befolyásolni étkezéssel. Azaz még ha igaz is lenne hogy a vörös húsoknak van szerepe ebben a dologban, messze kisebb mint amit az elterjedt tévhit tart erről.

Nem lehet úgy Szendire hivatkozni, hogy csak azt veszed figyelembe ami neked kényelmes, amit ő leír az TÉNY, oda van írva, hogy TÉNYEK!

De legalább próbálod megmagyarázni, hogy a néha 1 = korlátlan mennyiségben megengedett = korlátlan x 1. Lehetne matek érettségi.

"Nem tudom mit lehet ezen nem megérteni" - Azt, hogy baromság és komolytalan vagy.

"kiváltó ok egyesek szerint" - Már nem is érdekel kik szerint.

1. Hol írtam olyasmit szerinted te nagyokos, hogy a néha egyenlő volna a korlátlannal?

2. Attól hogy „cxarnivore” lettem és így eltér a nézetem Szendiétől abban hogy mennyire veszélyesek vagy hasznosak a növényi alapú táplálékok, még simán egyetérthetek vele abban, mi okozza a köszvényt. Ezen nem tudom tényleg, mit lehet nem értened. Csak trollkodol.

Akkor még előtted áll a tervezett avulásból fakadó számos könnyfakasztó meglepetés. :)

Amúgy a miénk 13 év elég intenzív használat után most adta fel végleg, ugyanazt a márkát választottam. 

Üdv,
Marci

Electrolux ESF45010 volt és ESF4710ROX lett.

Nálunk csak a 45 cm-es fér be, de ha lehetne 60-ast vennék.

A régi szépen mosogatott mindig, dm sajátmárkás mosogatóport, öblítőt és sót használtunk benne végig.

Meghibásodások:

  1. 6-7 év után a műanyagból készült víz felvezetőcső menete leszakadt, víz folyt a gép aljába. Alkatrész rendelés után cseréltem.
  2. 8-9 év után elkezdett nem fűteni. Elsőre kijött egy szaki, végigforrasztotta a vezérlőpanel csatlakozóit, mondta: típushiba. 1x volt jó. Második manus kijött, mondta, hogy végigforrasztja... mondtam, hogy túl vagyunk rajta. OK, panelcsere, 40 ezer - mondta ő. Hazament, a vonatkozó relét kicseréltük, azóta is működött.
  3. 13 év után valahol elkezdett szivárogni a víz az aljába és az elárasztásvédelem nem vette észre, csak amikor már lecsapta a fi-relét. Kukáztuk.

Az új még nincs bekötve.

Üdv,
Marci

A kajamaradékokat bőven elég (az amúgyis használt) papírszalvétával belelökni a szemetesbe, majd elbánik vele a masina, a tisztításkor úgyis kimossa az ember a szűrőt. A gép nagy előnye nem csak a kényelem, hanem hogy olyan szépre mosogat, amilyenre kézzel nem tudsz, pl. tiszta lesz a teáskanna csőrének a belseje is.

Amúgy szüleim mosogatógépe már megvan húsz éves, és azalatt egyszer cseréltem az ajtózsanért (eltört a rugó, amitől könnyű emelni az ajtót), egyszer a vízcsövet, és egyszer kitisztítottam a szenzorokat, amik a vízszintet mérik a gép aljában. Elég hosszú időre oszlik el az ára.

Felhasznalasi szokastol fugg, hogy megeri e hasznalni. Nekem az ido ami legjobban szamit. Persze lehet kapkodva csak pacsmagolni a tanyerokat meg aztatni oket a zsiros leben a poharakkal egyutt vagy folyovizben szepen elmosni oket egyesevel (ez eleg pazarlo).

Az, hogy le kell mosni az eteldarabokat az nem tudom miert meglepetes ez mosogatogep nem hulladekfeldolgozo. Vagy ha a gyerek beleszarik a nadragjaba akkor ugy ahogy van bevagod a mosogepbe es varod, hogy szep tiszta legyen minden benne?

Nem kell megvenni a legdragabb tablettat nagyjabol barmelyik jo.

Oblitot eletemben nem hasznaltam meg mosogatogepben szuperul mukodik anelkul is.

A sonak kiloja kb 270 HUF 1 evben elhasznalok mondjuk 5 dobozt. 

Az aramfogyasztasban havi 1000, a víz+szennyvíz kombóban 1500 Ft -ot sporolunk havonta, + napi also hangon fel orat idoben, 3 év alatt behozta az eszköz az árát (akcios volt). Barátságos, innéttől ingyé' van.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Erdekes felvetes. Olyasmi, mintha valaki vilag eleteben alkalmazott lett volna.

Szerinted az ember minden szabadidejet azonnal keszpenzre tudja valtani? Rogton lehet oradijat kerni erte?

 

Lehet, hogy ahol dolgozol kapsz havi 800kHUF nettot, napi 8 oraban. De ebben a 8 oraban igazabol meg is csinalod az osszes feladatot es nincs is a cegnel tobb.

Akar 6 oraban is meg tudnad csinalni, de annyira jo szakember vagy, hogy a ceg nem tud olyan embert keriteni aki 6 oraba elvallalni a te feladatodat.

Azaz a cegnek untig elege van beloled napi 8 oraban. Es egy fillert se akarna fizetni neked, hogyha 9 orat szeretnel dolgozni, igazabol orulne, hogyha 6 orara es aranyos fizetescsokkentesre ra birna venni teged.

