Stay@Home

Megint itt vagyok Olaszországban. Az emberek mindenhol maszkot viselnek, az üzletekben több helyen is lázat mérnek beléptetéskor. Emlékeszem tavasszal az volt az indok a gyors olasz terjedésre, hogy felelőtlenek. Eddig azt látom nem azok, mi otthon ehhez képest igazi faszok vagyunk, mert a gyógyszertárba is már maszk nélkül jár be otthon a lakosság.

Olvasom az otthoni híreket, mely szerint "több Balaton, kevesebb Adria"-ra van szükség. Szerintem már csak gazdasági okok miatt is igaz az állítás. Emiatt azt gondolom, hamarosan meglépik a korlátozásokat. Ne feledjük a belföldi turizmusban nem csak az ország érdekelt, hanem kb az összes oligarcha is.

Amúgy tavasszal a síszezon után robbant be Európában a vírus. Szóval a nyaralás hasonló hatással van a  terjedésre, de inkább többel a lakosság csere miatt és talán némileg csökkenti a meleg a terjedést.
Szóval: maradjon mindenki otthon, én is azt teszem! ;)

Hozzászólások

Ha van quarantine tábla, akkor mozgasd már át az Oregon usert 2 hétre, addig ne tudjon már posztolni!

Ja, amúgy meg hiányolom, hogy nem tetted kötelezővé a hup olvasók között a maszkot, addig amíg itt olvasnak! Na meg jó lenne már látni, hogy a huperatív törzs összeállt végre! :)

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szerkesztve: 2020. 07. 12., v – 10:23

A maszkot se bírják a pofájukon tartani a buszon itt a keleti régióban. Jöhetne pár ellenőr. A sofőrök se hordják, és olyan amiért Pécsen meghúztak egy buszsofört, az itt mindennapos. A francia sajnálatos esemény meg még véletlenül se fordulhat elő. 

Auchan: bejáratnáűl kiírva, hogy a maszk viselése kötelező. Bejáratnál a fehéringes iqnuqu bizt.őr tojik rá (rajta sincs maszk rendesen), bent a dolgozókat figyelve 30-ból 3-4, aki rendesen visel maszkot, a többiek (incl. önkiszolgáló pénztáraknál sertepertélő dolgozók meg biztonságiak) nem.  (Jó, ebbe a "nem"-be beleszámoltam azokat is, akin csak a szájukat tarkarják el).

Egyszer írtam a vásárlók könyvébe, válasz gyakorlatilag a "köszönjük, figyelmeztetjük a dolgozókat a maszkviselés fontosságára..." - magyarul köszi, de lasz@rjuk - merthogy javulás na az nincs - sőt.

Érdekes, hogy egy élelmiszerekkel foglalkozó munkahelyen a rosszul van felvéve a hajháló/kendő/sapka/akármi, már megy a bírság... Jó, tudom, nincs rá ember... De lehetne - bár a jegyeketbérleteketkérem garnítúra nem biztos, hogy alkalmas lenne rá - üzletekben meg... Az idősávok betartatására sem volt igazából személyi állomány a megfelelő szerveknél :-/

Nem tudom, te hogy bírod a maszkot, de ha nem kerékpárral megyek munkába, az a közel másfél óra, amíg beérek, kínszenvedés szájkosárban. Szóval munkahelyen napi nyolc órában, meg még az utazás is szerintem nem reális elvárás. Mindamellett mondom ezt, hogy nem azok közé tartozom, akik szerint a COVID19 egy hoax. Szükség van járványügyi intézkedésekre, de nem érdemes túltolni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az eladótérben kötelező a maszkviselés. Pont. Ha az, akinek az egyik feladata az lenne, hogy szóljon érte, ha nem teszem, az nem viseli, akkor az ugye gáz? Egyébként meg nem 8 órát kell ott állnia, rotálódnak, kimennek pihenőidőre - simán kibírható 1-2-4 óra(!) maszkban. Tudom, próbáltam. Az, hogy a vitálkapacitásod milyen, az egy dolog - kerékpáron, fizikai terhelés mellett valóban nehezebben viselhető el a maszk - de itt nem kifejezetten komoly és folyamatos fizikai terheléssel járó minkát végzőkről van egyébként szó. (De polcot tötleni is lehet maszkban - a dolgozók egy része ugyanis úgy csinálja...)
 

