Hacker-barát fényképezőgép

Fórumok

Tervezek új fényképezőgépet venni. Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha le tudnám tenni egy állványra, folyamatosan venni a képét számítógépről - kb webkameraként, és amikor úgy gondolja a gép, hogy érdemes, akkor programból csinálni valódi fényképeket.

Létezik gép, amivel meg lehet ezt csinálni egyszerűen? A legjobb, ha csak rádugom USB-n számítógépre és már működik is.

Egyébként alap-igényeim lennének csak: mennél jobb érzékelő, esetleg cserélhető objektív.

Disclaimer: fényképezőgépes fórumot nem találtam, ez van talán a legközelebb hozzá.

Hozzászólások

Hát, tükörreflexesből még nem láttam olyat, ami NE tudná, gondolom majd mind tudja. Én ezzel távvezérlek: https://entangle-photo.org/ nézd meg, hogy mivel nyúlkál a gépekhez és előbb-utóbb eljutsz a kompatibilitási listáig:)

Wow, ezt nem is tudtam. Ezért kell kérdezni, ugye :-).

Van egy régi Canon EOS-om, de azóta sokat fejlődtek a szenzorok, azért tervezek újat venni. Olyan kellene, amivel lámpával jól megvilágított szobában már lehet vaku nélkül kézből fotózni ilyen kb Leica 50-70mm-nek megfelelő zoommal. Ez ma már elérhető, ugye? Hol érdemes ilyesmit venni? Ha jól látom ezek mind kompatibilisek, úgyhogy objektívet elsőre nem is vennék, az talán jó lesz ami van.

Ha fontos ez a dolog (magas iso mellett alacsony zaj), akkor inkább Sonykat nézegess ne Canont, eléggé le vannak mostanában maradva. Ha anyagilag belefér, akkor az A7 sorozatból ajánlom a III-ast, vagy attól felfelé bármit. Ha olcsóbb szegmensben keresgélsz, akkor 5000-es, 6000-es sorozat.

Volt egy kb 150-200EFt-s marokgépünk, csak sajnos valahogy az enyészeté lett. Azzal teljesen jól lehetett szobában vaku nélkül fotózni. Kis zaj belefér, nem kell profi kép, csak ne legyen teljesen szar.

Ez az A7 ha jól látom 1MFt körül jár, kb ötször több, mint amire gondoltam :-).

Valójában az automatizálás és a szobában fényképezés két külön projekthez kell, lehet, hogy szétválasztom őket: veszek egy új marokgépet, és egy használt közepes EOS-t.

Bár valószínű nem mondok újat, de mindennel lehet sötétben fotózni (jól van na, porronggyal nem), csak vagy zajos lesz, vagy sokáig kell nyitva tartani a zárat:) A lenti SonyA7R3+ gépekhez még annyit, hogy ha rászánod magad, akkor létezik hozzájuk Canon adapter, megspórolható az objektív, de valamiért úgy érzem, ez neked ágyúval verébre.

Sima A7 III-at írtam, de nyilván az se olcsó mulatság. Ugyanakkor a használtpiacon egész baráti áron lehet jó állapotú példányokat kifogni pl. A7 II-ből. Nem tudom mennyi rá a keret, de manapság ha mobilfotó minőség főlé szeretnénk menni érdemben (szóval hogy értelme is legyen a dolognak, ne csak vegyünk egy féltéglát ami kb. ugyanazt tudja, csak telefonálni nem lehet vele), akkor azt gondolom, hogy 200-250eFt-t minimum érdemes beletenni a projektbe, egyébkén nagy előrelépés nem lesz. Ennyiért viszont van már használt A7 II, vagy új 5000/5100/6000, utóbbi esetekben még objektívre is marad pénz.

A mobilommal már csak azért sem szeretek fotózni, mert a UI egyszerűen fos: egy hatalmas tégla, amit akárhol ha megérintek, akkor elállítódik. Ha rohadtul vigyázok, hogy csak a keretet fogjam akkor működik, de ha akárhol egy kicsit ráfogok, akkor már valami történik amit nem szeretnék. Tiszta rémálom fotózni vele. Többnyire egész jó a képek minősége, de akkor is utálom mint fényképezőt.

Pedig érdemes megtanulni, vagy venni hozzá valami gripet, vagy cserélni olyan mobilra amivel nincs ilyen gondod ÉS jó a kamerája. El kell fogadni, hogy erre állt be a világ, a kompakt gépek, vagy alsó kategóriás DSLR-ek egyszerűen annyira keveset adnak hozzá a fotózáshoz egy mai jobb mobilhoz képest, hogy kiszórt pénz az ablakon az egész (vagyis abból a pénzből érdemes inkább jobb telefont venni, jobb kamerával, vagy gyűjteni még hozzá, és venni egy jobb vázat).

Ha valaki túl akar lépni a mobilfotózáson érdemben, akkor a fent említett összeg szerintem a minimum beszálló, és akkor lehet hogy még keveset mondtam. Persze itt most nyilván a technikai részéről beszélünk, szóval nem érdemes azzal jönni, hogy ez művészet, és ez a dolog másodlagos, hisz Pajtással is bármikor csoda dolgokat lehet alkotni ha megfelelő kezekbe kerül, tudom :)

Vagy venni egy rendes fényképezőgépet és mindent arra használni amire való. Egy marokgép és egy feature phone összesen könnyebb, olcsóbb és jobban elfér, mint egy tepsifón.

