fénysorompó

Fórumok

Sziasztok.

Adott két, egymástól 10 méterre lévő pont, köztük egy szakasz. Azt szeretném, ha a két pont között áthaladó, mondjuk max 10 m hosszú tárgy érzékelve legyen, ha áthaladt a két pont között.

Alapvetően fénysorompóra gondoltam, de mivel a két pontra szerelt optoelektronikai érzékelők akár el is mozdulhatnak (bármi megtörténhet), már más dolgokon is jár a fejem.

Fontos az is, hogy az áthaladó tárgyon lenne egy kisebb méretű tárgy (pl. egy fényvisszaverő tükör, vagy akármi), melyet a fénysorompó érzékel.

GPS-GNSS és hasonló szóba se jöhet. Olyasmi is eszembe jutott, hogy az áthaladó tárgyon lenne egy olyan kártyaféle, mint amilyeneket külföldi autópályákon a kapuknál leolvas egy szenzor. Sajnos ezek leolvasásához kell egy bizonyos idó, a két pont közötti áthaladás jelen esetben viszont általában 10 km/h lassítás nélkül. Tárgyreflexiós fénysorompó ezek neve, ha jól tudom.

Szóval ilyesmin elmélkedem, valami nagyon fontos dolog miatt. Lehet, hogy blogjelleggel kellene elmélkednem? Nem tudom.

Hozzászólások

a fénysorompó nem rossz irány, lehet építkezni eredetileg biztonságtechnikához használatos sorompókból.
Az elfordulásból adódó hibát kiküszöbölendő ezeket úgy szokták bekötni, hogy alapesetben zárt állapotban van a relé (NC) és amikor a tárgy megszakítja a sugarat akkor nyit.

További redundanciát úgy tudsz a dologba vinni, hogy felszerelsz két ilyen sorompót egymástól mondjuk két méterre és a tárgyat akkor tekinted elhaladottnak ha az alábbi szekvencia végbement: 1es nyitott, majd 2es nyitott, majd 1es zárt, majd 2es zárt. +bónusz ha az 1-es és 2-es nyitása közti időt is méred abból az elhaladó tárgy sebességét is lehet becsülni (már ha szükséges)

"Fontos az is, hogy az áthaladó tárgyon lenne egy kisebb méretű tárgy (pl. egy fényvisszaverő tükör, vagy akármi), melyet a fénysorompó érzékel."

Ez miért fontos? Tán ez a tárgy átlátszó lenne?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Akkor egymás felett több fénysorompó kell, vagy egy lézerrel egy burkolatba épített fotoszenzor, és mindkét oldalra (tehát a lézer+szenzor oldalára és vele szembe) több tükör, ami a fénysugarat többször oda-vissza veri cikkcakkban, így a teljes várható magasságot pásztázza. Mint a filmekben a múzeumi vitrinben levő hatalmas gyémánt védelme. A rabló cigarettafüstöt fúj oda, és a láthatóvá vált zöld lézersugarak között kígyóember módjára bújik át. Remélhetőleg a te tárgyadat ez megfogja. Fillérekből megvalósítható.
|\ |
| \ |
| /|
| / |
|/ | Valami hasonló

Amiket leirsz, azok kozul tobb is jo lehet.

Hasznaltunk egy nagy eszterga eseten ilyen fenysorompot (nemtom mi a neve+tipusa), ez ugy mukodik, hogy van ket oszlop, amiben egymas iranyaba nezo infra ledek es fenyerzekeny - talan - fototranzisztorok vannak. A ledek jelet a meghajto elektronika modulalja, szoval pontosan meg tudod mondani, hogy a kapu melyik reszet es milyen hosszan szakitja meg a koze besetalo ember (vagy targy).

Egy masik csapat kajak-kenu versenyeken hasznal hasonlot a vizre telepitve. A kitakarasbol nem baj, hogy hullamzo vizen van, illetve meg allapithato, hogy most egy versenyzo hajoja, a kiserohajo, vagy pl. kacsa szakitotta-e meg a kaput.

A tagyon elhelyezett fenyvisszaverore nincs szukseg. A metronal viszont van olyan elrendezes, hogy az alagut egyik oldalan van az ado es a vevo is, a masik oldalan egy fenyvisszavero, es igy erzekeli, hogy kozte all-e a szerelveny. Neha praktikusabb.

Piszoaroknal is van hasonlo, szinten infraval, erzekeli, ha eleallsz, es amikor tavozol, oblit. Ha fekete polo van rajtad, nem mindig stabil.

Kapunal, ha sok led van, es szukseg van a kulonallo vonalak megkulonboztetesere, a modulalt jel miatt persze szukseg van arra, hogy bizonyos ideig tenyleg meg legyen szakitva a kapu. Viszont a lovedekek sebesseget (fegyverek torkolati sebesseget) is optikai modon szoktak merni ket hasonlo kapuval, szoval nem problema a gyorsan halado targy sem, ha arra meretezed.

A masik lehetoseg, amit irsz, az a proximitys kartya. Ezzel sincs gond, autoversenynel az aszfaltba epitett hurokkal olvassak le, es az auton van a kartya. Letezik belole aktiv is (ahol nem a hurok adja az energiat), az akar 10m-es tavolsagrol is megy. Ja, es az autoversenyen nem lassitanak, 10km/h max. a boxutcaban van. Tovabbi elonye, hogy minden kartyanak van egyedi azonositoja, szoval nem kerdes, hogy melyik auto erte el az adott meropontot.

Ha nem kell azonnal jelet adnod, jo lehet a kameras megoldas is. Mindenfele versenyeken a celfoto mukodik hasonloan. Folyamatosan veszi a celt nagy sebesseggel, es kicsit kesobb ki lehet ertekelni, hogy ki hanyadik volt. Ha nem kell nagy pontossag, egy egyszerubb kamera is eleg lehet.

Mi a celod a rendszerrel?

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Kamerával figyelni, nem opció?

> Sol omnibus lucet.

Tenyleg jo lenne, ha kicsit bovebben kifejtened, hogy mi ez.

Meg egy eszembe jutott: ha a targynak kereke van, akkor az utjaba telepithetsz nyomaserzekeny dolgot is, akkor nem kell oszlop. Fogsz egy rugalmas csovet (pl. szilikongumi), feltoltod vizzel, a cso egyik vege zart, a masik meg egy kapcsolot nyomkod.

Vagy ha nyilt terben van, atlatszo fedel ala tehetsz fenyerzekeloket, es akkor az athalado targy kitakarja a napot (vagy ha este is mukodnie kell, a fole tett lampakat).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin