Ezt ma olvastam

" Amíg ilyen jól teljesít a gazdaság, nem várható változás, ami jó hír a bankoknak és az ügyfeleknek is, a követelésvásárlók számára pedig a fokozatosan csökkenő állományok kezelését ígéri. Történelmi mélyponton van a munkanélküliség, a foglalkoztatottsági rátánk az egekben, robbannak a bérek, miért is lenne nagyobb a bedőlési arány? Bármilyen fronton nézzük, a lakosság elkölthető jövedelme, illetve vagyona folyamatosan nő. "

#fuggetlenujsagiras

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p – 03:40

Ezt nem újságíró mondta, hanem egy Felfalusi Péter nevű követeléskezelő. Ha jól értem, a fő követelése az, hogy tisztuljon a követeléskezelői piac, másképp mondva a konkurrensek tisztuljanak a piacról.

apró bosszúság, hogy a forint elértéktelenedésével a megtakarítások ill. vagyontárgyak ( euróban/dollárban stb ) kifejezett értéke nagyobbat zuhan, mint a kamat, vagy hozam amit hoz.

vagyis az ország, és benne az emberek elszegényednek. kivéve persze azokat akik már kimenekítették a közvagyont a nagykajmán szigeti bank offshore számláira, vagy a jegybank felhalmozódó árfolyamnyertségéből lopj ki az alapítványaikba a pénzhegyeket.

de kicsire nem adunk, a nagyot meg ki látja?

  • lehet hogy nem 30, csak 3 millió, v. valami ilyesmi.
  • nem mindenki befektetési zseni, akinek épp van
  • Mert eladott valamit, és a kapott összeg kevés ahhoz hogy v.mit kezdjen vele, de sok ahhoz, hogy csak úgy eltapsolja.
  • mert nem akarja 10 évre lekötni államkötvénybe, hogy aztán államosítsák mint a magánnyugdíjpénztári megtakarítását
  • nem akarja nagyon drágán leváltani euróba, hogy aztán elhelyezze egy nem matolcsi féle ( mondjuk osztrák ) bankban
  • csak

Jo, hat ha valaki a sajat penzenek az ellensege, akkor feltetlenul. Imho nem kell befektetesi zseninek lenni ahhoz, hogy 15 percet utanaolvass a temanak. De ha valaki 3-30 milliot nyugodt szivvel tart 0.01% EBKM mellett bankban (raadasul egy helyen), akkor ket lehetoseg van:

  1. Van neki masik 30-300 millioja 
  2. Sajat maga ellensege

Hello,

 

Az esetek tulnyomo tobbsegeben, a "BANK" -ban tartott penzt nem befekteteskent kell nezni, mert nem azert tartjuk ott a penzunket, hogy tobbet erjen mint amikor betettuk. Valtozik a vilag, valtoznak a (penzugyi) eszkozok. Tenyleg erdemes egy kicsit utanaolvasni, vagy ehhez ertohoz fordulni tanacsert. Vagy csak hallgasd a Millasreggelit a Jazzy-n reggelente :)

Koszi,
Gergo

igaz. azonban az a gazdaság, amelyik egy kisebb kockázatú befektetésre, mint amilyen az államkötvény több kamatot fizet mint egy magasabb kockázatot képviselő banki megtakarítási számla, az enyhén szólva is halott gazdaság.

nem árt ennek is utánaolvasni, lehetőleg nem a matolcsi féle unortodox gazdasági tankönyvekben :)
hanem igazi szakembereknél...

Hello,

Nekem az a tapasztalatom, hogy a világon mindent az érdekek vezérelnek es sztem ezért tenyleg mindig érdemes továbbgondolni, hogy miért is alakult / van ez igy? ("egy kisebb kockázatú befektetésre, mint amilyen az államkötvény....").

Nekem ez logikusnak tűnik: 

"a lakossági állampapíroknak köszönhetően a központi költségvetés adósságának a devizaaránya – az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint – 2011. évi 52 százalékról 2019. július végére már 18,4 százalékra csökkent, így jelentősen mérséklődött az ország külső sérülékenysége. A kedvező folyamat – miszerint a magyar emberek ilyen nagy mennyiségben vásárolják az új állampapírt...." ,

"....a magyar gazdaság szereplői több mint 6000 milliárd forint készpénzt tartanak, ami a GDP 14 százalékát teszi ki. Ez nemzetközi és régiós összehasonlításban is magas, amelynek csökkentésében áttörést érhet el az új állampapír..."

forrás: https://propeller.hu/itthon/3456761-lehet-hogy-forint-zuhan-de-allampap… -   

"A halott gazdaság" - sztem erősen szubjektív, nem tudok mit kezdeni vele, sorry.

