Milyen nyomtatót?

Fórumok

Sziasztok!

3 hónapja vagyok home office-ban, és most már nagyon idegesít, hogy el kell járkálnom itthonról ha nyomtatni kell jelenléti ívet, szerződést meg hasonlókat. Keresek olyan nyomtatót, ami:

* megbízható
* működjön windows és linux alatt is
* minél kevesebb helyet foglaljon
* hetente kb. 10 lapot fogok vele nyomtatni. A nyomtatási sebesség nem szempont. Nem baj ha lassú.
* hálózatos csatlakozásra nincsen szükség (se kábeles se wifi), de ha van az se gond
* nem fontos, hogy színes legyen, de ha színes az se gond.
* jó lenne ha tudna szkennelni (de ez egy kicsit ellentmond a kis méretnek)

A nyomtató ára nem annyira fontos szempont (lehet drágább is), viszont az jó lenne ha utángyártott festéket megbízható módon be tudna fogadni.

Rühellem a papírt, ahol csak tehetem elkerülöm. De ezt most már nem tudom elkerülni. Abszolút semmi tapasztalatom nincsen nyomtatók terén. Ha van itt valaki aki foglalkozik ilyesmivel és van tapasztalata, akkor a fenti kritériumok alapján ajánlhatna valamit. Próbáltam szétnézni neten, de annyira sok fajta nyomtató van, és annyira kevés a tapasztalatom, hogy segítség nélkül esélyem sincs jót választani.

Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 06. 12., p – 09:24

Ha lesz egybefüggő két hétnél hosszabb idő, hogy nem nyomtatsz, akkor lézert, mert a tintás beszáradhat.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem, a Brother HL-1222WE (1223WE) a szkenner nélküli változat, annak multifunkciós párja a DCP-1622WE (1623WE). Ezek a TN-1090-es tonert használják, eredeti kapacitása kb. 1500 oldalra elegendő és kb. 6500 Ft-tól kapható. 3 év garanciát adnak a nyomtatókra, ez alatt az idő alatt nem éri meg elcseszni a garit utángyártott vackokkal.

Ennek elődje volt a TN-1030-as tonert használó Brother gépek, amit még a hajdani Samsung fejlesztett ki. A fent már említett utód, a 1090-es toner csak 1 fogaskerékkel tartalmaz többet, és közben fele annyiba kerül. (1030-as tonert használó nyomtatók: HL-1110E, HL-1210, DCP-1510, DCP-1610, MFC-1810, MFC-1910, illetve ezek 2-esre végződő retail variánsai).

A DCP-1623-nak elvileg olcsóbbnak kellene lenni, mint a DCP-1622-nek. A 1623-at csak pár nagykereskedő kiváltsága (pl. MediaMarkt), mások nem kaphatnak belőle. Különbség csak a burkolat színében van és a kezdő árban, amiennyiért a brother.hu átadja a kereskedőnek. Viszont trükközéssel (pl. kisebb áfával rendelkező országból importálással), vagy a haszonkulcs lefaragásával egyesek alá tudnak menni a 1623 árának. Vedd meg a legolcsóbb olyan helyen, akiben azért megbízol. Azért a garanciának nézz utána! Idehaza 2+1 év, ahol a +1 év ingyenes regisztráció függvénye.

Nekem is lassan aktuális lesz a csere, és a DCP-1622WE egész szimpinek néz ki, mindet tud amire szükségem van. Amit hirtelen nem találtam: bele lehet úgy tölteni az A4-es lapokat, hogy nincs nyitva az eleje? Roppantul idegesít, hogy csomó nyomtató ilyen mostanában (nem zárt a tálca, és lepi a papírokat a por, vagy mindig ki kell szedni amikor nem használom). Utoljára Samsungot vettem, azok úgy vertek át, hogy a tálca a nyomtató hátuljából lógott ki 10-15cm-et. Persze semmilyen termékfotón vagy leírásban nem lehetett ezt látni, ügyes... :)

Ha esetleg ez sem teljesen zárt, akkor hasonló tudásban/minőségben/árban tudnál ajánlani olyat, ami igen? Előre is köszi!

ha jol emlekszem akkor nem tudsz beletolteni ha nincs nyitva, es csak nyitott talcanal nyomtat, de 5-10 lap papir neha benn szokott maradni mikor racsuktam es sose reklamalt
olyant keress aminek a talca igy nez ki az elejen mint ennek, https://www.brother.co.uk/printers/inkjet-printers/mfc-j895dw, beletolteni menet kozben ebbe se tudsz, de pormentesen van tarolva az osszes lapod

Persze, csak addig nem találkoztam ezzel a jelenséggel, illetve annyit láttam csak, hogy nagyon sok a "lenyitható előlapos" nyomtató, amit nem lehet becsukni ha benne van a papír. Így hát elkezdtem olyat keresni, amin látszik hogy zárt tálcás, még videókat is találtam a Samsungról (persze ott is csak az elejét mutatták). Arra nem gondoltam volna, hogy méreteket kell ellenőríznem, meg összevetni egy A4-es lappal, hogy vajon belefér e, mert az elöl patentül záródó tálca a nyomtató seggén kimegy a semmibe :) Persze azóta már tudom, és nyilván már megnézném jobban.

Éppen most vettem egy ilyet. Hogyan lehet belépni a webes interfészébe?

Részletesebben: Fel van installálva. A böngészőben bejön a webes interfész, de abban csak egy "General" tab látszik, amiben nincs lehetőség semmilyen konfigurálásra. Volna egy login mező, de nem tudom kitalálni, hogy mi a jelszó.

Már rengeteget gugliztam: Egyes helyeken azt írják, hogy a device hátoldalán van a default jelszó (ezen nincs). Máshol azt írják, hogy a default jelszó "access" (nem működik). Próbáltam resetelni, hátha azért nem működik, mert korábban el volt állítva. Úgysem. Más videókon azt mutatják, hogy a device menürendszerében, hogyan lehet megtalálni a jelszót, de ez egy egyszerű eszköz, nincs menürendszere.  Egyáltalán létezik más is, mint a General tab? Hátha egyáltalán nem is lehet konfigurálni ezt az izét?

Szerk:  Ezen az oldalon

https://support.brother.com/g/s/id/htmldoc/printer/cv_hl1210w/uke/index…

azt írják, hogy "3. No password is required by default. Type a password if you have set one ...".  Persze nem működik.

 

Szerk: Megvan, "initpass".

Csak, hogy érzékeltessem, miről van szó: Tömegével vannak kérdések és válaszok rá, hogy mi  default jelszó. Például egy cikk (angolul) fesztelen, csevegő stílusban elmeséli, hogy sokaknak okoz nehézséget a default jelszó kitalálása, pedig a megoldás nagyon egyszerű. Ha ön is azok közé tartozik, akiknek nem sikerült megtalálni a jelszót, olvassa csak tovább a jelen írást. Bla, bla ... fél oldallal lejjebb: A jelszó "access". Hát nem az. Fél napom ráment. A kurva annyukat.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Én Kyocerát vennék, bármelyiket ami tetszik :), esetleg HP-t. Hogy melyik eszi meg az utántöltött tonert azt fejből nem tudom, de ha tényleg ennyire ritkán nyomtatsz és az ár nem számít, nem biztos, hogy érdemes küzdeni vele. Egy szar minőségű hamis toner tönkre vághatja a gépet, vagy keresned kell egy olyan dílert :) aki garit vállal a tonerre.

A kycera felforgatta a kicsi nyomtatós piacot azzal, hogy a toner csak a festéket tartalmazza és nincs egyben a nyomóhengerrel (vagy mi a bánatnak hívják) résszel. A TCO-ban úgy elverte a piacot, hogy azóta egy rakás nyomtató gyártó inkább a kyocerától veszi technikát, mint gyártana sajátot.

Ja, és van hozzá linux driver: http://www.kyoceradocumentsolutions.hu/letoltesek/tartalom/579138

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

En 3-4 eve vettem egy Brother DCP-1610W-t, soha tobbe nem vennek wifi nelkul nyomtatot, isten aldasa, oda pakolgatod ahova akarod, nem kell neki ethernet kabelt huzni vagy gep melle tenni es onnan sharelgetni a csaladdal, stb.

Ezen kivul is tokeletes, scannel, nyomtat halozaton keresztul ahogy kell, macre, linuxra, windowsra (egesz csalad hasznalja) nem szarad be (neha 4-5 hetig nincs hasznalva, neha sokat megy, teljesen kiszamithatatlan).

Csak ajanlani tudom.

Hmmm ... az azért megvan ugye, hogy többféle tintasugaras technológia van? Van, ahol a fej és a patron különálló részek, és van, ahol magában a cserélhető festéktárolóban vannak a fúvókák. Van továbbá olyan, ahol maga a fúvókás, beszáradásra hajlamos rész is külön cserélhető. Rég foglalkoztam ezzel, nem akarok hülyeséget mondani, de talán a HP tintasugarasai azok, ahol a festékkel együtt fúvókát is cserélsz. Drágább, de nem szárad be. Az Epson piezo technológiája meg nálam azt tudja, amit írtam. (Persze, ha hazudtam, akkor most is hazudok.) Lehet, hogy ma már nagyobb a felbontás, kisebb egy fúvóka, ezért is írtam típust. Nálam rém megbízható. Ha hónapokig (sok-sok hónap) nem veszem elő, akkor egy fejtisztítás után már rendben megy is a nyomtatás. (Én meg persze azon bosszankodom, hogy mennyi festéket pazarol tisztítás közben.)

A patronnal egybeépített fej is be tud száradni, ahogy a külön fej is. Volt az előbbi fajta hp nyomtatóm is.

Legfeljebb olyan trükk lehet, hogy az áram alatt lévő nyomtató a köpködőtartályba tol időnként automatikusan egy kis festéket, hogy megelőzze a beszáradást. Enélkül állásában beszárad, legfeljebb az különbözhet, hogy mennyi idő múlva. Persze, szerencsés kivétel mindig akadhat.

Canon IP4600 volt nekem üzleti célra, kb 5 évig használtam, teljesen rendszertelenül, sokszor csak negyed évente ÁFA bevalláskor nyomtattam vele, de néha meg hirtelen több száz oldalas üzleti prospektust. Csak eredeti Canon patron volt benne, soha nem volt semmilyen beszáradási vagy arra utaló probléma.

Az első napon pont ugyanolyan minőséget adott, mint az utolsón, amikor egy forró albérletben nyomtatás közben elhallgatott, és meg se nyikkant többet.

Ha lesz egybefüggő két hétnél hosszabb idő, hogy nem nyomtatsz, akkor lézert, mert a tintás beszáradhat.

Ez már nem állja meg a helyét.

 

Nekem van egy canon nyomtatóm, amnit csak cd / dvd nyomtatásra használok és egy külső tintatartályos broother. A canonnal volt egy három hónapos szünet és nem száradt be. Ezekben van valami védelem, ha áram alatt van igazgatja a fejet meg nem tudom még mit csinál, de x naponta neki áll kerregni, ha nem nyomtatok.

Szóval brootherből egy külső tintásat is vehetsz. Legfeljebb tíz évig nem kell bajlódnod a tintával, ha ennyit nyomtatsz.

/SZERK/ T300-T310-es széria. Régi modell, de még ki lehet fohni. Metroba 36-ért vettem. Ha nem kell lapbehúzós szkenner, akkor felesleges ennél komolyabbat.

Modern piezzos nyomtatókra tényleg jellemző, hogy védik magukat a beszáradástól. Brothernél az InkBenefit technológia megjelenésével kezdődött. Részlet egy leírásból: "Beépített Tisztító Rendszer - A Brother szabadalmaztatott, beépített tisztító rendszere segít megakadályozni, hogy a nyomtatófej kiszáradjon-ezáltal növeli a megbízhatóságot." Tapasztalatom szerint hónapokra magukra lehet hagyni a gépeket, csak áram alatt legyenek, feltéve ha nem a fűtőtest mellett állnak, vagy óvodában a déli fekvésű ablak előtt. Nem a fej mozgatásán van a lényeg, hanem hogy a fejben lévő tintát még beszáradás előtt kinyomják a festék elnyelő szivacsba. (Ez pazarlás, és a szivacs is idő előtt megtelik, de még így is sokkal gazdaságosabb, mint a fejcsere.)

Ez a tisztítási módszer a J100, J105, J200-as nyomtatókkal kezdődött, amik nem tintatartályosak, hanem patronosak. Kifutó széria, "KGST" piacra szánt készülékek, nyugaton nem kapható, de idehaza még pár helyen lehet kapni. Gyártásával valószínűleg már (rég) leálltak.

Külső tartályos nyomtatót nem gyártott a Brother, és nem is fog. Az Epsonnak voltak ilyen gagyi hatású gépeik, melyeknél a tartály a gépre akasztva oldalt lifegett. Extra hibaforrást jelentett, nem is tűnt profinak, már leszoktak róla.

