LibreOffice => Kuka

Eddig is utáltam ezt a programot, de most most lett belőle véglegesen elegem.
Oké, hogy lassú, bugos és 10 éve is elavult interface jellemzi, nincs normális update rendszere, de hogy pontos méreteket sem lehet vele rajzolni...

Létrehozok egy pontosan 100x100 mm méretű négyzetet, ami kinyomtatva 95x95 mm lesz!?

Ugyanezt megteszem egy másik gépen MS Office-ban és láss csodát pontosan 100x100 mm nyomtatva is!

Gondolhatnánk persze a rossz nyomtató beállításokra is, de ez ki van zárva.
Mindkét gépen Windows 10 fut.
Mindkét gép egy hálózati nyomtatóra csatlakozik, amit CUPS szolgál ki.
Az egyetlen eltérés a kétféle Office.

Ez az a baj az ilyen opensorsz szarokkal. Mindenki tolja bele a gány kódját aztán a végtermék egy ilyen használhatatlan roncs lesz. Ezért nem lesz soha jó desktop alap a Linux sem.

Na megyek uninstallálni és beszerzek egy MS Officet.

Hozzászólások

Hasonlóval én is megjártam, Draw-ban készítettem egy kis rajzot, hogy mekkora kört kell kivágni egy lapból, beméreteztem, kinyomtattam odaadtam az asztalosnak, minden szép és jó volt.

Aztán legközelebb mikor szükségem volt rá, elővettem, kinyomtattam odaadtam az asztalosnak és nem azt kaptam amit szerettem volna, sokkal kisebb volt a kivágott kör, megnéztem a rajzot és a méreteket, a Draw valami logika alapján kisebbre vette.

A két nyomtatás között semmi nem változott, ugyanaz a gép, ugyanaz az OS, ugyanaz a Draw, ugyanaz a nyomtató.
A fájl sem lett megnyitva, a két időpont között.

Azóta nem használom a Draw-t ilyen célra.

Tényleg zavaró alapból a nyomtatásnál rosszul választ.

A nyomtatásnál kell a beállítások résznél "Papírméret-választás a nyomtató beállításai szerinti" kipipálni

alapból nincsen...

Windows 7 / Libreoffice 6.2.4

"Ezért nem lesz soha jó desktop alap a Linux sem."

:)

"nincs normális update rendszere"

Múltkori facepalm után megmosolyogtat, hogy megint leírod :)

> Eddig is utáltam ezt a programot, de most most lett belőle véglegesen elegem.

Miért használtad, ha mindig is utáltad?


> pontos méreteket sem lehet vele rajzolni

De. Lehet.


> 100x100 mm méretű négyzetet

Értem, hogy mit szeretnél közölni, de ez így hibás, helyesen így lenne: "100mm x 100mm méretű négyzetet"


> Az egyetlen eltérés a kétféle Office.

Nem, nem ez az egyetlen eltérés. A fő eltérés a két office beállításaiban van, ami rajtad is múlik.


> Ez az a baj az ilyen opensorsz szarokkal. Mindenki tolja bele a gány kódját aztán a végtermék egy ilyen használhatatlan roncs lesz.

Egy alkalmazás lehet rossz, lehetnek bajai, de a hibás beállításokért a felhasználó a felelős.

Több mint tíz éve használok nyílt forrású office-t (kezdetben OpenOffice-t, később LibreOffice-t), sokféle gép és sokféle nyomtató fordult meg közben a kezeim között, eddig még mindig meg tudtam csinálni velük azt, amit akartam, így nem tudom alátámasztani azt a kijelentésedet, hogy a LibreOffice "egy használhatatlan roncs".

A cégnél MS Office-t használok, otthon LibreOffice-t. Egyértelmű, hogy az MS Office jobb termék, többet tud, gyorsabb és egyebek, de ettől még a másik sem sz@r. Az a "másik" amúgy ingyen van, az igényeimet kiszolgálja, a szükséges beállításokat képes vagyok elvégezni benne, így nekem megfelel.


