MS Office -> LibreOffice kísérlet

Gondoltam megnézem, hogy hol tart a LibreOffice jelenleg. Utoljára 1,5-2 éve próbálgattam komolyabban, hát akkor még voltak bajok rendesen (xls, doc megjelenítése, sebesség)...
Eddigi tapasztalataim:

- LO Calc sebességben meglepően sokat fejlődött, persze azért még mindig nem egy Excel
- az elmúlt 2 napban nem talákoztam hibásan megjelenített xls fájlal (pedig megnyitottam egy párat)
- amin rendesen meglepődtem, még egy sz@rrá makrózott xls-el is elbírt (egy _nagyon_ minimális igazítás után)

- LO Writer mostanra szerintem már egy komolyabb felhasználónál is ki tudja váltani a Word-öt
- doc, docx fájlokat szépen megnyitja, nincsenek már durva hibák

- Impress-t passzolom, prezentációkat nem készítek, megjelenítést meg ha kell meg tudnám oldani PPT Viewerrel (már ha nem lenne MS Office a gépemen).

Amit szerintem jelenleg nincs mivel kiváltani: Outlook és OneNote
Outlook esetleg kiváltható a webes outlook.com-al, OneNote meg ingyen is elérhető, de desktop open soure alternatívájuk nincs.

Összeségében arra jutottam, ha most lemondanám az Office365 előfizetésemet, viszonylag simán túlélném a dolgot :)

Hozzászólások

Azt megkérdezhetem mennyire vagy poweruser? Tehát mennyire vársz el különlegességeket az officétol? Mert ha nagyon, akkor idézném ezt a blogbejegyzést mások számára is.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Outlook-ban mi van, ami másból hiányzik?

Valamit nem használsz amit mi igen, de nem tudom mi lehet az.
Teljes gép újra telepítés, javító telepítés, mindenféle volt már. Nem hardware függő. És nem állandóan, csak időszakosan jelentkezik, de van akinél sűrűbben. 2013 és 2016 is. Windows naplóban Office DLL-ek szállnak el, de pontos infót nem tudok belőlük kihámozni hogy mi a baja. Mintha régebbi Outlook verziók ilyet nem csináltak volna.

Az a baj, hogy az Outlook nak csak az Exchange leszármazottjai léteznek, minden másnál örüljünk, hogy valmennyire támogatja. Még ha érthető is, hogy pl IMAP mellett nincs naptár/címtár, de még az IMAP meglévő funkcióit se tudja maradéktalanul és hibátlanul. Pl Outlook 2013/2016 adatállománya állandóan megsérül és csak olvashat/bővíthető lesz IMAP szerverrel, régi leveleket nem lehet törölni (scanpst-vel javítható). Küldés mappát megint nem lehet megadni (2003 alatt nem lehetett, 2007 és 2010 alatt már lehetett, 2013 és afelett megint csak szabályokkal oldható meg vagy át kell nevezni az IMAP küldés mappát)

- OneNote-ra sok helyen láttam BasKet-et használni embereket, fogalmam sincs mennyire jó (pure text jegyzetelek csak), de volt ahol valami wiki rendszerrel váltották ki, sajnos nem emlékszem konkrétan, de volt olyan ami wyswyg editor köré volt építve, elég könnyen megtanulhatónak tűnt.

- LO Calc-ba javaslom írj teszteket a fájlokba (valahol lol, hogy excel fájl makrókba unit teszteket írunk :) ), és akkor egyszerű tesztelni később, hogy jó-e még/már.