Koszi,
Gergo

ha ha ha.

csakhogy a magyar gazdaság nem a saját termelékenységének növeléséből, és a gazdaság termelésének a magasabb szintjéből növekszik, hanem a beáramló uniós pénzektől. ha azt levonnánk, akkor a gdp legjobb esetben is stagnálna.

e mellett az állam magasan kamatozó adósságot termel belföldön, ami egyrészről a fogyasztást csökkenti, másrészről pont a forgótőkét vonja ki a gazdaságból, ami a termelést élénkítené.

plusz a jegybank a beáramló unios pénzt nem a tőzsdén váltja le forintra anak valós árfolyamán, hanem egy saját maga által kreált virtuális árfolyamon.
ráadásképp nem hajlandó stabilizálni a forint árfolyamát sem, hanem hagyja össze vissza lebegni, és ezt még erősíti is azzal, hogy kimondja, hogy nincs árfolyamcél, amivel ösztönzi a 'spekulációt' amivel aztán vakítja a kisembert,  - a rohadtak megint támadják magyarországot - miközben pont a jegybank az, amelyik a saját valutája (forint) ellen játszik.

és sajnos ez csak az egyik fele a történetnek..

egyszerűbben:

az unióból a gdp 10%-a áramlik be ennek nagyobb részét az unió adja, - az uniós polgárok adójából - kisebb része a kint dolgozó magyarok utalják haza.
ebból a ~10%-nyi beáramló pénzből mi felmutatunk 3%-os gdp növekedést.
7%-ot meg ki tudja hova teszünk. - mindenkinek vannak sejtései nem igaz:) -

 

lehet hogy habony elfüstöli ibizán? :)))

Hello, 

A GDP jelentese: ("...az unióból a gdp 10%-a áramlik be....")

A GDP - egy ország gazdaságának legfontosabb mutatószáma - jelentése: az ország (Magyarország) határain belül előállított minden, végső felhasználásra szánt termék és szolgáltatás összértéke.
Képlete: GDP = háztartások fogyasztása (C) + kormányzat fogyasztása (G) + beruházás (I) + export - import (NX)

 

A GDP az most eppen nem 3%: 

"A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2019 III. negyedévében 5,0%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal nőtt. 2019 I–III. negyedévében a bruttó hazai termék 5,1%-kal emelkedett."

forras: http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/gdp1909

Korabbrol meg itt:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt001.html

 

A GDP növekedés összetevői (Q3 2019):

"....Az ipar teljesítménye 7,6, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a közútijármű-gyártás és a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 18%-kal nőtt, ezen belül minden ágazaté erőteljesen növekedett. A mezőgazdaság teljesítménye 1,6%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest....."

"...A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,9%-kal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (8,7%) érte el. Az információ, kommunikáció hozzáadott értéke 6,4, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé a korábbi negyedévekhez képest mérsékeltebben, 5,2%-kal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 4,1%-kal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 1,4%-kal csökkent.
A bruttó hazai termék 2019. III. negyedévi, 5,0%-os emelkedéséhez a szolgáltatások 2,1, az ipar 1,5, az építőipar 1,0 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzájárulása volt a legjelentősebb (1,0 százalékpont)....." 

forras: http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/gdp1909 (nem hosszú, érdemes 

A többihez nem tudok érdemben ehhez hozzászólni, mert nem adatok voltak, hanem vádak.

Koszi,
Gergo

a külföldről érkező pénzből eredő beruházás is beruházás.

és az unióból érkező pénz pont az.
mivel - papíron - beruházásokra fordítjuk. túlárazott alkotmányos költségekkel terhelt beruházásokra.
mint amilyen az ország sógorának cége által épített ledes közvilágítás.
vagy a soha el nem készült gyógyfürdők, a 100 méterenként épített 1,5 m. magas kilátók...
a soha át nem adott sportcsarnokok..
a meg nem valósult (tovább)képzések, falunapok, útfelújítások..
és így tovább..

a külföldön dolgozók hazautalt pénze pedig leginkább fogyasztásra, - ne haljanak éhen az itthon maradott rokonok - ill hiteltörlesztésre megy el.

szóval. értelmezni is tudni kell, nem pedig csak felolvasni a meghatározásokat.

az 5%-os növekedés meg többnyire kreatív könyvelés eredmény. ahogy a 3% is az volt.

Hát igen, a hiénák és dögkeselyűk sokan vannak a placcon. Sajnos nincs "elég" adós akit szárazra lehetne szívni, ezért ki kéne írtani a konkurrenciát. Végül csak egyetlen követeléskezelő és bírósági végrehajtó hízzon az egész ország nyomorult eladósodottjainak véréből.

Én történetesen egy olyan buborékban élek, ahol ez teljesen igaz. Szinte kivétel nélkül az összes ismerősöm legalább 50%-al több elkölthető jövedelemmel rendelkezik mint 5 éve.

