Sorozataddict

Ajánló, vélemény: DARK

Ha csak egy sorozatot nézel meg idén és szereted a sci-fit és az időutazós témát, akkor a Dark című sorozat legyen az.
Igaz a 3., egyben utolsó évadot a Netflix kb. két hete egyben kiadta, de még csak tegnap értem a végére. Egyrészt mert újranéztem az első két évadot, meg mert naponta csak egy részt nézek minden sorozatból. Valahogy jobban szeretem ha egy sorozat tényleg sorozat jellegű és nem egy délután / évad darálásba megy át.
Nem is bántam meg hogy újranéztem az elejétől, mert iszonyú összetett a történet! Néha már azon voltam, hogy jegyzetelni kellene közben :) Végül aztán mivel az első évadot háromszor, a másodikat kétszer láttam, úgy gondoltam mindent értek, világos minden amire eddig fény derült.
Aztán most jött a 3. évad, ami kb. felrúgta az egészet amit eddig gondoltunk a történet menetéről. Bejöttek az alternatív valóságok, és elképzelni nem tudtam, hogy ez hogy fog beleilleni az eddigi történetbe, ami két évadon át volt felépítve. Féltem, hogy felesleges pluszként lesz majd jelen. Szerencsére nem igy lett. Sőt! Mindennek ez volt a kulcsa :)
És kb. az utolsó rész volt az, ami megmagyarázott mindent és elvarrt minden szálat. Azt nem mondom, hogy minden világos, de majd úgy is újranézem ezt az évadot is.
Nem akarok spoilerezni, ezért nem is írok konkrétumokat. Elég annyi, hogy nagyon kusza, nyakatekert, és az időben mozgás miatt cseppet sem lineáris a szereplők története, akik egy nagy időhúrokban ragadtak. Van akik elakarják ezt a hurkot pusztítani, van akik megvédeni szeretnék.
A szereplők nagyon jól alakítanak, a történet páratlan, és a zene is nagyon klassz.

Season 3 trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cq2iTHoLrt0
 

Sorozat tracker

Tudok esetleg hasonló oldalt a https://www.trackseries.tv -hez? Ez tök jó, hogy összelehet gyűjteni miket nézel, bepipálhatod a részeket amiket már láttál és a kalendáriumban mutatja, hogy az épen futó sorozatoknak mikor jön az új része.
Amit hiányolok az az értesítés küldése. Pl. belehetne állítani, hogy amikor a követett sorozatból új rész jön, aznap küldjön egy mailt.
Szintén jó lenne, ha nem csak én látnám a sorozat listámat, de meg is lehetne osztani azt egy URL-en át.
És ma már tudja miket nézek, akkor ajánlhatna is hasonló témában sorozatokat.
Az sem lenne rossz, ha jelezné egy sorozatból mikor indul a következő évad (ha van már bejelentett dátum persze)
Szóval nem rossz ez a Trackseries, csak többet is kilehetne belőle hozni.

 

Ajánljatok Ti valamit! :)

Rengeteg sorozatot láttam már. Főleg sci-fi, néha horror kategóriában, így elég nehéz már bármi jót találni. Jelenleg csak a The 100 fut amit nézek. Ez mondjuk kifejezetten nem tetszik már az elmúlt évad óta. 
Szóval kellene most valami jó sci-fi, aminek van már kint legalább 2-3 évadja, vagy nemrég indult, de ígéretesnek tűnik.
Na most jó lenne ha belehetne linkelni a Trackseries listámat, hogy mik voltak meg eddig :)

Hozzászólások

Én az Expanse sorozatot kezdtem el nézni pár éve, amikor megjelent, de túl jó volt ahhoz, hogy a következőre is várjak, szóval inkább elkezdtem olvasni a könyveket, a Perszepolisz felemelkedéséig bezárólag. A könyvsorozat szerintem jobb, habár a második könyv nem tetszett. Aztán jött a második évad a sorozatból, ami nem volt olyan jó, mint a könyvek, de a második könyv szerinti eseményeket szerencsére lerövidítették. Aztán meg lehet, hogy már kint a harmadik is. 

Szerkesztve: 2020. 07. 18., szo – 15:15

- Ha a The 100 tetszik, volt egy backdoor pilot most egy előzménysorozatnak, azt érdemes megnézned, külön is érdekes, jól szórakoztam vele, bár a végére az volt az érzésem, hogy nem nézném meg sorozatként (mondjuk én unom is az előzmény sorozatokat / filmeket).

