( zdesigner | 2021. 02. 28., v – 15:25 )

Ismet kiderult, hogy fekete-feherben latod a vilagot.

Sajnos csak "haroldking" hosszusagban tudok reagalni, ugyhogy elore is elnezest kerek mindenkitol (es hogy arra a felorultre emlekeztettem itt embereket).

"Tegye fel a kezét aki demokráciát szeretne....

- Aki feltette a kezét az erre menjen, saját megfontolásból beoltatni magát."

Arra celzol, hogy oltasi igazolvannyal lehessen majd szavazni? Vagy piros partkonyvvel?

"- Aki nem az alapítson magának saját államot, vagy amit akar valahol másutt, saját pénzéből."

Ezt gondolom viccnek szantad. Sealand egy jo pelda, hogy meg az sem eleg, de ahova adozol, az is reszben a "sajat penzed", hibas felfogas, hogy az mar elveszett penz, mert nem ugy kene mukodnie es ezen felfogas miatt nincs tomegigeny az elszamoltatasra.

"Jelenleg "sajnos" ez volna az emberi alapvető jogod pl. Magyaroszágon is, lehet utánanézni."

Nem nezek utana. Nyugodtan linkelj, ha az a celod, hogy masik elhiggyek az allitasod.

"Az államunkban és a világ relative sok részén a tudósokat azért fizetjük, többek között adópénzekből, hogy megoldják ezeket a problémákat."

Igen, aztan van, aki igy is tesz. Le kene szamolni vegre azzal, hogy "en a tudomanyban hiszek", mert az emberek tulnyomo tobbsege a babonakban es a FUD-ban hisz, ami tudomanyos cikknek alcazza magat nehany politikailag biased hiroldal hasabjan, amit masik oldalrol masoltak at es nehanyban talan utananeztek a forrasnak. Egyebkent az o mentsegukre, neha rohadtul jol el van rejtve, ha egy tudomanyos ertekezes megrendelesre szuletett es az eredmenynek is azt kellett tukroznie, ami a megrendelo allaspontja. Nem mind olyan, hogy azt allitjak, hogy dohanyzas nem egeszsegtelen es ezt tanulmanyokkal tamasztottak ala.

Nem most ertuk el azt az allapotot, hogy a SARS-CoV-2-vel kapcsolatos cikkek a hiroldalakon bulvarra silanyultak, hanem a kezdetektol ment a szenzaciohajhaszas a sok bizonytalansag miatt. Ezek egy resze babonava szilardult. Hasznos az a kutatas, amikor laboratoriumi korulmenyek kozott eloallitjak a virus szamara idealis kornyezetet kulonfele feluleteken, hogy megallapitsak, hogy pl. femen meddig kepes eletben maradni, de amikor az embereknek az jon le, hogy az ugy is lesz minden esetben, az lost in translation es ez karos a legtobb embernek, az okosoknak pedig lehetoseg.

A panik elveszi az emberek jozan itelokepesseget. Ez mindig is igy volt es van, hogy tudatosult az emberekben, pl. csodbe ment a bank, mert mindenki egyszerre vette ki a penzet, es volt, hogy nem, pl. iszonyatos penzek mentek el urfegyverkezesre, mert a tarsadalom beallt moge a szovjet fenyegetestol tartva. Az obolhaboru is hazugsagokon alapulva kapta meg az emberek tamogatasat, az adofizetok fizettek, az okosok nyertek, a haboru mindig nagy uzlet.

Amikor egy rakas, szinte kizarolag politikusok altal cherry pickelt szakbarbarra hivatkozva hoznak egy beparaztatott tarsadalomra vonatkozo dontest, amit tovabb puhitanak az olyan szovivok, akiknek a mondanivalojukban is van alapveto logikai hiba, akkor mondja valaki a szemembe, hogy nem egy ujabb hullamot lovagolnak meg megint a politikusok. Mikor pl. Szlavik meg decemberben kijelentette, hogy minden vakcina biztonsagos, mert be vannak vizsgalva, mikozben senki sem vallal felelosseget az esetleges hosszu tavu hatasaiert es EU-szerte torvenyeket modositgatnak az elfogadasi eljaras "egyszerusiteseert", akkor azert felhuzom a szemoldokom. Ha azt mondta volna, hogy az idosek es betegek csokkentik a kockazataikat a vakcinaval, csokkentik a gazdasagi valsagspiralba kerules kockazatat, az unokaik, gyerekeik jovobeli kilatasait javitjak, az rendben, de nem ezt mondta.

"Szerintem ha van valakik akik érdemi eredményeket értek el, azért hogy te biztonságban nyavalyoghass a jogaidon is, és bármi másért, pl. nem nyomorodsz meg gyermekbénulásban, himlő, tbc, stb, akkor higgyünk nekik és ne a fakenews-t vegyük be oltás helyett."

Mar ne is haragudj, de a fake newsos elmebetegeket felhozni ebben a szalban egyenesen sertes. Ha a bizonyitott, szeles koruen elfogadott, a Covidnal mellesleg jelentosebb betegsegekkel szembeni sikeres oltasok megtagadasa es a szkepticizmus az egy eve meg nyugaton alig hallott korokozo elleni, gyorsitott eljarasban engedelyeztetett, ferditesekkel, bizonytalansagokkal, igergetesekkel es korrupcioval teli kornyezetbe bedobott vakcinakkal szemben szerinted egyenlo, akkor te egy felkegyelmu vagy.

Az meg, hogy akarmilyen jogomat valaki nagyvonaluan el akarna venni, mert neki az a jo, az a 20. szazad legsotetebb korszakat idezi es menjen a romlott erkolcsu noagi felmenojebe.

""kollektív bűntudat" nélkül nincs morális fék, néz körül hol tartunk....."

Ott tartunk ujra, ahol regen: Karos ideologizalas, az egyenloseg hazudasa, szarkavaras, eroszakossag, gazdasagi zsakutca, feljelentgetok, az emberek lelkenek es agyanak a metelyezese, a dontesek elvetele, korrupcio. Ismeros? Regen ugy hivtak, hogy kommunizmus.

Azert tartunk ott, ahol tartunk, mert sajat magaert szinte senki sem hajlando felelosseget vallani, mindenki a kollektivizmus biztonsagara vagyik, amivel vegul odaig jutottunk, hogy a masik zsebeben es jogaiban kotorasszunk. (Ludwig Erhard kancellartol lehet ismeros.)

Elvegeztem a kockazat-analizisemet es megteszek mindent masok biztonsaga erdekeben is, amig az esszeru es optimalis. Nem torekszem tokeletessegre, mert a tokeletesseg elkepesztoen pazarlo. Az oltas ram nezve kockazatosabb az ismeretlen tenyezo miatt, mint az elkapas es a rosszullet, a haztartasomban pedig aki akarta, az mar beoltatta magat. Ugyhogy csak oltassak magukat szepen azok, akiknek van mitol tartaniuk. Nem fogadom el, hogy masok a jogaimmal baszakodjanak es felhaborito, hogy eleve felmerulhet ez.