Forintban.

Viszont kivétel nélkül egyikük sem érti, hogy ha 3% a hivatalos infláció akkor amikre ők költenek miért emelkednek évente 10%-ot.

Azért amerre én élek, járok, mindenütt egyre javuló és egyre nagyobb mértékben az utakon lévő, újabb és egyre korszerűbb személygépjármű állománnyal találkozom. Az életemben még soha nem volt, - azaz nem láttam.., - a településeinken, városainkban ennyi megújult, korszerűbb szigetelésű, energia felhasználású épület, vagy új építésű ház. Az emberek által használt szórakoztató elektronikai, eszközök, háztartási gépek is korszerűek, ha nem a legkorszerűbbek, - már teljesen nyugati, gazdag országok "civilizációs" mércéjével is. Ugyan így a kommunikációs mobil vagy más számtech. eszközeink is. Magyarok sokan járják keresztül kasul a világot, repülőgépjáratokon, - és nem ahogyan Afrikából vagy Pakisztánból teszik egyesek, - gyalog.

Biztosan vannak sokan az országban, akik az elviselhetőség határa alatt élnek és még dolgoznak is érte, - nem is keveset. De "c'est la vie", ez mindenütt van a piacgazdaságok működésére épülő országokban. (És tudom ez azokat nem vigasztalja, akik éppen "lecsúszó ágban" vannak, - vagy az elmúlt évtizedben még "emelkedni" sem sikerült, - de ez bármelyikünknél létezhet, bekövetkezhet, és ugyanakkor ez ellen tenni mindenki személyes felelőssége vagy emberi kötelessége.)

Mindezt az ország eladósodottságának a hazai fizetőeszközökre történő átterheléssel, illetve a nemzetközi eladósodottság csökkenése mellett sikerült megoldani. A gazdaságpolitikának is köszönhetően és mindenekelőtt sok emberi munkaóra fekszik benne, - nélkülünk biztosan nem menne. És holnap is van nap küzdeni ezek megtartásáért, javításáért. (és minden valós tényeken alapuló, kritikai észrevételt szőnyeg alá nem söpörve.., de össztársadalmi összefogással ez még remekebb is lehetne.)

"Történelmi mélyponton van a munkanélküliség" A 40ezres utcán lődörgőket szívesen tekintik munkavállalónak.  Ha ezeket kivennénk a statisztikából akkor elég szar lenne a helyzet. Mint ahogy az is.  És ezek reintegrálásra semmilyen produktív megoldás nincs. Program van, de ellopják a pénzt. Vagy ha elfogy az eu pénze akkor leáll. Egyre szarabb lesz mind amellett, hogy lesz egy réteg szép új autóval, de tanulatlan társadalom hátán nekik is ott az üveg plafon.
Az, hogy jobban megy a gazdaság  mint gyurcsányi idejében az nem dicséret.

Piacgazdaságnak nevezni a magyart? És te még szavazhatsz is...

.

Hello,

Sztem érdemesebb a foglalkoztatottsagi adatokat nézni, mintsem a munkanelkuliseget.

2019. augusztus–októberben az egy évvel korábbihoz képest:

A foglalkoztatottak létszáma 0,4%-kal magasabb, 4 millió 520 ezer fő volt. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 30 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 11 ezer fővel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 22 ezerrel csökkent.

Ezek alapján, 4,500,000 volt foglalkoztatva, ebből van 111,000 kozfoglalkoztatott.

forras: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/fog/fog1910.html

Koszi,
Gergo

abban igazad van, hogy itt érdemesebb a foglalkoztatottságot nézni. abban már nem, amikor a tudvalévően erősen kozmetikázott ksh-s adatokra hivatkozol. sajnos a ksh-t a felülről jövő "propagandisztikus igények" lassan tönkreteszik, agyonnyomják. ez tökéletesen tettenérhető pl. a ksh és az eurostat ugyanazon számai közötti különbségeken (nem csak itt, sok egyéb helyen is), vagy azon, hogy a statisztikákról szóló beharangozók állandóan átlagokkal jönnek medián értékek helyett, meg csuda grafikonokkal, amik eledik/kihangsúlyozzák amit épp a kormány mondani akar, de ha mélyebbre ásunk, itt jelen esetben még komoly szakmai problémák is felszínre bukkannak. 3 fő oka van annak, hogy ezek a számok miért kérdőjelezhetőek meg, miért torzítanak:

- a közfoglalkoztatás, illetve a képzésen résztvevő közfoglalkoztatottak statisztikai számbavételének módja;

- a külföldön dolgozók számának beszámítása/módja;

- az adatfelvétel mintájának változása.

