AndroidTV vs Android box mobil Androiddal

Fórumok

Van valamilyen előnye Magyarországon AndroidTV-s box-nak egy sima (mobil) androidos box-szal szemben?

KábelTv szolgáltatós appnál elég sok film műsor nem engedélyezett smartv-n illetve miracast kapcsolattal. Még a normál androidos box simán le tudja játszani. Ha AndroidTV-s box-szal is ugyanezek a plusz korlátozások vannak, akkor marad a mostani Android box.

Hozzászólások

Az Android TV a dedikált platform arra amire te szeretnéd használni, ezért meg lennék lepődve, ha a kábeltévés app (miért nem nevezed meg?) azt mondaná, hogy csak tableten/telefonon működik (gondolom a boxod annak hazudja magát). De egyébként letöltöd az apk mirror -ról, felrakod, és valószínűleg működni fog, ahogy nekem is működött 1-2 app amit kísérletileg felraktam.

Az Android TV google -os build, támogatva, frissítve, nem hazudja magát semmi másnak mint ami, tud chromecast receiver -t, és szépen megy minden app amit a store -ban megtalálsz hozzá, szerintem nyerő platform, de nem zárom ki, hogy valamilyen kisebb distributor appja véletlenül nem működik, mert nem foglalkoznak vele.

Horizon Go. Egyelőre még le nem cseréli a szolgáltató a Vodafone T appra, ami állítólag még rosszabb. 
De a kérdés általános. Több videós tartalomnál előfordul korlátozás ha érzékeli a kimenet TV képernyő. Ha sorrendet állítunk fel tartalom elérhetősége alapján legtöbbtől a legkevesebb felé haladva:

PC Windows, Linux, MacOS > mobil Android vagy iOS > okos tévé, vagy tévés rendszer, vagy tévére streamelés. 

Hát azért árnyaljuk a képet. Vannak még mindig olyan települések Magyarországon ahol az elérhető legjobb hivatalos internet 512kbps/64kbps ADSL. A Telekom szégyenében ki se rakja az oldalára, csak "egyéni ajánlatként" él szigorúan telefonos megrendeléssel. Meg van ilyen karcsika bt wirelessz vagy nem lesz szolgáltató, ami hol működik hol meg nem.
Ott azért nem jön rosszul a műholdas tv. 

Illetve ha már hup meg informatika, egy jó Digi optikai előfizetéssel egyből van egy csomó kódolatlan csatornád. Néhány DVB-C kártyával és TvHeadend-del saját nettv szolgáltatót tudsz csinálni magadnak. 5-6 ezerből megvan az egész korlátlan mobilnettel együtt. Az ittott.tv is 4 ezer havonta és akkor még nincs interneted, mobilneted amivel néznéd. 

Ha pedig elég kevesebb adó ott a MindigTV, ami autóban is működik és nem kell hozzá korlátlan mobilnet. 

Nem azt állítom, hogy rossz teljesen az ittott.tv de ne tegyünk már ilyen sommás kijelentéseket, hogy "A 30-asok már nem fizetnek érte, csak az idősebbek, megszokásból" mert ez így nem igaz!

Mert kényelmes és az egyszeri user képtelen beállítani mondjuk egy tvheadendet. Illetve Magyarország nagy része el van kényeztetve gyors internet kapcsolattal. Bár itt sem mindenki. US-ben már nem ilyen jó a helyzet. Az ország jelentős része úgy két évtized lemaradásban van.

Azért, hogy én is írjak egy generációs általánosítást :) a 20-asok nem igazán néznek kereskedelmi tévéket. Egyetemek közelében nagyon kevesen, a roma soron meg valószínűleg jobban. Ez egyébként a kertévék minőségén is látszik. Tegnap véletlenül belenéztem az egyikbe, mert egy jó film ment. Hát valami borzalom volt! 20 perceként reklámblokk. A film alatt a kertévé logója az egyik sarokban egy következő műsoruk reklámja a másik sarokban. Alul rendszeresen felugrón animgif reklámokat idéző reklám. Kár, hogy tévére nincs adblocker :D Nem kellett sok idő és inkább letöltöttem torrentről azt a filmet. 

Pedig végtelenül egyszerű: amíg havi 800 forintot perkálsz ki a plusz 1db szolgáltatói settopbox-ra, addig ez jó biznisz a magyar telekomnak. Ha pedig felraksz egy app-ot az okostévédre és azon nézed onnantól kezdve a műsort, akkor ugrott a +800Ft/hó apanázs. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ennyire nem értelmes a Telekom, hogy tudatosan nyerészkedjen a boxokon. Valamelyik osztályon kiszámolták, hogy ilyen havidíjjal bármilyen reális árfolyam esetén pluszban lesznek az üzleti év végén. Egy másik osztályon meg kitalálták azt a baromságot, hogy bizony milyen kurva nagy hatékonyság lesz akkor ha IPTV-től, Sat-ig mindenhol ugyanaz a stream megy tévé adónként. Így aztán a legfosabb Telekomos sávszélességhez igazodik az összes Telekomos ügyfél. Sokáig ez a lassú telefonos ADSL-re volt belőve, most a műhold a gyenge láncszem, ahol egy transponderbe 20-nál is több csatornát nyomorgat be a Telekom. 
Viszont nagyon igazságos megoldás, mert ott is ugyanazt a fos tévé képminőséget élvezhetik a Telekom ügyfelei, ahol épp van optikai kábelük. 

box-on nem fog menni a horizon go, bármennyire is fogadkoznak egyesek, hogy menni fog. A program maga elindul, de portrait módban, tehát forgatva, álló módban látod a dolgokat, a tv vagy a box távirányítójával nem fogod tudni rendesen váltani a csatornákat.

Persze lehet tovább mókolni egy orientációváltó progival, de próbáltam, box-on azzal is kilép.

HBO Go működik "box-on". Valóban portrait módban indul, de a ez sosem volt probléma mert egyből elforgatta a box. Nyilván optimálisabb lenne teljes képernyőt kitöltve mint két vastag fekete csíkkal két oldalt de ettől még teljesen jól működik. Az elindított videó már rendesen landscape módban megy. A távirányítással sincs nagy probléma ha game controllert használsz hozzá, amin van touchpad. Jobb mint bármelyik távirányító.

Egy nagyon idegeső szokása volt a HBO Go-nak ami miatt leszoktam róla, hogy vezetékes internettel nem hajlandó működni. Csak az HBO Go kedvéért mindig váltani kellett wifire. 

pedig megy! nem portrait! Beelink GT1 MINI TV Box.

a kezelese mondjuk tenyleg problemas, ra kellett kotni egy usb-s egeret is, es van amit csak egerrel lehet van amit csak a taviranyitoval :(

az mas kerdes, hogy a kepminoseg eleg tragya, nyilvan a mobil/tablet-hez meretezett streamet kuldik ra ami egy nagyobb tv-n eleg szarul nez ki. szerintem ezert sem szeretnek hogy tv-n nezzed, csak a kinai android box ugye tabletet emulal.

a szivas majd a vodafon tv-vel lesz, mert ha jol ertem a leirasabol, annal az aktivalas az, hogy egy qr kodot kell lefotozni(!) vele, de ugye a boxokon nincs kamera...

Van olyan webcam ami androidra csatlakoztatható és kezelni is tudja. Feltéve ha a dafke nem patchelte ki a gyártó az usb webcam támogatást. VirtualHere van androidra. Van aki állítja neki működik webcammal is. Nekem egyik webcamerával sem ment, de elvben létezik ilyen. 

A UPC képminősége szerintem kábeltévéről direktbe is pocsék. 28" tv felett nem ajánlott! :)

Szerkesztve: 2020. 08. 04., k – 20:46

-

Pl a magyar Telekom app fel sem települ android tévére, sideloadolva sem. A cseh siman telepíthető. Viszont ha Netflix kell, akkor a sima androidos box felejtős, mert nem lesz normális menü és 4k.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

chrootolva fel lehet húzni két különböző userlandet ugyanarra a Linux kernelre. A probléma az Android grafikus felülete. Xorg-on ez simán menne. Arra már láttam megoldást, hogy egy appot több user accounttal több példányban lehessen használni

A szimpla megoldás persze egy dual-boot tabletes android & android tv.

Szerkesztve: 2020. 08. 06., cs – 00:09

Igazi androidtv eszköznél, amelyiken megvannak a megfelelő licenszek és kulcsok, azokkal a netflix, prime video 4k-ban is megy. A hbo go androidtv változata fullld-ban. Csak ilyenből nem sok választék van. Mi box S, csak néhány nyűgjével együtt kell élni 22 ezerért (ha nem kapcsolod ki, vagy pedig áramtalanítod kikapcsolásként, akkor okés - az altatástól makrancoskodik). Jön ki mi stick is, de az gyengébb valsz és lehet annak is lesznek gyermekbetegségei. A google féle tv stick nem tudom mikor jön ki, de az is 30 ezres szinten lehet. Az nvidia shield tv meg még drágább.