Ebben az elethelyzetben szerinted mennyit er meg a cegnek, hogy van napi 1 ora szabadidod amit rajuk tudsz forditani?:) (mert mar nem kezzel mosogatsz otthon)

 

Vagy az otthoni tevenezes idejet szamlaznad ki? Vannak rekreacios tevekenysegek (mint pl. a mosogatas, tevezes), amit igazabol nem lehet penzben kifejezni, vagy lehet, de nevetsegesen keves.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lesz még családod amikor hegyben áll majd a mosogatnivaló és rohadtul nem arra akarod majd elcseszni az idődet. Szépen sorra bepakolsz mindent, majd amikor megtelt, GO! A sok kis bizbasz (kanál, bögre, pohár, ilyen legó, olyan műanyagjáték, stb.) elmosogatására elcseszett idő sokkal drágább, mint amibe a víz, villany, só, stb. kerül.

Mellékszál, napelem: ez alapján a topic alapján (https://hup.hu/node/170121 - nem olvastam végig, csak eltettem) nálam pl. volna értelme, hogy a tetőre kirakott cucc a tetőtéri klímát hajtsa, ahol dolgozom (ha már a Nap melegíti, akkor a Nap is hűtse). Még csak rá se kötném a ház elektromos rendszerére.

Nekunk 4 szemelyes haztartasba olcsobbra jon ki a mosogatogep. Itt ugye szamolgatunk sot, oblitot, meg tablettat, en viszont a masik oldalon odarakom a heti 2-3 szivacsot + 1+ L mosogatot is. Miutan megvettuk, utana mar az volt a kerdes, miert nem vettuk meg elobb...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A feleségem is amig nem voltak gyerekek, úgy gondolkozott hogy minek, de 3 gyerek mellett már bizony kell az a gép, és már ő is így gondolja. Két évvel ezelőtt ő vetette fel, hogy hát kell venni egy mosgatógépet.
nem beszélve még a másik luxus cuccról a száritógépről. Na arra én mondtam hogy baromság.... de aztán kénytelen voltam venni egyet, mert télen amikor kint nem lehet teregetni, bent a lakásban meg minden fele száradó ruhától nem lehet elférni.

Amit en lattam az jo volt, de segit a ruhaknak oregedni :( Lehet lesz nekunk is, de alkalmi hasznalatra. Babaruhaknak meg gyerekruhaknak mondjuk mindegy, mert a gyerek ugyis gyorsabban kinovi, mint tonkremegy. De gyerek nelkuli felnott parnal ezen is mulhat, hogy 10 vagy 3 evig hordhatja a kedvenc ruhajat.

Igen, hőszivattyúst vettünk. Sokat nem tudok nyilatkozni az ügyben, feleségem nagyon  szereti, nekem meg azért jó mert eltűntek a száradó ruhák :) .

[szerk]

még annyi, hogy puhábbak a ruhák, és nem annyira gyűröttek, feleségem szerint nem kell vasalni a ruhákat.

Szintén hőszivattyús. Rögtön a mosógépből át lehet rakni a felette levő szárítóba a ruhát és onnan már csak az összehajtógatás marad.
Feleségem egy olyan összekötő elemet vett mosogép és rárakott szárítógép közé, amely egyúttal kihúzható polcot tartalmaz. Ezen hajtogat.
https://www.onlinemarkaboltok.hu/img/68233/6964/6964.jpg
Ami még észrevehető változás lett: lakásból eltűnt a sok szösz. Ez most már a szárítógép szűrőjében gyűlik.
 

Igen, eltünt sok szösz és pormacska nálunk is. Mi is igy oldottuk meg, csak én fabrikáltam közé ilyen fiókos cuccost forgácslapból. Annyit még szerintem érdemes megcsinálni, hogy spanniferrel össze kell rögziteni a kettőt, mert biztos ami biztos, nálunk a mosogép ha nincs nagyon megrakva irtózatosan rázkódik centrifugálás közben.

> nálam pl. volna értelme, hogy a tetőre kirakott cucc a tetőtéri klímát hajtsa, ahol dolgozom (ha már a Nap melegíti, akkor a Nap is hűtse). Még csak rá se kötném a ház elektromos rendszerére.

 

Vagy tetocsere:)

Amugy tenyleg nem vagom Mo-on ezt a klimazast. Nekem a tetoterben (most is onnan irok) per pillanat 26C van. Es nappal is annyi volt.

A foldszinten 24C van. Kinn meg mennyi volt ma: 32C? (nem neztem kulonosebben, de meleg).

Telen mindenki 25C-ot akar a szobaban. Nyaron meg mindenki 20C-ot. Ki erti ezt?:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amúgy mennyire lenne megoldható a "zöld" tető? Mégha csak fűvel, de ahogy írtad, akár szőlővel is? Gondolom a rézsutos tetők nem megfelelőek, mert nem tartaná meg a földet, de lapos tetőn, megfelelő szigetelés mellett működhetne?

A lapos tető nyilván nem jó télen, ha esetleg sok hó esik; vagy takarítani kell, vagy megfelelő teherbírással építeni. Ezen kívül mi előnye van a rézsutos tetőnek (a "lapos" tetőt nyilván egy minimális lejtéssel értem, hogy a víz ne álljon meg)? Nekem tetszene a "zöld tető" ötlete, a kert alapterületét rögtön megnövelné a ház alapterületével.

És valószínüleg a talajréteg miatt nyáron hűtene, télen "fűtene" (de legalábbis izolálna).

