( bognarattila | 2021. 01. 25., h – 14:29 )

Nekem a házamban 10G hálózat van (Cat6a) pont a korábban felsorolt érvek miatt: kialakításkor nem sokkal drágább jobb kábelt és szerelvényeket tenni, ellenben ha úgy hozná a sors, hogy 10-15 év múlva valaminek nagyobb sebesség kell, akkor nagyon drága kicserélni.

A switchek nyilván csak GbE-et tudnak, hiszen azt könnyű cserélni, ha arra kerülne a sor (7+ éve pláne drágák voltak a 10G switchek, arról nem beszélve, hogy ritka is volt, legalábbis a nem nagyvállalati szegmens kínálata).

3-4 géphez nyilván nem kell struktúrált hálózatot építeni, főleg ha helyiségen belül vannak.

De a kiinduló állítás az volt, hogy vannak esetek, amikor a réz alapú 10GbE olcsóbb lehet, mint optika alapon. Ehhez teljesen mindegy, hogy van már gyorsabb vagy nincs, kisebb rendszerek esetén még jó néhány évig bőven elég lesz a 10GbE, azt is leginkább az infrastruktúra szolgáltatások tudják kihasználni (VM migráció, mentések). Az adatközpont pedig teljesen más tészta, főleg ahol az a probléma, miként lehet minél nagyobb teljesítményt minél kisebb helyre beszuszakolni - ott nyilván a hálózati igény is rohamosan növekedhet.

Ami érdekes számomra, hogy a WAN akár jobban gyorsulhat, mint a LAN, hiszen egyre több az online szolgáltatás, így a végpontok aggregációját kell majd egyre jobban kiszolgálni.