Van SBC összehasonlító oldal valahol?

NAS építéshez szeretnék egy SBC-t, ami tud minimum egy SATA-t, és valami hálózatot (WiFi vagy ethernet)

Ideális 2 SATA port, egy USB3 és egy gigabites ethernet lenne, de az alacsony ár fontosabb, mint ezek.

Az a baj, hogy láthatólag egy csomó különféle SBC van, mindenféle cégektől, és amiket Google feldobott, pl. 2020 legjobb SBC-i NAS építésre, stb. azok olyan oldalak, ahol valaki csak úgy felsorol random dolgokat, amiknek a háromnegyede nem is kapható, vagy baromi drága (több száz dolláros árakat is láttam).

Láttam jónak tűnő dolgokat, pl. Orange Pi, meg Banana Pi neveket (meg egy csomó mást is), ami a weboldal szerint mondjuk 30-40-50 dollár körüli áron kapható. A gond az, hogy ha elmegyek Amazonra, Ebay-re, akkor nehéz (kb. lehetetlen) megtalálni pont azokat a modelleket, amik a listán vannak, és úgy tűnik, annyi különféle modell van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni.

Igazából annak örülnék, ha lenne egy oldal, ahol mondjuk táblázatosan fel van sorolva, hogy melyik modell mit tud (esetleg lehet szűrni, hogy SATA=yes), és vannak mondjuk linkek online boltokhoz.

Lehet, hogy azért, mert Raspberry Pi-vel régebbóta foglalkozom, de sokkal áttekinthetőbbnek találom a termékpalettát is, és a beszerzés is baromira egyértelmű.

Azzal is bőven kibékülnék, ha nem Amazonon és Ebay-en kellene vadásznom, hanem elmennék egy pihut szerű oldalra, ahol az összes banán modell vagy az összes narancs modell megrendelhető.

Ti hogyan csináljátok, amikor hasonló eszközt akartok venni?

Hozzászólások

Közben nézelődtem, és megtaláltam ezt a két lehetőséget is. Az első nem rossz.

De ehhez akkor kellene vennem egy RPi4-et. Itthon RPi3 vagy egy darab, és néhány RPi0. A Pi4 34 font, itt van pár nap alatt + az USB-SATA átalakító 25 dollár, a postázása még 25 dollár és 10-30 nap.

Ha korábban megtaláltam volna ezt az oldalt, és nem csak ma reggel, akkor lehet, hogy megrendeltem volna azt a csomagot, ami mindent tartalmaz 100 dollár + 25 dollár postázásért. Házat, Raspberry4-et, átalakítót, tápot. Bár lehet, hogy a potenciálisan 30 napos postázás elvette volna a kedvem az egésztől.

Mondjuk ehhez még hozzájönne a vám, meg gondolom a VAT itt helyben, szóval nem tudom, hogy mennyibe kerülne a végén.

A másik cucc, az korábbi RPi-khez való, és az USB2 sebességével megy, azt ezért ki is zártam.

Tegnap végül Amazonon találtam egy Banana Pi M1 boardot házzal (és táppal) 55 fontért, rendeltem hozzá ma egy SATA kábelt 8 fontért. Más nem kell, szóval így ez a projekt megáll 63 fontnál. Mondjuk csak egy hdd-t lehet majd rátenni, meg nem néz ki olyan profin, mint az első linkeden is látható ház.

A Banana Pi már megérkezett, a házát összeraktam, holnap itt lesz a kábel is, hétvégén beüzemelem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 07. 29., sze - 23:33

SATA ügyben az Odroid-okat nézd meg (HC1 és HC2 attól függően, hogy 2.5-es vagy 3.5-es lesz a diszk).

Banana Pi-ből nekem még az 1-es van, azon is működött a SATA normális sebességgel. Volt belőle az R-es széria is, ami inkább router, de azokon talán 2 SATA port is volt.

De megintcsak ott vagyok meglőve, hogy OK, hogy Odroid, de hol találom meg? A listában, úgy emlékszem volt Odroid is, az Amazon egy találatot adott 90 font körüli áron, ezért nem is néztem tovább.