Ha a szőlő nem nyert, még mindig lehetne gyep a tetőn (a szőlő meg a kertben).
 

Nekem tetszik a hobbit házak ötlete is, bár a természetes fény hiánya nyilván kihívás ilyen építmény esetén (amit ugye könnyedén meg lehet oldani erős, teherbíró "tető" ablakokkal); de mivel föld takarja, izolálja, ezért télen is, nyáron is kellemes klíma lehet odabenn.

Tényleg érdekel, hogy miért nem népszerűbbek az ilyenek, vagy a "zöld tetők", azon kívül, hogy "há' eddig nem így csinátuk, úhhogy jóvanazúgy".

Megint egy pont amiben egyetértünk... Ha nő lennél, lehet hogy elkezdenék udvarolni neked, hehehe...

Na de back to the point: Egyáltalán semmi kedvem kísérletezgetni azzal, hogy lapos tetejű házam legyen, rajta egy földréteggel! Volt már részem a lapos tető örömében, nem is az egész háztető volt lapos csak egy kis erkélyrész, de az épp egy szoba fölött („eltolt” tetejű ház...) és egyszerűen lehetetlen volt megcsinálni úgy, még sok pénzért is, hogy tisztességesen szigeteljen... Képzelem mi lett volna ott ha van egy rakat föld is rajta és a növények gyökerei befurakodnak a téglák közé... De szerintem akkor se menő dolog ha tiszta betonból lenne megcsinálva, mert idővel a beton is „elavul”, a „karbonátosodás” nevű folyamat miatt...

Ellenben mégis egyetértünk mi ketten, olyan értelemben hogy én is imádom a hobbit-házak ötletét! Nekem még tetőablak se hiányzana rá, minek az, azt se hiszem hogy meg lehetne oldani igazán jól szigetelőre... A hobbit-ház ha jól tudom műanyagból készül, azt nyugodtan be lehetne borítani földdel...

És annyira komolyan gondolom ezt hogy az a tervem ha majd „nyugdíjba” vonulok, egyszerűen beköltözöm egy igazi BARLANGBA, már ha tudok egy olyat venni. Valszeg nem tudok majd, de erre vágyom... Alternatív megoldásként szóba jöhet valami ősrégi ház aminek ÓRIÁSI, de száraz pincéje van. Igen, a pincébe akarok költözni, ahol „csak én vagyok és a Zen”...

Az áramot azért bevezetem majd oda ha még nincs...

Nyilván, ha új építésű házban gondolkodok, akkor ezen ötlet megfelelője épp a hobbit-ház.

Azonban vannak ezek a régi „barlanglakások”, a hegyekben, régen a legszegényebbek laktak olyanban, ma elhagyatottak... szimpatizálok azzal is hogy egy ilyenbe költözzem be. Igaz arrafele nincs áram, de anmnyi baj legyen, felállítok egy napelemtáblát, az elég ahhoz hogy meghajtsa a laptopomat, a többi meg nem érdekel. Még világítani is tudok petróleumlámpával, de ugye lehet tüzet is rakni mint régen, meg gyertyát használni... különben is, ha lemegy a nap, aludni illik, az őseink is úgy tettek, s az volt a helyes életritmus... Tiszta víznek meg gyűjtök esővizet, de lehet hogy lesz a közelben erdei patak is. Legrosszabb esetben lesz egy műanyag ballonom s abban hozok fel magamnak mindig elég vizet a legközelebbi helyről ahonnan lehet.

Igen, „világi remete” szeretnék lenni idős koromra.

> Igaz arrafele nincs áram, de anmnyi baj legyen, felállítok egy napelemtáblát, az elég ahhoz hogy meghajtsa a laptopomat, a többi meg nem érdekel. 

Arra számíts, hogy 2G-nél gyorsabb mobil neted aligha lesz, már ha egyáltalán lesz bármilyen :) Szóval jó, hogy meghajtja a laptopot, de full offline életet kell éljél.

A videóban bemutatott hobbit háznak nekem az a legfájóbb pontja, hogy nincs természtes fény. Vagy mindig nyitva hagyod a bejárati ajtót, de az sem juttat fényt minden szobába. De ez nyilván egyéni preferencia kérdése.

Nem tudom mikori építésű volt az a ház, amivel a tapasztalataidat szerezted, de a mai modern anyagokkal már nagyon jó lapostető szigetelést lehet készíteni. A probléma okozója szinte mindig a kivitelezés lesz. Én mindenképp a szigetelő rendszert gyártó cégtől kérnék beépítő csapat elérhetőségeket, de sajnos még ez sem garancia.

Tavaly elég hosszú volt a kánikulai időszak, sokszor a legalacsonyabb hőmérséklet hajlnalban is 22-23 fok volt, hiába trükköztem a déli oldalon lehúzott redőnyökkel, éjszakai szellőztetéssel (pedig a ház jól át tud szellőzni, mert kereszthuzatot tudok csinálni, csak hát ha nincs légmozgás, az se ér sokat), lassan felmelegedett 28-29 fokig, ami azért már sok. Most van klíma, 25 fokra van beállítva, kell a fenének a 20 fok, viszont így kellemes. Télen egyébként max. 21 fokra szoktam állítani a fűtést, szóval épp fordítva van, mint ahogy te írod.

3 gyerek mellett egyértelműen megtérül. Ha naponta legalább háromszor kellene neked mosogatnod, akkor nem gondolkodnál rajta. Persze ha az asszony szívesen megcsinálja helyetted/a gép helyett, akkor hajrá...

4 órás a program? És? Nem te csinálod, hanem a gép. Mellesleg a ki-be pakolás nem tart annyi ideig, mintha elmosogatod a cuccot kézzel, majd rápakolod a csepegtetőre, majd leszeded és be a szekrénybe. Én a szennyes edényeket rögtön berakom a gépbe, ha még nem telik meg, indítok egy gyors öblítés programot.

Költséges? Nézőpont kérdése. Ha nem telik rá, akkor nyilván az, habár a kézi mosogatás sincs ingyen, mosogatószert, szivacsot, dörzsit, gumikesztyűt (annak hiányában kézkrémet) satöbbi ahhoz is használni kell. És sose felejtsd el, hogy ha valamire gépet használsz, azért teszed, mert kényelmesebben akarsz élni és időt akarsz spórolni (nem a mosogatás idejéből, hanem a saját idődből).  Simán kijöhet, hogy neked nem éri meg. Másnak meg simán megéri :)

En azt nem ertem, hogy miert nincsenek ilyen kiveheto "tepsik" a mosogatogepbe?

Kiveszed, beteszed a konyhaszekrenybe, es teszed be az ujat. Nincs ki-be pakolas. Majd 10 ev mulva ez lesz a slager, mint a szagelszivos fozolap.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a kerdes, hogy amikor elteszed a "helyere" a mokkas kanalat, akkor is bambusz evopalcikakkal kell elohalaszni onnan?

Attol hogy most perpill rossz a mosogatogep elrendezese, abbol nem kovetkezik, hogy nem lehet rajta valtoztatni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Milyen kellemes, amikor benn van vagy húsz tányér, és azt egyszerre akarod kivenni, és eltenni :) Na meg ugyanazon a szinten néhány lábos. Mindezt úgy, hogy szekrénybe ritkán tesszük függőlegesen a tányérokat, úgy hogy légrés is van köztük, míg a mosogatóban ez az előnyös. Szóval az elgondoláson még van mit finomítani.

Johogy mar nem a mosogatogepet akarod egyben eltetetni az egyik felso fiokos reszbe...:)

 

Nyilvanvaloan mas lenne a talca merete, amit a gep tudna mosas kozben mozgatni.

De majd 20 ev mulva nezzuk meg:) Lehet hogy ez a termekcsoport fejlesztese is beragad az uj marketingszavak kitalalasanak a szintjen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért vettünk mosogatógépet, mert a párom kiszámolta, hogy az életéből már 10000 óra elment mosogatásra és többet nem hajlandó áldozni rá (az életéből).
Nem tudom egyébként milyen gép lehet az, amibe elpacsmagolva kell berakni a cuccokat. A miénknek (bosch) a használati utasításában explicit szerepel, hogy NE tisztogassuk a cuccokat berakás előtt, mert akkor az automatika rosszul érzékeli, hogy mennyire piszkosak a cuccok és kevesebbet fog öblíteni, mint amennyi szükséges lenne.

az életéből már 10000 óra elment mosogatásra

5 év fulltime meló? Az kemény.

A miénknek (bosch) a használati utasításában explicit szerepel, hogy NE tisztogassuk a cuccokat berakás előtt

+1, nyilván a maradék kaját le kell róla szedni, de amúgy ez nekem is új

Nem arról van szó hogy előmosogatni kell, csak arról, hogy egy gyors öblítő mozdulattal lemosod róla a szilárd anyagokat (kukorica, kenyérmorzsa, rászáradt sajt, ételdarabok). Ezek ugyanis eltömítik a gépet (és büdös lesz tőle). Az, amit a gőz fel tud oldani és folyadékként elvezethető, nyugodtan mehet bele, de ami egyben marad, azt nem szabad bevinni. A kávézaccot meg különösen érdemes kiöblíteni a poharakból, tányérokról, mert a gép szétszórja az apró darabkáit és mindenen ott lesz a végén.

+0.6

Inkabb "kikaparod a maradekot a kukaba" mozdulatrol van szo, nem "elomosogatasrol".

De: a raegett sajttal es a kavezaccal, de meg rizsszemekkel es krumplpurevel, apro krumplidarabokkal is siman elbanik az alsokategorias mosogatogepem a legmagasabb fokozatan. A kettovel alacsonyabb fokozat meg egy kolaragacsot sem tud kimosni a pohar aljarol, ergo nem is nagyon latom ertelmet az alacsonyabb fokozatokat hasznalni.

Tablettabol a legdragabb Fairy-ra alltam at, miutan a legolcsobb Fairy jobbnak bizonyult a legdragabb Finish-nel. De a legdragabb mosogatotabletta se segit azon, ha valami beesik/becsuszik a lapat utjaba... akkor minden ugy fog kinezni egyebkent is, mintha kavezacc repult volna szet.

Meg mivel ilyen "barbar" modon hasznalom, havonta egyszer azert ki kell szednem a filtert es az abbaragadt kukoricaszemeket, hagymakat, de ez belefer.

++

Kaparni is lehet kukába, az még jobb, mert annyival kevesebb víz fogy el. Tablettából nekem feketelistám van: a túlzottan leakciózott (+1 doboz ajándék) nem jó, mert vagy hamisítvány, vagy simán lejárt, a legolcsóbb nemjó, a DM/Rossman/Aldi saját márkás jó, a Finish jó. A többit nem ismerem.

A Finish nekem nem volt eleg jo, annyira szar volt hogy a tobbit ki se mertem probalni, mert feltem, hogy meg szarabb lesz.

