( TCH | 2021. 03. 06., szo – 14:09 )

Akik túloztak, mert esetleg érdekük fűződött hozzá.

És akik meg bagatellizálják a becsült fertőzések számát, azoknak meg ahhoz fűződik érdeke, hogy az emberek beparázzanak és rohanjanak oltakozni?

Megvan, ugye, hogy ez nem arról szól, hogy akik két oltást kaptak, azok is tovább fertőznek?

Ez egy példa volt. A dél-afrikai variánsra való korlátozott hatását a vakcináknak nem Izraelben mérték.

Mármint a környezetedben vagy úgy statisztikai nagy átlagban?

A saját környezetemben egy emberről tudok, aki túlélte a COVID-ot és súlyos szövődményei vannak, szegény háziorvosomról. Ill. a boltban hallottam egy másik vásárlótól, hogy valaki az utcájában belehalt a COVID-ba. Problémamentesen felgyógyult esetet már többtucatot tudnék, főleg ismerősi körből, melóhelyekről, de már a családban is volt egy tag, aki COVID-pozitív lett, de még a férje és a fia (a nagybátyám és az unokaöcsém) se kapta el tőle...
De félreértés ne essék, ez nyilvánvalóan nem reprezentatív minta, eszembe se jutott ebből kiindulni, csak leírtam, mert kérdezted.

A tanulmányt mire linkelted? Szövődményeket hirtelen nem találtam benne, de még nem olvastam végig. Ami meg a rizikófaktort illeti; azt írják, hogy pl. Európában a teljesen egészséges 15 év alattiak 16%-a fokozott rizikónak van kitéve, miközben idehaza a legfiatalabb halálos áldozat 18 éves, azaz kétmillió gyerekből nulla halt bele, nem pedig 16%. Ugyanez a 15-50 éves korosztályra 37%, miközben az előbb mondtam, hogy 451-en haltak meg 50 év alatt a kórban, 4.5 millió 16-49 évesből.