( _Franko_ | 2021. 03. 09., k – 19:59 )

Én is utánakutathatnék persze, de úgy látom te valamennyire képben vagy, meg talán valamennyire a szakmádba is vág ez (?).

Nekem nem szakmám, a zasszony orvos, őt szoktam nyaggatni ilyenekkel, aztán továbbadom.

Azért kérdezem, mert egyelőre nem igazán vagyok meggyőzve arról, amit mostanában kb. mindenki mond hogy "minden vakcina jobb, mint a vírus". Persze, rövidtávon ez valszeg igaz, de ha a vakcinának hosszútávon van negatív hatása, akkor már lehet mégse igaz ez az állítás.

Az az orvosi hozzáállás, hogy mivel átment az phase I/II klinikai vizsgálaton, ezért ártani nem árt. Ha egy kicsit használ, az már jó, csökkentheti a pillanatnyi egészségügyi terhelést, ha a rizikócsoportokat beoltják, illetve ha a kritikus infrastruktúrán dolgozók is oltva vannak, akkor nem áll meg az ország (lásd kettes metró ügyet mostanában).

A probléma inkább abból van, amikor egy ismeretlen hatásosságú oltást cserélünk be egy ismert hatásosságú oltással. Nem pont így működik, de nagy vonalakban, ha a Pfizer 93 százalékos hatásosságú és 70 százalékos átoltottság a cél, akkor be kell oltani a lakosság minimum 75 százalékát. Ha a kínai 78 százalékot tud, akkor be kell oltani a lakosság minimum 90 százalékát, ha csak 70 százalékot tud, akkor mindenkit be kell oltani (ami különféle okok miatt nem lehetséges). Ha 70 százaléknál kisebb a hatásossága, akkor hiába oltunk be mindenkit, nem alakul ki a közösségi immunitás...