Á, hagyd, úgysem értenék!

Fórumok

Használok egy szoftvert. Most mindegy is, hogy melyiket, a lényeg, hogy van neki előfizetése.
Kérdeztem az helpdesket, hogy lehet a kártya infót módosítani. Válaszolt a csóka, hogy a weboldalon ha kártyával fizetem a következő havi sápot, akkor eltárolják a kártya infót, a régit eldobják és majd az új kártyáról vonnak a jövőben.

Weboldal, kártyás fizetés, megjelenik a confirmation oldal.

Rajta a felhasználónevem, a jelszavam, mire fizettem elő, mennyi pénzt.

Írtam nekik egy emailt, hogy "bazze, mi a péniszért van nálatok a jelszavam eltárolva cleartextben?!"

Most várom a válaszukat. Szerintem a kérdést se fogják érteni.

Hozzászólások

Mert ha elfelejtened, akkor igy meg tudjak mondani:)

Nagyobb cégeknél se jobb a helyzet:

- T-Mobile Austria: “The customer service agents see the first four characters of your password. We store the whole password, because you need it for the login,”
- User: “what if your infrastructure gets breached and everyone’s password is published in plaintext to the whole wide world?”
- T-Mobile Austria: “What if this doesn't happen because our security is amazingly good? ^Käthe”

Did T-Mobile Austria Really Just Admit It Stores Customer Passwords in Plaintext?

2 hónappal később...

T-Mobile Hacked In Data Breach That Hit 2 Million Customers

Én lehet, hogy kötelezővé is tennem a plain textet (nyilván irónia), de kötelezően fel is hívnám rá a figyelmet (ez nyilván nem irónia):

Tisztelt regisztráló, kurvára tudni fogjuk mi a jelszavad. Beleértve az IT összes mostani és régi dolgozóját + a teljes ügyfélszolgálat. + ha feltörnek minket akkor mindenki más is.
Ezen kockázat mellett - könnyen érthető okból - javasoljuk, hogy egyedi jelszót használj. Ha kell a Chrome generál neked egyet (cellán jobbgomb jelszógenerálás), és el is menti.
Kérjük NE használj olyan jelszót amit máshol is használsz. Köszönjük.

A összes többi elkódolós játék csak játék. Egyrészt a feltört rendszerből könnyen kideríthető a kódolási technika onnantól csak processzoridő az egész, másfelől a feltört rendszerbe még logikusan plainben érkezik a jelszó, csak kódolás előtt le kell menteni, amit nem túl bonyolult úgy megcsinálni, hogy egyhamar ne derüljön ki. Úgyhogy kb az egyetlen biztonságos megoldás, ha mindenhol mást használsz.

Talán a GDRP meg a Cookie Consent helyett azt kellene szabályozni, hogy a jelszavak hogyan tárolhatóak.

Kedvencem, én találkoztam olyan oldallal, hogy regisztrációnál csak usernevet adsz, és a jelszót emailben elküldi. Ami mondjuk el is megy, de nem egyszer használatos. Továbbá, ha belépsz, és jelszót cserélsz, akkor rögtön kapsz egy email, hogy jelszót cseréltél, "Az új jelszód: ...". Nem tudsz úgy jelszót cserélni, hogy emailben ne küldené újra el... Azt nem tudom hogy tárolják, de ezek után már végül is mindegy is.
--
"Sose a gép a hülye."

Most mi a baj? Annó, amikor az ügyfélkapumat nyitottam, a jelszavamat be kellett diktálni az ügyfeles csajnak, mások is hallhatták bizony és azt leírta! és papíron eltette! :D Csak a fél világ tudta... :D