( Raynes | 2021. 03. 06., szo – 23:36 )

Egyetértek. A swap fájl ma már alap. A swap partíció már legacy hagyaték. Régen valóban a swap partíció volt a fő szabály, mert akkor HDD-kről futottak a rendszerek, és swap partíció nem töredezett (mivel egybefüggő lemezterület), meg ki tudták tenni a tányér gyorsabbik, külső szélére, meggyorsítva a swapolást. Én már jó sok éve mindenkinek a swap fájl használatát ajánlom, mert rugalmasabb, ha nem elég vagy túl nagy a mérete, akkor könnyű átméretezni. Partíciónál ez kínosabb. Meg ma már SSD-kről futva a swap fájl töredezése se téma, de a mai RAM-mennyiségek mellett már lassan a swap se téma, nekem pl. minden gépemben 16 GB RAM van évek óta, és nem használok swapot egyáltalán, se swapfájl, se swappartíciót. Tudom, tudom, mi van ha hirtelen kell, és nincs? Nem a világ vége, mert évek óta egyszer se kellett, de ha mégis kelleni fog nagy hirtelen, terminálban beveretem a sudo dd if=/dev/zero of=/akármi/swapfájl bs=1M count=1024 && mkswap /akármi/swapfájl && sudo swapon sort és máris ott figyel, mindenféle telepítgetés, particionálás, reboot, akármi nélkül. Mikor még 8 giga RAM-ot használtam, már akkor se nagyon nyúlt bele soha a rendszer a swapba, jórészt üresen állt, dísznek.

De mikor még 2-4-8 giga RAM-os gépeim voltak, HDD-ről futó rendszerrel, már akkor is javarészt swapfájlt használtam. Utoljára sok éve volt swap partíciót, mert mikor a btrfs-t teszteltem, az akkor nem támogatott egy bug miatt swap fájlt (ma már ezt orvosolták).

Ennek ellenére szerintem nem baj, hogy kibukott most ez a swap bug, ráadásul mindjárt az RC1-ben. Pont ezt a célt szolgálják az RC-k, ezért vannak kiadva, hogy a bugokra még fejlesztés közben fény derüljön, gyorsan lehessen javítani, és teszt közben derüljön ki, ne éles rendszeren, stable release után legyen vele égés. Tehát nincs itt semmi látnivaló, ilyen nagy bug egyébként is nagyon-nagyon ritkán van.