HUP

[Videó] Kubernetes: miért, mikor, hogyan?

Címkék

Szabó Dávid (LeanNet)

A Kubernetesről olyan híreket lehet olvasni, hogy "a jövő platformja" vagy "a következő Linux". Nyugaton már rengetegen használják éles környezetekben is, ugyanakkor itthon egyelőre leginkább csak általános érdeklődés és a teszt környezetek jellemzőek. Ez az óvatosság jórészt annak köszönhető, hogy számos előnyét csak komoly, IT stratégiát érintő szemléletváltás mellett lehet kiaknázni. Ahhoz tehát, hogy biztonsággal átléphessünk a tesztből az éles környezetekbe, muszáj feltenni a következő kérdéseket: "miért", "mikor" és "hogyan" alkalmazzuk a Kubernetes-t?

[Videó] DevSecOps a gyakorlatban: security folyamatok skálázása és kihívásai

Címkék

Ottucsák József (TrueMotion)

A DevSecOps a security válasza a modern fejlesztési technológiák és módszertanok által diktált felgyorsult tempóra. A security csapatoknak alkalmazkodnia kell az új igényekhez, a meglevő manuális munkafolyamatokat az automatizációt, illetve skálázhatóságot figyelembe véve újra kell gondolni. Az előadás során az elmúlt évben összegyűjtött tapasztalatainkat szeretnénk megosztani veletek arról, hogy mi hogyan építettük fel a security programunkat, milyen kihívásokkal kellett szembenéznünk és mi vár meg ránk a jövőben, illetve milyen változásokat hozott ez az új trend és milyen trükkökkel oldható meg a biztonság skálázhatósága a CI/CD pipeline-on belül és kívül.

[Video] Production-Ready Kubernetes

Címkék

Sági-Kazár Márk (Banzai Cloud)

Manapság mindenki Kubernetesen szeretne futtatni valamit. Mindegy, hogy mit, csak ott fusson, mert menő. Való igaz, hogy a Kubernetes sok problémát és folyamatot megkönnyít, de arról már sokan elfeledkeznek, hogy mennyi mindenre van szükség egy megbízható, magas rendelkezésre állású, hibatűrő cluster futtatásához, legyen az a minden akár költség, eszköz vagy tudás. Az előadásban ezekről lesz szó ...nagyon röviden, hiszen erről is végtelen sokat lehetne beszélni.

[Videó] IoT-eszközök védelme kártékony kódokkal szemben

Címkék
 

Futóné Papp Dorottya (BME CrySyS Lab) a HWSW free! meetup sorozaton elhangzott előadásának felvétele.

Az internetre ma már számtalan beágyazott eszköz is csatlakozik: okos otthonok, autók, ipari robotok, stb. Ezekben az eszközökben is előfordulnak sérülékenységek, amiket a támadók különböző kártékony kódokkal használnak ki támadásokhoz. A védekezés azonban több kihívást is rejt magában. Egyrészt, az eszközök kevesebb erőforrással (memória, processzor) rendelkeznek, ezért a hagyományos védekezési megoldások nehezen alkalmazhatóak. Másrészt, a naprakész védelemhez naponta több ezer, beágyazott eszközökre készített kártékony kódot kell feldolgozni, ezért fontos a hatékonyság. Az előadás során ezeket a kérdéseket járjuk körbe és bemutatjuk az Ukatemi Technologies és a CrySyS Lab ezzel kapcsolatos megoldásait.

[Videó] Átlátni az átláthatatlant: hálózati forgalomelemzés egyszerűen

Címkék

Zsák Csaba (Andrews IT Engineering) a HWSW free! meetup sorozaton elhangzott előadásának felvétele.

A komplex monitoring és elemzés egyre fontosabbá vált az utóbbi évtizedben, amikor is egyre magasabb SLA-kat kell tartani, egyre fontosabb, hogy milyen a válaszidő vagy milyen fenyegetéssel nézünk éppen szembe az informatikai rendszerünkben. Az előadásban alkalmazás teljesítmény monitoringgal, anomália detekcióval és historikus kereshetőséggel foglalkozunk - pusztán hálózat elemzésből kiindulva.

[Videó] "Minek nekünk Kubernetes, ha van közösségi disztribúciója is?"

Címkék

Jagusztin László (Alerant) a HWSW free! meetup sorozaton elhangzott előadásának felvétele.

Az, hogy Kubernetes, ma már nem kérdés. Vagy mégis? Érdemes alaposan körbejárni a kérdést a fejlesztő, üzemeltető, architekt szempontjából: kinek és milyen előnyöket jelent, ha K8s alapon fejlesztünk, építjük az architektúrát. Az pedig külön érdekes kérdés, hogy ezt magunk tegyük az alapoktól kezdve, vagy pedig használjunk fel olyan disztribúciót mint az Openshift, vagy annak ingyenes közösségi verzióját, a OKD-t, amikben már az alapokat készen kapjuk. Ezt a két témát összekapcsolva, egyben nézzük meg, hol tartunk most.

[Videó] Windows Server 2019: a RAID tömb már régen a múlté?

Címkék

Réczi Gábor (IQrec) a HWSW free! meetup sorozaton elhangzott előadásának felvétele.

Bár az előadás apropója egy pár éves cikk, illetve ezerféle megoldás van az adatok redundánsan és/vagy nagy sebességgel történő tárolására, ebben a témában sosem lehetünk eléggé tájékozottak. Áttekintjük, hogy a Microsoft milyen lehetőségeket nyújtott és nyújt, illetve miket fog nyújtani ezen a területen, amennyiben helyi tárolásban kell gondolkodnunk.

[Videó] Milyen buktatói lehetnek a Go programozási nyelvnek? - Sági-Kazár Márk (Banzai Cloud)

Címkék

Sági-Kazár Márk, a Banzai Cloud szoftvermérnökének a HWSW free! meetup sorozaton elhangzott előadásának felvétele.

A Go programozási nyelv - ígérete szerint - könnyen megtanulható és a nyelv sajátosságainak köszönhetően könnyen használható. Sajnos azonban a szép külső alatt találunk olyan buktatókat, ami nem csak a kezdőket tántoríthatja el a nyelv szeretetétől, hanem akár szolgáltatáskiesést is okozhatnak. Az előadás során erre nézünk pár példát.