Virtuális tanterem (Moodle/BigBlueButton) elakadtam, de nagyon

Fórumok

Most mindenki lázasan próbál átállni digitális tanításra. Ennek keretén belül kaptam meg egy teszt BBB szerver összerakását.

A leírás ( https://docs.bigbluebutton.org/2.2/install.html ) nem éppen egyszerű, de részletes és pontos. Sikerült is eljutni odáig, hogy a szerver részben működött, név és tanúsítvány nélkül (közvetlen IP-vel lehetett elérni, mivel a DNS beállítást a rektorátustól kell kérni, és általában nem az az első. amit én kérek).

A Moodle szerverről (Windows Server / Moddle 3.5.7+) simán rá lehetett csatlakozni a BBB szerverre (V2.2.2), csak mivel nem volt tanúsítvány, a böngésző nem engedte hogy elérje a mikrofont és kamerát.

Miután lett neve és tanúsítványa a szervernek, beállítottam a HTTPS-es elérést. Egy darabig kidobott jó pár hibát a "bbb-conf --check", mivel a wget (amivel egyes ellenőrzést végzi) nem tudta ellenőrizni a tanúsítvány kiállítót. Ezt javítva marad egy Warning, amit most, hogy be akartam ide illeszteni, már megszűnt :-o. Ha beírom a BBB szerver címét a böngészőbe, akkor szépen bejön egy teszt oldal, tehát elérhető, a tűzfal jónak tűnik.

Ha a Moodle szerverről akarok csatlakozni, akkor pedig nem működik:

Unable to join the meeting. Please check the url of the BigBlueButton server AND check to see if the BigBlueButton server is running.

További tájékoztatás erről a hibáról link pedig csak arról tájékoztat, hogy ö nem létezik (mármint a további tájékoztatás).

Van debug infó is : "Error code: view_error_unable_join"

A log szerint a tűzfal nem blokkolt semmit, se a Moodle szerver, se a kliens irányából. A tcpdump szerint a Moodle szerver irányából felvették vele a kapcsolatot HTTPS-en, de viszonylag gyorsan bontották is. A moodle tűzfal mögött van, NAT-olva, és az említett kapcsolat nem a Moodle szerver címével próbálkozik hanem az általános NAT-olt kliens címmel (nem látom a tűzfal beállítását, de lehet ugyan az a forrás, csak más a NAT-olt cím). A BBB szerver nincs tűzfal mögött, nincs NAT, saját (UFW) tűzfala van.
Túrtam a LOG fájlokat, a Google-t is de nem igazán találtam semmilyen releváns infót, tanácstalan vagyok. Hátha van valakinek tippje.

Hozzászólások

Felraktam a bbb-demo csomagot. A BBB szerveren a demó működik, van videó, hang.

Próbáltam visszarakni a Moodle konfigjába az alapértelmezett demó szerver adatait, de az a demó szerver, amit a megjegyzésben említ, az nem működik, mármint nem létezik (404 hiba).

Hátha van valakinek tippje.

Nekem csak az, hogy fusd át a telepítési leírás SSL-es részeit újra, és ellenőrizz mégegyszer mindent (ha LE certet használsz, akkor is nézd át a sima cert-es részt, mert van olyan a leírásban, amit csak ott írnak le, az LE-nél nem, és utána nem fog működni, az összes ws -> wss átírás pl.). (a teszt installkor én ebbe szaladtam bele)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A tanúsítvánnyal volt baj. Kicsit beugratós volt, hogy a böngészőmet nem zavarta. Szóval a saját tanúsítványt és a kibocsájtó tanúsítványát össze kellet másolni, és ezt megadni az nginx-nek. Ahogy ezt a leírás elején is javasolják, csak elkerülte a figyelmemet.