A "nem érdemes túltolni"-n mit ért kend? Mert a maszk, azaz a lélegzés során keletkező aerosol és az abba kapaszkodó vírusok terjedésének megakadályozására a maszk a legalkalmasabb eszköz.

> Mindamellett mondom ezt, hogy nem azok közé tartozom, akik szerint a COVID19 egy hoax. Szükség van járványügyi intézkedésekre, de nem érdemes túltolni.

Magyarán te is a LOLkategóriások közé tartozol, aki szerint mindenkinek mindent be kell tartani, de ha te éppen a saját kényelmedből kivételt teszel, akkor az pont úgy van jól, mert te valamiért a szabályokon felül állsz :-)

Ennél már őszintébb volna, ha átállnál te is a just-the-flu brothers veszélytagadó táborba! Bármikor jöhetsz, mi szívesen fogadunk újoncokat!

" Azt nem érzem reális elvárásnak, hogy valaki ebben dolgozoon " - hogy te mit érzel reális elvárásnak, az a te egyényi szoc. problémád. Ott, ahol sok ember megfordul, és a szeparálás nem oldható meg, ott bizony mindkét oldalnak kell(ene) a maszk. (Az eü.-ben pl. meg tudják oldani, hogy hosszú órákon keresztül maszkban dolgoznak...) És ha már a vásárlókra nézve kötelezőnek írják ki, akkor én is ugyanúgy elvárhatom, hogy ők is vigyázzanak a vásárlókra, nem? 

" ha az elhasznált levegőt szívod vissza, esetleg szájszagú lesz a maszk, " - nem az elhasznált levegőtt szívod vissza, ez az egyik. A másik meg fogat kell mosni, és nem lesz szájszag.
A másik oldalról meg lesz...rom, hogy bűzlik a maszkja, és azt szagolja - mivel nem tudja, hogy fertőzhet-e vagy sem, így lesszives maszkot viselni.

Fizikailag 3 honapja nem talalkozok szinte senkivel, csak egy masik sraccal aki szinten egyedul el, es a parkban, social-distancingolva iszogatunk neha. Koszi, de nem tolem kell rettegned, ha osszefutnank egy boltban maszk nelkul. Feljel azoktol, akik basznak a tavolsagtartasra, hazibuliznak karanten idejen, egymas nyakaba esnek reszegen, stb. De ne akarj engem kenyszeriteni barmire is az eddigieken kivul. Eleg volt.

LOL, szóval te parkban iszogatsz - tilos!!!! - és maszk nélkül mész boltba - TILOS!!!! - de azért fenn akarod tartani magadnak a "nem tőlem kell félni"™ image-et? :-)

Inkább állj be közénk a just-the-flu brothers™ klubba! Jobban jársz, mi elfogadóbbak vagyunk a diversz véleményekkel és viselkedésformákkal szemben!

Az az őr 8 órában lélegezné vissza a már részben felhasznált levegőt. Ha zavar, szerintem húzz egy átlátszó kukászsákot a fejedre, úgy biztonságban vagy. Egyébként nem tudom, hogy Magyarországon mi a törvény, de Angliában pl. a távolságot kellett betartani és egyáltalán nem volt maszkviselés. Ha megvan a 2 méter, az is valami, 2 méteren belül meg fel lehet venni a maszkot a rettegők miatt. A gyümölcsöt amúgy is meg szoktuk mosni. Kezet is szokás mosni. A pakiknak meg hiába mondasz bármit, az ő sorsukat előre megírta a hamis istenük, úgyhogy telibeszarnak mindent. 

Adjon a munkáltató elegendő mennyiségű és minőségű maszkot. Vannak helyek, ahol vírustól függetlenül adott munkakőrhöz kell maszk, ha pont a biztonsági őr nem bírja, tanuljon tovább és végezzen szellemi munkát otthonról. Én március végén igaz csak egy napon de 3M pormaszkban és latex kesztyűben dolgoztam, be kellett jönni a HO-ból, nem kényelmes, de nem lehetetlen.

Buszon hogy tartod a távolságot?

A járdán nem bírták tartani a távot, gyakran nekem le kellett mennem a járdáról mert párossával egymás mellett haladtak fiatalok és ők nem tértek ki, áprilisban.

