xpenology helyett, avagy ubuntu es nextcloud jogosultsagok migralasa lehetseges?

Ugy adodott, hogy a hazi xpeno-bol kiszedem a ceges erdekeltsegu dolgaimat es rakok ala uj vasat. 

Marhara tetszett a DSM (helyen kell kezelni), stabilan is megy evek ota viszont minden frissites elott gyomorgorcsom volt, ugyhogy ugy dontottem keresek alternativat. Vegigprobatam egy halom konzerv NAS rendszer (a legjobb meg a freenas volt), de az osszes messzirol ugatja azt amit a syno komplexen tud. Egyebkent nekem az az elmeletem hogy ezt fizettetik meg es nem a hulladek vasat ami ala raknak. 

Ebbol az lett, hogy raszantam magam csinaltam egy ubuntu servert, es ala bedolgozni, azokat a szolgaltatasokat amikre szuksegem van (afp, smb, nextcloud, webmin, stb..) Viszont a legnagyobb bajom a jogosultsag kezelessel van, ami syno alatt zsenialisan mukodk. User szinten tudom szabalyozni ki milyen megosztott mappahoz ferhet hozza, mit csatolhat. Erre mondjuk jo lenne a nextcloud, ha osszekotom a shared meghajtokkal, viszont nexcloudba kulon usert kell letrehoznom ehhez. 

Meg lehet oldani azt, hogy egy rendszer user migralodjon a nextcloud userrel?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 03., k – 16:31

röviden: nem

hosszabban: a nextcloud mind a fájlok metaadatait, mind pedig a usereket adatbázisban tárolja, a háttértáron a konkrét fájloknak egy tulajdonosa van (alapból a webszervert is futtató user).

Ezzel két probléma van: egyrészt a nextcloud jogosultságkezelése komplexebb, mint a linux fájlrendszeré és ezért nem tudod 1-1-ben leképezni egyiket a másikra (csak egy bizonyos szintig). Másrészt hiába csinálsz magukkal a fájlokkal a fájlrendszeren műveleteket (törlés, névváltoztatás, átmozgatás) amíg nem szólsz a nextcloudnak is róla, hogy valami történt addig nem fogja tudni és így inkonzisztens állapot áll elő. Van egy rescan nevű maintenance parancs amivel újra lehet szinkronizálni az állapotot, ez nekünk működik is (másolnak fel fájlokat közvetlenül FTP-n keresztül), viszont a dokumentációban nem javasolják ezt a módszert (érthető okból)

Amivel lehet próbálkozni: van a nextcloudnak egy external storage pluginje (link) amivel fel lehet venni "külső" tárhelyként egy mappát és akkor ott azt csinálsz amit akarsz (mozgatás, törlés, stb.) viszont az ennek a hátránya, hogy nextcloud oldalon az összes dolog ami ebben a mappában van az adott nextcloud user neve alatt fog látszódni aki ezt az external storage-et felvette a rendszerbe, magyarul a jogosultságkezés itt is kétfelé szakad a fájlrendszer és a nextcloud adatbázisa között.

"Amivel lehet próbálkozni: van a nextcloudnak egy external storage pluginje (link) amivel fel lehet venni "külső" tárhelyként egy mappát és akkor ott azt csinálsz amit akarsz (mozgatás, törlés, stb.)"

 

 

Igen most igy csinalom, csak az hittem van elegansabb megoldas. :) Amugy koszonom. 

De forditsuk meg a kerdest, van olyan eszkoz amivel egy hasonlo webes feluleten lehet az megosztott mappakat elerni? Eddig en nem talaltam. 

A synology-eknal ezt hogy csinaljak? Komolyan mondom a DSM akar lehetne egy kulon disztribucio, meg penzt is adnek erte ha barmilyen vasra felteheto lenne... 

vati

"Marhara tetszett a DSM (helyen kell kezelni), stabilan is megy evek ota viszont minden frissites elott gyomorgorcsom volt, ugyhogy ugy dontottem keresek alternativat. "

Én is így voltam. Ezért vettem egy Synology-t :)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

 A tularazottsagaval van  a bajom. Egy helyre DS418play-t vettunk. Teszi a dolgat semmi gond nincs vele ugyanugy mint az epitett xpenology verzio.

Az SW szerintem zsenials, mondom fizetnek is erte.

Viszont felhaborit hogy ennyi penzert egy vacak muanyag dobozt kapok vmi. celeron procival. Jo a ram legalabb ECC. Minimum elvartam volna egy CFI A7879-hez hasnolo masziv hazat meg zarhato HDD talcakat, amit anno vettem a sajatomnak. 

Na mindegy ez csak az en bajom :)

vati