Klónok háborúja - Befejező rész

...egy héttel korábban

Azt írtam az előző bejegyzésben, hogy a projektet ezzel késznek nyilvánítom, és a másik nem működő géppel más terveim lesznek, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy pont az nem működik amelyik cartridge befogadására is képes. Márpedig az azért hasznos lehetne egy-egy játék szerzemény kipróbálásához.

Mivel csaknem minden kisebb alkatrészt (kondi, ellenállás, kristály) kicseréltem és ezek után sem adott stabil képet a gép, egyvalami jöhetett csak szóba: kicserélni a CPU-t a jelenleg jó gépben lévővel.

Mint korábban írtam eltérő jelzésű IC-kről van szó, de a lábkiosztásuk elméletileg megegyezik. Bár egyik CPU-ról sem találtam konkrét adatlapot, így egy régi, scannelt doksiból indultam ki, amit az internet legmélyebb bugyraiban találtam a 6591-es IC-ről.
Minden lábat, mindkét IC esetében megnéztem, hogy ugyanazt a feladatot látja-e el mindkét panelen. Végül aztán megállítottam, hogy igen, tehát beválhat a csere, indulhat a kiforrasztás.

Viszont ha már minden lábat végignéztem, akkor egyúttal csináltam egy rendes PIN kiosztási rajzot az IC-kről, hátha egyszer valaki még hasznát veszi.

 

Mindkét IC-t kiszedni egy pákával és egy ónszippantóval nem ép leányálom (kétszer 48 láb), de megoldható. Viszont a cserét már úgy akartam véghezvinni, hogy nem forrasztom vissza a CPU-t, inkább egy IC foglalatot teszek be és abban fog helyet foglalni. Ha egyszer újra cserélni kellene, akkor egyszerűen ki lehet már venni és bepattintani a másikat, de akár CPU teszteléshez is jól jöhet ha még idekeveredik egy másik gép!

Tehát a donor CPU a helyén, kapcsoljuk hát be! Be is jött egy kicsit zagyva gép, aminek az az oka, hogy ebben a gépben még nincs a kompozit jel erősítő, de az már így is látszott, hogy ez bizony működik! Tehát beigazolódott a gyanú, hogy a 3289-es CPU adta meg magát, legalább is a videóért felelés része.

Egy dolog maradt hátra, méghozzá az, hogy ehhez a géphez is elkészítsem a kompozit modot.
Úgy gondoltam, ha már ennyi munka van benne és végre működik is, akkor megérdemel egy szebb elektronikát, mint a levegőbe forrasztott alkatrészek hálója. Ezért most mindent ami a videó erősítőhöz kell, azt egy kis darab panelre raktam össze, ami pont ráfér a gép paneljének egyik sarkába.

A gépből négy huzal jön ide:

  • Fekete: GND
  • Piros: VCC (5V)
  • Sárga: Audio
  • Kék: Videó

A kimenet pedig egy tüskesoron érhető el (Audio, GND, Video, GND), így ha valamikor ki kell venni a panelt, akkor nem kell a kábeleket leforrasztani az RCA csatlakozókról, egyszerűen le lehet húzni a tüskesorról.


src="https://blog.blintdesign.hu/wp-content/uploads/2019/01/20190110_104707-220x165.jpg">

 

És ezzel most már valóban késznek nyilvánítom a gépet, mivel így már tényleg teljes értékű lett. Van kompozit videó és audio kimenet és még cartrideokat is tud kezelni.

A másik gép burkolata és panelje pedig az új projekt alapja lesz, de mint írtam, az egy külön bejegyzés témája lesz!

 

Blog | YouTube

Hozzászólások

Hmmm ilyen CPU-t lehet vajon szerezni külön? Fel van programozva rá valami bootloader, vagy ezekben még nincs EPROM, hanem egyből a külső ROM-ból indítják a futást?

Nem hiszem hogy gyártják már, ezeket direkt ezekhez a klónokhoz tervezték.
Sőt, ezek nem is kifejezetten CPU-k, hanem SoC-ok. Benne van a memória, CPU, video és audio egység is, de még a 4 kontroller port is ebbe fut be. Ezért ilyen böszme nagy IC, 48 lábbal :)

Egyből a külső ROM tartalmát lapozza be és futtatja.
Noh most a klónokba van rengeteg beépített játék, azok között egy kapcsolóval lehet váltogatni. Ez a kapcsoló egy bináris számlálót léptet, ami beállítja arra a címre a játékokat tároló ROM 4 cím bitjét. Ez így max 16 játék.
A gép hátoldalán pedig egy játék csomag választó gomb van, az szintén a ROM cím bitjeit állítja 2 biten. Így már 4*16 játékot lehet elérni.
A játék választó gomb megnyomására a proci resetelésre kerül, így újra elkezd betölteni a ROM-ból, de mivel léptettük a címet, már más játékot fog megjelenni.

Szóval egyszerű mint a faék. Gyakorlatilag ha egy EEPROM-ba beírsz egy játékot és összekötöd a procival, rádrótozol egy joyt, csinálsz még egy kis compozit kimenetet pár passzív alkatrészből, akkor kész is az Atari 2600 klónod :)
Elvileg 1 próbapanelre ráférne. Egyébként ezt majd ki akarom próbálni :)

Az eredeti Atari 2600-ban viszont minden feladatot külön IC látott el.

Ne hagyd abba! Se a hardverezést, se a cikkírást.