Hibernációs kamra beüzemelve - találkozunk tavasszal!

Mármint nem velem, hanem a kis hangya kolóniával! :)

Mint ahogy a korábbi hangyás posztokban írtam, a hangyáknak szüksége van a telelésre. Ilyenkor szinte meg sem moccannak, csak vannak, pihennek (hibernálódnak).
Viszont ezt csak kellően alacsony hőmérsékleten teszik, ezért az otthon tartott hangyáknak biztosítani kell a megfelelő körülményeket. Legegyszerűbb ha betesszük őket a hűtőbe, ahol hideg van, de nincsenek mínuszok. 2-8 fok között jól érzik magukat.

A teleltetés november végétől március végéig tart, tehát kb. 4 hónapot töltenek a hűtőben.

Mindez képekben:
A hibernációs kamra
Elbúcsúzott az utolsó dolgozó is
Hibernációs kamra a hűtőben

Hozzászólások

Ha kimarad a telelés, mi történik velük?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

XXI. szazadi high-tech allattartas :D

Az ember általában mindent megtesz, hogy a hangyákat kiűzze a konyhából, a kaja környékéről, te meg beteszed őket a kaja mellé a hűtőbe. :D

Mit szól az asszony ehhez?

Hallottam mar en is ilyen macskarol. :)

Exemet meg azzal szoktam szivatni, hogy ne a szekrenyben tartsa a cicajat! (kipiszkalja a mancsaval, es bemaszik aludni)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Arra azert figyelj, hogy a hutoben inkabb a magasabb polcok egyiken legyenek, mint az aljan. Siman lehet par celsius kulonbseg a teteje es az alja kozott (nalam van, a teteje kozeleben, ahol az erzekelo van, 4 celsius fixen).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Teljesen jogos.
Azert irtam, mert nalam is van homero a hutoben (igazabol 3, egy a melyhuto reszen, egy a sima hutoben, a regi erzekelo helyen, egy meg a racs alatt az elektronikanal). Sokan nem gondoljak, hogy mennyit szamit, de konnyen retegzodik a levego a huton belul. Illetve egy-egy nyitas utan jopar celsiust valtozik. Ha alulra teszed, az lehet karos a hangyaknak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

a hűtőd hátlapján a pára-víz levezető nyílás körül fekete penészfoltot látok jobbra. valami ganaj lehet, ami 1., eltömíti és pár napon belül állni fog a víz alul 2., eléggé nem higiénikus a dolog. mivel itt a hideg ilyenkor elég könnyű kitakarítani, kibaszod az erkélyre ami benne van és go.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

jeah, de tenyleg jo szandekom volt. azert all ra a szemem mert egy hete mi igy jartunk (illetve akkor eszleltuk). valami csomagolas odaert a hatlaphoz, rossz napjan odafagyott. az az apro darab ott ragadt a jegben, majd amikor leolvadt hatul elkezdett lefele csuszni a csatornaig. par nap alatt elkezdett peneszedni, es amikor a nyilasig eluszott azt ott eldugitotta. szuper melo volt :( pfejj

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Semmi gond, komolyan szeretem mikor egy IT témából valami teljesen elborult módon autószerelős / házépítős topik lesz, és olvasok valami hasznosat! Hűtőganajozást én is csak akkor csinálok, mikor már ott a víztócsa a hűtőajtó előtt, és a leeresztő lyuk környéke fekete trutyival eltömődött.
--

Meg tudnád mondani véletlenül, hogy mit nem szeretnek a hangyák? Mert nálunk csak mi vagyunk a természetes ellenségeik, de nam vagyunk elég hatékonyak. Azt szeretnénk, ha nem jönnének be a csukott ablakon (illetve biztosan van valami számunkra ismeretlen pici rés, amit minden nyáron felfedeznek). Valahogy vonzóbbá kellene tenni számukra a kinti kerti környezetet, bár van olyan érzésem, hogy főleg a kíváncsiság hajtja őket új világot felfedezni.

Korábban mindenféle vegyszerrel próbálkozunk: mérgekkel, szódabikarbónával, ecettel, stb. de maximum pár hétre tűntek el. Ha letakarítottunk egy vonulási útvonalat, találtak másikat, a pionírokat meg nem lehet mindig elcsípni.

Aztán abbahagytuk a pókok összeszedését. Ez esztétikailag nem annyira szép, mert vannak pókhálók itt-ott, viszont elkapják a hangyákat. Sokkal alaposabban, mint mi :)

A pókjaink kapnak kosztot és kvártéjt, cserébe őrzik a házat :)

Nem vagyok hangyas (: a kerdes lehet tok egyertelmu... Hogy veszed ra oket, hogy menjenek be a kamraba?
Becsalogatod? V elolvassak, hogy hibernacio aztan mennek?

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-