( arpi_esp | 2021. 01. 24., v – 20:14 )

kevesen tudjak, hogy az elso gigabit ethernet szabvany kb 20 eve meg 4 eren (2 erpar) ment (ugyanugy ahogy a 10/100) csak nagyobb frekvencian (250mhz). nagyon draga volt a chip is, es a kabelezes is, ehhez talaltak ki a cat6-ot igazabol. nem is terjedt el vegul, hanem kitalaltak helyette a ma is hasznalatos valtozatot, ami 8 eren (4 erpar) megy de kisebb frekin es nem erzekeny annyira a kabelre, ez sima cat5-on is vigan mukodik. sokan emiatt hiszik hogy a gigabithez cat6 kell, pedig nem...

van olyan gigas linkunk ami 2 switchet kot ossze 100m hosszan 1996-ban telepitett cat5 kabellel, sok vlannal, 1500-nal nagyobb csomagokkal, eleg nagy es folyamatos adatforgalommal, es 0 hibaval mukodik 10+ eve.

de volt olyan ugyfel ahol a cat5 kabel csereje nagyon draga lett volna (nem lehetett athuzni, ra volt gipszkartonozva), meg ido sem volt ra (par nap alatt kellett megoldani), igy kihoztunk egy nagy fluket es vegmertuk gigabitre. eleg volt vegul a csatlakozokat kicserelni, a kabel eleg jo minosegu volt (AMP ha jol emlexem, mondjuk vastagabb volt mint egy mai cat6).

a 10G persze mas tema mar, bar meg csak most kezd elterjedni, eddig ahol 10G kellett ott optikat vagy DA kabelt hasznaltak, nem ethernetet.

mondjuk en 10 eve nem huzok mar cat5 kabelt uj epitesnel, mert a kabel csere utolag mindig nagyon maceras, es annyival nem dragabb.