Szoftver design specifikáció

Sziasztok, jópár éve foglalkozom más mellett (BI/DWH) szoftverfejlesztéssel is, és most készítenem kellene egy design dokumentációt egy webalkalmazásról. (architektúra, interface, UI, adatbázis design, stb). Kb ez a feltétele, hogy egy jobb poziciót kapjak a cégen belül.

Van erre valami jó guideline, vagy minta, mi az amit ne hagyjak ki, és mire milyen eszközt, leírást készítsek?

A konstruktív válaszokat előre is köszönöm!

Hozzászólások

Dan Brown: Communicating Design

Ha UI orientált.

Ha nem, akkor pedig a logikai rendszerterv, fizikai rendszerterv.

Mondjuk könyvben az UML földi halandóknak (UML for Mere Mortals), vagy az Applying Use-case driven Object modeling, esetleg az Object-Oriented Analysis and Design.

De tipikusan vannak olyan fejezetek hogy szereplők (felhasználók és kapcsolódó rendszerek), használati esetek, folyamatok, és utána jön az adatmodell logikai felépítése, a képernyők logikai felépítése, utána fizikai felépítés. Biztos le van ez írva a Rational Unified Process világán kívül is rendesen.

"egy design dokumentációt egy webalkalmazásról"
> Kik a célközönség ? :)

+1

Azt kell megsejtened, hogy a célcsoport - a döntést hozó menedzser pl - mit ért meg.

Az UML-nek például az az előnye, hogy van valami formális értemle is, hogy mit jelent. Illetve aki tanulta, annak a rajzok formáiról beugrik, hogy mi is lehet az. Abban is segít, hogy milyen aspektusokból érdemes megfogalmazni, hogy milyen a rendszer. De lehet, hogy a célzott manager nem fogja érteni, mert nem ismeri.

Nincs a cégben sablon vagy minta erre? Abban benne lenne a válasz nagy része a kérdésre. Ha nincs, akkor az elég elgondolkodtató.

UML lesz az szerintem.
--
Gábriel Ákos