[MEGOLDVA] Virtualizáció kezdő

Fórumok

Sziasztok!

Vettem egyszer régen egy ilyet, mondván hogy majd jó lesz a gyereknek. Aztán eltelt "pár" év, előkerült, és gondoltam most kipróbálom :-) A papírja szerint WinXP, Vista vagy Win2000 kell hozzá (2010 előtti szoftver, a telepítőlemezen DirectX könyvtár is van). A gépemen (ThinkPad 430s, 8GB RAM, SSD) persze csak linux van (Mint 18 xfce, kernel 4.4.0), ezen szeretném valahogyan futtatni. Egy winXP-t talán elő tudok húzni valahonnan, de nem igazán van kedvem nekiállni telepíteni a linux mellé. Viszont arra gondoltam, hogy hátha virtualizálva működne. Ebben azonban teljesen kezdő vagyok, a kérdésem tehát az, hogy melyik VM szoftverrel kezdjek hozzá (VMWare, VirtualBox, egyéb) és hogyan? Vagy futhat ez akár wine-nal is? (ahhoz sem értek persze).

Előre is köszi a segítséget!

 

Frissítés: a segitségeteknek köszönhetően sikerült beüzemelni a virtuális XP-t (nosztalgikus érzés volt), a végén a (gagyi) usb-s rajztáblát is sikerült csatlakoztatni, a teszt-programjában meg tudtam nézni, hogy minden gomb működik, de a szoftver valamiért nem akart elindulni... Úgyhogy végül kerítettem egy win 7-es laptopot, arra simán feltelepült a szoftver, és most boldogan rajzolnak-színeznek vele a gyerekek. Happy end, és köszi mindenkinek mégegyszer!

Hozzászólások

A legcélravezetőbb a WINE lenne, de még mindig pilótavizsgás ha nem megy. Szóval ha az nem okés, akkor neked a legkényelmesebb a már fent említett VirtBox. Ott csak kattintgatsz párat és mehet is az xp telepítés. És lehet asztali ikonból is indítani.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Ami sikerült:

Ami nem megy:

  • nem tudom átállitani a felbontást 800x600-ról semmi másra (driver telepités előtt tudtam...),
  • az usb-s rajztáblát hiába dugom be, nem látja a virtuális gép (a gazda gépen az lsusb látja)

Esetleg valami ötlet?

Szia!

Egyrészt próbáld meg az extension pack-ot, az sokat javít az USB stacken. Másrészt oda kell adni a virtuális gépnek az usb eszközt, mint perifériát. Ezt úgy tudod megtenni, hogy miután bedugtad a táblát az usb portba, a virtuális gép ablakának jobb alsó sarkában megkeresed az USB ikont, majd kattintás után kiválasztod melyik USB eszközt akarod odaadni a virtuális gépnek. Ha jól megy a dolog, akkor később lehet beállítani szabályt is rá, hogy az adott eszközt automatikusan adja oda a gépnek ha bedugod.

Ha ez az egész mégsem vezet eredményre, akkor meg lehet próbálni VirtualBox helyett a VMware player-t is (otthoni célra használható ingyenesen), abban nekem több eszköz működött gond nélkül (talán jobb az USB stack egy picit)

VM player baratsagosabb kezdoknek, minden benne van az alap telepitesben ha felteszed. USB eszkozt meg hozza kell csatolni a vmhez nem csak a hosthoz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 06. 15., h – 02:33

Köszi mindenkinek a segitséget! :-)

Úgy tűnik a virtualizáció és a hardver működik, most már csak a  szoftvert kellene rábirni, hogy fusson...