( igiboy | 2021. 01. 24., v – 16:31 )

Az "olcsóbb" 300k HUF körüli műszerek között sokféle van. Akár azok amik neked vannak, ami wiremap TDR és 1-2 extra funkcióval bírnak, pl link vizsgálat, stb...  
Olcsóból példaképpen van a FLUKE Cable IQ, ez nem tud link ellenörzést, Layer 4 stb... viszont írt már olyat hogy áthallás van, vagy zajos a kábel. Szóval valahogy mér ilyen paramétereket is csak nem köti az orrunkra. Szórtunk már ki vele patch kábeleket, és fali csatlakozásokat is, ami nem felelt meg neki. Minősítéskor csak annyit ír hogy 10-100-1000-re megfelelő-e. A PocketEthernet-el én is szemeztem, csak pont az nem tetszik benne ami a lényege, hogy telefon kell hozzá. Nekem egy műszer az legyen standalone használható, ne függjön attól, hogy épp van-e a telefonomon a programja, stb... Ha pedig külön tabletet erre tartok, akkor külön gond is lesz vele, pl. bekapcsol-e majd ha kint marad egy kellemes -20-as hidegben a szerszámok között, esetleg munka elött veszem észre, hogy felfújta magát az akku, mert teljesen lemerítettük. 

TDR és wiremap mérésre alkalmas eszközt már lehet kinából kapni 30k HUF körül. Ez is már a fentebb felsorolt hibák egy részét megmutatja. Viszont a széttekert kábelt, vagy valamerre elrejtett forrasztott toldást, csak a CableIQ mutatta meg eddig. (ebben az árkategóriában)

A komolyabb teljes minősítést adó műszerek nem ebben a kategóriákban vannak, hanem 10x drágábbak kb. Azok még a kezelő hajának növési sebességét is lemérik.