- Ha nem csak scifi érdekel, akkor a Motherland Fort Salem egy elég egyedi sorozat, egy évad lement, folytatják jövőre. Ha zárt történet érdekel, akkor Condor (kémsorozat, a Keselyű három / hat napja feldolgozása, első évad lezárt, második évad folyamatban), Dirk Gently (amerikai verziót láttam csak, 2 évad, két külön történet, eszement, Galaxis utikalauz stopposoknak írója által inspirálva), Counterpart (kémsorozat szintén, 2 évad, lezárt történet, vége is lett). Most hirtelen ezek jutnak eszembe, a Snowpiercer talán scifi, néztem, most lett végez az első évadnak, de nem annyira tartom kiválónak mint az előbbieket. Scifi-ben nem igazán van most ami a fejemben lenne, Westworld-öt elengedtem, Tales from the loop nem tetszett (nem igazán scifi mint melankólikus szenvedős dráma), Brave New World-be belekezdtem, de abbahagytam, a Ghost in the shell új folytatását meg untam.

szerk.: BSG és hasonló klasszikusok megvannak?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Köszi! Ezeknek zömét nem ismerem :)

BSG megvolt igen, spin-off sorozatokkal együtt.

Westworld első évada nagyon jó volt, második már nem annyira, harmadikat pedig még én sem láttam. De azért be kellene fejezni azt is.
Az új Ghost in the shell képi világa nem valami meggyőző, azért nem is kezdtem még bele.

Elso ket evadot szerettem es bosszantott is, hogy mennyire zavaros. Feltem tole, hogy elcseszik a harmadik evaddal, de igy eselyes, hogy megnezem. 

Sorozat tracker temahoz: hobbiprojektnek terveztem mar egy pont ilyet, amit leirtal, hogy hianyolod, de nem lattam annyira hasznosnak, hogy beletegyem a munkat. Ha esetleg nagyobb igeny mutatkozna ra - es meg nincs ilyen - , open source projektkent leporolnam a terveket. 

Szerkesztve: 2020. 07. 18., szo – 17:06

Köszi ezt a Dark -ot, már "szedem is le" :)

Tippnek, nem mai darab, de hátha kimaradt - FRINGE (A rejtély) - https://www.imdb.com/title/tt1119644/ (5 évad). Engem teljesen bedarált ez a sorozat, kb "megállás nélkül néztem" :)

Második, ami most fut, - NOS4A2 - https://www.imdb.com/title/tt5194792/  - Ez egy kissé Stephen King -re hajazó cucc, az első évad kicsit ilyen Tini-sztoris itt-ott, de ettől függetlenül számomra teljesen jó volt. Most fut a 2. évad (4 rész, ma jön az 5.), ami egy teljesen más szempontból világítja meg az első évad részeit. Kicsit bugyutának tűnhet amúgy, de egy próbát megér.

Harmadiknak, ez se mostani, bár a vírushelyzet miatt akár még jó is lehet :) - HELIX - https://www.imdb.com/title/tt2758950/  Bár két évadot élt meg, lelőtték, de azért nekem bejött. Alapból talán az ilyen "túlélő horror" game-ekhez tudnám hasonlítani első körben, egy próbát megér. (A 2. évad kissé kusza lett, de nem spoilerezek)

Bár nem Sci-Fi, de ide rakom még a Lucifer -t is. Szerintem zseniális lett 3 évad volt alapból, de szerencsére a kasza után a Netflix ráugrott, a 4. évad készlett + nemsokára érkezik az 5. évad is. 
Lucifer - https://www.imdb.com/title/tt4052886/   Ez inkább ilyen nyomozgatós menny/pokol témás cucc, cserébe viszont tele van poénnal. :)

Hátha valaki másnak is bejönnek ezek. :)

Ajánlott a Sinner is, Bill Pulmann-el

Doom Patrol sztem továbbra is jóság

A Snowpiercer is egész fogyasztható, nem tudom a lesz-e második évad a végén lévő cliffhanger egész remek.

[új] - No rainbow, no sugar - [új]

A Dark nekem is bejött, bár az én agyamnak már néha kicsit sok is volt a bonyolítás. A 3. évadot még csak most fogjuk elkezdeni.

A másik ami nagyon bejött az Ozark.

Láttam tavaly egy sorozatot és nem tudom mi volt a címe. Most már valószínű kijött a második évad is.

A történet az arról szólt, hogy egy űrhajón ami utaztatja az önként jelentkezőket (akik nem ismerik egymást) egy új világ felé felébrednek az emberek valami ütközés miatt. Az ütközéssel valami lény került be az űrhajóba és az egész évad alatt emberről emberre költözött és öldökölte a többieket. Volt a jelentkezők között egy hacker nő és egy ázsiai maffiózó is akinek rendőr volt a testvére. Ha jól rémlik azzal zárult a sorozat, hogy meglátják a cél bolygót.

Nem láttad véletlenül ? Mi a címe ?

Origin (2018), youtube gyártatta, 1 évad, nincs folytatása (nem is lesz, youtube nem gyárt sorozatokat már). De egyébként tényleg jó volt, BlinTux-nak is ajánlom. (Nincs lezárva minden szála, de azért elég sok nyugvópontra ért benne.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Foundation sorozat, és Dűne film, ezek most érdekesek. A Dűnéből is inkább sorozatot néztem volna, nem bírom elképzelni, hogy az első könyv első fele egy 2-3 órás filmként működni fog önmagában, nem lesz csak egy intro, amit majd nem akarnak nézni emberek...csalódjak kellemesen, rám férne.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Az új dűnét az csinálja, aki az új blade runner-t, ami nekem nagyon jó emlék. És az előtte levő filmjei is nagyon jók voltak, Arrival is egy remekmű szerintem. Szóval bizakodó vagyok, kb. ő meg Nolan neve visz el moziig.

A Lynch féle Dűnébe meg nem tudom mikor került bele az eső, de az alapvetően azt mutatta, hogy aki belerakta az még az alapjait se értette meg az első Dűne könyvnek, nemhogy nem olvasta a másodikat. A megjelenése sok dolognak szerintem érdekes volt, de a vége, meg pl. a harkonnen-ek iszonyú ostobaként bemutatása annyira félrebeszélés, hogy azt még csak perverzióval se jó nézni. A TV sorozat verziók is agyonvágtak dolgokat, de ott amennyire emlékszem az ideológia szolgalelkűen fel lett dolgozva, csak fura döntéseket hoztak más helyeken (Irulan...).

De úgy örültem volna egy Trónok Harca szintű költségvetéssel megáldott Dűne sorozatnak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Másik fórumon (sorozatjunkie.hu) az alábbit írtam:

"Egyrészt egyetértek, lehetne antológia, nagyon epizódikus, másrészt szerintem nem tudna akkora méreteket elérni nézettségben, főhős, kötődésre alkalmas karakterek nélkül (a könyvben fejezetek között több évtized is eltelhet, gyakorlatilag állandóan cserélődnek a szereplők). Én nem bánom, hogy átalakították, kérdés, hogy mennyire működik majd vagy örök élet, vagy iszonyatos tömörödés nélkül (nem egy emberöltő alatt lezajló folyamatokról van szó benne, közel se)."

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ha horror: Channel Zero nevű sorozat második évada megvan? Elsőt és harmadikat is láttam azok gyengék voltak (minden évadot más ír és rendez) de a második évad egy teljesen jó horror elég jó misztikus sztorival, teljesen megáll az egész, lezárása is rendben van. Sok jót hallottam még a https://www.imdb.com/title/tt3007572 Locke & Key-ről, amit nem láttam de vannak benne horror elemek. Sajnos nem sok jó horror sorozat van, tavaly előtt netflixen volt egy The Haunting of Hill House című sorozat, négy rész után beleuntam nem nagyon húzott be. Tehetsz egy próbát a Castlerock-al ami szintén horror (https://www.imdb.com/title/tt6548228/), én valahogy halálosan untam és három rész után elengedtem, annak ellenére hogy az első része még teljesen jó volt.

Channel zero 1. évadát láttam, szerintem érdekes volt, de én nem sok horror-t nézek, a második évad nekem baromira hiányos volt, hangulata az erős, de hiányos volt.

Locke & Key nem igazán horror, nagyon kis részben mondható annak, inkább young adult, vagy családi történet, végignéztem, ha az eleje tetszik, akkor megérheti tovább nézni.

Castlerock-nál végignéztem mindkét évadot, nem kellett volna, egy időre elegem is lett a horror-ból.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

most jut eszembe, nekem az Avenue 5 is bejött

[új] - No rainbow, no sugar - [új]

Mivel még senki nem írta a Devs-t, én írom. Csak egy évad, de nagyon jó. Aki nem látta a Csernobilt tavaly, ne hagyja ki. Ha nem is száz szálakékig pontos (aki nukleáris fizikában otthon van, néha kiszúr egy két dolgot), de ennél jobbat nehéz alkotni. 

