Az Excel is megkönnyíti

Eddig sajnos nem volt szerencsém az Execelhez, bár hallomásból tudni véltem, hogy a megkönnyítőprogramok családjához tartozik.

Hát azt hittem, az is nagyon meg lesz könnyítve, hogy egy X-Y grafikont alkossak két szomszédos oszlop adataiból. Mondjuk az első lenne az, hogy mikor ért busz az A megállóba (időpont), a másik pedig az, hogy mennyi idő alatt ért a busz az A-ból a B megállóba. (Mondjuk ebből kijönne az a csodálatos bölcsesség, hogy csúcsforgalomban lassabb a busz.)

Naszóval, ha nem jó hangulatban találom az Excelt, akkor az első oszlopból nem az X-tengely lesz, hanem két görbe lesz az ábrán, a két oszlop adataiból. A jó hangulatot úgy értem el (Excel 2019, magyar, valószínűnek tartom, hogy más verziókban másképp kell), hogy az első oszlopnak üres fejrészt hagytam, a másodiknak nemürest:

         Menetidő
06:04:00 00:01:10
07:12:00 00:01:14
14:20:00 00:03:04
10:05:00 00:00:40

Mi kellene még?! Mondjuk az, hogy az az első oszlopból az időpontokat rendezve és skálázva helyezze el a X-tengelyre? Ha esetleg megtalálom a módját, beírom ide.

Szerk: A pontdiagram képes erre.

Utólagos magyarázkodás: mondjuk a beidézett táblázat az A1:B5 cellatartomány. Kijelölöm az egészet (A1:B5) és azt mondom, hogy legyen belőle diagram. A mesterséges intelligencia felismeri, hogy a két oszlop hasonló minőségű, tehát két grafikont (kéket és pirosat) kell rajzolni közös koordináta-rendszerben.

Erről úgy tudtam lebeszélni, hogy az A1-et üresre állítottam, a B1-et nemüresre. Ebből arra következtetett, hogy akkor az A oszlop legyen az X-tengely. (A többi kombináció nem működött.)

Továbbá: a rendezést felesleges számonkérni rajta, azt nyilván meg tudom csinálni a diagramkészítés előtt. Na viszont a skálázás, az kellene. Ahogy mondtam volt, a Pontdiagram tud olyat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 13., h - 18:29

Nem vagyok benne biztos, hogy jól értem az elvárt outputot, de én első körben itt néznék körül: https://photos.app.goo.gl/R1gZVhWx1jXxmPoz6

A skálázáson gondolkodom, olyat is csináltam már egyszer jó régen. – szerk: ha kijelölöd a megfelelő tengely adatsorát, az axis options-ben van olyan, hogy date, de a time-ot hirtelen nem találom, és a date csak napokat tud első ránézésre legkisebb egységként kezelni

Szerkesztve: 2020. 04. 13., h - 19:11

kijelolod az elso oszlopot, insert, charttot lenyitod, legalso: more line chart

sok chart kozul kivalasztod az: X Y (scatter)

az elkeszult chartra jobbklikk, select data. baloldali series 1-re edit, ami feldob egy masik ablakot, ahol kivalaszthatod a series X valuet, ami a masodik oszlop legyen

Ilyen megkönnyítő program a Gnuplot, talán alkalmasabb a feladatra, mint az Excel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én sem vagyok benne valami tájékozott. Munkához kellett valósidejű adatokat ábrázolnom, lényegében oszcilloszkópot csináltam belőle. Nem állítom, hogy elsőre sikerült, de addig kerestem neten infót róla, itt is kérdezősködtem, míg sikerült. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE