Az MNB 250 milliárd forint osztalékot befizet a költségvetésbe

Fórumok

Kiemelkedő, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el 2019-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az MNB igazgatóságának megítélése szerint a jegybank elégséges eredménytartalékkal rendelkezik, így a meghozott döntés értelmében az eredmény többségét, 250 milliárd forintot osztalékként befizeti a költségvetésbe, aminek átutalása már pénteken megvalósul – jelentette be honlapján a Magyar Nemzeti Bank.

[...] 

Korábban sosem látott, 250 milliárd forint feletti nyereséget ért el 2019-ben az MNB, mely így 250 milliárd forint osztalékot fizet az államnak. A profit tetemes része az árfolyamkülönbözetből származott, az arany árfolyama mellett a tavalyi forintgyengülés kifejezetten jó hatással volt a jegybank eredményére.

 A magyar jegybank 2013 óta folyamatosan nyereséges, tavaly azonban az eddigihez képest is kiemelkedő, 254,7 milliárd forintos profitot zsebelt be a jegybank – olvasható az MNB csütörtöki közleményében.

[...]

Az éves eredmény alakulásában a 229 milliárd forintos, kiugró árfolyameredmény meghatározó szerepet játszott, amelyből az arany befektetésen elért nyereség közel 140 milliárd forintot tett ki. Az éves eredményt az is javította, hogy a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény is magas, 49 milliárd forintos szintet ért el.

[...]

Az MNB igazgatósága úgy ítéli meg, hogy a korábbi évek nyereségéből felhalmozott jegybanki tartalék fedezetet jelent az esetlegesen felmerülő kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben. Ezért úgy döntött, hogy a jegybank a 2019. évi nyereségének döntő részét, 250 milliárd forintot (a 2019 -es GDP több mint 0,52 százaléka) befizet osztalékként a költségvetésbe, ami többletforrást biztosít az államháztartásnak. Az osztalék összegéből 48 milliárd forint (a 2019-es GDP több mint 0,1 százaléka) az európai elszámolási szabályok szerint a költségvetés ESA-egyenlegét is javítja, ami tovább növeli az állam mozgásterét.

 Ref: Sosem látott nyereség az MNB-nél, nagyot kaszáltak az aranyon

Hozzászólások

... a tavalyi forintgyengülés kifejezetten jó hatással volt a jegybank eredményére.

Örüljünk, bizakodjunk, a következő évi eredmény ezek szerint még sokkal jobb lesz.

És hogy mindenki megnyugodhasson, biztos hírt ad majd róla a zindex (is), különös tekintettel az aktuális bevásárlásokra:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200331/bevasarolt-a-tv2-elnoke-vaszily-miklos-az-indamedia-tarstulajdonosa-lett-423114

Amugy Magyarorszagon kivul van olyan orszag, amelyiknek nyereseges a jegybankja? (Tudom, hogy ez nem dicsoseg, azt is tudom, hogy hogy lett elsore az, de na)

"A svájci központi bank (SNB) (...) 49 milliárd svájci frank  (15 130 milliárd forint) nyereséget könyvelt el 2019-ben"

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/svajci-jegybank-snb-nyereseg-20…
 

Annak azért örülök, hogy te legalább odaírtad, hogy ez nem dicsőség, mert ezek szerint valalennyire képben vagy. Trey meg, gondolom, most sem nézett utána a dolgoknak.