Notebook, laptop, mobiltelefon ...

Tablet gyerekeknek

Harmadikos kisfiamnak kell egy tablet az iskolába... A tanárnéni kéri.

Magam nem vagyok barátja, hogy egy 9 éves tablettel tanuljon, de ez van.

 

Szerintetek melyik típus legyen? Ami fontos: parental-control, ár, ne legyen lassú szar és ha lehet, legyen kakaóbiztos.

Használt ipad (mert nekem itthon a mobil eszközeim almásak), valami jó, bevált androidos, típus?

Ötletek?

[ Megoldva ] Samsung J3 tégla

Van egy Samsung J3-as készülékem, amin TWRP volt, majd egy sikertelen Postmarketos telepítés után akartam rá Lineageos-t rakni. A telepítés nem ment, mert valami 4-es error-t dobott állandóan. Az egyik javaslat szerint frissíteni érdemes a TWRP-t.

Ezt megpróbáltam, de balga mód nem poweroff-fal a végén, hanem reboot-tal.

Azóta már a TWRP sem érhető el. Egyedül upload módba tud belépni a készülék.

A szomorú, hogy sem az adb sem a fastboot nem látja, mint device-t. Mivel volt rajta TWRP gondolom, a telefon debug módban lehet, de ezt már sem ellenőrizni, sem állítani nem tudom.

Van még valamilyen módja, hogy a TWRP-t (vagy bármi mást) feltöltsek a telefonra, vagy már végleg tégla?

Asus laptop töltő gondok

Hi,

Kezem közé került egy Asus x53s gép, az alábbi univerzális töltővel:

https://aqua.hu/notebook-tartozek/prc-delight-univerzalis-laptopnotebook-tolto-adapter-tapkabellel-12-24v5-6a-90w-55360-t279465?gclid=CjwKCAjwyo36BRAXEiwA24CwGUIsgwTtBdQEzhNJ6T7c3pgxys-3yaUTkINO_MesXqve63jHMZqRwRoCrBAQAvD_BwE

Kontakt problémája volt, hol töltött hol nem. A kimeneti feszültségnek 21.5V-ot mértem. A műanyag burkolatot szétvágva 3 PIN-t találtam illetve egy 14K-s ellenállást. A dugó 3 lábbal csatlakozik a töltőhöz (attól függően, hogy milyen típust milyen paraméterekkel kell tölteni). A javítása elvileg egy csimpánznak sem okozna kihívást, de jelenleg nem tudom 15.5V-nál nagyobb feszültség leadására rábírni sehogy sem. Két lába van amin feszültséget mérek. Az egyik 12.7V a másik, 15.5V.  Szóval, ha valaki látott már ilyet annak hálás volnék a segítségéért!

Köszönöm!

Sikertelen Linux-telepítés Lenovo IdeaPad 3-ra

Van a családban egy ilyen laptop: Lenovo IdeaPad 3 (14ADA05), model 81w0 Win10-zel. Jó lenne telepíteni rá Linuxot is. A telepítés tulajdonképpen sikerült (Kubuntu 20.04), de általában nem áll fel rendesen a rendszer, a log-ban a GPU-ra panaszkodik, és ilyenkor az egér sem működik, néha meg igen. Nincs nálam a gép, így nem tudom tesztelni; csak arra lennék kíváncsi, hogy valakinek van-e ilyen működő  Linuxszal.

Családi IT infrastruktúra optimalizálása

Ifjú korom óta IT geek vagyok, így az eltelt évek (évtizedek) alatt nyilván én lettem a családi helpdeszk. De mivel nem ez a munkám, sőt lassan már a hobbim se, túl a negyvenen ezt egyre inkább tehernek érzem (tudom, kapuzárási pánik): ahány telefon/számítógép, annyiféle oprendszer, szoftver, hardver (hello BYOD).

Mivel van "életem" (munkám, feleségem, gyerekeim), ezért a fennmaradó szabadidőmnek a lehető legkisebb részét szeretném pl. anyukám telefonjának debuggolásával, apósom vírusírtójának beállításával, router baszkurálással és hasonlókkal tölteni. Ugyanakkor nem szeretném cserben hagyni sem őket. A kérdés tehát, hogy hogyan tudnám ezt a családi "infrastruktúrát" egyszerűsíteni, illetve az "üzemeltetést" minimalizálni.