> Ezért nem lesz soha jó desktop alap a Linux sem.

A Linux már régóta jó alapja a desktop operációs rendszereknek :)


Én szeretném, ha magadra vennéd, amit írok :)

Miből gondoltad úgy, hogy ezt érvnek szántam? Te így szoktál érvelni? Ez egyszerűen csak egy a sok zavaró dolog közül, amiket az emberek írásban elkövetnek, ugyanakkor talán egy kicsit utal a szerző felületességére is, ami megtapasztalható abban is, ahogy a LibreOffice-t értékelte.

Abban a hozzászólásomban, amiből ezt a részt kiragadtad, volt valós érv is, volt kérdés, volt szimpla ellenkezés és ténymegállapítás is. Miért pont ez keltette fel az érdeklődésed?

> Abban a hozzászólásomban, amiből ezt a részt kiragadtad, volt valós érv is, volt kérdés, volt szimpla ellenkezés és ténymegállapítás is. Miért pont ez keltette fel az érdeklődésed?

Valos erv: sem megerositeni, sem cafolni nem tudom; iszonyu regen hasznaltam LibreOffice-t, nem akarok tobb eves tapasztalatok alapjan itelkezni.

Kerdes: OP helyett nem tudok valaszolni, bar tippjeim lennenek talan.

Ellenkezes & tenymegallapitas: tenyekkel nem akarok vitatkozni. :)

"Egy alkalmazás lehet rossz, lehetnek bajai, de a hibás beállításokért a felhasználó a felelős."
A szar, eletkeptelen defaultok a szoftver hibai. A felhasznalok hasznalni akarjak a szoftvert. Tudod, mint az autok eseten, nem a motorvezerlest akarod konfiguralni CAN buszon keresztul, hanem utazni A-bol B-be.
Az ilyen gogos "biztosan minden user error, hiszen mas nem lehet, ez a szoftver tokeletes" hozzaallas miatt fos a LO UX-e, es hasznalnak inkabb mast az emberek.

> A szar, eletkeptelen defaultok a szoftver hibai.

A szerinted "szar, eletkeptelen defaultok" mások szerint meg éppen jók és életképesek. Egy akármilyen oprendszer felhasználói felületén pl. általában miért lehet egy csomó dolgot állítgatni? Lehet, hogy azért, mert ami tetszik A-nak, az nem tetszik B-nek és C-nek?


> Az ilyen gogos "biztosan minden user error, hiszen mas nem lehet, ez a szoftver tokeletes" hozzaallas miatt fos a LO UX-e, es hasznalnak inkabb mast az emberek.

Nem lehet, hogy van egy kis gőg abban, ha valaki leszarozza egy szoftver alapbeállításait, mert azok neki éppen nem tetszenek? Az meg elég sok dologtól függ, hogy "az emberek" mit használnak, egy Microsoft termék esetében sokat számít, hogy azt adták "az ember" kezébe, az van a munkahelyén, azt tanították neki, azt "nyomja" mindenhol mindenki, az volt előtelepítve a gépén, azt lehet ellopni, ahhoz ért a szomszédék Pistikéje és amúgy is azt használja "mindenki". Jelen esetben még az is igaz, hogy a Microsoft hasonló terméke többet tud egy ingyenes irodai csomagnál. Ha azt is nézzük, hogy az MS elég sok pénzt kér a termékeiért, "mindenki" meg nem tud annyit adni azokért, akkor már bőven lehet reális választás egy gyengébb képességű, de a céloknak mégis megfelelő alkalmazás, ami ingyenes.

plusz

megvesz (a cég) egy, v. több m$ office csomagot, ami mindent !is tud, azután még a térköz-t is enterrel állítgatják a bekezdések között/előtt után, az oldaltörést 15 enterrel oldják meg, az aláírások helyét meg szóközökkel alakítják ki.