Vagy pedig, némi kézi apk vadászattal kompromisszumozva, szokott lenni amazon firetv 4k stick 35-39 euro körül akcióban minden negyedévben... a németeknél vagy osztrákoknál. Mivel ide nem szállítják, így mailboxde távábbküldő szolgálatatással (~13 euro) lehet megoldani, vagy személyesen kinn. Költséghatékony például reklámos kindle vásárlással egybekötni. Ez androidtv 7 alapú, de nem google szolgáltatásokat tartalmaz, hanem az amazonos van integrálva. Viszont netflix 4k megy simán. Magyar fiókkal / ipvel az amazon videóból a google play storeból szedett prime viodeo for androidtv megy itt is - a felületbe integrált nem megy. A hbo go for androidtv megy rendesen. Talán a kábelszolgáltatós app apk-k is működhetnek. Chromecast mód persze nincs. Youtube is van hivatalos rajta. Ha valami nagyon ragaszkodi a google szolgáltatásokhoz, az lehet nem megy.

Kodi van mindenre.

Szóval az Amazon Firetv az appok számára Android tv-ként láttatja magát. Köszi! 

Egyébként Android és Android tv lényegében ugyanaz a rendszer. A Launcher más és persze nem mindegy minek adja ki magát az érintett appok miatt. Házilag is lehet LineageOS alapból Android Tv-t faragni. 

Annó nagyon fellelkesültem az Rpi+AndroidTV dolgokon de azóta sem támogatott a DRM, szóval videólejátszás az így kábé offos (legalábbis a streaming biztos). Alapból is inkább a Kodiért rajongok, és nem az Rpiért vagy a kis Linuxokért amikkel becsomagolják, szóval sokkal jobbnak érzem a Mi Box S -et mert a Kodi is csodásan megy rajta meg a nagy streaming appok is, mindenki boldog a családban :)

Mivel nincs piaci verseny, az előfizetők többségének ez a minőség is jó, a panaszok marginális része érinti csak az applikációt (amit szerintem csak azert csináltak, hogy ne maradjanak versenyhatranyban a többi szolgáltatóval szemben), ezért konkrétan telibefossák az egészet azzal a pár előfizetővel egyetemben, akinek egy kicsit magasabb az igényszintje a kétezres évek műszaki színvonalánál. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az volt a legjobb amikor ki akartak küldeni szerelőket, hogy lezárhassák a hibajegyet. Még szerencse, hogy a szerelőnek volt annyi agya, hogy elolvasta a hiba leírását és felhívott előtte biztosan akarom-e, hogy kijöjjön mert ő vezetékezésen kívül mással nem nagyon tud foglalkozni és látja, hogy itt szoftveres hiba van. 

Sajnos teljesen igazad van. De azért vannak árnyalatbeli különbségek. A legborzalmasabb vállalati kultúra a Telekomnál van. Ott egyszerűen sikk nemcsak leszarni az ügyfelet de ha lehet direkt szopatni is. A UPC is csak egy fokkal volt jobb, most a Vodás átalakulás után még nincs elég tapasztalat, hogy mi lesz. Mobilszolgáltatóként még a normálisabbakhoz tartozik a Vodafone. 

A Digi meg saját magát szivatja, viszont ők az ügyfeleikkel rendesek. 

Gondolom úgy állnak hozzá, hogy drága a sávszél a szerverükhöz. Ha saját hálózatukon van az ügyfelük akkor terheli a gyenge infrastruktúrájukat, ha más szolgáltatóén, akkor meg külön pénz a sávszél hozzá nekik. 

Persze ha működne szolgáltatók között normálisan a multicast nem is lenne akkora sávszél igénye a netes live tévézésnek. Telekomnál egyébként így működik az IPTV. Az elején unicasttal jön az adás, majd amint kiépült a multicast tree az ügyfél boxához, onnantól multicastban megy az adás. De ez csak a Telekom hálózatán belül működik 239.x.x.x belső címekkel és csak a boxokra. Telekom tv appnál már unicast van. 

De azért megcsinálták, mert "fentről" megüzenték, hogy ilyen is. :)

"magyar tévészolgáltatós appal"... 

Ha valami nem hivatalos, kalóz tévéadásgyűjteményes dolog, akkor arra ne várj támogatást. 

Ha a mindenféle go mellékszolgáltatásokra gondolsz, amelyeket extraként adják a kálbetévé szolgáltatók, az nem tévén való használatra van. Azért van, hogy út közben telefonon vagy tableten nyomogathassa a műsort a gyalog. Már az is nagy dolog, ha chromecast módot támogatják, hogy ki lehessen küldeni tévére.