A T300 és T310 két különböző széria. A T300, T500W és T700W már megszűnt (kifutott). Azokra már nem jár a 3 év garancia, csak beragadt példányokat lehet kapni.

Az új széria a T310, T510W, T710W, T810W és T910DW, sok mindenen változtattak. Ezek futnak most, de már küszöbön áll az utód, a 20-as végződésűek. Semmitmondó videót lehet találni róla a neten, de hasznos infó egyelőre nincs az újdonságokról.

Nem a nyomtató a gagyi, hanem a megoldás, ahogy a tintatartályt utólagosan hozzátoldották a géphez. Nem véletlenül számoltak le ezzel a szégyenfolttal, és építették bele a gépbe a tartályt. Át kellett hozzá tervezni, de nem csak esztétikailag vált szebbé, és statikailag stabilabbá, hanem a csövek útját is lerövidítették, ami számos előnnyel jár.

Rendszeresen használt piezzos nyomtató esetében teljesen átlagos teljesítmény az 50.000 oldal. Eredetivel tintával az üzemeltetése szó szerint filléres tétel, és ebből lehet bizonytalan eredetű tintával 30%-ot lefaragni. Ajánlom a kollégáknak, hogy petróleumot tankoljanak a kocsijukba, mert úgy üzemeltetésen egy csomó pénzt meg tudnak spórolni!

Ezt én sem értem, hogy egy eleve nagyon gazdaságos eredeti tintán miért kell spórolni egy csomó rizikófaktort bevállalni. Mellesleg a garancia is ugrik.

Én már két és fél éve használom a brootheremet, még mindig háromnegyedénél jár a tintaszint, pedig bérnyomtatni is szoktam. Már azon gondolkodom miket nyomtassak még, hogy bele ne száradjon.

Szerkesztve: 2020. 06. 12., p – 10:22

nekem ilyen van:

Samsung M2070W

https://support.hp.com/hu-hu/product/samsung-xpress-sl-m2070-laser-mult…

 

kb 4 éves, eddig 2 tonert fogyasztott.

megy Linux, Windows, Andoroid-ról is, szkennel is,

és útban sincs, mert el van rejtve egy zárt szekrényben, ami a gyerekek ellen i védi  :) (WiFi-s)

 

Eddig tökéletesen kielégítette az igényeinket. tudom ajánlani.

Használunk ilyet. Addig semmi baj nem volt míg tartalék volt. Viszont kb 5 éves korában munkába fogtuk. Napi 20-50 scannelés + havi 2-3k nyomtatás. A scanner 2 hónap után bedöglött. A szán megakad és csak kattog nem megy vissza. A nyomtató az kicsit tovább bírta. A papírra elég érzékeny lett, rendszeresen begyűrte vagy egyszerre két három lapot is bevett, ezért visszament tartaléknak, bár szívem szerint kidobnám. Szóval nem kell tőle sokat várni.

ui.: kb. 20 tuner elment már rá. Az szerintem 30k nyomtatás. 

Hp p1102w jól szuperál nálam is. Négy éve vettem, mivel nem sokat nyomtatok, így még a gyári toner van benne. Bár egy utángyártott toner is van mellé téve, nem tudom megromlik -e :D Épp olyan akció volt, hogy olcsóbb volt ez a wifis, mint a sima usb-s.  Megy minden oprendszeren.

Mondjuk amilyen tempóban nyomtatok, a 10 éve vett oki b2200 nyomtatómban is a gyári toner van még és működik. Igaz a lap behúzó görgőt meg kellett érdesítenem, mert az évek alatt degradálódott a gumírozás és csúszott, nem tudta felszedni a papírt - de ez megoldotta. Amikor ez a gond volt, akkor vettem a hp-t, csak mivel könnyen menthető volt, így lett kettő, jutott az irodai asztalomra is :D Az oki is megy mindenféle oprendszeren. Linux alá erdetileg valami generikus pcl módban nyomtattam talán, de pár éve találtam hozzá való ppd csomagot valamelyik weblapjukon eldugva.

/offtopic

a jelenlíti ív home-officeban hogy néz ki? :)

Ez egy érdekes kérdés. Elküldik, kinyomtatom, aláírom, beszkennelem és elküldöm. Ezen felül valamikor be kell vinni személyesen is, de az ráér.

