Amikor az otthonmaradás is feszültté tesz...

mindenki igyekszik a szabadidejét -számára- hasznosan eltölteni. egyesek kurváznak, mások kocsmáznak, én szabadidőm egy (nagyobb) részében pl cyberparaszt/e-paraszt vagyok.

#FS17

4-5 éve hogy elém került először a Farming Simulator 13 (Xbox360), majd megvettem a 15-öst (Xbox360-ra és PC-re is), aztán úgy két éve megvettem a 17-est (ezt már csak PC-re).

a cyberparaszt élete sem játék és mese (höhöhö), mert mindig lehet küzdeni valamivel. a legtöbb map előbb-utóbb unalmassá válhat, főleg amelyeknél csak terményekkel bánsz, esetleg bohóckodsz állatokkal. a második-harmadik hétvégén már fogalmad nincs, mihez kezdjél, nincs kihívás, nem köt le, uncsi.

ezért mindig igyekeztem olyan mapokat vadászni, amikben vannak egyéb, alternatív "termelőegységek", amikbe hordod az alapanyagot, azok gyártanak valamit, amik vagy késztermékek, vagy egy másik cucc alapanyagai. rohadt sokat lehet vele melózni, mert egyedül soha nem érsz a végére, nem győzöd kapkodni a fejedet (pedig sürgetni nem sürget senki), mert nem jutsz egyről a kettőre.

szóval az igazi fejtörés a Courseplay. ez egy igencsak hasznos kiegészítő, röviden fogalmazva rabszolga. betanított útvonalon elvégez számtalan feladatot (pl szántás/kultiválás/vetés/permetezés/trágyázás/aratás/szállítások), míg ugyanebben az időben ráérsz bohóckodni mással.
ez a kis rohadék nem képes az ilyen helyekről vizzel feltölteni a tartálykocsit (pedig ugyanúgy egy gombnyomás a kontrolleren mint a térképen lévő kutaknál is), így ezen a mapon a vizet a patakokból saját magam hurcibálom. merthogy itt minden drága, főleg amikor nehéz fokozaton indítod, a terményárak és a termékárak a padlón vannak ahhoz képest, amit a könnyű fokozat ad. egy hét kellett ahhoz, hogy feltornásszam az egyenleget 400ezer euróra (a szomszédságban lévő eladó föledek darabja másfél millió euró körül van, kéne venni mert több termény, több lóvé).
a CP (courseplay) egyébként nem igazán van felkészítve az ilyen alternatív cuccok (palettás áru) fel- és lepakolására, szóval ezeket is mind magam hurcibálom A-ból B-be.
eskü, ha nem lenne gyatra szürkeállományom, már 10 éve ilyen programozásokból élnék. ugyanis a CP sem úgy született, hogy egyszer csak mindent tudott, nyilván a folyamatos kódolás tette azzá, amit most is élvezünk.

úgy emlékszem, a 15-ösben akár a sosnovka, akár a hagenstedt (ami utólag készített mod, a 13-as egyik alaptérképe volt) mapon ugyanez sima ügy volt: belegyalogolt a tartálykocsival a vízbe, feltöltötte és elvitte lepakolni ahova kellett.

maga a map (nf march 2.0) egyébként qrva jó (ezt múlt héten kezdtem, az újabb verzióval korábban 170 órát toltam, de trehány gépem van és töröltem), aki összepakolta, az multira szánta. a 15-ösnél a pleasant valley, meg a black rock valley volt ilyesmi, ezek esetében igaz a megállapítás: igazi fanatikus és elvetemült az, aki egymaga áll neki... egy átlagos térkép átlagos földjén a cukorrépa/krumpli betakarítása fél óra alatt le szokott menni, míg ezeken a nagy mapokon egy-egy föld esetében 2-3 órába is bele telhet, ha csak nem ugrasztasz neki több gépet... :)

ami még pinduri probléma, hogy a CP a torlódást nem minden helyzetben tudja megfelelően kezelni. manőverezési sebességnél simán, legfeljebb sipákol hogy kipörög, de szántóföldi vagy közúti sebességnél (ezeket mindegy hova lassítod), egyszerűen neki megy az előtte lévőnek ha az valamiért éppen áll ott... ez akkor vicces, amikor betakarításból hordod a terményt haza, egy másik földről meg az összeszedett szalmát vagy a levágott füvet hozod ugyanúgy... amelyik másodiknak érkezik, gond nélkül nekimegy az elsőnek, miközben az ürít. de tapasztaltam ilyet akkor is, amikor két, pótkocsit vontató traktort álíltottam ugyanarra a földre, hogy a learatott gabonát behordják. vagy a föld szélén ment neki egyik a másiknak, vagy a silónál...

a CP útvonaltervezője se normális. ha a kombájn ürítése után neki a kombájn útját kell(ene) kereszteznie ahhoz, hogy elhúzhasson, nem várja meg, amíg a kombájn túlmegy a két útvonal metszéspontján, simán elékanyarodik, csinál(na) egy S kanyart (a barom), aztán úgy halad(na) tovább. már ha nem nézne szemközt a vágóasztallal -> mindkettő kipörög, lehet beavatkozni, szétszedni őket...

mindezeket leszámítva elvagyok vele, továbbra is ez marad a hobbi, egészen addig, amíg a kupiszobának hívott helyiségből nem lesznek lecserélve az ott lévő bútorok, hogy aztán végre nekiláthassak a terepasztalomnak is.