Amelyik cég tényleg tévén akar nyílt iptv szolgáltatást csinálni, annak normális a hivatalos tévés rendszer támogatása is. Lásd telenor például. De nem a telefonost kell felhekkelni, hanem a tévés változatot használni. Mondjuk az itt-ott tévét nem tudom, miért nem támogatják az androidtv-t, lehet kicsinek tartják a részedésüket, de más smarttv platformot valamit támogatnak. 

"Ha valami nem hivatalos, kalóz tévéadásgyűjteményes dolog"

Fogalmam sincs mire gondolsz! Milyen "kalóz tévégyűjteményt" ismersz?! Ilyenről még nem hallottam. A Kodi live net tv pluginjai olyan teljesen hivatalos szolgáltatásokat csomagolnak át, mint a mediaklikk totál legális net tévé streamje vagy a kertévék saját netes adásaik. Ha van geolock akkor nem is működik. 

Amcsiban szokás sportközvetítéseket kalózkodni. Ott ahol egyetlen mérkőzés tévés elérhetősége 60 dolcsi is lehet ez nem is meglepő. Viszont ott az internet van nagyon lemaradva, így ott csak az ország szerencsés kisebbsége van abban a helyzetben, hogy egyáltalán legyen megfelelő internetes kapcsolata ilyesmire. 

"Ha a mindenféle go mellékszolgáltatásokra gondolsz, amelyeket extraként adják a kálbetévé szolgáltatók, az nem tévén való használatra van."

Ez a téveszme magyarországi unikum, bár még itt sem igaz minden szolgáltatóra. HBO Go például van okostévére. Illetve szinte minden más országban működnek jól a tv szolgáltatós appok Android TV-n ami ugye éppen tévé képernyőre való. 

Ez egyébként így normális, mert nyaralóban, koleszban, hotelben, nagymamánál ugyan miért ne néznéd tévéképernyőn a TV appot?! 

"Azért van, hogy út közben telefonon vagy tableten nyomogathassa a műsort a gyalog."

Tök vicces amikor a szolgáltató játszani próbálja a helikoptert és jól meg mondja a fizetős ügyfeleinek, hogy mi mire való. 

"De nem a telefonost kell felhekkelni, hanem a tévés változatot használni."

Már ha lenne tévés változat MO-n. Cseheknél miért lehet Android TV-n nézni a Horizon Go-t és Magyarországon miért nem?! Ez is ilyen kollektív bünti, mert hitler utolsó csatlósai voltunk dolog? :)

"Mondjuk az itt-ott tévét nem tudom, miért nem támogatják az androidtv-t, lehet kicsinek tartják a részedésüket, de más smarttv platformot valamit támogatnak."

Ne keress értelmet ott ahol trehányság és "jó lesz az úgy is" nemtörődömség van a háttérben. 

Android TV lesz az. Amire te gondolsz az a play protect certified. Ez független attól, hogy mobil Android vagy Android TV, mindegyik play protect certified kell legyen ahhoz, hogy működjön rajta a Netflix. Az Android TV sem más Android, nagyjából olyan mind az Ubuntu és Kubuntu. 

Nem erre gondoltam.

Ezek szerint nem láttál még igazi androidtv rendszert, ha nem tapasztaltál különbséget. Az androidtv rendszeren kifejezetten tévére optimalizált, távirányítóval kezelhető appok vannak és a rajta lévő play storeban nem is jelennek meg azok az appok, amelyek nem lettek erre a platformra felkészítve. Így a kábeltévé szolgáltatók telefonos appjai sem, hekkelheted apk-ból (vagy 3rd party storeból) és forgatással.

Az androidtv rendszeren amúgy nem a telefonos netflix fut. A widewine l1-en és a hdcp 2.2 támogatáson kívül külön netflix licensz is kell az ilyen eszközre, hogy magasabb felbontásokon lehessen a tartalmat nézni. Ugyanígy a hbo go -ból és amazon prime videóból is külön androidtv app van ezekre. Ahogy a telenor tévé szolgáltatásából is van külön androidtv változat.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.amazon.amazonvideo.livingroom
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netflix.ninja
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.hbogo.androidtv.production
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mytv.telenor.tv

Az AndroidTV-n általában nincs érintőképernyő, hanem távirányító (pl. ilyen https://www.banggood.com/Xiaomi-bluetooth-Voice-Remote-Control-Controll…) ezért (meg mert egyes szolgáltatók kíváncsiak rá, hogy tévén vagy tableten/telefonon megy-e a cucc) már a csomag/play store szintjén megkülönböztetik ezeket. Tehát az Android TV play store-ja a telefonos/tabletes play store olyan valódi részhalmaza, amiben csak olyan appok vannak, amikre a fejlesztő rátette az androidtv compatible címként, mert tesztelte és úgy gondolja hogy akarja is, hogy fusson ott.