ezek önmagukban százezres eltéréseket generálnak, gyk. szépítik a statisztikát. ami főként annak fényében érthetetlen, hogy amúgy itt tényleg javulóban a helyzet. no persze nem igazán Orbánék miatt, hanem elsősorban a világgazdaság húzza az országunkat, meg az, hogy potom pénzekért lehet dolgoztatni/kihasználni (ki-ki eldönti) a magyarokat.

ezt: http://old.tarki.hu/hu/publications/SR/2016/03scharle.pdf

és ezt érdemes nézegetni: http://real.mtak.hu/20254/1/b329.pdf

ha már szakmázunk... olvastam ennél frissebbet is idén, de hirtelen nem találom. bár kb. ugyanerről szólt.

amúgy a szokásos számok mögé tekintés is megérne egy külön cikket, hogy éppen milyen hosszan munkanélküli valaki, mennyit is keres nettó és a román határ túloldalán ugyanez az ember, ez időben hogyan változott, vagy mennyit költ a fizujából létfenntartásra stbstbstb.

KSH definíció:

Foglalkoztatott az, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol.

Mindez ráadásul önbevallás alapján: – Mondja, ön egy másokon élősködő lumpen, vagy dolgozott legalább egy órát a múlt héten?

Háát... Nem tudom ki, hogy és hogyan határozta meg a statisztikákat, de vidéken általában mindig az ellenkezője igaz.

Mi két fizetésből alig jövünk ki, pedig általában csak azt vesszük, ami ténylegesen kell. Még egy új notebook-ra is sajnálom a pénzt, pedig nagy szükségem lenne rá, munka miatt is.

Jászságról van szó... Ide hozták a rengeteg ukránt dolgozni, a közbiztonság színvonala visszaesett. Azt is hozzátenném, hogy az itt lévő ukránok többsége elvileg kapott állampolgárságot is. Ha ezeket is belevették a statisztikába, akkor nem csodálom, hogy arányaiban csökkent a munkanélküliség, hogy ha egyből úgy hozzák őket, hogy dolgoznak. Azért kíváncsi lennék a pontos számadatokra, hogy pontosan mennyi a munkanélküliek száma. Bár az sem releváns, mert ezelőtt is már volt aki inkább be sem jelentkezett munkanélkülire vagy lejárt a munkanélküli ideje. Általában azokat már elkönyvelik és a munkanélküli statisztikában már nem szerepeltetik őket.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Bezonyám, amint lejár a max. 90 napos munkanélküli jogosultság, vagy mész közfoglalkoztatottnak -> automatikusan lekerültél a hivatalos munkanélküli listáról, VAGY megköszönöd állambácsinak az eddigi hathatós "segítséget" ês magad próbálkozol tovább -> ismétcsak automatikusan lekerültél a hivatalos munkanélküli listáról. De szépek is ezek a hazug statisztikák!

Részleteket elfelejtettem, de a foglalkoztatottság kapcsán volt valamilyen KSH statisztika, aminél az 1-10 fő közötti cégeknél nem mértek, nem kértek be adatot, hanem saccoltak, elég kis mintavételezés után, ott se értettem, hogy miért nem lehet a NAV adatai alapján statisztikázni, és ott hangzott el, hogy hát azért, mert nincs olyan már, hogy tartós munkanélküli, és hogy nincs olyan szám se, hogy hány embernek KÉNE dolgoznia, amiből látható lenne, hogy mennyi a valósan munkanélküli. Persze ez azért van így, mert hát én választhatom, hogy nem dolgozom, gondolom vidéken sokan tényleg önként teszik így (nem).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Lehet offensenek venni, de a jaszsag az orszag egyik leggyatrabb terulete, gazdasagi szempontbol.

Igy azon amit leirtal en semmit nem csodalkozok, esetleg azon, hogy iraskepes, erettsegizett ember mi a fenet keres meg ott. Ez nem szabad ujdonsag erejevel erkezzen a search bubbledba.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Gyermekkorom óta itt élek, úgyhogy tudom milyen, de azért másfelől is hallani dolgokat, van hogy rosszabbakat, mint amik itt vannak. Tehát annyira általánosan nem jelenteném ki, hogy a jászságon kívül mindenhol máshol olyan szuper lenne a helyzet.

Az hogy itt maradtunk az csak annak köszönhető, hogy olcsó volt a letelepedés, anyagiak nem úgy hozták, hogy távolabbra nézelődjünk, család többi része itt él. Költözéskor született pont fiam, így inkább azon voltunk, hogy hamar letudjuk a köröket.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

"Bármilyen fronton nézzük, a lakosság elkölthető jövedelme, illetve vagyona folyamatosan nő."

Attól függ kiknek, hol, melyik társadalmi rétegben.