DIY NAS dilemma

Szóba került SBC-k: Raspberry Pi 4B vs RockPro64 vs Odriod-N2

Feladatok: 1 TB usb3-as HDD, torrent szerver, Plex szerver, NFS szerver, Kodi, ritkán csomag build.

A disztribúció az Arch Linux ARM, ezt ismerem, és elégedett vagyok vele. Jelenleg a fenti feladatokat egy Raspberry Pi 2B és egy Orange Pi PC látja el megosztva, a Plex miatt (gyengék neki) érik az upgrade, és akkor már 1 db lapra vonnám össze a feladatokat.

A Kodi Plex fallback-ként üzemel és az exotikus formátumok lejátszására. Plex-en nem HD tartalmat nézünk, arra van céleszköz, elsősorban tömörített sorozatokat és tömörített filmeket nézünk rajta a TV-n, azonban néha kínlódik (lejátszás megáll, tölt, megugrik), ilyenkor Kodi-n folytatjuk. 

Ha már upgrade, követelmény a gigabites ethernet, az usb3 és hdmi csatik, 4 GB memória. A fenti lapokra szűkítettem a választást.

Raspberry Pi 4B:

A leggyengébb a 3 lap közül, azt olvasom, hogy erősen javasolt az aktív hűtés rá, mert terhelésnél nagyon melegszik. A lap + táp + alu ház + ventilátor + microHdmi-Hdmi kábel itthonról 35.000 Ft körül jön ki (angliából sem olcsóbb a szállítással). Előny, hogy támogatott ALARM platform, van hozzá saját Kodi build. Hátrány, hogy armv7 architektúrában elérhető, mert úgy gondolják a 64 bites kernel instabil. Amúgy a mainline kernelben a Broadcom BCM2711 / rpi4 támogatásnak nyoma sincs, kezdeti támogatáson legalább már dolgoznak, még évek szerintem mire rendesen támogatott lesz. A kernelt a Raspberry Pi Foundation által patchelt forkból szállítja az ALARM, 4.19-es verziójú. Zavar, hogy nincs még rá aarch64 ALARM build, teljesítményben nem tudom mennyi mínuszt jelenthet ez, főleg, hogy amúgy is a leggyengébb.

RockPro64:

Teljesítményben jóval erősebb, mint az rpi, átlagban elmarad valamelyest az odroid-tól, viszont vannak területek, amikben jobban teljesít nála. Nem ALARM platform, de mivel a Rockchip RK3399 jól támogatott a mainline kernelben, sima latest aarch64 lemezképpel pöpecül kellene mennie. Van hdmi sound, mali gpu meg minden ami fontos nekem. Nehézség, hogy u-boot csomag nincs hozzá, azt nekem kellene buildelni vagy beszerezni hozzá a binárist, hogy bootolható rendszert kapjak. A pine64 oldalon rendelhető: lap + alu ház + venti + táp 37.000 Ft körül jön ki szállítással, erre lehet számolni a vám + áfa történetet. Nem találtam értelmes EU vagy magyar store-t (amazon-on angliából csak a lap 42.000 Ft).

Odriod-N2:

Teljesítményben a legerősebb. ALARM platform, Amlogic S922X mainline támogatása erősen kompromisszumos. Annyira, hogy az ALARM a hardkernel által patchelt forkot használja, 4.9-es verziójú, khm. A hardkernel oldalán pont akciós coreelec csomagban: lap + műanyag ház + táp + 8 GB SD kártya, szállítással 30.000 Ft, erre is jön vám+áfa kombó. (angliából 30.000 Ft csak a lap)

Nem egyszerű dönteni. Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás Magyarországról az rpi4, de az a leggyengébb. Szívem szerint a rock-ot venném a mainline kernel támogatás miatt, de az a legfabrikálósabb, és legdrágább. Így középutasnak adja magát az odroid, de zavar a 4.9-es forkolt patchelt kernel.

Van valakinek tapasztalata valamelyik SBC-vel? Aktív hűtés mennyire ajánlott rajtuk?

Hozzászólások

most nast akar vagy tv lejatszo cuccot, vagy mindenegybe dolgot.

torrent/nfs/hdd/plex-nek valami normalis raides nast vennek, az megy be a szekreny aljara/rackbe. a tv ala meg meg valami android tv, sd kartyarol meg sima kodi (olyat ami tamogatja)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A kodi még nem tud hardveres gyorsítást a pi4 en, ha jól rémlik valamikor a jövő évben lesz elkészítve hozzá.

A hűtésre van egy jó teszt mindenféle hűtővel, alapvetően egy passzív nagy alumíniumház bőven elég a hűtéshez folyamatos, teljes terhelés mellett is. https://www.martinrowan.co.uk/2019/09/raspberry-pi-4-cases-temperature-and-cpu-throttling-under-load

Én ennek nem néztem utána amikor vettem, gyári ház az pénzkidobás volt, nem is használom, +10 fokos a cucc ha benne van. Az aluház úton van már.

Plex nálam nincs, meg kodi sem, letölt, megoszt, nfs, samba, synthing, transmission, ilyesmik futnak rajta, kicsit hülyeségnek is érzem azt, hogy a 4gb os verziót vettem, nem tudom mire használhatnám a ramot. Jelenleg 400mb alatt van a használt memória mérete.

Én a hosszú támogatás miatt választottam a pi4-et, meg ezen van elsőnek valós usb3 és rendes gigabites hálózat. Fw frissítések is jönnek hozzá folyamatosan, látszik hogy foglalkoznak vele.

Szerkesztve: 2019. 11. 11., h - 09:35

Egy nast legalabb 5evre veszel.

Ezek kozul a legjobb szoftvertamogatasa (sajnos) az rpi4- ek *lesz*.

Ezert en azt vennek, megha a tobbi hardverbol jobb is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pár hónapja volt nálam is nagy dilemma a mindenes háziszerver/router építés. Hosszas utánajárást követően akkor majdnem meg is vettem egy Odroid H2 lapot. Nálam szempont volt még a 2xGbE és fanless kivitel. Maga a H2 +táp, +2db SATA kábel úgy 60ezerből jött volna ki szállítással és áfával. Persze az Odroid H2 már x86, de pont ezért sokkal fájdalommentesebb a támogatása. Mindennel felszerelve, amire szükségem lett volna hozzá, úgy 120ezerből jött volna ki. És ez okozta a nagy dilemmát, hogy nemsokkal többért már egy rendes Core i3-8xxxT-t is kapok. Végül egy régebbi Core i3-4130T konfigot alakítottam át, ami nem lett ugyan fanless, de alig hallani.

Köszi a hozzászolasokat, rpi4-et rendeltem, alu bordás házzal aktív hűtés nélkül.