Szerintem, ha egy pizzazsíros ujjú informatikus, ahogy trey drága aposztrofált engem másütt, a pofáján tudja tartani a maszkot, más se picsogjon.

" Az az őr 8 órában lélegezné vissza a már részben felhasznált levegőt. " - Gondolom ezt a fácsén terjedő blőd baromságból vetted... Az, hogy a briteknél mi az előírás, az ott releváns, itt nem. Itt kiírják, hogy kötelező, de a dolgozóikkal sem tartatják be.

Nem vagyok Faceborgon. Repültem úgy, hogy volt rajtam maszk egy ideig. Nem bírtam sokáig én sem és a többi utastársam sem, megfájdult a fejem. Az én soromban nem ültek, úgyhogy az orromról levettem. Meg aztán 2 hetes karantén jött mindenkinek, szóval nem idegeskedtem miatta.

Az, hogy a nagy kapkodásban hoznak egy nem teljesen életképes szabályt, az csak annyit jelent, hogy az emberekre marad, hogy életszerűvé tegyék. Van, aki visszaél mindennel, van, aki gumibottal a seggében született és van a normális, aki megérti a celját és tud kockázatot elemezni és mérlegelni.

Ha valaki göthös, eleve nem neki kéne heti offline nagybevásárlást tartania, kezdjük ott. Ez az első szűrő. Utána meg ott a 2 méter távolság, aztán meg legvégül a maszk, ha túl közel jön valaki. Ezzel csökkentetted a kockázatot további probléma nélkül.

Én egyébként a korlátozások óta számolom, hogy hányszor tüsszentettem vagy köhögtem nyilvános helyen, beleértve a parkokat is. Március második hete óta egyszer. Akkor is egy Temze melletti park volt az a hely és senki nem volt az egész környéken. Szóval szerintem eléggé hozzájárultam ahhoz, hogy ne terjedjen rólam betegség, amit ha meg is kaptam, 0 tünete volt. Angliában csak az hord maszkot, aki valami betegség miatt tart ettől a vírustól, vagy hypochonder. 

Horvátországban romlik a legdurvábban a helyzet - ez utóbbi viszont (egyelőre) maradt "zöld" (ha rosszindulatú lennék, hozzátenném, hogy majd ha a cimborák és spanjaik hazaérnek, akkor lesz sárga vagy piros...)

Amikor meg le volt zárva, akkor a "nép hangja" tudni vélte bennfentesként, hogy "azért, hogy Pénztáros Lölőnek menjenek a szállodájába!!!!4444". Nem lehet itt jót csinálni. :D

trey @ gépház

Maradj csak nyugodtan. Majd arra kiváncsi leszek, h mennyire lesz őszinte a mosolyod jövő ilyenkor, mikor ugyanez lesz a mondás. Szerintem hervadni fog kissé-

Mi azért biztos, ami biztos, a jövő héten megyünk az osztrák alpokba egy hétre. Szeptemberben ha még lehet, akkor horvát tengerpart.

Ja, olasz, OK, bocsi, hamut szórok a fejemre. Ott van tenger, stb, onnan felesleges menni bárhová is. :)

Szóval, csak azt szerettem volna nyökögni, h ha lesz oltás, akkor az nem idén lesz, és valószinűleg nem is jövőre. Most annyi történik, h lett egy ilyen covid19 is a h1n1, stb mellé. Nagy volt a pánik, majd hozzászokunk, lesz rá normális kezelés, amivel jobb eséllyel lehet túlélni. Nagyon sok orvosnak az a véleménye, h nem lehet ez ellen hatékony oltást készíteni, és soknak pláne az, h nem kellene ezzel ennyire komolyan foglalkozni. Laikus meg csak pislog, h kinek is higgyen.

Amit irsz az eleg regio fuggo lehet, mert amit en tapasztalok, hogy a gyogyszertaraknal maszk es az utcan van a sor, egyesevel lehet menni, a posta szinten, a kisebb es nagyobb elelmiszeruzletek a dohanyboltokkal egyutt szinten maszk, be sem engednek maszk nelkul.

Haggyámá, a maszkkal nem lehet örökké fékentartani a göthöt. Jönni fog az ősz meg a tél, és terjedni fog akármit is teszünk ellene.

Ellenben ha fertőtlenítünk és maszkozunk, annak mindenféle káros hatásai lesznek az emberi kapcsolatokra, és a mentális állapotunkra. Plusz jókis allergiákat fogunk kinevelni a meglévők mellé. Csak ez már három lépés...

Én elborzadva látom az utcán, boltokban, mindenhol és olvasom itt a rettegőket.

1. Idős néni az utcán alig bír menni, de rajta van a maszk,
2. Középkorú nő kerékpárral, rajta a maszk, ahogy elmegy valaki mellett, még a fejét is elfordítja,
3. Van olyan, aki ha lát valakit, akinek nincs maszkja, akkor feljelenti, ír a vásárlók könyvébe, legszívesebben szívlapáttal a helyszínen agyonverné,
...

Napi kb. 10-20 fertőzött mellett kellene esetleg egy picit jobban vigyázni.
Miközben három hete gyakorlatilag nincs új fertőzött nálunk, tehát gyakorlatilag nincs mit elkapni.

" Napi kb. 10-20 fertőzött mellett kellene esetleg egy picit jobban vigyázni. " - A hivatalos statisztika érdekes dolog: nézd meg a hivatalosan fertőzöttnek tekintettek és az elhunytak arányait: jóval magasabb mortalitás jön ki, mint ami valós.
Óvatos becslések szerint is többszöröse a valós aktív fertőzöttek száma annak, amennyit a hivatalos statisztika mutat.

" Van olyan, aki ha lát valakit, akinek nincs maszkja, akkor feljelenti, ír a vásárlók könyvébe, legszívesebben szívlapáttal a helyszínen agyonverné, " - Ha és amennyiben kötelesően előírt a maszk viselése, akkor legyen szabálykövető, és viselje. Ha a csemegepultban puszta kézzel pakolná az eladó a felvágottat a mérlegre, akkor is szóvátenném, illetve ha rendszeres, akkor bizony "írásba foglalva" is eljuttatnám az illetékeshez az észrevételemet. És ne, nem verném se agyon, se pofán, csak szeretném, ha a szabálykövetésben javuló tendencia mutatkozna.

Óvatos becslések szerint is többszöröse a valós aktív fertőzöttek száma annak, amennyit a hivatalos statisztika mutat.

A nullát szorozhatod tetszőlegesen, akkor se lesz sokkal nagyobb.

Ha és amennyiben kötelesően előírt a maszk viselése, akkor legyen szabálykövető, és viselje.

Arról beszélünk, hogy értelmetlen a szabályozás. A példád nem igen passzol ide.
Nézzünk egy jobb példát!
Az út szélén áll egy lerobbant, üres autó. Az autó és a záróvonal között 1,5 m van. Szabályosan nem mehetsz el mellette.
Mit teszel? A fentiek alapján gondolom ezt:
1. Hívod a rendőrséget, hogy szállítsák el a szabálytalanul parkoló autót.
2. Megvárod, amíg elszállítják és szabályosan tovább tudsz haladni.
3. Mindenkit, aki közben téged és a lerobbant autót kikerül, azokat feljelented.

" A nullát szorozhatod tetszőlegesen, akkor se lesz sokkal nagyobb. " - Ezt a nullát mondd annak, akinek a hozzátartozója igazolt COVID fertőzés következménye miatt van kórházban/lélegeztetőgépen/hullaházban. Nálad meg nálam okosabb virológusok és ilyen jellegű statisztikában járatos szakemberek véleményét kellene elolvasnod, nem baromságokat.

A balesetveszélyes forgalmi akadályt képező jármű rossz példa, de nézzük, mi ilyenkor a teendő. A közútkezelőt mindenképp értesíteni kell - különben nem tudnának róla, hogy gáz van. Ezen túlmenőleg, ahogy IT-ban is, itt is lézetik exception, és azt illendő jól kezelni - tehát jelen esetben kellő óvatossággal el lehet haladni a forgalmi akadály mellett, és nem, nem kell mindenkit, aki így tesz feljelenteni, mert adott esetben ez (óvatosan kikerülni) az elvárt és elfogadott viselkedés. És igen, ha szükséges, megvárok egy másik autóst, aki a beláthatatlan kanyar túloldalán segít a forgalom megállításával abban, hogy ki lehessen kerülni a döglött autót.

 

Nálad meg nálam okosabb virológusok és ilyen jellegű statisztikában járatos szakemberek véleményét kellene elolvasnod, nem baromságokat.

