ANDOR - Fejlesztési napló: Október

Előzmények

Úgy gondoltam indítok egy kis poszt/videó sorozatot arról, hogy hogyan alakul ANDOR fejlesztése mérföldkőről, mérföldkőre. Azaz ha van pár említésre méltó upgrade, azt összefoglalom kicsit, amolyan napló szerűen.

Az ölező cikk ugye a jövőbeli fejlesztések terveivel ért véget. Ezek egy része mára már megvalósításra is került.

Lássuk sorban:

 • A korábbi párhuzamos port helyet immáron soros porton zajlik a programok betöltése. Pontosabban ANDOR felől soros, a gép felől USB és a híd egy USB-Serial konverter, amit egy FTDI chip végez.
  Persze működik a soros-soros kommunikáció is, ha egy olyan gépre kötnénk amin van még soros port.
  A cél az volt ezzel fejlesztéssel, hogy ne kelljen az ormótlan vastag LPT kábel a bumszli csatlakozójával, illetve lehessen USB-n keresztül is programozni, valamint ez a fajta megoldás lehetővé teszi majd a később bekerülő 64K memória írását.
 • Kapott egy grafikus LCD-t is (ST7920), ami nem csak sokkal nagyobb a korábbinál, de ezzel már lehetőség lesz 128x64 pixelen grafikák, animációk meójelenítésére is!
 • Bekerült egy SN76489 IC, ami egy 4 csatornás hang generátor. Ennek hangját a videó alatt is halljátok a híres Sonic sündisznó főcím zenéjével :)
 • És persze rengeteg kontakt hiba javítás is volt, valamint teljesen újraalkotott tápellátást is kapott.
 • A assembly fordító és a kód betöltő program is átalakult. A betöltőt szinte teljesen újra kellet írni, az soros/USB kezelés miatt. Viszont most három részre bontottam a programot:
  • Az assembly fordító, ami a megadott asm kódot fordítja hexára. Teljesen parancssoros és használható önálló alkalmazásként is, paraméterezve.
  • A program betöltő, ami a hex kódokat átpumpálja a gép memóriájába. Ez kezeli a soros és USB portot és lapozza a gép memóriáját. Szintén parancssoros, használható önálló alkalmazásként is.
  • A programfejlesztő alkalmazás, ami már grafikus. Ebben lehet írni az assembly kódot, elmenteni, megnyitni. Egyszóval a grafikus kódszerkesztő. Önállóan használható, de Ő tudja használni az előző két eszközt, amivel lefordítja és betölti a megírt kódot.
   Tehát grafikus felület nélkül is lehet kódolni a gépre parancssorból, illetve lehet hozzá saját IDE-t írni, vagy integrálni valamelyik létezőbe!

 

MINDEZEK VIDEÓN ITT

 

A közeljövőben:

 • Még az évben szeretném a memória bővítést is kivitelezni, ami után 64K lesz az összmemória, ami már mindenre IS elég lesz! :D
 • Ez a fél gép elbontásával jár majd, úgyhogy ezután lesz a vezetékezésben is egy kis szépítés, jobb elrendezés...
 • Másik függőben lévő átalakítás a mikrókód kezelés lesz. Jelenleg 4 EEPROM vezérli az egyes részeit a gépnek, amit lehetőleg egyszer szeretnék minimalizálni. Ehhez már megvannak az új EEPROM-ok, multiplexerek, csak drótozni kell :)
 • Kapcsolási rajzok! Nos ezek folyamatosan készülnek. Már pár modul rajza már megtalálható itt. Amikor ép unatkozok, de nincs kedvem építeni, akkor ezeket rajzolgatom. :)
  Készpénznek még egyiket sem szabad venni! Át kell majd mindegyiket néznem, hogy nincs-e valahol bekötési hiba, vagy rossz érték feltüntetve.

Terveim szerint jövőre már csak programozni akarok a kész hardverre! :)

Hozzászólások

Respekt! Nagyon kiraly! :)

Hint:
Majd mindig updateld a posztokat a kovetkezo resszel, meg az elozovel, hogy jol lehessen navigalni koztunk.
Latom itt mar megtetted, hogy beirtad az elozot, az elozot is updateld ezzel! :)