Ugyanakkor ha szerzel nem android tv-s apk -t, meg lehet próbálkozni azzal hogy felrakod, még működHET is, de ahogy elhangzott, van ahol még ezt is aktívan detektálják és tiltják. Én a Popcorn time androidos és android tv-s appját is próbálgattam, de sajnos az utóbbi nagyon elhanyagolt állapotban van, így próbálkoztam a simával, és ment rendesen (igaz, néha egy kicsit belekavarodtam hogy a jobbral-balra-fel-le-vissza mikor mit jelent :)

Tehát szoftvertechnológiailag nincs különbség. Mint az Ubuntu és Kubuntu. Vagy iOS és IpadOS.

Ugyanolyan kontrollert kapsz Android (!TV) Xiaomi box-hoz is. https://www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_333724.html

Ebben erősebb a vas és működnek rajta a magyar kábeltévés appok. Nem mondom, hogy jó így de ez van.

A hup nem blikk infó rovata szerintem. Azért mert a színes képernyő alá belátni képtelen r=1 user egy másik Launchert látva már új operációs rendszert vizionál ne nevezzünk két különböző rendszernek azt, ami ugyanaz. 

Ez az egész onnan indult ki, hogy LineageOS alapról is lehet Android TV-t telepíteni bármelyik támogatott eszközre. 

Még mindig nem érted:

attól, hogy a felületet leutánozza még nem lesz igazi androidtv rendszer. Az egy távirányítóval léptethető menü lesz, ami után a touch appok indításakor előveheted az egeret. És csak sd minőségben mennek az előfizetéses szolgáltatások.

Ha viszont valóban minden ehhez szükséges dolog rákerül és tényleg igazi androidtv lesz, akkor meg a touchos appok nem fognak települni a storeból - ami nem hülyeség, mert a nem lehet őket kezelni távirányítóval. Fel lehet tenni alternatív storet, hogy legyenek touchos appok, de a kezelésük akkor is rendszeridegen módon tud történni.

És attól, hogy valamire igazi - de nem hivatalos - androidtv rendszer tesznek, attól még nem fognak működni rajta az előfizetéses tévés alkalmazások. Mert azoknak szigorú feltételei vannak - drm, hdcp, külön licensz is akár. És persze a chromecast mód sem megy kokkolt rendszeren. Szóval kokkolt rendszeren semmi értelme androidtv-t használni. 

Te nem érted. Éppen erről szólt eredetileg ez a forum. A magyar tv előfizetések mellé adott appok csak Android box-szal működnek rendesen, Android TV box-szal nem. Szolgáltatónként változó, hogy el sem indul Android TV-n a TV app, vagy elindul de egy rakat műsor (élőben is) le lesz tiltva, miközben a nemTV Android box-szon vígan működik. 

Az, hogy a touchos appok nem használhatóak távirányítóval nem nagy veszteség, mert Android TV-n el sem éred ezeket, ahogy te is írod. Egyébként van olyan box gyártó amelyik Air Mouse funkciós távirányítót ad, azzal még a touchos appok is kezelhetők. Nekem az Air Mouse soha nem jött be, kényelmetlen megoldásnak tartom. 

Ha viszont annyira fontos a touch appok használata android box-ról, Steam Controller jól kézre áll hozzá. 

Az android box egy telefon lapos  dobozban,  kijelző nélkül. Az android tv pedig egy adott célra specializalt rendszer. A sima -boxra persze hogy fel lehet telepíteni bármit, hiszen azt hiszi a telepítő, hogy hagyományos telefonra települ. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Dehogy! Annyi a különbség, hogy Android Tv-re a Google maga csinált Launchert, még android boxra gyártó vagy független fejlesztő. Ugyanúgy tv-képernyőre és távirányítóra vannak azok is optimalizálva

Azok az android stick gyártók, akik trebuchet launcherrel és hasonlókkal adták a stickjeiket tv képernyős optimalizáció nélkül, már régen kikoptak a piacról. 

Mindkettő android-alapú, de igazából alapjaiban más a gui működése, ezért az érintőképernyős vezérlést, portrait-módot feltételező appok használata erősen kétesélyes. Kompatibilitásról ne nagyon beszéljünk. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

az még hagyján, át lehet állítani az alapértelmezett elforgatást. De akkor is csak valamilyen mutogató eszközzel lehet kezelni a nem tévés appokat. Van amit egérrel is csak nagyon körülményes kezelni, mert épít a multi-touch képességekre. Ezt nem akarják sokan felfogni, hogy távirányítóval egészen más felület és navigálás kell és ha szembesülnek vele, akkor meg a készüléket gondolják butának.

én kétféle módszert használok erre: az egyik a tévé saját app-ja telefonra, amiben vagy touchpad-vezérlés, a másik pedig egy bluetooth-os billentyűzet/touchpad, amivel remekül el lehet kalamolni az android tévé menüiben, app-okban. Van landscape-módot kényszerítő app, de tapasztalatom szerint nem jól működik, van amikor egyszer csak ismét elfordul portréba az app, vagy egyszerűen kilép (bezár). Az "OpenVPN Servers"-app szerzőjének pl. írtam, hogy csináljon már landscape detect-módot az app-ba, mert android tévén használnám (ettől függetlenül a vezérlése továbbra is kalandos, de megtanultam távirányítóval, vakon navigálni benne :))....

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Attól tartok nem láttál még normális nem-google Tv-s Android box-ot. Régen lehetett rossz tapasztalatod a névtelen Android stickek valamelyikével. 

Használtam Ouya-t, tökéletes volt TV-ra. Van most Xiaomi nem-google Android box-om az is teljesen jól használható tv képernyővel. 

Külön api van a tévés ui kezeléséhez. Az tévés appnak kell kezelnie ezt. 

Megoldható, hogy egy app tévés és touch-os környezetben is működjön, de ehhez a fejlesztőnek kell úgy lefeljesztenie azt, hogy mindkét rendszer követelményeit teljesítse.

Az, hogy a kínai rendszer, ami androidra épólő, de nem google ökoszisztémájú, az nem jelent semmit. Ők a saját storejukban megkövetelhetik azt, hogy az ottani appok működjenek a távirányítóval. 

Az sem jelent semmit, hogy touch rendszeres android boxokra is feltesznek a kínaiak androidtv ui utánzatot vagy más távirányítóbarát felületet. Mert ha közben ugyanúgy touch-os appokat telepít a storeból és touch-os kezelésre vannak felkészítve, akkor legfeljebb valamilyen egérrel lehet a tévén kezelni őket és a távirányító csak az elindításukban segít.

Igen, ezért nem is tapasztalsz sok problémát valószínűleg. De van aki nem akarja megérteni, hogy az altatással két forint spórolással magát szívatja. Vagy épp a tévéje küldi cec-en át az altatás parancsot és nem tudja hogyan kell beállítani, hogy ne csinálja. Persze nem kell mindenkinek érteni hozzá, csak akkor drágább eszközt kell azoknak venni :)

Szerkesztve: 2020. 08. 06., cs – 17:56

MO-n akkor ha univerzális megoldás kell akkor úgy látszik ma is a PC a megoldás. Azon van netflix 4k is és a tv szolgáltató is működik weben. 
Csak ez nem a legoptimálisabb 2020-ban. A Netflix is addig baszakszik a kicsinyes hülyeségeivel, hogy a vége Kodi lesz nas+torrent forrással és probléma megoldva. 

Pc-n a Netflix 4k csak windows alól megy és csak a windows-os app-ból (böngészőből nem). A windows-os app pedig (hackelés nélkül) csak a Microsoft store-ból tölthető/frissíthető), amihez pedig kell egy Microsoft fiók, ami nekem nem lesz. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Pécék esetén nyomi intel integrált videóval hdmi-n át még a 60hz sincs meg sok géppel. Átlagember pedig nem tudja, hogy milyen displayport - hdmi 2.0 aktív adaptert kell venni ehhez.
Mert tudtommal a netflix nem engedi a 4k-t, ha 30Hz-es a kép (hdmi 1.4).

Plusz a netflixnél külön hardverkövetelmény van, hogy legalább 3GB-os videoram, milyen gpu... anélékül nem engedi.

Az amazon prime video pedig azt hiszem pécén nem ad 4k-t.

Lehet neked baszakodás, de szerintem ők lennének a legboldogabbak, ha nem kéne szopniuk ezekkel, hanem bármin működhetne. De a kiadók megkövetelik a szigorú másolásvédelmet... vagy sokkal drágább lenne, ha lazább szabályokat engednének.

A help center szerint 7th gen intel kell és 60Hz. Ezért írtam, hogy hdmi-vel esetleg nem megy, mert az alap inteles 1.4-es, míg a 60Hz-hez 2.0 kell, így displayport vagy arról aktív adapter kellhet.
https://help.netflix.com/en/node/23931

Nvidiánál meg pascal gpu legalább 3GB rammal. És újabb win10 esetén még kellhet hevc codec a storeból, amit 99 centért adnak, bár van ingyenes oem változat is a storeban.
https://www.microsoft.com/hu-hu/p/hevc-video-extensions-from-device-manufacturer/9n4wgh0z6vhq?activetab=pivot:overviewtab

Nem magában a dekódolás hardveres képessége lehet az alsó határ oka. Bár lehet a 10bit hevc attól kezdve támogatott mégis, mert zavaros az egyel korábbin ennek megléte.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Quick_Sync_Video#Hardware_decoding_and_encoding

PC-nél teljesen érthető, hogy vannak hardverkövetelmények. Androidon már az alsókategóriás hardver is megbirkózik a 4k h.265 videóval, addig ez PC-n máig nem általános. Akadozó videó helyett pedig jobb ha nem is megy ki olyan stream amivel nem tud megbirkózni az előfizető PC-je. Előbbi esetben az öklét rázná mert "szar a netflix". 

Ok hogy ott sem minden tökéletes, de PC-n egyenesen diavetítés lesz sok konfiguráción. Ráadásul sokkal lassabban cserélődnek a PC-k mostanában mint az Androidos cuccok. 

Az is érdekes, hogy máig nem láttam hardvert ami támogatná az AV1-et. Pedig Netflix is, Google, Amazon, Apple, Microsoft meg minden internetes videóban valahol érdekelt multi AV1-et támogatná a kapzsi MPEG-LA h.265 túlárazása miatt. 

Amit te is mondtál, annyira hardverigényes az algoritmus, hogy egyelőre még nincs erre felkészülve az ipar. Jó cucc lenne, mert kb. 30%-al kisebb méretet tud a jelenleg használtnál, viszont nagyon kell hozzá tudni számolni az lejátszó hardvernek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

úgy tudom régebben támogatták androidtv-n a kadenciahelyes lejátszást netflixék. Csak sok felhasználói panasz érkezett arra, hogy a film indulásakor egy pillanatra elsötétül a képernyő - amikor frekvenciát vált. És úgy tűnik többen panaszkodtak erre, mint azóta a kadenciahelyes lejátszás hiányára azóta.

Félig off:

Telefon + MHL használható a Horizon Go és társaival vagy nem engedi ahogy Castot sem?

Úgy látom itt vannak olyan fórumozók, akik már megfutották a köröket. Pár dolog érdekelne ez ügyben.

Olvastam a Widevine L1-ről, és hogy nem elég, mert a Netflixnek tanúsítani kell az eszközt. Bár nem értem miért. Hiszen a Widevine L1-gyel a DRM megvalósul.

Sokat olvastam a kínai android tv boxokról. Sőt van nekem is egy Topsion, RK3318-as procival. De a Netflix ezen is csak SD-n hajlandó menni. Persze mint utólag kiderült a drminfo alapján, hogy ez a box csak a Widevine L3-as protokollt tudja. Most lehetőségem van egy másikat beszerezni, de vajon melyiket?

www.h96tvbox.com/android-tv-box/smart-tv-box/126_netflix-in-hd-and-4k-o…

A prohardveren is nézelődtem, s ott azt írták, hogy pl. a H96 Max is csak CoreEleccel lesz majdnem 100%-os cucc. Na de abból is létezik 3 különféle processzorral ellátott változat. Amlogic, Allwinner, vagy a Rockchip. 

Ha már előfizetek, akkor miért szabják meg hogy milyen kütyüvel nézhetem a műsort? Ha egyébként a DRM biztosítva van? Ha speciel támogatott a (Widevine L1) Majdnem olyan íze van, mintha az autópályára csak pár meghatározott autótípussal lehetne felhajtani.

Erről a netflixet kellene kérdezned.

A különböző minőségi szintekhez különböző követelmények tartoznak. Az sd (~540p) simán megy mindennel. A fullhd már videwine l1-es és valószínűleg cert is kellhet, bár még ez is lehet, hogy ezt ki tudják kerülni. De 4k-hoz már mindenképpen kell minden, hdcp 2.x támogatás is.

Könnyen lehet, hogy a beszerzési árakra is hatással van, hogy ki milyen garanciákat vállal arra, hogy nem lehet kilopni a rendszeréből a tartalmat. Szigorúbb feltételek, talán olcsóbb ár. De önmagában a az eszközök kívüli mozgás másolásvédelme még nem garantálja, hogy magán az eszközön nem lehet kilopni az adatokat. Talán ezért kell külön netflix cert is, hogy abból tudja, hogy a netflix bevizsgálta és megbízhatónak találta.

De ha netlfixezni akarsz, akkor továbbra se valami kókányolt megoldást keress, mert az ha most épp működik is, bármikor megváltozhat. Ha jól emlékszem októberre már megjelenik talán a google hivatalos tévés sabrina stickje, ami a chromecast ultra utódja, de már google tv rendszerrel (most épp így kezdték hívni az új androidtv-t).  Az meg ne zavarjon, hogy nincs lan, meg nem tudsz rákötni winyót és hasonlók, mert nem az a célja és nem is arra való. Ha meg mégis nagyon kéne lan, akkor valószínűleg az is támogatja az usb-lan adaptert, talán a töltőjébe is lesz integrálva, mint a cc ultránál.

Ha viszont mindenképpen kadenciahelyes 4k és hasonló dolgok kellenek netflixszel, akkor lehet kénytelen leszel olyan tévét venni, ami alapból támogatja a netflixet, mert a kadenciahelyességet sok felhaszánló nem érti és addig nyígtak, amíg az android alapú appokból kivette a netflix, hogy ne sötétüljön el a képernyő a film indításakor.

"Ezzel valamiért nem lehet SMB-t csatlakoztatni"

Eddig olvastam a cikket, bár csak átfutottam a panaszokat keresve. Kodi/SMB-n nézünk filmeket évek óta két eszközzel (+hbo go, netflix, youtube, spotify).

Egyik panasz sem valós, valamit iszonyúan benézett a csávó. Vagy vett egy hibás darabot. Nem tudom. Nálunl tényleg gondozásmentes, működik, nemtechnikai embernek is jó. Semmi rosszat nem tudnék mondani. A házban a két szinten kettő eszköz is van. Na jó, mondok egyet, a wifije elég gyenge, ezért mindkettő etherneten van (usb-ethernet adapterekkel).

 

  • 1-2 óra használat után akad a felület és minden stream/lejátszott videó, film, sorozat nem igaz
  • KODI nem tud SMB-re csatlakozni nem igaz
  • VLC felülete rossz whatever, android tv-t meg a vlc -t szidjad, ne a xiaomit
  • Nem rögzíthető a TV hátuljára ezt tudni lehetett előre
  • 4k, 1080p és 720p nagyjából felejtős, maximum YouTube app tudja hozni a 720p-t, esetleg 1080p-t. nem igaz (1080p-sek a tévék, szóval feljebb nem tudom, de az simán rendben van)
  • Újraindítás nem segít a probléma megoldásán -||-
  • Hibajavítás nem érkezik a problémára -||-

Valószínűleg a gyenge wifi áll a dolgok mögött részben, de hogy ki se próbálta vezetéken, az mindent elmond ennek a cikkírónak az alaposságáról. Inkább ment sírni az interwebzre. Szani.

(oké, nincs built in ethernet, de nem nehéz csiholni, csak egy háromezer forintos dongle kell hozzá. A tplink meg az ugreen megy vele ootb).

főverzió váltás után szokott lenni, hogy bizonytalanabb a rendszer. Most a 9es már elég jó állapotban van. Sőt, aki feliratokozott béta tesztelőnek, az majd egy év késéssel,de márm megkapta mibox 3-a is a 9es rendszert teszt változatát. Majd hamarosan gondolom kiadják a többieknek is a régi boxokra is.

Egyébként úgy hírlik, hogy október környékére kijön a google tv -s sabrina stick, amit a chromecast ultra utódjának szánták. Bár az stick formátumú, de valsz ahhoz is lan adapteres tápot adnak, mint a cc ultrához. Annyiból talán jobb választás lesz, hogy a google a saját termékét talán ügyesebben és gyorsabban tudja karbantartani.

Az eredeti Android 8 kicsit fos volt, azon rontottak valamennyit a frissítéssel (szerintem ez volt a cikkíró hardverén), majd az első Android 9 update még fosabb lett, mindenki óvott mindenkit a frissítéstől, de összeszedték magukat, kiadtak kettő frissítést és most már fasza.