A hivatalos adatokról beszélek, amit nálam okosabb emberek készítenek. ;-)

Ezen túlmenőleg, ahogy IT-ban is, itt is lézetik exception, és azt illendő jól kezelni - tehát jelen esetben kellő óvatossággal el lehet haladni a forgalmi akadály mellett.

Bocsi, de ez szabálytalan! Nem lehet elhaladni mellette! Érdekes, hogy ilyen esetben teszel a szabályra és elhaladsz a lerobbant autó mellett.

Osztrákoknál nyaralok épp, a hegyekben. Nagyobb városokban zárt térben felveszik a maszkot, de olyan idiótát, mint otthon nem látni, h utcán hordja, vagy egyedül a kocsiban. De plö a szállásunkon schladmingban senki nem hordja, lidliben, billában az eladókon sincs, sehol.

Szerkesztve: 2020. 07. 14., k – 10:49

Egy kis északi perspektíva: Itt a finneknél kifejezetten nem ajánlott a maszk, világosan értésre lett adva, hogy nem véd, csak hamis biztonságérzetet ad. Gyakorlatilag a műsor kezdete óta (itt március közepe) kevesebb mint tíz emberen láttam maszkot, néhány idős emberen a boltban.

Most jöttem meg egy pár napos nyaralásból Észtországból, maszkot egyet sem láttam az egész utazás alatt. A Helsinki - Tallinn kompon kevesebben voltak az ilyenkor szokásosnál, de az emberek ugyanúgy buliznak, mennek a bárokba, buliznak, jól érzik magukat. A finnek és a balti országok között már június eleje óta nyitva a határ, tegnap megnyitották a beutazást majdnem az összes EU országból, kivéve a svédek meg egy pár távolabbi ország. 

Szóval itt próbálják az emberekkel megértetni, hogy semmi pánik, a COVID nem annyira gáz, mint ahogy a Guardian meg a fészbúk népe nyomatja. Amúgy itt a finneknél összesen 329-en haltak meg a COVID miatt, ezzel sikerült alulmúlni az utóbbi tíz év adott időszakra számolt halálozásat, tehát itt nemhogy excess death, de kifejezetten halálozási hiány lépett föl, szóval nehéz pánikban tartani az embereket. A mi megyénkben pl már június eleje óta egyetlen eset sincs, annak ellenére, hogy egyre többet tesztelnek. 

Csaba

A mi megyénk a finn tóvidéken van, a finneknek saját belső célterület. Külföldről szerintem épelméjű ember nem jön ide nyaralni (drága, és sok a szúnyog, meg az időjárás is "érdekes"), szóval inkább azt mondanám, hogy nem. A finn lakosság viszont júliusban gyakorlatilag elköltözik otthonról, kivonulnak a természetbe a kis házikóikba, vagy külföldön vannak, a városok nullára ürülnek. (Aki nem látta még, az nem hiszi el, de szó szerint kell érteni.) 

Észtország veszett jó hely, ha még nem jártál, nagyon ajánlom. Most Haapsaluban voltunk, ami egy régi spa város, van vár, vasút múzeum, gyógyfürdők, stb. Három nagy teenager gyerekkel kiváló volt, mindenki talált magának neki való szórakozást, kaja szuper. Már sokadjára vagyunk itt az észteknél, nagyon szeretem. Tallinn persze gyönyörű, csak hát oda itt a környéken mindenki megy, én jobban szeretem a kicsit kevésbé frekventált helyeket. Már korábbi években megvolt Tartu (kultúrközpont), Viljandi (régi német lovagrend vár, plusz nemzeti parkos túrahely), Pärnu (homokos tengerpart). Amúgy a másik két balti ország is érdekes, de nekem az észtek jöttek be a legjobban.

Ja igen, én nem szeretem a nagy meleget, nyaralás közben sem. (Gondolom ez nem meglepő így tizenhat év Finnország után.)

Csaba

Amúgy amikor írtad a sztoridat az olasz házvásárlással, abból inspirálódva nálunk is felmerült, hogy egy hasonló tranzakciót egy észt ingatlannal meg lehetne ejteni, de aztán elvetettük. Egyrészt nem tart még ott a kassza, hogy értelmesen meg lehessen tenni, másrészt én jobban szeretek minden évben máshova menni, kicsit mást csinálni. Talán majd tíz év múlva lenyugszom, esetleg akkor. (Vagy felülök majd a bringára és körbetekerem a világot, még nem döntöttem el.)

Csaba

Nem ismerem az észt gazdaságot. Az ittenit igen:

- ingatlan árak a békasegge alatt
- turizmus kétszámjegyűt fejlődik évente
- természeti adottságok Maldív-Szigeteket idézi
- Puglia az átlag európainak felfedezetlen, mert hamarabb elmennek Ázsiába
 

Van egy város itt Taranato. Nem voltam még ott, a netről ismerem, főleg az árait. Tarantoban a legnagyobb munkáltató egy hatalmas vasipari vállalat volt, aki csődbe ment. Emiatt az ingatlan árak így néznek ki:
https://www.immobiliare.it/ricerca.php?idCategoria=1&idContratto=1&idNazione=IT&prezzoMinimo=25000&criterio=prezzo&ordine=asc&pag=1&vrt=40.497831,17.129432;40.515968,17.271251;40.505269,17.352978;40.435637,17.344908;40.384152,17.24979;40.38925,17.170639;40.497831,17.129432

Ez lett talán a legolcsóbb tengerparti város Olaszországban. 

Nem ismerem az észt gazdaságot.

Észtek nagyon félnek az oroszoktól, a finneket nagy példaképnek tartják, sok mindent másolnak tőlük. (Persze az észt nyelv nagyon hasonlít a finnre, kicsit lehet is érteni őket a finn alapján, de kulturálisan nagyon hasoló a két ország.) Nagyon sokat invesztálnak a digitális gazdaságba, oktatásba, meg a startup scénába, nagyot fejlődött a gazdaságuk az EU csatlakozás óta. Ez szépen látszik rajtuk, először Tallinnt építették ki gyönyörűen, aztán Tartut és Pärnut, de a "jólét" már kilóg a világvégi kis helyekre is, épül mindenhol az egész ország. Jó látni őket. Leginkább az orosz határ mente van lemaradva, Narva és környéke, ahol az orosz nyelvű kisebbség lakik. 

Szerintem jól csinálják, kb megtalálták a kitörési vonalat egy természetes erőforrásokkal nem rendelkező, alig másfél milliós népesség számára. Amikor ott járok, mindig azon filózom, miért nem működik ez a modell Magyarországon. Amúgy még pár év, és az észt ingatlanpiac sem lesz annyira olcsó, még finn pénztárcának sem. (Tallinn már most se olcsóbb, mint Helsinki, vidéki városokban már 40-50k Euróért elérhetőek belvárosi nagy lakások, értelmes helyen.)

Csaba

Ez most komoly? Újpalota lakótelep ár / 3? Ott? Látom, de nem hiszem el. Ez tényleg ilyen olcsó?

(A csizma sarkánál sosem jártam. Catania, Róma, Siena, Nápoly, San Marino /tudom-tudom/, Venice, Bibione és ezek környéke jobbára. Szóval van egy kis lovin' Italia.)

Vagy nagyon vakegér/tudatlan és kalkulátor félrenyomkodó vagyok (üssetek bátran), vagy nagyon nem értem mitől ilyen olcsó. Nem lehet hogy ezek ilyen bérlakás konstrukciók? Vagy valami egyéb buktató van?

echo crash > /dev/kmem

A jobb környékeken 100e++ egy 120nm++, de  Újpalota szintnél igaz.

 

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Taranto

Ha mondjuk Győr vagy Kecskemét bebukná az autógyártást nullára, akkor az is így járna. Szerintem tartósan egy történelmi tenegrparti városban nem.lehet ennyire lent az ár.

Tarantoban es Lecce-ben azert nem elhanyagolhato merteku szervezett bunozes folyik. De mivel turizmusbol is elnek a tengerparton, a helyi mafianak a kulfoldiek vegzalasa tabu. De szuletett olaszoknak nagyon jo okuk van nem oda koltozni, naluk elkepzelheto, hogy a bekoltozes napjan erkezne egy "visszautasithatatlan ajanlat". Egy gyar bezarasa indokol olcsosodast, de onmagaban nem ekkorat. Ez ott egy eves atlagfizetes.

Elolvastam a teljes blog.hu-s blogot. Bár nem fenyeget a veszély, hogy ezen gondolkozzak, de érdekes volt, köszönöm!