Trackerre van ilyen: https://showrss.info ez ad egy személyre szabott feedet, azzal meg azt csinálsz, amit akarsz, pl. figyeled az új dolgokat benne vmi szkripttel.

“Politikusok a döntésüket a háttérben dolgozó szakemberek javaslatai alapján hozzák meg." (Trey)

Ha csak egy sorozatot nézel meg idén és szereted a sci-fit és az időutazós témát, akkor a Dark című sorozat legyen az.

Végignéztem, nem volt rossz, de inkább a "Cry" címet adtam volna neki. :D

trey @ gépház

Klasszikusokat nezem ujra. Van idom most. TSCC SGU Helix Fringe Another Life Almost Human The 4400 Haven Magicians Preacher Orphan Black Lost in Space Titans Legion The loftovers Into the Badlands The End of the F**in world

Ugy szabadon ezek jutottak eszembe, parat mar emlitettek, ahogy nezem.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Az Utopia egész jó sorozat. (a brit, 2013-as)

“Politikusok a döntésüket a háttérben dolgozó szakemberek javaslatai alapján hozzák meg." (Trey)

A 100 szerintem gagyi, nehéz lenne ez alapján ajánlani

A DARK meg a német Stranger things? Az elsô részen nem jutottunk túl

Ajánlás: Bordertown, finn nyomozós sorozat 3 évad.

Dark eléggé másabb mint a Stranger things. Igaz ebben is sok a fiatal, de nem kifejezetten csak a fiatal énjüket látod. 
Az egyik főszereplőt pl látod kisbabaként, kislányként, felnőttként és öregként.
Amúgy pont ez az egyik dolog amit tök jól megcsináltak. Vagyis a szereplőválogatást. Simán hihető, hogy valaki így nézett ki az egyes korszakokban.
És a Stranger things-el ellentétben nincsenek benne bugyuta dolgok. Alapjába véve egy komoly, darkos sorozat.
Persze az ideutazás néha szül megmosolyogtató szituációkat, de nem erre hajt a sorozat.
És persze a romantikus szál megvan ebben is, sőt, lényeges részét képezi a történetnek, de nem megy át olyan nyáltengerbe azért :)

Dark - Most végeztem az első évaddal. Huh. Vegyes érzések. Tény, az első pár rész elég "nyögve-nyelős volt" talán úgy a 4. részig. Onnantól már elkezdett érdekelni is, addig csak vakartam a fejemet, hogy mi is akar ez lenni pontosan :)

Viszont itt lehet kapkodni rendesen az embernek a fejét + figyelni hogy ki mikor hogyan miért....

Jöhet a második - harmadik évad :)

Köszi! :)

Igen, kicsit lassan kezdődik, de nem is baj, mert fokozatosan adagolja az infókat. Az évad végén meg azt veszed észre, hogy nem értesz semmit :)
Aztán megnézed a második évadot, aminek a vége fele már aszt hiszed már majdnem mindent értesz, aztán jön egy érdekes húzás és kiderül, hogy semmit sem értesz :D
Harmadikban aztán szépen lezárulnak a körök, de kb. az utolsó két részig még mindig nem érted "hogy játsszák ezt a játékot"

Amúgy igen, roppant mód kell figyelni a történésekre, mert különben hamar zavarossá válik. Nekem az első évadot meg is kellet néznem kétszer, aztán a 3. előtt még egyszer újranéztem az egészet.
Most hogy láttam a harmadikat, még mindig van pár dolog ami nem világos és abban is biztos vagyok, hogy vannak összefüggések, apró részletek amik eddig fel sem tűntek.

Na de majd télen újranézem megint.

A Dark-nak semmi köze a Stranger Thing-hez. Megkockáztatom, ha levesszük a CGI-t és a Hollywood-i tömjénfüstöt, akkor a Dark nagyságrendekkel jobb a ST-nél. Ugyan én rühellem a német nyelvet, de érdemes német hanggal nézni és magyar felirattal, mert az teszi autentikussá a színészek játékát. Néztem az angol szinkront, gyalázatos.

trey @ gépház

bojack horseman: ironikus érzelmi vergődés és önismeret, hollywood-i milliőben, sokszor vicces is. 

2 évad után a Dark nagyon bejövős. Ajánlom mindenkinek!

Akinek az első rész(!?) után nem jött be, az rengeteget vesztett a feladással.

Ajánlat: Lexx

Nagyon beteg, de nagyon vicces is tud lenni :) Amazon Prime-on elérhető.