PC hosting (?)

Szasztok!

Hamarosan ki kell(ene) költöztetnem a régi helyéről a háziszerveremet (pc (tehát nem rack)). Ideiglenesen beköltöztetném valami hoszting helyre. Kb. fél évről lenne szó. Csak áram, és net kell neki (elég a lassú is). Amiket néztem, ott vagy csak rack jöhet szóba, vagy olyan árakat írnak, hogy olcsóbb mobilnetet biggyeszteni rá. (ami ugye nem olcsó). Nem mindenáron kellene, mert nem produktív kritikus a dolog. Csak gondoltam körbekérdezek.

Köszi. Cső.

Hozzászólások

Mivel az áramfogyasztás adott, ráadásul jellemzően ezek a pc-k nem a legminőségibb eszközökből állnak, így nem valószínű, hogy hoszting szolgáltatót fogsz kedvező áron találni.

dedikált szerver bérlés - www.klixnetwork.hu

Szerkesztve: 2020. 03. 31., k - 23:11

Számoljunk: (nettó árak, 27% ÁFA nélkül)

- Egy 42U rack szekrény bérleti díja egy tipikus adatközpontban, áramellátás és Internet kapcsolat nélkül kb. 120-150 ezer Ft havonta és persze egy 42U-s rackbe nem tudsz ténylegesen 42U szervert berakni, hiszen hagyni kell helyet a tápellátásnak, hálózati eszközöknek, kábelrendező paneleknek, stb.

Ebből az jön ki, hogy 1U fizikai hely költsége kb. 4 ezer Ft havonta.

- Egy polcos elhelyezésű szerver rack unitra vetítve kb. 5U-nak megfelelő helyet elfoglal. Az a szolgáltató, aki kifejezetten polcos elhelyezésre is optimalizálja a helyet, esetleg ügyesen kigazdálkodhatja úgy, hogy "csak" 2-3U-nak megfelelő költsége legyen vele.

- Az adatközponti áramdíj a klimatizálást is beleértve (a tipikus PUE értékek mellett) kb. 60-80 Ft/kWh, ami egy 100W-ot fogyasztó szerver esetében 72 kWh fogyasztás havonta, tehát 4,3 - 5,8 ezer Ft havonta.

- Az Internet-kapcsolat publikus IP címmel egy adatközpontban fajlagosan ugyan olcsó, de azért kalkulálj rá párezer Ft-ot.

Hol is tartunk eddig? Simán nettó 20 ezer Ft körül havonta, és akkor a hosting szolgáltató még egy fillért nem keresett az ügyleten.

Nagyon hatékonyan működő szolgáltatóknál fogsz erre találni 18-22 ezer Ft körüli ajánlatokat.

Persze, hiszen a torony PC-hez képest az 1U vagy még annál is kisebb (twin, blade, stb.) méretben annyival kevesebb a fizikai hely költsége, hogy még egy vas bérleti díja is beleférhet.

Azt még sosem vetettem össze, hogy blade+kerettel mennyi áramot lehet megspórolni ahhoz képest, mintha a blade-ekkel ekvivalens "rendes" szerverek lennének. Gyanítom, hogy nem túl sokat, a mai ~94%-os hatásfokú tápok mellett.

... és aztán jön a következő kérdés, hogy miafacér' kell a feladathoz dedikált szerver, miért nem jó rá egy virtuális...

Ez egy olyan probléma, amire nincs megoldás. Mert üzletileg nem elegáns. (Aka. nem éri meg). Dobj rá egy mobilnetet vagy egy baráthoz tedd be miután áttetted egy minipc-re. 

Akkor szarokat néztél.

 

Amit te keresel az a "Salgós elhelyezés". Oda azt teszel be amit szeretnél.

Hivatásos pitiáner
neut @

A sufnihostingok többsége amúgy ebből él. 14k + áfa/hó aztán lehet nyomatni.

 

Bár nem tudom, hogy olyan klasszikuson vannak-e még mint anno, de én voltam olyan Victor H utcai "teremben" ahol a földön voltak a PC-k és légkondi gyanánt nyitva volt az ablak :)

Hivatásos pitiáner
neut @

Szia,

 

Küldtem privátot.

 

Köszönöm,
Cs