Most megnéztem, megtaláltam az oldalukat. Egész ügyes szerkezet. Mondjuk ez is 66 font lenne táppal, szóval olcsóbbnak nem olcsóbb, de nem is lényegesen drágább.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jó, hogy szóltál, mert az emailed megbújt egy tucat másik között, amiket valamiért átugrottam tegnap.

Amúgy nem szuperolcsót keresek, mert olyanból a Raspberry Pi 0-val abszolút elégedett vagyok. 4 fontért teljesen jó.

De a Google által kidobott listában ugyan voltak 500-ért meg 700-ért (dollárban) kínált lapok, de voltak a 30-40-50 dolláros régióban is. Na aztán ezek közül egyet se sikerült találni, akkor kezdtem el bosszankodni :-)

Végül amit rendeltem, az a 50 font csak a lap, 60 volt házzal és táppal együtt, ingyenes 1 napos szállítással (Amazon Prime előfizető vagyok). (Azóta megtaláltam csak a lapot 35-ért is, de nem néztem se azt, hogy mennyibe kerül a szállítás, se azt, hogy meddig tart, mert a másik már úton volt).

Ez valamivel drágább, mint ami a lista alapján elméletileg legolcsóbban szóba jöhetett volna, viszont nagy előnye, hogy meg is lehetett venni és már meg is jött. És persze nem bánnám, ha lenne rajta második SATA, meg USB3, de ahogy fentebb is írtam, az alacsonyabb ár fontosabb volt most, mint a csatlakoztatási lehetőségek. Egyelőre egy hdd lesz rajta és USB-t nem fogok használni (maximum a NAS hdd backupjára), szóval teljesen megfelel ez. A mostani NAS-nál az ethernet csatlakozója 10-szer gyorsabb, és a mostani eszköznél az ethernet volt a szűk keresztmetszet, szóval szerintem jó lesz. Ha meg nem, akkor visszaküldöm és rendelek valami mást :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ez jo lehet neked ha tobb disket akarsz rakotni: https://www.amazon.com/Zer-one-Multiplier-Motherboard-Expansion/dp/B07VGD6FZV

nekem ilyen van, nem fakeraid, hanem valoban egy sda latszik a rendszerben. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 07. 30., cs - 20:07

Örülök neki, hogy konkrét termékeket ajánlottatok ketten is. Köszönöm.

De gáznak találom, hogy nincs egy hely, ahová az ember felmegy, és meg tudja ezeket találni viszonylag egyszerűen és hamar önmaga.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kb. hetente jön ki egy új. Elég nehéz követni, hogy éppen hol tartanak, és melyik a legújabb. Ár/érték arányban a Pi-k verhetetlenek, és ezek a legelterjedtebbek. Minden más csak lohol utánuk. 

De én ezeket az oldalakat találtam:

https://all3dp.com/1/single-board-computer-raspberry-pi-alternative/

https://en.wikipedia.org/wiki/User:OliverGalvin/Comparison_of_single-board_computers

Vásárlás, Optimus Digital, Alibaba, Amazon, Banggood,  sorrend szokott lenni nálam.

Szerkesztve: 2020. 07. 31., p - 09:31

Elég régóta foglalkozom minigépekkel, és bár természetesen lehet ezeket NAS célokra használni, mivel a legtöbbjük nem erre lett kitalálva, egy vagy több helyen biztosan kompromisszumot kell kötni. A legjobban akkor jársz, ha valódi NAS-t veszel, bár ezek drágábbak - nem véletlenül, mert mind hardveresen, mind pedig szoftveresen erre a célra vannak kihegyezve.

Mik (szerintem) a NAS-ok fontos paraméterei (csökkenő sorrendben)?

  • megbízható, erős táp
  • dedikált hardver
  • alacsony fogyasztás
  • szoftvertámogatás
  • ár

Az egyik legfontosabb a jó táp, ami hosszú távon elbírja a terhelést, van benne elég tartalék, hogy ha az évek során veszít az erejéből, megbízhatóan kiszolgálja a rendszert. A microUSB-ről hajtott SBC-k ebből a szempontból egyáltalán nem felelnek meg, mivel legfeljebb egy SSD-t tudnak ellátni. A HDD-k felpörgetéséhez 6-12W energiára van szükség darabonként, azaz, ha egy HDD-vel dolgozol, a táp legyen mondjuk legalább 24W-os.

SATA tápcsatlakozó sem árt, ha az nincs a lapon, külsőleg kell megoldani a tároló áramellátását.

A dedikált hardver azért hasznos, mert bizonyos feladatok gyorsítva lesznek, így nem a processzort terhelik. ARM alapú rendszereknél a Realtek (RTD-vel kezdődik a nevük) és a Marvell processzorai tipikusan ilyenek, NAS-okba is ilyet tesznek. Sok SBC-ben a SATA port egy belső USB portra vagy - rosszabb esetben - hub-ra van kötve, azaz a sávszélességen osztozhat más eszközökkel, ami csökkentheti az átviteli sebességet.

Az alacsony fogyasztást nem részletezem. ARM-eknél a minimum 1W, Intelnél 2W óránként, amit mértem nulla processzorterhelésnél.

A szoftvertámogatás már szubjektív, engem speciel nem érdekel, hogy hanyas kernel van az eszközön, mivel kevés adattal dolgozom. Az ár is szubjektív.

SBC-k

Natív SATA port kevesen van, jellemzően a régi(nek számító) ARM Cortex A7 processzorokba sokszor van integrálva ehhez vezérlő. Tavaly jött a hír, hogy megháromszorozták az 5.2-es linux kerneltől ezek teljesítményét, és akár 180-200 MB/s olvasási sebességet is el lehet velük érni. A cnx-re kommentelő tkaiser szerint (aki elég profi a témában, többek között SBC-kről üzemeltetnek storage clustereket) az egyik legmegbízhatóbb az Olimex Olinuxino 2, ehhez rendes Armbian támogatás is van, ami nem hátrány.

Ezeken a lapokon általában natív 100-as, vagy belső USB-re kötött gigabites ethernet csatlakozót találunk. Natív SATA-val mást nem próbáltam, érdemes átnézni a cnx-en található írásokat a témában. A Cortex A53-as magokkal felszerelt processzorok (terhelés nélküli) fogyasztásánál óránként 1-1,5 Wattal lehet számolni, az újabbaknál többel.

Népszerűek még a gyors, hatmagos RK3399-cel szerelt lapok, de ezeken nincs natív SATA, és dizájntól függően soknál aktív hűtésre van szükség, ami értelemszerűen jóval magasabb áramszámlát is von magával.

Az SBC-k ára átlagosan 30 és 100 dollár között szokott lenni. Az Orange és Banana Pi termékeit nem ajánlom, mert a támogatásuk gyatra, sokszor a gyártótól letölthető Linuxok sem működnek jól.

Intel PC-k

Teszteltem jópár negyedik és ötödik generációs Intel alapú, notebook kategóriájú processzorral felszerelt kínai pécét, és nagyon pozitív tapasztalataim voltak. Ezeket tipikusan egy alumínium házba teszik, ami egyben hűtőbordaként funkcionál, és emiatt nincs szükség náluk aktív hűtésre. Két SATA portot tesznek beléjük, az egyik egy mSATA, a másik egy normál, a házba belülre egy 2,5 hüvelykes lemez erősíthető fel. A CPU teljesítményétől függő tápot adnak melléjük, a legkisebb 24, az i7-hez 36 vagy 48 Wattosat mellékeltek.

Bár mérést csak a ~ 95 dolláros Celeron N3150-es gépnél végeztem, az köhögés nélkül kihajtotta 480 MB/s sebességgel az SSD-t Windows alatt 5W minimális fogyasztással, a nálam járt legkisebb és legolcsóbb Celeron N2807 is szerintem bőven jó, ezt akár 55 dollár körül is megkaphatjuk (általában tízzel több), ráadásul beérte 2 Wattal óránként, míg teljes terhelésen 6-tal. Ezekbe a pécékbe LPDDR3 vagy DDR3L memóriát kell tenni, ha csak NAS-ként használjuk, akkor egy gigabájt bőven sok is lehet. Itthon is lehet ilyenek kapni a Barebone kategóriában, harmincezer forintnál kezdődik az áruk, a modernebbek viszont már negyedik generációs DDR-t igényelnek.

A legnagyobb gép egy i7 4510U volt, ha jól emlékszem, 150 dollár körüli áron vettem, terhelés nélkül 5 Wattot kért, teljesen kihajtva pedig 25-öt, a teljesítménye pedig négyszer volt nagyobb az N2807-ének.

A kínai gépeket az Aliexpressről rendeltem, van három-négy megbízható, becsületes kereskedő, akik ezekkel foglalkoznak. Van annyi eszük, hogy a csomag típusának "TV box"-ot és egy alacsony árat adnak meg, így a legtöbb esetben átcsúsznak a vámon. Különösen most, a vírushisztéria alatt, bár jelenleg akár két hónapot is kell várni.

NAS-ok

Nekem kettővel volt dolgom, az egyik egy nagyjából tízéves D-Link DNS-325. Akár két 3,5 hüvelykes HDD-t lehet belepakolni, ha jól emlékszem, 256 megabájt memória van benne, ami NAS feladatokhoz bőven elég, az 1200 MHz-es ARMv5 processzor erőlködés nélkül megbirkózik a gigabites hálózat és a RAID kiszolgálásával, mivel mindkettőt gyorsító hardver van a lapon. Eredetileg valamilyen pimpelt linux volt rajta, amit kis utánajárással Debian 7-esre lehet cserélni, és ezután a hivatalos csomagokból bármit letölthetünk és futtathatunk rajta. Néha lehet kapni jó áron a Hardveraprón, nagyon tudom ajánlani.

A másik egy kínai csoda, egy 64 bites Marvell processzoros erőmű, aminél már a képről sejtettem, hogy hack-elhető (sok kínai gyártó elég hanyag ebből a szempontból), amint megjött, a root jelszót egy perc alatt kitaláltam. 2016-os Ubuntu van rajta. 512 megabájt memória, két mag - ez a gép bármely (2,5 hüvelykes) SATA SSD-t meg tudja hajtani. Ez, a kisebbik 70 dollár, a nagyobbik, két, 3,5 hüvelykes lemezt fogadó, bár aktív hűtéssel felszerelt változata pedig 120 dollár körül van.

Összegzés

Biztos lehetne készíteni egy nagy, összehasonlító táblázatot ezekhez az eszközökhöz, amiben a technikai paramétereket össze lehetne vetni, csak sajnos az a helyzet, hogy azzal sokra nem lehet menni, mert olyan sok tényezős egy ilyen rendszer, hogy ezekből valós képet nem lehet kapni. Mondok két példát: nem egy SBC gyártó CPU mikrokódja hamis értékeket küld a kernelnek, és te azt hiszed, hogy 1,5 GHz-en ketyeg, a valóságban pedig örülhetsz, ha eléri az 1-et. Talán még a Raspberry Pi-knél is volt hasonló affér. Vagy mondjuk a rosszul megtervezett hűtés miatt a processzor némi terhelés hatására visszafogja magát, hogy ne süljön meg. Az igazság mindig tapasztalás útján derül ki, azaz nem érdemes a legújabb dolgot megvenni.

bár természetesen lehet ezeket NAS célokra használni, mivel a legtöbbjük nem erre lett kitalálva, egy vagy több helyen biztosan kompromisszumot kell kötni. A legjobban akkor jársz, ha valódi NAS-t veszel, bár ezek drágábbak - nem véletlenül, mert mind hardveresen, mind pedig szoftveresen erre a célra vannak kihegyezve.

Nos igen, úgy indult a dolog, hogy van itt az asztalomon a router mellett egy valódi NAS. Ami kb. egy éve reprodukálhatóan, rendszeresen de valamennyire random módon extrém belassul, ha írok rá. Teszteltem mindenféle dolgokat és nem sikerült megjavítani. A NAS támogatása idén június elsejével szűnt meg. Van még egyel újabb firmware, mint amit én legutóbb feltettem, viszont azt nem sikerült feltenni. A szoftveresen kihegyezés nem tudom, mennyiben segített a NAS-on, az biztos, hogy elég egyszerű webes GUI-t adott. Viszont azzal a hátránnyal is járt, hogy az általam látható log az csak három dolgot tartalmaz: Boot, Admin belépett, fan sebességet változtattunk. A hibakeresésben nem segít. ssh belépés elméletileg van, gyakorlatilag hiába fogadja el a jelszót, valami fájlt nem talál, ezért nem kapok sessiont. Fórumokban mindenki csak ugyanerről panaszkodik, de megoldás nincs.

A célhardver nem lenne alapból rossz, nem is dobom ki, van valaki, aki elméletileg tudott rá Debiant hegeszteni, szóval még akár lehet is belőle valami idővel (egyáltalán nem straightforward, soros port beforrasztásával kezdődik az egész, és szoftveresen se out of the box).

Na egy évnyi vergődés után jutottam el oda, hogy lecserélem, és a kereskedelmi NAS szoftver hülyesége és támogatási hülyesége hozta el azt, hogy jobban járok, ha megépítem magamnak.

Egyébként a Banana Pi-hez is lehet letölteni NAS feladatra kihegyezett célszoftvert. Van egy, ami CentOS alapú, van egy, ami Debian alapú, de ha valaki más által összerakott webes GUI nem kell (és persze nem kell), akkor voltaképp egy lecsupaszított headless Debianból magamnak simán össze tudom rakni és erre a célra kihegyezni az OS-t.

És persze ha kiderül, hogy a hardver nem jól muzsikál, akkor legfeljebb visszaküldöm.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ne haragudj, de bennem elszakadt valami, képtelen voltam végigolvasni a hozzászólásodat, mert már az eleje is fájdalmas volt. :((

Az egyik legfontosabb a jó táp, ami hosszú távon elbírja a terhelést, van benne elég tartalék, hogy ha az évek során veszít az erejéből, megbízhatóan kiszolgálja a rendszert.

A tápegység nem erőspaprika, hogy veszít az erejéből. Vagy tudja a specifikációt - feszültségek, áramok, zaj, stabilitás -, vagy nem.

A HDD-k felpörgetéséhez 6-12W energiára van szükség darabonként

Fogalmam sincs, mennyi energiára van szükség a HDD lemezblokk felpörgetéséhez, de szerintem az energia a teljesítmény idő szerinti integrálja és joule a mértékegysége, míg a teljesítménynek watt, de az meg nem energia.

ARM-eknél a minimum 1W, Intelnél 2W óránként, amit mértem nulla processzorterhelésnél.

Ez valamiféle energiagyorsulás dimenzió? 1 W/s = 1 J/(s^2) lenne? Mi az, hogy 2 W óránként? A teljesítmény már időre fajlagos energia, nem kellene tovább osztani idővel. És még meg is mérted. Ügyes!

Eddig bírtam, és elkeseredtem az oktatás színvonalán. :( Nem olvastam tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A tápegység nem erőspaprika, hogy veszít az erejéből.

a tapegysegekben levo alkatreszek romlanak (puposodnak/folynak a kondik, stb), tudod te ezt jol! :)

A HDD-k felpörgetéséhez 6-12W energiára van szükség darabonként

 kb mindenki ertette mit akart irni a kolto....

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha van egy elgépelés egy hozzászólásban, azt még lenyelem. Senki sem hibátlan, én is ügyetlenkedek olykor. De ha valaki permanensen hülyeséget beszél, az roppant mód zavar, és egy alapvetően műszaki fórumon szóvá is teszem. Az a 6-12 W továbbra sem energia. A tápegység is addig jó, amíg nem lesz olyan nagy a zaja, a DC-re ült AC komponens, ami már zavarja a gép megbízható működését, vagy magát a szabályozást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bizony, bizony.

Fogalmam sincs, mennyi energiára van szükség a HDD lemezblokk felpörgetéséhez,

Pedig a gyártók megadják a csúcsáramot, néha meg grafikonon az indításkor fellépő áramok lefolyását. Csak meg kell nézni az adatlapot!

A tápegység nem erőspaprika, hogy veszít az erejéből. Vagy tudja a specifikációt - feszültségek, áramok, zaj, stabilitás -, vagy nem.

De bizony erőspaprika.

A fent említett adatokat megadják a specifikációban. (stabilitás ?? WTF)

A tápegység is addig jó, amíg nem lesz olyan nagy a zaja, a DC-re ült AC komponens, ami már zavarja a gép megbízható működését, vagy magát a szabályozást.

Így már világos! És meddig az addig? Írhattad vón: Kisköcsi! Nekem aztán kétsugaras oszcilloszkóp nélkül ne merj nekiállni NAST csinálni! Mert akkor aztán irgumburgum!

A való világban érdekes módon nem oszilloszkóppal vásárolják a tápokat. ;) A névleges feszültségek és maximális áramok megadása mellett általában adott a specifikált terheléshez tartozó élettartam is. Ez általában 2-3 év, ha nem egy felsőbb kategóriás tápról van szó, mert ott explicit megadhatnak többet is. Ez annyira igaz, hogy az "egycsipes" tápegység ic adatlapjában közölhetnek egy teljesítmény-beépítés-élettartam táblázatot is. Ez természetesen nem a félvezető élettartamára, hanem a gazdaságosan tervezett tápegység hálózati pufferének élettartamára vonatkozik. Ehhez hasonló példa a 12V/2A ledszalag táplálásához árult dugasztáp speciifikációja. A rendesebbek néha megadják, hogy a tartós terhelés csak 1,5A vagy 1,8A lehet.

Ugyanez az "erőspaprika" jelenség lehet az oka, ha legalább 400W teljesítményű tápegységet használunk a 80W fogyasztású (igen, teljesítmény igényű) számítógép táplálásához. Normál esetben az 1 év garancia és a 2-3 év élettartam - maximális terhelés mellett - azt eredményezi, hogy szerencsés esetben akár 10 évig is lehet használni.

Az általad kifogásolt hozzászólásban bizony ott volt a releváns információ: Az 5-7W teljesítményű diszkhez használj 24W-os tápot!

Hasonlóan a "Nálunk háromszáznyolcvanas az áram." kijelentéshez. :-D 

Az van, hogy nagyjából az összes linux netwörkingról / kernelről szóló bejegyzésedbe bele lehetne kötni valószínűleg (meg a programozósok egy jelentős részébe is), hogy "hülyeséget beszélsz", mert ha valaki tényleg ért a területhez, akkor mind rettentő felszínes, és tele van apró csúszásokkal. Ettől még a legtöbbjét lehet érteni, és lehet is róla érdemben beszélni.

Szóval csak óvatosan azzal a fene nagy szakmai öntudattal.

Ha már USB3-SATA átalakítók: https://www.hardkernel.com/shop/usb3-0-to-sata-bridge-board-plus/
és hozzá rövid kábel: https://www.hardkernel.com/shop/usb3-0am-l-type-to-micro-usb-cable/
Vélhetőleg ez nem az a noname chipes, amely 2 hét folyamatos üzem után elhajítja a diszket.

Nagyon jó javaslatokat tettek a többiek, de hogy a címre válaszoljak, nekem a hackerboards.com adatbázisa nagyon tetszik. Pár hete néztem, akkor még volt egy nagyon sok paraméter alapján szűrni tudó keresője, de most nem találom. Esetlen Twitteren megkérdezhetnéd, hogy mi történt azzal. Ők leginkább olcsó ARM cuccokkal és drága ipari vezérlőkkel foglalkoznak, nem tudom hogy mennyire NAS-képesek ezek.

Esetleg használt szerverhardver + FreeNAS nem felelne meg az igényeidnek?