ne tudd meg mit csinál táblázatkén, szinte gyanánt :Đ

jó esetben :)

majd ezt az egészet közzéteszik .doc-ként mint szuper sablont:))

ja. de a nagybetűket hiányolja a fórumban :Đ
me' az nem tud magyarú'

> > 100x100 mm méretű négyzetet

> Értem, hogy mit szeretnél közölni, de ez így hibás, helyesen így lenne: "100mm x 100mm méretű négyzetet"

- A magyar nyelvben a mennyiség és a mértékegység közé szóközt kell tenni: "100 mm"
- Tipográfiailag nem is sima szóközt, hanem kemény szóközt, vagy más néven nem törhető szóközt  , hogy az összetartozó dolgok sor végén is együtt maradjanak.
- Ha igazán finomra szeretnéd venni, akkor az iksz helyett is szorzásjelet alkalmazol: ⋅ ˙,
- vagy a fizikai méretek elválasztására használt szorzójelet: × (multiplication sign).

... aztán reméljük jön valaki, aki engem is kijavít.

Lehet hogy csak én vagyok régimódi, de én alapból nem várom el hogy egy random szövegszerkesztőben megadott méret kinyomtatva mérethelyes legyen. Egyszerűen túl sok minden befolyásolhatja.

Egyébként nekem még Worddel sem sikerült soha, semmit mérethelyesen nyomtatnom. Ha ilyesmi kellett (pl. cimke nyomtatás), mindig igazgatnom kellett hogy a végeredmény jó legyen.

Szoktak mondani, hogy egy eppcsak atlagos felhasznalonak boven megfelelhet MS vonalon akar egy Office 95, hiszen produktiv munkajanak nagy resze ma is lefedheto vele. Ugyanezen a lovon talan ulve kar volt ennyire szetturni a nehai StarOfficet - ami nalam meg siman jobb szoftver ma is, mint a LibreOffice.

Viszont csunyat ahogy nezem meg mindig nem szabad mondani rola, ami azert fasza, mert pl. a Gimprol sem szabadott. A vegeredmeny lathato. A valamikor eroltetett zaszloshajo megnevezesen mar mosolyogni sem tudok.

A karogast ezennel be is fejezem, ahogy nezem egy ideig meg nem fognak erinteni az ilyen bosszanto szarsagok.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Akik a Star/Open/LibreOffice-t használják többségében azok annak a hülyeségei miatt bosszankodnak. Akik meg az MS Office-t azok meg annak a hülyeségei miatt. Kb. 20 éves irodai számítógépes tapasztalat mindenfelé.
De az is tény hogy a programoknak tulajdonított hibák kb. feléről rendszeresen kiderül hogy hibás beállítás, vagy hibás használat eredménye.

Ha a Linux-hoz lenne készítve a gyártók oldaláról néhány dolog, pl. normálisan működő scanner és nyomtatás vezérlés, irodába ügyviteli programok, akkor ugyanolyan, vagy inkább jobb desktop rendszer lehetne mint a Win. Nem rajta múlik.

Ha mérethelyesen akarod, akkor nem inkább gerber file-t kell csinálnod? Nyilván nem *Office-ban.

Amúgy, ha már ilyen szidós topic ez, elmesélem, hogy e-mail aláírásba png logót próbáltam tenni úgy, hogy inline az img tag-be base64-ben kódolva beleraktam a képet, inline css-sel pedig megadtam a méretet. Ezt a nyílt forrású Thunderbird simán megugrotta, míg a hú, de király, istencsászár MS Outlook megjelenítette, de magasról tett az inline css-ben megadott méretre, aminek következtében nagyjából egész képernyőt beterítő logó lett a vége.

Szóval valamire biztos jók az MS software-ek is. Szidni őket. Amúgy abszolút nem követik a szabványokat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE