APC 1400 ups + Hajdú HGK 28 kazán ?

Fórumok

Üdv,

Esetleg van valakinek ötlete, hogyan lehetne megoldani, hogy egy Hajdú HGK 28 kazán menjen szünetmentesről ?
Helyzet: ups szinuszos (APC SU1400NET), teljesítménye elég, a kazán bekapcsol, szivattyúk mennek
Probléma: a kazán 3-as,4-es állapot között vált majd hibára megy (5-ös lenne a fűtés)
Eddig infók/sejtések: Elvileg begyújt, de a láng ellenőrzés nem sikerül, aminek elvileg a földeléshez lehet köze, de a kazán,szünetmentes földelve, hálózatról minden ok, a szünetmentesbe APC PM5-GR 5 túlfesz védő elosztó Ground NOT ok - ha akkuról megy, amúgy OK, a helyzet más ups-sel is ez
thx

Hozzászólások

A legtöbb kazán ionizációs lángőre fázisérzékeny. Próbáltad fordítva bedugni?

Ez az input oldalról szól, hogy amikor átvált, akkor ne üssön meg a feltöltődött kondenzátoron keresztül (backfeed protection), ha lekapcsolt delej mellett úgy gondolod, hogy szerelnéd a villanyt. Az újak ilyenkor kisütik a kondenzátorokat az input oldalon. Semmi köze a jelen problémához.

1, Az ionizációs lángérzékelő gyakorlatilag a védőföld és fázis között próbál érzékelni vezetőképességet a levegőn át a lángtérben, azon az elven, hogy a lángban lévő sok ion sokkal jobban vezet. Egy csomó kazánnál az égőfej a kazántest földelésének a része és az L van a szondára kötve, ha fordítva dugod be, akkor kicsit változnak a feszültségviszonyok, potenciálkülönbség híján nem tud lángot érzékelni.

2, az UPS esetén, ha bypass módban megy, akkor össze van kötve a be és kimenet PE-PE, az N-N, L-L pontja, a hálózatod elején pedig a PE-N össze van kötve a FI relé előtt, ilyenkor az UPS pont olyan, mint egy kábeldarab vagy hosszabbító, fázishelyen bedugva minden jól működik. Ha átvált inverteres-akkus üzemre, akkor általában csak a PE-PE kötés marad (ez fix kötés), de az N-L lebegni fog a PE-hez képest, nem köti rá az N-t a PE-re, ilyenkor az első pont miatt a kazán ionizációs lángérzékelője nem tud kazántest (PE) és a szenzor (L) között áramot mérni, mert lebeg valahol az N és az L.

Hogy mit lehetne tenni, az érdekes kérdés, mert nem tudod összekötni a PE-N vezetőt a FI relé és az UPS után, mert leold a FI relé normál üzemben. Az UPS-ben pedig nincs ÉV relé, de a lebegő N és L bármelyikét is fogod meg, úgy működik, mint egy leválasztótrafó kimenete: nem fog nagyon megütni, csak addig folyik valamennyi kevés áram, amíg egyen-potenciálra kerülsz az adott dróttal. Ha itt közösíted akkus üzemben a PE-N vezetőt, akkor vélhetően működni fog a kazán, de érintésvédelmileg be kellene kötnöd ilyenkor egy plusz FI-relét.