Projekt munka, pályázat alapján megy, és ami szabályként le van írva azt be kell tartani, még akkor is ha semmi értelme. :-)

Nekem egy jó régi Epson SX235W-m van, Wifi-s, szkenneres, színes tintás. Semmi gondom nincs vele, szépen dolgozik, Windows és Linux alól is. Lehet hozzá tök olcsón utángyártott patronokat kapni, amikkel ugyancsak semmi gondom nem volt még..

hll2310d

Annyira nem kicsi, cserébe tud kétoldalas nyomtatást. Lehet hozzá kapni extra nagy (9000 oldalas) tonert, nem tudom mikor vettem, azóta is nyomtat:)

Állítólag az új micro piezo technológiás nyomtatók nem száradnak be (ha nem húzod ki őket a konnektorból).

Brother DCP-T300 és Epson EcoTank L3156 közül melyiket választanátok?

Van ilyen waste ink tank és hozzá resetter program:

https://www.ebay.com/itm/Waste-Ink-Kit-Fits-Epson-EcoTank-L1300-ET14000…

De valami miatt pont L3156 -hez nem találok. Régen sok (10+) epson-t elhasználtam, és mindig azzal volt a baj, hogy a waste ink pad hibát írta ki. Ha nem lesz hozzá ilyen akkor biztos nem veszem meg.

Egyébként van egy komolyabb gépem EPSON L1800, amiben 100% hogy beszáradt a festék mert 2 éve be se volt dugva a konnektorba. Van valami esély arra, hogy azt ki tudom tisztítani vagy tisztíttatni? Az a gép még alig volt használva...

Egy új szériás Epson gépet próbált a kérdező összehasonlítani egy előző generációs, már kifutott géppel, ami kevesebbet is tud.

Az Epson EcoTank L3156 vs. Brother DCP-T510W lenne a megfelelő összehasonlítás, tudásban és árban is azonosak, bár a T510W-t MediaMarktban időszakosan 40.000-ért árulják.

Brother előnyei (az árukereső alapján): WiFi direct, 2-3-szor nagyobb sebesség, nagyobb tömeg, lapadagoló kapacitása, 4000 oldallal több fekete tinta.

Epson előnye: esztétikusabb, modernebb megjelenés.

Aztán a valóságban ott van még rengeteg apróság, amit a fenti oldalak, vagy egyszerű összehasonlítások nem hoznak ki. Inkább apró bosszúságokról van szó, vagy használható apróságokról.

DCP-T510W -re is jellemző, hogy egy idő után a "waste ink pad elhasználódott" hibát ad? Van arra is valami szoftveres/hardveres megoldás? Ez az alacsony lapköltség csak akkor igaz, ha sokáig lehet használni a gépet, és (tapasztalatom szerint) ezt a waste ink probléma ezt meg szokta akadályozni.

Kb. 25.000 oldal körül várható, hogy a maradék-festék elnyelő szivacs megtelik. Például amikor valaki nem használja, és a fej beszáradását megakadályozandó fejtisztítást végez a nyomtató, akkor ebbe nyomja ki a festéket. (Nyilván, mert annak senki nem örülne, ha csak úgy összemaszálná magát a gép.) És annak sem, ha valakinek beszáradna a feje, mert annak vonzata többszöröse az előbbinek. A 25k oldal saját tapasztalat, lehet valakinél 18k oldal, másnál meg 30k oldal. Függ a használati szokásoktól.

A csere szervizben sem jelentős tétel. Garanciaidő után szerintem házilag is bevállalható, illetve Youtube videó van arról, ahogy ázsiaiak kívülre kötnek egy tartályt. Csere után a rendszer tudtára kell adni, hogy megtörtént a csere, erre vonatkozóan is vannak videók.

És még annyi, hogy valószínűleg minden tintás nyomtatóban van valami festék elnyelő rendszer. (Lézeres, LED-es gépeknél port, szilárd tintás nyomtatóknál zsírszerű anyagot kell elnyelni, szóval a legtöbb technológia érintett benne.)

Szerkesztve: 2020. 07. 06., h – 09:00

Mindenképp lézer. Én vennék egy régi PCL5/6 lézert a HP-tól, apróért, használtan. (Ezek általában csak lassabbak. A szabvány miatt meg kb. minden OS-sel elkocognak.) Nincs eladó nyomtatóm (mielőtt...).