Én nem vagyok minőség-freak, kinőttem belőle. Élvezhető minőség legyen amatőr szemmel, több nekem nem kell.

Kérdés hogy honnét/miből lesznek ezek az objektívek. Vagy adottak, vagy meg kell venni őket, bármelyik eset is áll fenn, komoly értéket képviselnek mindenképpeni. Akinek ez a dolog olyan szinten fontos, hogy málhás szamárként vigyen magával egy táskányi fotós cuccot, és a benne levő objektíveket már megvette, vagy meg akarja venni, az szerintem nem a 200-250eFt-s vázon fog fennakadni, ha pedig mégis ilyesmit tervez, akkor továbbra is azt javaslom neki, hogy gondolja át jól. Ez egy olyan műfaj amiben az alsó (mobilos fotózás) és a használható kategória közötti szakadékba egyszerűen nem érdemes belesétálni.

Nézd, én hobbi fotós vagyok, sokat fotózok, mindig van nálam gép két obival. Mobillal meg sem közelíted egy canon 70-200 F4L IS rajzát, arról nem beszélve, hogy ha ismered a gépedet és optikádat, akkor te döntöd el, hogy milyen hátterek lesznek. tudom, mobilon a szoftver csinál majd elmosódást vagy tűéles hátteret...de nem ugyanaz. A gépeim értéke 100-200k huf darabonként, az objektívjeim pedig összességében kb 1m huf körül mozognak. Tény, a fenti feladat nem kíván ilyesmit, és szerintem alaposan mellé lő a kérdező azzal, hogy fényképezőgépben gondolkodik. Amit ő szeretne, ahhoz ma már klassz kis kamerákat kapni, forgatható verzióban is. Azok valók erre. A fényképezőgép másra való. A mobil is.

Majdnem ugyanazt mondjuk, akkor ezek szerint te sem kompakttal fotózol, és 1.5mFt-nyi összeg van a felszerelésedben. Ugyanakkor a klassz kis forgatható kamerákat, cserélhető objektív nélkül szerintem pont nem érdemes megvenni. Ezt a dolgot egyébként a piac is szépen "beárazza", gyakorlatilag pár év, és teljesen el fog tűnni ez a kategória.

Mondjuk nem tudjuk mit is akar pontosan a kérdező, de arra, hogy áll egy bamba kamera, amiről az általa éppen látott képet random időközönként lementse egy gép, nos arra jók ezek a kis security kamerák. És még éjjel is látnak. Kompakttal nem lehet fotózni rendesen, max ilyen családi képeket lehet lőni, amire meg jó a mobil is már.

Ez érdekes szoftver. Én is köszi az infót. Le van írva, hogy a libgphoto2-vel baszkurálja a gépeket, annak még a parancssori eszközében (gphoto2) is van --capture-* parancskészlet ehhez a funkcióhoz. Itt a listából ki lehet nézni, hogy melyikk géppel tud capture-t-

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

... hát, egy ubuntu-s fényképezőgép gimp-pel maga LENNE a kánaán...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Hát, nem az volna az igazi?
Rá a gépre egy virtuális szemüveget meg vezetéknélküli egeret, aztán ha van egy kis gubanc a képpel, de a pillanat már megismételhetetlen, akkor indulhat egy gyors korrekció GIMP-pel...
Egy jól dokumentált, hacker-barát fényképezővel mennyi mendent lehetne csinálni... ha lenne olyan...
Persze, lehet, hogy Raspberry cuccokból össze lehetne hajintani egy ilyet.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

... Mondjuk, a hardver sem mindegy!
Régen (2007 tájékán) volt egy Panasonic Lumix-om. Nem volt egy nagy durranás már akkor sem, viszont annyira élethű színeket rögzített, hogy gyakorlatilag semmilyen színkorrekciót nem kellett csinálni azokkal a képekkel, amiket csinált. Csak akkor kellett néha a képekhez nyúlni, ha beltérben fotóztam.
A mobilok-tabletek valahogy borzasztóan vacak képeket csinálnak, a nagy felbontás és a nagy érzékenység ellenére is. Bizonyos árnyalatokat túlerőltetnek (túlkékítik az eget, vagy rikítóvörösek lesznek a tetőcserepek), vagy épp azok a színhatások vesznek el, ami miatt a képet csináltam... pl. a lemenő nap által megvilágított domboldalból pont a lemenő nap színét szedi ki, és ezt már semmilyen trükkel nem lehet olyanná csinálni, amilyennek lennie kellett volna.
Szóval, ha a fényképező CCD mátrixa nem az igazi, az már semmivel sem korrigálható. (természetesem GIMP-pel sem)
Ezt a SnapSeed-et megnéztem, nem rossz, majdnem annyira képes, mint valamikor régen egy Neopaint nevű DOS-os program... csak ez mem 3MByte, hanem 42MByte. Androidhoz kétségkívül ez a legjobb képretusáló program, amit eddig láttam.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ha folyamatosan aktív a szenzor akkor melegedni fog, a melegebb szenzor pedig zajosabb képet ad, ami alacsony fénynél már számít(hat).