Gondolom a legegyszerűbb egy közös platform lenne: mindenki kap egyforma telefont/tabletet/laptopot. Persze itt mindjárt egy csomó kérdés felmerül: iphone vagy android? Windows vagy Linux? Melyik disztró? Vagy a nagyszülők kapnak egy-egy tabletet laptop helyett? Esetleg vékonyklienssé alakítom a jelenlegi eszközöket? Hogyan migrálom a meglevő adatokat?

Aztán talán kellene valami közös felhős tárhely is, ahova mindenki kényelmesen szinkronizálhatja/megoszthatja a fényképeit, stb. Itt megint a kérdés: google, apple, owncloud vagy valami más? Vagy kell ilyen egyáltalán?

Esetleg egy családi/flotta előfizetés is érdekes lehet, bár ahhoz lehet hogy kevesen vagyunk.

És persze nem elhanyagolható az anyagi része sem: min. 4 laptop és ugyanannyi telefon még használt (de használható) esetben is sokszázezres tétel; a csoportos felhő-előfizetés vagy saját szerver szintén pénzbe kerül. És akkor még a gyerekekről szó sem volt: hamarosan nekik is kell majd telefon, tablet, laptop...

Ja, és mindez nyilván nem egy, hanem három helyen, több száz km-re egymástól.

Ti hogyan oldjátok/oldanátok ezt meg? Vagy csak túlgondolom a helyzetet? Netán egy hisztis picsa lettem? 

ebook olvasó

Hi,

 

Tudtok valami jó ebook olvasót ajánlani?

Feltételek:

- e-ink (nem tudom, van-e más fajta egyáltalán)

- legalább 6"

- háttérvilágítás nem fontos

- wifi nem fontos

- sok formátumot ismerjen (pdf nem fontos)

- touch screen nem fontos (de normális helyen legyenek a lapozó gombok)

- jó a noname is

- OS mindegy

 

Köszi.

Telefon kijelző ragasztás - mivel?

Régi szép időkben munka gyanánt is sokat fogtam csavarhúzót rack szekrények és nyomtatók társaságában, viszont megkopott az ilyen jellegű tudásom és magabiztosságom. Kicseréltem egy unibodys teló akkuját és kijelzőjét a lelassult időszak alatt, de a ragasztás finoman szólva nem az igazi. Ti mivel ragasztanátok ilyet?

Tanácsot kérnék, hogyan tudnék most 2020ban "lekapcsolódni"

Hosszú közösségi média-függő (szakmai ártalom) korszak után szeretnék egy nyugodt (inger-, "zaj-" és megfigyelésmentes  életet élni..

Telefonból egy 1995 és 2000-res évek közötti készülékre gondoltam, ami tényleg csak az alapfunkciókra képes. Olvastam, hogy 2G hálózaton működik, amit elvileg nem kapcsolhatnak le más eszközök miatt. Van-e annak technikai akadálya hogy más, 4/5 G-s hálózaton működő mobilokat tudjak hívni vele / hívást fogadni? Milyen hátrányom lenne a jelenlegi készülékekkel szemben kizárólag e tekintetben?

Tudom.. egyszerűbb lenne egy 2020as butatelefont venni, de hulladék, amit napjainkban gyártanak, ezek meg 20év után is működnek.. A jelenlegi telefonom úgy néz ki 5év után, hibátlan állapotban használhatatlan..

Szeretném újra használni az IBM ThinkPad T500as gépemet egy Win7 előtti op-rendszerrel..  Kizárólag szövegszerkesztésre  netkapcsolat nélkül. Melyik rendszert javasoljátok, amelyik ehhez a feladathoz megfelel és stabil?

Most a Brave böngészőt használom, azt írják, mindent blokkol.. Van olyan, ami esetleg ennél is jobb biztonsági szempontból? Minél kevesebb infót szeretnék magamról elraktároztatni..

Egyéb tippek? Van olyan hasonlóan cselekedett?

Előre is nagyon köszi a segítséget, megváltás lenne :)

Minél olcsóbb feltöltős SIM kártya

Melyik szolgáltatónál adnak feltöltős SIM kártyát? Létezik még egyáltalán ilyen? Főleg engem hívnának, én csak évente 1x-2x használnám, tehát jó lenne, ha mondjuk feltölteném egy bizonyos összeggel, akkor az 3 hónap után ne vesszen el, vagy ha el is veszik egy idő után, akkor az minél hosszabb idő legyen.