Igy alltam be a dragabb Finish-re.

Aztan vettem volna le egyszer a dragabb Finish-t a polcrol. Mellettem egy 50-es kb pizsamaban vasarolni jovo abszolut nem dekorativ no megkerdezte: "neked ez a szar tenyleg mukodik a mosogatogepedben?" ... rovid beszelgetes utan elmagyarazta, hogy o azt hitte rossz a mosogatogepe aztan a Fairy-t is kiprobalta es minden ment jol. Aztan levette a legolcsobb Fairy-t a polcrol es tavozott. En meg mivel kelloen rossz volt a megjelenese hitelesnek tartottam ezt a fajta termekosszehasonlitast. Kiprobaltam a Fairy-t, es azota sokkal kevesebb minosegbeli kifogasom van az elmosott targyak tekinteteben.

Nem tudom egyébként milyen gép lehet az, amibe elpacsmagolva kell berakni a cuccokat.

 

Régen tényleg volt ilyen mondás. Szerintem csak beégett.

> Régen tényleg volt ilyen mondás. Szerintem csak beégett.

 

Azt akarod ezzel mondani, hogy a mostani mosogatogepek a csirkecsontot annyire felpuhitjak, hogy a konyhai lefolyon lazan lemegy, es a gepben is mindenhol min. 40cm atmeroju csovek vannak? :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ranchon is van, itthon is van, mamanak is van. Van mar amelyik boven 15+ eves napi 2- 3x megy es meg mindig rocker szolid. Ugy vagyok vele, hogy inkabb csinalok addig mast. Mama sem tudna elkepzelni mar vagy 20 eve, hogy mindent kezzel mosogasson fokent mikor boven van mit. Pont multkor volt rola szo egy csaladi ebed utan, hogy milyen jo, hogy csak be kell dobalni a gepbe es lehet menni jatszani a babaval, nem kell 2 orat allni a sikalas okan a "sarokban". Idovel megtanulod ertekelni.

Eletkorod mennyi egyebkent 70+ ? :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

-1

Mosogatogep nelkul csak a vita lenne, hogy ki nem mosta el jol a tanyert, az vizko-e vagy kosz, stb. Ezenkivul human hours-t mindenkeppen sporol. Az meg ne derogaljon mar, hogy a rizs nagy reszet, a tesztat, meg a hust (if applicable csontokkal) kikaparod a szemetesbe. Semmilyen vegyszert, max nagyon keves vizet kell mosogatoba rakas elott hasznalni.

Bepakolni 2-3 perc per fo kajamaradek kikaparassal turmixos pohar beaztatassal egyutt. Kipakolni (nem csurgatora, egyenesen a helyere 1 perc per fo. Ezzel szemben kezi mosogatas 10 perc per forol indul hasonlo mennyisegu mosatlanra, van az 15-20 is.

Az, hogy kethavonta egyszer 2 percig filtert tisztitasz, 2 percig beontod a sot egy bepakolas elott es 1 percig toltod a rinse aidet, megint csak "olcsobb idoben", mint kezzel kaparni a zsirt minden edenyrol.

A mosogatogep time saving device es veszekedest is segit megelozni: 

"Ez nem mosodott el jol" vs "ezt nem mostad el jol", "de jol van az elmosva, az csak vizko"

Arról nem is beszélve, hogy pl mi csak ketten vagyunk, mégis 2 naponta megtöltjük a (nem kicsi) gépet. Ha most itt lakna 5 ember, az minimum egy futás naponta, azaz vagy ~1 óra kézi mosogatás. A családi munkamegosztás dinamikája meg általában egy emberre osztja ezt ki sajnos.

A kézi mosogatásnál ráadásul szárítóra is külön pakolni kell, ami egy csomó időt elvisz. A mosogatógépet ha forró állapotban nyitod ki, és félig kihúzod a két "fiókját" akkor magától megszárad 1-2 óra alatt, vagy maximum egy pici víz lesz itt-ott, amit kiemeléskor lelöttyintesz róla, és már mehet is a szekrénybe. (sőt, úgy tudom újabban van olyan mosogatógép ami szárít is a végén).

> él és virul az emberiség fertötlenítés nélkül

gondolom azért használ fertőtlenítő forróságú vizet, mert nem súrolja úgy el mint az ember szivaccsal meg mosogatószerrel közvetlenül az edény felületét.

45 vagy 60 cm-es geprol beszelunk?

Korabban sokaig 45cm szeles mosogatogepet hasznaltunk. A gond az volt vele, hogy a tanyerok, poharak es evoeszkozok mellett mar nem fert bele a labasok, serpenyok, tepsi, egyeb muanyag bizbaszok, szoval kellett mellette mosogatni is sokat.

Amiota 60cm szeles gepunk van, en belerakok mindent. Nagyon keves dolog igenyli a kezi mosogatast. Ebbol az kovetkezik, hogy nincs szukseg nagy duplakadas mosogatora, nagy csepegtetore (->tobb hely jut hasznos munkapultra). Gep lejarta utan csak kinyitom az ajtajat es helyben megszarad. A gepbol mar a helyere teszem az eszkozoket.

Anyagilag nem tudom hogy allunk, nem szamolom, mert a megsporolt ido es melo "minden penzt meger". Oblitot nem hasznalunk, szerintem az ilyen all-in-one (bogyos) tablettakban van az is. Kinai boltokbol kell venni, ott sokkal olcsobbak mint DM/Rossmannban.

Engem ami zavar az az, hogy csak hidegvizes bemenetettel rendelkezik. Jo lenne ha a meleg vizet (ami szinte minden konyhaban adott) bele lehetne kotni, ne a mosogatogep melegitse fel (ami vizkokepzodes szempontjabol problemas lehet).

Vannak ilyen gépek, pl:

https://solidor.hu/bosch-smv46ix02e

BiThermic
Ez az innovatív technológia a melegvíz közvetlen használatát jelenti, ha háza kettős vízellátó csatlakozással rendelkezik (napelem rendszer). Értékes energiát takarít meg azáltal, hogy a mosási ciklus kezdetén elkerüli a kiegészítő melegítést.

  • Energiafelhasználás melegvíz csatlakozás esetén eco program 50 °C-on: 0.7 kWh

Sajnos nem tudok :(

2010-ből egy PR cikk az Electrolux-tól:

https://newsroom.electrolux.com/hu/2010/05/06/electrolux-hidegmeleg-vizes-mosogep-melyet-energiatakarekossagra-terveztek/

De konkrét terméket már nem találtam.

Írtad, hogy bármi ami nem Bosch, hát csak abból találtam :) 

https://solidor.hu/bosch-wat28411

Bosch WAT28411 Serie 6 hideg/meleg vízre köthető elöltöltős mosógép A+++ 7kg

Mi az ellenérzés a Bosch-sal kapcsolatban? Saját tapasztalatom Serie 4 mosógéppel és szárítógéppel van, mindkettő kb. 4 éves, a szárítógép 10 hónaps korában panelhibás lett, gariban csere, azóta jó. A mosógéppel nincs problémám (lekopogom :)

https://www.arukereso.hu/mosogep-c3167/smeg/slb147-p46802883/#termek-leiras

Ennek pár napja szűnt meg az utolsó forgalmazója is, de ez különben is annyiba kerül, amennyiből 300 évig kifizetem az ELMŰ-nek a vízmelegítés díját...

azt el is felejtettem irni, hogy beepithetot ajanlj:) Noh mindegy.

A csaladdal megkonzultalva a 125eFt-os whirlpool es a 250eFt-os aeg kozul vegulis az aeg-t valasztottuk, az erv teljesen megingadhatatlan:

mivel dragabb igy biztosan jobb minoseg. Ezzel nehez vitatkozni.

(beepitheto)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az otthoni verzió nem fertőtlenít csak akkor ha 60 fokon van minimum 30 percig. (Ipari gépek 3 perc 82 fok felett.)

Nekem csak egy kis 6 terítékes mosogatógépet volt szerencsém használni huzamosabban, de feladta a harcot. Aki szerint haszontalan egy mosogatógép, az csessze el a szabadidejét mosogatással nyugodtan. 

Tabletták, való igaz kell, és havonta érdemes valami erősebbel is átnyomatni.

Aki finnyás, annak vannak foszformentes mosogatótabletták, és olvastam praktikákat öblítéshez pl citromlé/citromsav/ecet használatával is, de óvatosan, nehogy hazavágja a mosogatót, mert valami anyagra háklis pl a tömítés. A miénk azért döglött meg, mert okosan az ajtóban az elektronika meg az adagoló is, beszivárgott a víz, de nem tudom, miért.

Vízfogyasztásban verhetetlen, teleengedi az alját 2-3szor, ami azért kevesebb még összesítve is mint egy teli mosogató.

Vízmelegítés: valahonnan kell melegvíz kézi mosogatáshoz is. Hatásfokot kár nézni, mert ugye eleve a veszteség is hő :D, max az ár érdekes, mert gázból olcsóbban jön ki a dolog. Kár hogy nem csinálnak hőszivattyús mosogatógépet :D

Próbálom a páromat rávezetni mosogatógépre, helyhiány miatt elvetve.

Vendég sereg esetén papír izéket használunk. :) Nincs otthon mosogatógép, mert amíg főzök, akkor elmosogatok mindent.

Éppen most tervezünk konyhafelújítást, lesz mosogatógép. Vannak kérdéseim:

- Akkor ugye 60 cm, mert a 45-ösbe nem férnek főzőedények

- Milyen messze lehet a mosogató lefolyójától? És a hidegvíz csatlakozástól? Nyilván külön elzáró csap kell a flexibilis vízcső elé.

- A mostani két medencés mosogató helyett akkor elég lesz egyes is? Pl. egy poharat elöblíteni, almát lemosni.

- Gondolom, kell mögé egy konnektor, és annyi.

- Görgőkön ki-be tolható, mögötte vannak a csövek és a hálózati kábel, tehát akár én is beszerelhetem?

- Bosch-on kívül létezik megbízható márka?

-Igen 60 cm-es

-Nekem,egy nem beépithető mosagó gépem van odaállitva a konyabútor végéhez, kb 3 méterre a mosogatótól, vettem egy 5 m-es flexi csövet a szennyviznek, meg vettem egy bekötöcsövet a tisztaviznek. Igy megy már két éve.
ez ideiglenes megoldás mert  mi is tervezünk konyhafelújitást, de amig kicsik a gyerekek, addig napoljuk a dolgot. de mi is 1 medencés mosogatóban gondolkozunk.

Igen csak be kell dugni a konnektorba. Anyáméknál butorbaépithető van, ott ki be csusztatható, de csavarokkal rögziteni kell a konyhabutrohoz... mögötte elférnek a csövek, konnektorok....

Anyuéknál baukneht volt ami ha jól tudom whirpool, és 17 évet ment végig jó volt, a végén elöregedtek a műanyag alkatrészei és magaaláfolyatta a vizet.

Egy szervizes fickó modnta hogy a bosch azé szar, mert egybe van épitve a szivattyúval az átfolyos melegitője, és a ha tönkre megy bármelyik is, az egy horror összeg. Ő erősen whirpool párti volt ahogy hallgattam, vagy ahhoz értett.. ezt nem tudom.

Anyuék is bosch-t vettek , elégedettek.

Mi pedig megvettük a legolcsóbb mosogatógépet amit kapni lehetett, egy beko-t, mert ha újra lesz épitve a konyha akkor ugyis beépithetőt fogunk venni. ezt meg eladjuk valakinek. legalábbis ez a terv. De egyenlőre jól teszi a dolgát.

 

- Akkor ugye 60 cm, mert a 45-ösbe nem férnek főzőedények

 

12 vagy több terítékest nézzél. Elsőre soknak tűnik, de kelleni fog.

 

- Milyen messze lehet a mosogató lefolyójától? És a hidegvíz csatlakozástól? Nyilván külön elzáró csap kell a flexibilis vízcső elé.

 

Én megtoldottam mindkettőt, kibírta.

 

- Gondolom, kell mögé egy konnektor, és annyi.

 

Bírja a kismegszakító és jó lesz.

 

akár én is beszerelhetem?

 

Pár bilincs, villáskulcs/franciakulcs és kész.

 

Bosch-on kívül létezik megbízható márka?

Nekünk Bosch és Beko cuccaink vannak, mindkettő jól bírja.

- Akkor ugye 60 cm, mert a 45-ösbe nem férnek főzőedények: a 45-ösbe is sok minden befér, de ha elfér a 60-as, azt javaslom.

- Milyen messze lehet a mosogató lefolyójától? És a hidegvíz csatlakozástól? Nyilván külön elzáró csap kell a flexibilis vízcső elé: nálunk külön lefolyó lett kiépítve neki, a saját levezetője kb. 2 m, de ha konyhapult mögött tudod vinni, vezethetsz oda egy darab lefolyócsövet vagy meg is toldhatod. Hidegvíz dettó 2m, itt bonyolultabb lehet az elárasztásvédelem miatt a toldás. 

- A mostani két medencés mosogató helyett akkor elég lesz egyes is? Pl. egy poharat elöblíteni, almát lemosni: ha elfér a két medencés, ne add fel. Jó az! Gyümölcsmosás egyik vízből másikba. Hús olvad ki az egyikben, leöblítesz valamit a másikban.

- Gondolom, kell mögé egy konnektor, és annyi: igen.

- Görgőkön ki-be tolható, mögötte vannak a csövek és a hálózati kábel, tehát akár én is beszerelhetem? Igen.

- Bosch-on kívül létezik megbízható márka? Statisztikát nem tudok mondani és kellett is javítani a miénket, de Electroluxot vettem újra. Túl jól mosogatott ;)

Üdv,
Marci

Mi Gorenjet hasznalunk 3 + eve, annyi vele a baj eddig, hogy nem kepes elpakolni/bepakolni az edenyeket. Cserebe faek bonyolultsagu es relative olcso. A Candy es hasonlo dolgokrol eddig jot nem nagyon hallottam.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Bosch-on kívül létezik megbízható márka?

Mi Boschról váltottunk Mielere. A Bosch a lakáshoz járt, szerintem kb 10 év után adta fel, elsőre még szereltettük, másodikra csere lett. Ez a Miele eddig nem panaszkodott semmit, megy szó nélkül. (Mondjuk hozzátenném, hogy 4 gyerek, minden nap megy a mosogatógép, néha 2x is.)

Csaba

Hat hozzank a Mieles szerelo oltony+nyakkendoben jott.

Mondjuk en nem vagyok hanyattesve a Mieletol. Nem rossz, de masik marka jobban teljesit osszehasonlitva.

Az arat meg figyelembe se vettem, pedig a Miele 4.5x annyiba kerul (nem pontos, mert pont az a modell mar egyikbol sincs,

de a Mielebol akkor a felsobb arazasut vettuk).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En azt nem tudom, hogy mosogepeknel miert olyan nehez meglepni, hogy gyapju mosasnal ne hideg vizzel oblitsen, hanem legalabb 30 fokossal?

Vagy amiben mosott max 5C kulonbseguvel.

A Mieleben is osszemegy a gyapju ruha. A kasmir meg konkretan gyerekmeretu lesz.

Mondjuk az is igaz, hogy ismerosi korben van samsung, az meg centrizeskor szaggatja a ruhakat neha.

Pedig az is teljesen jol mukodik (nem hangos, meg lehet allitani, mondjuk ronda mint a fene, de legalabb egyedi).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> - Akkor ugye 60 cm, mert a 45-ösbe nem férnek főzőedények

 

Ha megnezel par katalogust, vagy akar egyedi konyhabutort csinal(tat)sz, erosen erdemes a 20-40-60-80cm-es osztasnal maradni.

Ebben nincs 45centis vagy 50 centis osztas.

 

> - Milyen messze lehet a mosogató lefolyójától? És a hidegvíz csatlakozástól? Nyilván külön elzáró csap kell a flexibilis vízcső elé.

Sarokszelepre gondolsz?:) Van olyan, amit ugy hivnak, hogy kombi sarokszelep 3/4" a mosogato/mosogepnek es 3/8" a csaptelepnek.

Milyen messze?:) Ez csak rajtad mulik. Van felxibilis bekotocso 60cm-es is, vagy akar 1meteres is (bar ezt alig kapni), viszont annyit teszel egymas utan amennyit csak akarsz. Ganyolhatsz kedvedre. Hozhatod a szomszedtol is a vizet.

A lefolyocso? Lehet kapni porszivocsovet lefolyocsonek csufolva, es abbol is epitkezhetsz jo hosszan. De en nem ajanlom. Ha tenyleg messzebb akarod vinni, akkor 40-es csobol lejtest tartva elviszed akarhova. (akar 5 meterre is).

De ha ramhallgatsz, akkor ugy csinalod, mint minden normalis ember, azaz mosogato (80cm) mellette mosogatogep(60cm), betehetsz egy 40cm-es fiokost, es utana mondjuk tuzhely (60cm). A munkalapot kell kigondolni, hogy mekkora fer be, vagy milyet akarsz . Az ikeas szerintem gagyi, de azonnal van, ha fat akarsz, akkor lehet gyartatni olyan 3 het. Az ikeas pozdorjanal 1.7x kerul tobbe. Vagy az ikeas igazi fa munkalapjanak a harmadaba kerul (ezt csekkolni kene).

A lenyeg, hogy abbol epitkezz, amit kapni, es ne nagyon akarj egyedi mereteket, mert csak tokon bokod magad.

 

> - A mostani két medencés mosogató helyett akkor elég lesz egyes is? Pl. egy poharat elöblíteni, almát lemosni.

Szerintem a mosogatot 80cm-es modulszelessegbe erdemes tenni. Ha teljesen egymedencest valasztasz, es csurgatod sincs, akkor 60cm.

A mosogatogepet meg melle teszed. Mondjuk a medencet kar cserelni, ha elsore jot vettel:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A feleségemnek nem kellett mosogató gép, rajtam nem múlt. A covid óta a fiam mosogat 😃

Nálunk az én feldatom volt a mosogatás és kijelentem, hogy nekem 10+ év kézi mosogatás után egy áldás a mosogatógép. Párom ellenezte az elején, mert szerinte bűzlik (kb. kétnaponként indítjuk be, én nem érezek semmi különös szagot a konyhában), de mostanra belátta, hogy sokkal kényelmesebb mint napi fél órát a mosogatókagyló előtt tölteni és a kezeidet a lében áztatni. Mivel nálunk kézi mosogatáskor a víz mindig folyt a csapból (egymedencés mosogató) a gép üzembe helyezése után havi 1-1,5 m3-el esett a vízfogyasztásunk.

Csakis a 60 centist ajánlom, a 40-est csak akkor ha nem akarsz nagyobb edényeket is elmosni benne. Szerintem az a beépíthető, aminek a kezelőfelületete nincs elrejtve a legjobb megoldás.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

A mosogatógépbe érdemes detergent sót használni. Egyes típusoknak alul van egy kinyitható rekesze, amit tele lehet vele tölteni, és egy leddel jelzi, ha kifogyott. Ha nincs, akkor egy kis maroknyit dobj bele minden mosáshoz. Illetve időnként (mondjuk havonta) lemehet egy üres mosás dedikált mosogatógép-tisztító szerrel. Ha ezeket betartod, elvileg nem lehet büdös.

En most vennek egy beepitheto mosogepet. Az ar nem szamit. Miele-t akartam, de abbol nem letezik beepitheto.

Namost igazabol nem tudok donteni, hogy milyet vegyek, mert teljesen semmitmondo az osszes leirasa.

Az egyik irja, hogy ökoinverter....

En ilyeneket szeretnek:

- szijas motor. A direct drive-ot (vagy ki milyen marketing alatt futtatja) kerulnem.Nem szeretnem, hogy megszorult csapagynal a gagyi firmware leegetne a motort (megtortent eset, de nem mosogeppel).

- legyen hideg-melegviz csatlakozas (van napkollektor), igy tudnek adni neki 2 homersekletet (itt csak egy ipari Mielet talaltam, ami nem beepitheto, de legalabb 3fazisu)

- a dobja ne legyen muanyaghegesztve a csapagyhazzal. Azaz a dobban lehessen a csapagyat cserelni. (a mostaniaknal a dob ket oldalat gyakran osszehegesztik, a tomites+csavar helyett)

- szivargaserzekelo (ne eressze maga ala a vizet)

extrak:

rozsdamentes legyen kivulrol:) De nem matrica.

 

Olyan 800kHUF-ig el tudnek menni. De igazabol egy 125kHUF-os whirlpool es egy 250kHUF-os aeg kozott nem latom a kulonbseget.

Mind a ketto tud gozolest, amitol kivasalva veszed ki az ingedet a mosogepbol (az aeg videojaban a mosogep konkretan be is akasztja a gardrobszekrenyedbe).

 

Szoval ez a haztartasi gepek piaca egy igazi fullba kretennek nezik az embert es mindenhol csak a marketing van.

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kényelmet  meg kell fizetni. El lehet élni vezetékes víz, meg melegvíz/bojler/kazán nélkül is, illetve azoknak is kiszámolhatnád a költségét ennyi erővel.

"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Mosogatógép mindenben jobb, időben, kényelemben, hatékonyságban, víz megtakarításban, higiéniában. Próbáld meg úgy szárazra vakarni az olajos tepsit, mint egy mosogatógép. Nem fog sikerülni, maximum vegyszerrel, ami meg megy a lefolyóba.