Ha valakit érdekel, az Amazonról megjött minden komponens, összeraktam valamikor csütörtökön/pénteken a banánt meg a dobozát, felment rá az Armbian, aztán egy OpenMediaVault (azért épp Armbian és OMV, mert a bananapi oldalán két NAS megoldást listáztak, a másik CentOS alapú volt. Laptopon Debiant használok, így arra számítok, hogy egyszerűbb lesz nekem az Armbian irány). Szombaton rádugtam a NAS-ból kihúzott hdd-t egy az egyben, vasárnap beállítottam az OMV webes felületén mindenféle dolgokat, és most megy. NFS van, működik. Samba elméletileg van, nem próbáltam még. AFP nincs.

Eddigi tapasztalatok:

Olyan taszkokra, amikre a korábbi NAS szinte biztosan belassult volna, nem jelentkezett lassulás. A maximális átvitel a kb. 90 megabit (100 megabites ethernet port által korlátozott) sebességről valamivel 200 megabit fölé nőtt (nem teszteltem, hogy mennyi a max, de ilyen számokat már láttam a normális tevékenységek közben).

A processzora semmittevés közben is olyan 53-57 fokos volt órákon át, miközben csak olvasgattam a dolgokat. Nyitott ablak mellett, a szobában mondjuk 26 fokos levegővel. Most, hogy dolgozik rendesen, 36 fokos a processzor. Nyitott ablak mellett, a levegő 22 fokos. Nem tudom, hogy igazat mond-e :-)

Az mindenesetre látszik, hogy ez a megoldás tud így működni és jobb, mint ami eddig volt. Végleges helyet kell mégl találnom neki, meg kitalálni, hogy akarom-e rögzíteni, akarom-e esetleg dobozolni.

Az tetszik, hogy ssh-val be tudok lépni. Az is tetszik, hogy elméletileg lehet majd dolgokkal bővíteni. Egy Plex szerver jó lenne, arról az Amazon Fire Stick le tudná játszani a dolgokat, nem kellene a földszinten laptoppal felmountolni a share nevű megosztást és VLC-vel játszani a meséket a gyerekeknek. Tud rsync szerverként működni, majd megpróbálom beüzemelni (A NAS-ról és a laptopról a laptopra kötött külső hdd-vel rsync-kel szoktam mentést készíteni). Ja, és az is tetszik, hogy van saját kép kimenete, így ha valami esetleg nem működne, akkor csak a HDMI-t kell a külső monitorra dugni és látom, hogy mi a pálya.

Van-e olyan, ami nem tetszik? Eddig csak a Banana Pi és a hozzá érkezett ház kidolgozásával nem vagyok teljesen megelégedve. A bananapi lapra több eszköz elég csálén van beültetve, és kipróbáltam az alaplapi SATA táp csatlakozót, ami konkrétan elfordult, amikor bele akartam dugni a kábelt. Mondjuk feszültséget ad, de azért... khm. A ház meg egyfelől nem gondosan van vágva, néhol a vágási felületek mellett hajszálrepedések vannak, másfelől nem pontosan illeszkedik minden vágott nyílás. A HAT csatlakozó fölött a luk el van csúszva, szóval pont, hogy nem lehetne rádugni valamit. Szerencse, hogy nem is tervezek ilyesmit, mert bosszantana rendesen. Szellőző rések vannak a ház egyik oldalán. Látom, hogy a WiFi nélküli verziónak a processzor a nyák másik oldalán volt, pont a rések mellett. Szóval gondolom, hűtésre jó lehetett. Az enyém esetén viszont nem tudom, mennyire lehet hatékony. Azt tippelem, hogy semennyire. Illetve az utolsó dolog, úgy tűnik, hogy a házat úgy tervezték, nehogy kicsi legyen. Így ugyan jól elfér benne a lap, viszont kb. semmit nem lehet egyszerűen elérni a kivágásokon keresztül. A reset és power gomb ujjal nem érhető el, egy golyóstollal kapcsoltam be legutóbb. Az SD kártyát a slot-ba tudom tenni, de nem tudom annyira betolni a rugó ellenében, hogy a helyére pattanjon. Itt is egy eszközzel kellett segítenem. Vékonyabb anyag és mondjuk fél-fél milliméterrel közelebb rakott oldalak esetén könnyebb lenne.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.